Нашите орхидеи – тема 40

• 33 894
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
  • Бургас
Vanja77 спокойно, дори и да изсъхне този цветонос с разклоненията от спящи пъпки, ако е доволно и добре гледано и чувстващо се растение ще пусне нов цветонос 🤗

# 301
  • София
Благодаря ви, момичета, за отговорите! Hug

# 302
  • Мадрид / София
Минито отвори цветчета. Тяхния цвят бе изненада, тъй като я купих вече прецъфтяла.

# 303
  • Виена
Момичета, аз гледам основно здравец и налби на балкона, но имам една орхидея, подарък от колеги от преди 8 години. В момента изглежда много зле и не знам как да се погрижа за нея, има дълго сухо стебло, вече доста тежко и малко листа. Ето картинка. Бихте ли ми помогнали със съвет какво мога да направя.

# 304
  • София
Напролет, когато денят стане по-дълъг, взимате градинарски ножици или остър нож, стерилизирате с огън или поне обърсвате със спирт и прерязвате стеблото. Преценявате къде да отрежете, като се съобразявате с наличната листна маса. Листата и корените трябва да са в равновесие. Напудряте среза с въглен /препоръчително/ или го оставяте да засъхне сам за ден-два. Намокряте корените добре и засаждате в нови кори /купете си пакет кори от Лидл/. Поливате след няколко дни проточно - сипвате отгоре, водата изтича отдолу, за около 10-15 секунди. Следващото поливане ще е когато корените станат пак сребристи и корите видимо са сухи. Този режим го спазвате докато корените се адаптират към корите и към усвояването на вода. Около 6 седмици би трябвало да е достатъчно.
Долната част не в вадите от саксията, а продължавате да си я поливате, само че съвсем по малко. Най-вероятно ще пусне детка.

# 305
Според мен, не изглежда зле - изглежда ми жизнеспособна, щом е напускала това огромно количество корени. А даже и ще цъфти.

# 306
На мен ми изглежда дехидратирана. Вероятно заради сухите коренища.
Аз бих я извадила сега (ако ще живее-ще живее, ако не- ясно) от саксията, бих окастрила голяма част от корените примерно до тук:

Бих накиснала останалите корени за да омекнат и директно в кори.
След това внимавате с поливането- да не е често, защото с по малко корени и с повече вода рязко ще й смените начина на живот и може да загният.

Ако решите да го направите напролет, както Raya пише- дотогава силно препоръчвам да спрейвате вода през няколки дни на въздушните корени-тези които са извън саксията. Според мен има силен шанс растението да си е ок, особено щом пуска и цветонос.

# 307
Фръцлата с едно единствено цветче. Колкото да ми покаже, че може, ако иска Grinning

# 308
Здравейте от скоро имам 4 орхидеи, 3 фаленопсиса и 1 камбрия. Днес ги поливах и забелязах че листата на орхидеите са станали много меки а едната орхидея е почти без кори и корените и ми изглеждат доста изсъхнали. Искам да попитам каква почва (кори) препоръчвате и от къде да си я закупя защото корите които продават в цветарски магазин до нас не ми харесват и дали да изчакам да прецъфтят орхидеите или да ги пресадя сега?! Ако може съвет и за меките листа ще съм много благодарна! Също така виждам, че на много от вас орхидеите са със нови, зелени, здрави корени как карате орхидеята да изкарва нови коренчета с какво я подхранвате аз на моите им слагам лимонов сок във водата като ги поливам но не излизат нови коренчета. Моля за съвет и помощ защото преди имах орхидеи и ги изсуших сега не искам да става същото и с тези.

# 309
Можеш ли да направиш няколко снимки? Добре осветени и фокусирани снимки на листата и корените. Така по описание може да са с гъбично заболяване, ако и след поливане корените остават сухи и сбръчкани. Голяма част от растенията по магазините са болни за съжаление.
Можеш да погледнеш на първа страница или във фейсбук групата ако ти се чете, има добри съвети за начинаещи.

# 310

Това е орхидеята на която корените са най-лоши, другите орхидеи са с зелени корени.

Последна редакция: сб, 31 дек 2022, 17:20 от E714

# 311
Това е орхидеята на която корените са най-лоши, другите орхидеи са с зелени корени.

Красавица е. Виждат се някои лоши корени, вероятно ще има и още навътре в корите. Но не е толкова трагично положението. Аз бих я изчкала да прецъфти и после бих пресадила. Тъкмо ще си набавиш нови кори.
Корените вътре в саксията ще са жълти, това е нормално, защото са били на тъмно. Изрязват се само тези, които са изсъхнали, меки или загнили, твърдите не ги пипай независимо от цвета им. Като я извадиш от корите и изрежеш увредените корени я накисни цялата във фунгицид, после два дни да съхне по голи корени, и тогава садиш. И не я заравяй толкова дълбоко както е сега, най-долната част на розетката да стои над корите. Ще трабва да я закрепиш някак, за да не пада в началото. Аз оставям стария цветонос, дори да е изсъхнал, и го закрепвам към опората.

# 312
Благодаря за съвета а какви кори трябва да си купя и понеже имам и Камбрия а тя е с по малки кори от тази орхидея, от къде мога да си намеря кори за нея ?

# 313
Най-лесно е да вземеш един пакет и да отделиш едрите парчета за фалчетата, останалите дребосъци за камбрията. Може да добавиш кокосови влакна или мъх за нея. Но не бих пресаждала камбрия, ако не е наистина много наложително. Корените са фини и вероятно ще повредиш част от тях.

# 314
След кратко пътуване се завърнах и както и очаквах, напълнили сте темата с красоти! Разхвърлях орхидеите по приятелски къщи и сега ги обирам една по една Grinning Доста оставих и вкъщи и са си добре, но по-малките и капризни занесох на доверени лица. Прибрах се при пораснали цветоноси, тук-таме някоя отчупена пъпка на тези, за които се грижи комшийката, но поне са живи. На някои има изсъхнали пъпки, предполагам от стреса...

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт