Нашите орхидеи – тема 40

• 33 202
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
  • Стара Загора
Благодаря ,  second !

# 496
Лепкавите капки по принцип не са заболяване - доколкото помня, цветето ги произвежда, за да привлече насекоми. Но при орхидеите май го правят само видовите, а не фаленопсисите.

# 497
  • Варна
Аз имам лепнещи (не са видови), но тези тук не изглеждат здрави. Има някакъв проблем, но не съм компетентна

# 498
  • Стара Загора
Да , определено , не са нещо естествено.

# 499
При мен пъпчиците на новите цветоносни изсъхват, преди да са се отворили...на какво се дължи ? И на трите орхидеи с цветонос е така.

# 500
  • Мадрид / София
При мен пъпчиците на новите цветоносни изсъхват, преди да са се отворили...на какво се дължи ? И на трите орхидеи с цветонос е така.
Вероятно сменяш мястото на орхидеята когато развива и пълни пъпките. Често явление е, затова когато започне развитието и пълненето на пъпките е добре да се остави на същото място без да се променя нищо.

Относно горното запитване за капчиците и аз мисля, че има инсекти, но според мен са памуклийки (бели обли и пухкави). Наистина огледай хубаво орхите по трудно достъпните места. Ако трябва използвай лупа.

# 501
  • Бургас
Малко цвят преди жълтото да е прецъфтяло

И белия Цимбидиум тази година с един цветонос.

# 502
Още една фръцличка е готова за фотосесия. Heart Eyes
И от другата страна има цвят, но не мога да ги хвана едновременно.

Скрит текст:
Пъпките падат не от местене, а от недостиг на светлина. При мен, като видя че изсъхне първата пъпка, нося веднага в "родилното"Joy на друг прозорец и нататък няма проблем. Може също да не ѝ харесва мястото.

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 15:44 от Sysly

# 503
  • Бургас
Сисли фръцлата е много красива Heart Eyes

И на мен ми прави впечатление,  че изсъхването на още малките пъпки е от недостиг на светлина. Там където светят фитолампите нямам съхнещи пъпки, но на другите места без лампа хвърлиха по някой цвят. Ми ужасно време, все мрачно и сиво, няма да пекне Райчо, може да е студено, но да е слънчево.

# 504
При мен изсъхва вторият цветонос на дендробиума, който сега растеше и се оформяха пъпки. Но другият още цъфти - някои цветове опадаха, но има поне 5 свежи. Не знам дали е тревожно, може би просто растението не може да поддържа и двата.
Но е неприятно, защото тъкмо беше пораснал.

# 505
  • Мадрид / София
На дендробиума може да му е студенко за цвят. Направи ми впечатление, че есенния цвят се задържа доста по-малко от пролетния.

# 506
Включвам се с няколко от моите красавци

Прекрасно се чувстват на прозореца в банята

Тези си пътуват из дневната. Лятото са част от декорацията на масата

Още две се канят да цъфтят

Имам и един изгнаник в тоалетната, купен само защото беше на път да умре

# 507
Местя ги само, когато ги поливам..в стаята е 20 градуса, на прозореца са ..явно нещо не правя като хората...

Вероятно сменяш мястото на орхидеята когато развива и пълни пъпките. Често явление е, затова когато започне развитието и пълненето на пъпките е добре да се остави на същото място без да се променя нищо.

Относно горното запитване за капчиците и аз мисля, че има инсекти, но според мен са памуклийки (бели обли и пухкави). Наистина огледай хубаво орхите по трудно достъпните места. Ако трябва използвай лупа.

# 508
  • София
Дамата със снимката с цветоноса, да снима самите растения. Особено внимание да обърне на корените и на най-младите листа. Снимайте ясно и покажете. Всичко иначе е в сферата на вероятностите.

# 509
Не мога да прикача снимка, някаква грешка дава. Ще опитам по-късно.
До орхидеите отглеждам кактуси..и от месец насам вече три от тях загинаха ...дали е възможно да не могат да съжителстват с орхидеи наблизо ?
Дамата със снимката с цветоноса, да снима самите растения. Особено внимание да обърне на корените и на най-младите листа. Снимайте ясно и покажете. Всичко иначе е в сферата на вероятностите.

Общи условия

Активация на акаунт