Нашите орхидеи – тема 40

• 32 801
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Обещах да покажа орхидеята от Лидл:

- на снимките изглежда жълт, но реалния цвят е зелен.

И понеже сте подстрекателки, а аз не устоявам на хубави цветя, та и тази красива орхидея:

- този Цимбидиум е много красив! Много го харесвам! Simple Smile И е ароматен.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 11:39 от Amiamo

# 631
  • София
Честити! Минито е phal. Sunshine - много слънчево цветенце е Heart

# 632
Трябва ли да я присъдя в по-голяма саксия.

# 633
Не. ПрЕсАдя.

# 634
Здравейте! От скоро отглеждам 2 орхидеи, които ми са подарък (едната беше уж синя, очевидно оцветена, после си цъфна в бяло) и четейки и гледайки клипчета за отглеждането им имам сления въпрос. В какви кашпи ги отглеждате? Чета, че трябва да са прозрачни, а моите и двете са в керамични -май се чувстват добре и си цъфтят. Трябва ли да ги сменя, защо изобщо продават керамични , ако за тях не са подходящи?

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 13:13 от Краси888

# 635
Здравейте! От скоро отглеждам 2 орхидеи, които ми са подарък (едната беше уж синя, очевидно оцветена, после си цъфна в бяло) и четейки и гледайки клипчета за отглеждането им имам сления въпрос. В какви кашпи ги отглеждате? Чета, че трябва да са прозрачни, а моите и двете са в керамични -май се чувстват добре и си цъфтят. Трябва ли да ги сменя, защо изобщо продават керамични , ако за тях не са подходящи?

Прозрачните саксии са за начинаещи, напредналите нямат проблем да отглеждат орхидеи в каквото им дойде и както им дойде ( вода, ЗС, блокове, камъни, корк, полухидропонно  и много други)
Кашпата е удобство заради самата саксия и тежестта на растението. И за красота разбира се.
Щом нямате проблеми и сте с керамични кашпи - продължавайте както до сега.

# 636

Прозрачните саксии са за начинаещи, напредналите нямат проблем да отглеждат орхидеи в каквото им дойде и както им дойде ( вода, ЗС, блокове, камъни, корк, полухидропонно  и много други)
Кашпата е удобство заради самата саксия и тежестта на растението. И за красота разбира се.
Щом нямате проблеми и сте с керамични кашпи - продължавайте както до сега.

Благодаря!

# 637
Офисните ми започнаха да цъфтят - това мини се отвори първо Simple Smile Телефонът пак направи някакви странни черни петна в сенките - не знам от какво се получава това:
Скрит текст:

Първи домашен цъфтеж - мисля, че е на 3 години.
Втори опит за снимка, този път с пръста ми, за да се види колко е голяма:

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 10:06 от pppqqq

# 638
Аз имам зелена от Лидл, но не е е ярка (знам, че снимките ми не са добри, но нямам други - тя в момента не цъфти; ябълково зелено е):

Подобна имам и аз, чакам я да цъфне. Страхотна е!

# 639
Ето я моята красавица, както споменах в началото беше синя Simple Smile
Подарена ми е края на юли, след като опадаха цветовете, единия цветонос изсъхна (бяха два), но другия се запази и отново цъфна, така е от около месец, стои си в керамичната кашпа на този прозорец, поливам я веднъж седмично, май се чувства добре, пълен лаик съм и ви чета да следвам съветите ви.

# 640
  • Terra incognita
Здравейте, на една от орхидеите ми й падна розетката, нея не успях да спася, но корените мога ли? Потопих няколко от тях (не целите) в съд с чеснова вода. Има ли шанс да излезе бебе от корените?

# 641
Ако има някакъв остатък от стъбло към корените, от него може да се развие ново растение. Само от корен - не.
Снимка?

# 642
  • Terra incognita
Опасявам се, че нагоре е доста изсъхнала, коренчетата са живи в долната част. После ще снимам и ще прикача.

# 643
Ето пример при мен:
Скрит текст:

Но това е при хубави корени.

Ако се ориентирам правилно по написаното от теб, горната част на корените също е изсъхнала.
Сблъсквала съм се вече няколко пъти с този проблем - вероятно някакво гъбично заболяване - и за съжаление нямам никакъв успех с възстановяването на растенията.

# 644
Според вас корените как са трябва ли да направя нещо.

Общи условия

Активация на акаунт