Нашите орхидеи – тема 40

• 32 652
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
Titina, къде живееш? Вероятно не говорим за едни и същи условия.
В София живея. Предполагам температурите са стигали лятото до 40. влиза пряка слънчева светлина, т.е. трите от тях се огряват цял ден. Едната (която цъфна и последна де) е на абсолютна сянка.

# 676
  • Мадрид / София
Да, определено са различни условията. В София е по-влажно и по-хладно от колкото в южната част на Мадрид.

Други топлолюбиви орхидеи са Catasetum, Laelia y Cattleya. Neofinetia falcata също. Има и други видове дендробиум, които също обичат топло. Трябва да се търси за всеки вид орхидея при какви условия се отглежда. Тези, които изброих сега са по-видови.

# 677
Здравейте всички. Миналата година май месец си купих една орхидея Dendrobium с един цветонос. След като прецъфтяха цветове израства нов цветонос и сега е с 2 растящи цветове. От няколко седмици расте и трети. Цялата започна много да се накланя на срании не знам дали да я пресавя в нова саксия и как точно се прави. Дали първият цветонос ще образува нови цветове? Тя ми е първата Dendrobium.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 15:08 от Blue Moon Soul

# 678
Точно преди цъфтеж не бих пресаждала, вържи я да не пада.

# 679
А как става пресаждането?

# 680
Ами зависи с каква цел пресаждаш. Аз тази от снимката ти не бих я пипала поне още 2-3години. Ако пресаждаш за първи път, изгледай няколко клипчета в ютуб да се ориентираш. Корените на твоята са нежни, внимавай да не ги повредиш.

# 681
Благодаря

# 682
Преди 3 дни писах, че ми подариха  Дендробиум… ами, че аз съм на път да я уморя 🥹 Не съм я поливала, нали не обичали често поливане… Мястото ли не ѝ допада? Фалинопсис ми подивяват на това място.
Благодаря предварително!

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 14:53 от Hot ‘n’ Cold

# 683
  • Мадрид / София
Момичета кажете ми моля читав български сайт за орхидеи. Искам да купя подарък за майка, та цветята да са здрави.

# 684
  • София
Препоръчвам https://orchidworld.eu/. Каквото съм взела от тук ми е било здраво и без бонуси.
Нека и друг каже, защото все пак аз имам само няколко купени он-лайн. Обичам да ходя на място и да си избирам.

# 685
  • Варна
Hot 'n' cold, дендито изглежда като да му е дошло в повече слънцето на това място. Аз бих го преместила на такова без да го удря директно слънцето.

От orchidwold са наистина хубави и здрави растенията. Видови. Но не зная дали са удачни за подарък, защото се продават без цветонос. Вярно в цъфтежа възраст, но въпреки това дали човекът ще има търпение да ги чака да цъфнат.

От orhidei.bg съм поръчвала няколко пъти цъфнали хибриди. Само един брак имам от тях. Изпратиха ми растение във видимо лошо състояние, а на мен не ми се занимаваше да се разправям с връщане. Направо го изхвърлих. Останалите закупени от там са ми здрави.

От florabd.eu имам няколко поръчки. Здрави растения, но и оттам си позволиха веднъж да ми изпратят орхидея за боклука. Този път обаче се разправях с връщане. Simple Smile

Въпрос на късмет. Общо взето нямаме голям избор от магазини и борси за поръчване на цветя. Борсата в София plants.bg   на място предлагат цветя, орхидеи, но онлайн рядко качват за продажба. Simple Smile

# 686
Hot 'n' cold, дендито изглежда като да му е дошло в повече слънцето на това място. Аз бих го преместила на такова без да го удря директно слънцето.

Хммм, по това време на годината няма директно слънце на този прозорец… ще ѝ търся друго място, благодаря!

# 687
  • Мадрид / София
Има 4-5 онлайн магазина, обаче се оказа, че няма как аз да платя от тук цветето. Има само опция да се плати при получаване, нещо което не върви да стане. Хем ти подаряват, хем трябва да си го платиш. Само в един сайт може чрез банков път, но ще стане късно, така че и това не ме устройва. Уредих го все пак човек от там да купи и да го занесе, пък после ще ѝ пратя парите.

# 688
Оказа се, че сме много любителите на орхидеи. Laughing В три магазина Лидл ходихме и Тц, всичко е разграбено. Мрън! Worried

# 689
Аз бях в четвъртък до Лидл, но не видях нищо интересно сега. Днес може би ще ходя в Кауфланд (за друго, но ще разгледам ако има).

Общи условия

Активация на акаунт