Нашите орхидеи – тема 40

• 32 668
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
От 4 год го имам, седи в едно ъгълче почти забравен и си се развива..

# 661
Много благодаря, безценни сте! HugKissing Heart
Още довечера връщам либето обратно в магазина за втори дубъл. Grinning Дано само да не е размислил.Stuck Out Tongue Winking Eye

# 662
  • Мадрид / София
Sisly, дендробиум фалаенопсис са тези, на които цветоноса излиза от върха на растението. Тези са топлолюбивите. Показания тук преди няколко поста е дендробиум Нобиле (цветовете са по цялата тръстика (пръчка) в групи от по 2-3 цвята и те са за хладни места. Не стават за нашите условия. Растат, но вместо да цъфтят правят нови детки поради топлината.

Second, вероятно при теб температурите където е онцидиума не са така екстремни. Аз имах няколко и не им се отрази добре температура около 35 градуса. От 5 остана само 1 и тази година не пожела да цъфти, нито нова булбичка направи. Така че, мисля че и той ще си замине по някое време.

# 663
Sisly, дендробиум фалаенопсис са тези, на които цветоноса излиза от върха на растението. Тези са топлолюбивите. Показания тук преди няколко поста е дендробиум Нобиле (цветовете са по цялата тръстика (пръчка) в групи от по 2-3 цвята и те са за хладни места. Не стават за нашите условия. Растат, но вместо да цъфтят правят нови детки поради топлината.
Подчертаното не е вярно. Прекрасно се вписва в условията ни, и в момента и четирите ми растения цъфтят.
Тези са споменатите дето лятото бяха забравили да ги поливат.

# 664
Сисли, аз при фаленопсисите гледам и пафчета, много добре се чувстват. Само че ги слагам по-навътре, да не ги огрява слънце. Някои са си направо на тъмно.
Друг вид на топло не успях да отгледам.

# 665
  • Варна
Моите пафове не щат да цъфтят и това е. Единия го прецаках миналото лято, стоя на доста мрачно и двете издънки се издължиха и изтъниха, не знам какво ще се случи по-нататък с тях. Другия го доосветявах, добри листа и като цяло дебелина на стъблото има, но пуска 7-мо листо, цветонос не. Явно не ги умея тях.

# 666
Освен да ги наториш, да се събудят? При мен понякога се адаптират няколко години преди домашен цвят, но щом направи хубава розетка, цъфти. Горещото лято много ги мъчи моите.

# 667
  • Варна
В интерес на истината постоянно се каня да ги наторя и все забравям, нали хич не съм по торенето. Май само това остана да пробвам. Вторият е и в много малка саксия, така ми го дадоха, но много ме е страх да не го прецакам ако тръгна да пресаждам. Много сладък космат цвят е, не съм виждала по магазините точно такъв и ще ме е яд, ако го уморя.

# 668
Сега като казваш се сетих, и аз имах купени в миниатюрни саксийки. Вегетираха едва-едва, и като ги преместих в голяма саксия избухнаха. Те май не обичат натясно. По мои наблюдения, въпреки че повечето ги продават в кори като фалчета, те обичат плътен субстрат с повече кокос, мъх, дребни частици.

# 669
  • Мадрид / София
Titina, къде живееш? Вероятно не говорим за едни и същи условия.

# 670
Едвам ме навихте. Grinning
Вече съм горда собственичка на една Валентинка - тематично. Heart EyesHeartBroken Heart

Скрит текст:

Почистена, дезинфекцирана, полята и настанена. Кажете все пак ако пропускам нещо.
Отивам да се образовам за по-нататък. Simple Smile

# 671
Пафчетата не са епифити, а земни орхидеи. Затова си обичат повечко влага, респ. по-различен субстрат.
Точно тази влага ме спира и от тях, и от милтониите. С температурите не бих имала проблем.

Честита да ти е, Sysly!

# 672

Време е за нова орхидея Simple Smile

АУУУУУ това много ми хареса! новото ни мото ще е !

Имаш предвид милтониопСИСИ. милтониите не са придирчиви към влага и въздушна влажност. Бих казала че са едно от най-лесно адаптиращите се нефалчета.

Показания тук преди няколко поста е дендробиум Нобиле (цветовете са по цялата тръстика (пръчка) в групи от по 2-3 цвята и те са за хладни места. Не стават за нашите условия. Растат, но вместо да цъфтят правят нови детки поради топлината.
Подчертаното не е вярно. Прекрасно се вписва в условията ни, и в момента и четирите ми растения цъфтят.
Тези са споменатите дето лятото бяха забравили да ги поливат.

Анджи това важеше са дендрите нобиле преди 15-20 г. Сега новите хибриди нямат нужда от застудяване и засушаване. Аз имах такива и трябваше да ги изнасям на междустълбищното на под 10 градуса за да цъфнат. Вече няма такива гимнастики. Хибридизацията прогресира!

В интерес на истината постоянно се каня да ги наторя и все забравям, нали хич не съм по торенето. Май само това остана да пробвам. Вторият е и в много малка саксия, така ми го дадоха, но много ме е страх да не го прецакам ако тръгна да пресаждам. Много сладък космат цвят е, не съм виждала по магазините точно такъв и ще ме е яд, ако го уморя.

пафчетат се торят ама много много акуратно. Корените им са страшно чувствителни към торове. Аз примерно не го торя моят но нямам проблеми. При мен пинокчо се адаптира най-добре ( имала съм три до сега ) . Иначе Кларето с мраморните петна по листата много ми беше трудна. Както и един тъмнозелен явно хладнолюбив. Те си искат влага въздушна влажност, липса на застой на водя. Много много са по различни от фалчетата.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 16:10 от _re_ge

# 673
Довечера отиваме за още, докато на мм не му е разминал ентусиазма. Тюх, яд ме е за снощи, можеше да намажа с поне 3-4 орхидеи. Relieved

# 674
  • Мадрид / София
Мойто Дендри Нобиле растеше само на кейки. Но при мен температурите лятно време са около и над 40 градуса навън, а в къщи около 35. С Дендро фал. нямам такъв проблем. Освен детки си и цъфтят. При мен Камбриевите и Онцидиума лятото им се взима здравето и не оцеляват. Пожълтяват листата и трудно се съвземат след това. Но пак казвам това е лятото и са екстремни условия. През останалото време зимата са 15-20 градуса, а пролетта 24-26 градуса температурата.

Общи условия

Активация на акаунт