Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Позволено ли е даването на лакомства в държавна детска градина?

 • 4 440
 • 59
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 890
Позволено ли е даването на лакомства в държавна детска градина?
Другите родители купуват по повод празници и раздават на всички деца в детската градина лакомства, които са пакетирани, но иначе са крайно нездравословни - близалки, бонбони, дъвчащи бонбони, вафли, шоколад, чипс и т.н. Това се случва често. Детето се прибира с една торбичка лакомства често? Аз не съм съгласна, говорих с тях, но те са мнозинство и тази практика им харесва. Това допустимо ли е?

# 1
 • Мнения: 45 308
В Правилника на градината трябва да е записано дали е разрешено. В повечето може за празници, ако храната е пакетирана. В някои има условие продуктите да се консумират извън градината, т.е. по преценка на родителите.

# 2
 • Мнения: 4 460
Говорете направо с директора

# 3
 • Мнения: 3 392
Не разваляй удоволствието на децата. Като отидете на площадка и другите деца ядат боклуци, не купувате ли и на вашето?

# 4
 • София
 • Мнения: 30 391
Не е такава драма, каквато я мислите.
И да говорите, щом е приета почерпка, просто вашето няма да получава нищо.

# 5
 • Мнения: 1 368
Е, хубаво де. Прибира се. Отваряте торбичката, опитва си едно нещо или направо взима балона, свирката или другата глупост, която е вътре, и забравя за другите неща, а те "изчезват". Толкоз. Какво говорене с родители и директори?

# 6
 • Мнения: 3 392
Да си се черпят децата, която майка не иска черпилки, да предупреди да не дават на нейното.Бананите и авокадото да не са по- полезни? За да стигнат до тук знаете ли с колко препарати са обработени?

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 132
В градината на дъщеря ми стартирахме с малки торбички с почерпки. После ни ги  "забраниха" с "учтив" призив да не го правим и да вземем питка за децата. Ееее ОК. Ама по случай Ковид и това забраниха.
Това лято дъщеря ми става на 7. Не е бебе да не знае точно кога и в кой делничен ден се пада рождения й ден. Обаче съгласно тъпите правила на ДГ няма право на никакъв празник. Няма право да почерпи приятелите си. Хващам се и й надувам 10тина дребни балона, които правя на сноп и й ги връчвам да иде с тях на градина. Баба й я заведе. Познайте... Милата лелка от ДГ ги посрещнала с гадно злобно изражение и " Защо ги носиш тези балони? Никога повече да не носиш балони в ДГ!". Редно ли е, хубаво ли е, приятно ли е едно дете на 7 г. да няма право на празник, защото на една кисела лелка ще й е криво да измете 10 напукани балона днес? Ядосах се и утешение е, че това беше последния празник за моето дете в ДГ.

# 8
 • Мнения: 861
Детето се прибира с торбичката, явно там не им дават да консумират нищо. Не мога да разбера какъв толкова е проблема, че чак до директора да се обърнете. Избора е ваш дали ще му дадете от почерпката. Напоследък са много модерни картонените торти или направени от книжки с моливи точно защото винаги има някакви забрани и някой е сърдит. Сега като се замисля, децата ми никога не са празнували рожден ден в градината, защото са лятото. Но не би ми станало приятно ако някой ми забрани.
Едно време майка ми правеше домашна торта и всички деца в групата хапваха с удоволствие. Сега всичко е вредно и отровно. Сякаш децата ви не виждат по магазините вафли и близалки и не им се прияжда.

# 9
 • Мнения: 1 890
Бихте ли го направили - някой да подари нещо на детето ви, а вие да му го вземете или пък да го скриете? Това не е ясла, децата много добре помнят, че са получили това и онова.
Аз не бих го направила. Все пак давам една част от тези лакомства.
В тази тема не говоря да се почерпи детето за рожден ден с питка (при нас е позволено и почти винаги има питка) или едно лакомство, както е било някога. Нямам против това.
Имам против 5-6 лакомства от най-евтините и нискокачествени продукти. Сякаш родителите се надпреварват кой може повече да почерпи. И да, невероятно, но при 30 деца, които празнуват  рожден ден и имен ден и няколко други празника по този начин, имаме торбичка средно всяка седмица (365дни/50 празника =7,3). Сега искат и всеки ден преди Коледа да има лакомства...
Dr Cocktail, няма нужда да се записваш в нашата градина. Мога спокойно да ти изпращам от нашите излишъци Simple Smile
Благодаря на всички за отговорите по темата!

# 10
 • София
 • Мнения: 30 391
Вие какво черпите децата в градината?

# 11
 • Мнения: 458
То първо проблемът е, че са цели 30 деца в група. Иначе ако за другите родители е ок не виждам смисъл да разваляте щастието на децата. Имате вариант да кажете да не дават торбичка на вашето, но то ще се почувства гадно или да взимате торбичката и като се приберете да замените продуктите с по-здравословни вариант.
 Иначе не е до био майки, но има някои боклуци, които никога не бих дала на детето, а аз му давам сладко. Айде веднъж ще го преживея, но такова редовно. Общо взето ако аз не бих си купила и яла нещо, няма да го дам на детето ми.

# 12
 • Мнения: 1 368
Бихте ли го направили

Бих и го правя. Моето е забравило на секундата, че е получило нещо, играта му е по-важна. Дори и солети да ми изкрънка в магазина, вкъщи вече е на друга вълна и не се сеща за тях. Обикновено аз припомням, че съм обещала нещо и го изпълнявам, за да не ми е гузно.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 34 676
Да, и аз бих го направила. И го правя. За разни празници, за Коледа, за рождени дни е получавала не торбички, а торби с чипсове, гризки и сладки неща. Открай време съм обяснила, че вредни храни позволявам по малко и за десерт след храна. Имаме специална кутия вкъщи, която е нейна и там стоят подобни неща. Ако са чак такива боклуци, тайно изхвърлям, защото след като количеството е голямо, тя не ги помни всички. Останалите, както казах, по малко и за десерт. Не бих оставила детето си да гледа отстрани, докато другите получават, а и не бих опитвала да наставлявам другите родители какво е разрешено и какво не. Намерете собствен начин да се справите за да може всички да са доволни. Сега е градина. Идея си нямате какво става в училище, а ако живеете с идеята, че всички са длъжни да се съобразяват с вас или ще давате тон за песен в класа, сблъсъкът ви с реалността ще е болезнен. Подбирайте си битките за важни неща, в училище ще има достатъчно такива.

# 14
 • Мнения: 4 460
И аз купувам боклуци и в яслата е имало боклуци в картонените торти,то какво да се сложи в картон портокал ли 😀не съм био майка в никакъв случай,просто като е такъв проблем за авторката дадох предложение за нея👍
(Доколкото разбрах се случва често при тях не само на рд )

Общи условия

Активация на акаунт