Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 30 996
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Няма начин да се предвиди какво ще стане в бъдеще с имотните цени. Съставят се всякакви възможни бъдещи сценарии, базирани на силно редуцирани модели на действителността.

Това, което е сложно в тези модели и симулациите свързани с тях, е че не може да се разграничи рискът от спад или покачване на цени например, от неизвестността как, кога и дали те ще се случат(uncertainty). Рискът може да се обясни със статистически методи, неизвестността, не може да се опише научно на този етап. Затова е трудно да се вадят обобщения върху сложни системи с много неизвестни и интеракции, освен ако няма статически значителни като бройка повторения(п-р пукане на имотни балони, в такъв случай, рискът може да се оцени статистически). Засега се борави само с неизвестности и каквито и да е предвиждания са само потенциални бъдещи сценарии, никакъв процент сигурност, че тези сценарии ще се случат.

Последна редакция: пн, 14 ное 2022, 00:20 от ierldan

# 121
До кога мислите, че ще се повишават цените на имоти в БГ, дали сме стигнали максимума или малко пред максимума?

# 122
До кога мислите, че ще се повишават цените на имоти в БГ, дали сме стигнали максимума или малко пред максимума?
Сложен въпрос. Зависи и за кои имоти става въпрос. За новото строителство при повишаващи се цени на материалите, не съм оптимист за спад в цените. Не съм оптимист за спад в цените и на къщите около големите градове. По-скоро очаквам спад на броя на оферти на пазара и повишение на цените на наемите.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 20:49 от tre

# 123

Ама че въпрос, вечно ще има инфлация и вечно цените ще растат. Въпросът е с какъв темп и кога ще има временни спадове и аномалии в иначе неизбежния ръст в дългосрочен план.

Ето една графика на цените на домовете в САЩ за 100 години:

Ето и подобна графика, но с коригиран инфлационен индекс:

Сама виждаш, няма прошка. Та ти питаш, предполагам, дали и кога може да се очаква локален временен спад. Това за съжаление не може никой да каже точно. Има предположения и накрая все някой ще е познал Simple Smile

# 124
В Нидерландия (от там имам впечатление )по официални данни от 2013 г-до сега, цените на имотите са се удвоили.....А заплатите са увеличени с около да речем 20-25 %....Сумарно ....

# 125
ЧС, втората ти графика сама показва, че сме в балон, както е било и 2008.

# 126

Нищо не показва, защото свършва 2010 година, а и се отнася за САЩ Wink Иначе за тогава няма спор, че имаше балон. За сега чак балон не знам дали е, че има пик никой не отрича. Респективно спорът е дали ще има срив, корекция или плато. Като за всяко може да се намерят доводи. Но и срив даже да има, след време пак ще се навакса и ще има ръст.

# 127
Много ми харесва как се караме тук в темата.

А съгласно теорията на професора и кривата, която е дадена за справка - тя какво ти говори, Chris78?
Че кривата расте, расте, и после може за малко да спре да расте..но да се срива, не е показано.
ManKind от 89-та до сега са минали 33 години, като голямата част от спада е заради отваряне на границите и бягане навън на който е искал да избяга. Няма вечно да бягат, почват да се връщат.
А 33 години не са малко време. Толкова години да печеля по много от имоти, после ще съм на края на живота си, а ще си харча парите и няма да вечеряме само с хляб и кисело мляко.
Активната възраст на човек, докато му се занимава и е деен, е до 50 и няколко години. После бих казала, че се занимава само ако бизнесът му е такъв(примерно е строителен предприемач). Но в общия случай, спира да ти се занимава и търсиш спокойствието. А спокойствие без пари, с които да го обезпечиш, не знам дали ще е възможно.
Може ли малко повече официална статистика на подчертаното? Откъде черпиш тази информация? Защото в момента дори за София според официалната статистика на НСИ, това НЕ е вярно! Населението намалява и продължава да си намалява. Дори циганите бягат. Кой очаквате да се завърне и защо би го правил, след като вече си е уредил живота на друго място?!
И този коментар са го харесали 10 човека? Не е за вярване някои хора през какви розови очила гледат.

# 128

Нищо не показва, защото свършва 2010 година, а и се отнася за САЩ Wink Иначе за тогава няма спор, че имаше балон. За сега чак балон не знам дали е, че има пик никой не отрича. Респективно спорът е дали ще има срив, корекция или плато. Като за всяко може да се намерят доводи. Но и срив даже да има, след време пак ще се навакса и ще има ръст.

Ето ви и до 2022 г., да видим какво показва
😀

А чакайте да ви го зуумна

# 129
И какво показва? Върхове и спадове, но като цяло нещата са нагоре - всеки връх е по-висок от предния и спадът е до по-високо ниво от преди. Тоест ако се гледа след 20 години ще се види какво е било точно, но все ще е нагоре като цяло.

# 130
Все пак има една група хора, които чакат точно кога ще има временен спад, за да уцелят момента са си купят, например за живеене, без да се замислят толкова след 20 години колко ще струва. За стойността след толкова време се интересуват предимно инвеститорите. Поне за София аз нямам съмнение, че цените дългосрочно ще растат.

# 131
Аз смятам, че има няколко различни варианта за развитие. Всички тук ни интересува какво ще се случи в средносрочен план до около 3 г., предполагам. След 20 години я камилата, я камиларя

# 132
Let me fix that for you.

Ето още нещо интереснл, помеже гледаме градики от сащ

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 21:55 от Gogo1979

# 133
И тук трябва да се знае, че този спад в графиката може да се осъществи реално по 2 начина:
- реален абсолютен спад на цените на имотите
- дългогодишна потребителска инфлация, по-голяма от ръста в цените на имотите
И двете означават пукване на балон.
 Вие кое от двете мислите, че ще се случи?

# 134

Ето ви и до 2022 г., да видим какво показва
😀

А чакайте да ви го зуумна

Ние се движим, поне година след САЩ. Това означава, че сега сме някъде тук:

Както се вижда има още доста да катерим и след това ще падаме. След време ще разберем дали последващото падане ще стигне сегашните цени, ще спре по-нагоре или ще стигне по-ниски от сегашните цени.

Общи условия

Активация на акаунт