Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 883
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
Няма как по-голямата част от сделките да са с кеш и тоя кеш да идва от други сделки с имоти. Нали за да вземеш кеш от продажбата, някой трябва да го извади за да ти плати. Преди около година някои медии даже пишеха за 80% седелки без ипотека.
И то сделките където е 50% кеш, 50% ипотека не влизат в този брой.
Сивата икономика в България никога не е намалявала, даже сега с толкова поредни избори си расте.

# 301
Това, за което говориш, е да се плаща на някого вместо 2000 само 1000 и още 1000 на ръка. Тези скрити 1000 лева обаче не събират кеш за жилище. Според мен плащащите кеш просто си имат доходи от бизнес, комисиони, инвестиции, продажби на други имоти...

# 302
  • Бургас
Цитат на: [b
Чичко_Тревичко[/b] link=topic=1498320.msg45600631#msg4560

П.с. Тинтина - я попитай собствената си дъщеря какво смята за цената на имотите спрямо заплата й от аутсорсинг компанията. Ако теоретично беше сама (без мъж IT) и трябваше тепърва да купува жилище. С уговорката без помощ от родителите. Интересно ми е какво ли ще ти каже, малко да си отвориш очите.

Точно защото съм си отваряла очите през последните 20 години, собствената ми дъщеря не се вълнува от цената на имотите. И без мъж IT, тя има къде да живее и в Бургас, и в София, може да има и тристаен и четиристаен, може и в чужбина да купи, ако реши да създава семейство.
Вместо да плача по форумите, съм работила на повече от 2 места, и съм се лишавала, и с градския транспорт съм пътувала, за да пестя. Без мъж IT и без мъж изобщо. И в една стая сме живели, и всяка стотинка сме отделяли, за да си позволим първото собствено жилище и тя да има самостоятелна стая. Не ми е паднало от небето и помощ материална от родители не съм имала.
Така че тези вопли и подсмърчания, при това от мъже, са ми меко казано смешни. Като искаш - работиш и купуваш. Всичко останало за партията, държавата и как е скъпо, па за мен трябва да стане по-евтино, не го разбирам и никога не съм го разбирала. Живееш си според чергата, това е.

# 303
  • София, Bulgaria
Няма как по-голямата част от сделките да са с кеш и тоя кеш да идва от други сделки с имоти. Нали за да вземеш кеш от продажбата, някой трябва да го извади за да ти плати. Преди около година някои медии даже пишеха за 80% седелки без ипотека.
И то сделките където е 50% кеш, 50% ипотека не влизат в този брой.
Сивата икономика в България никога не е намалявала, даже сега с толкова поредни избори си расте.

Вместо да се чудиш и философстваш, кое може и кое не, посмятай малко. В статистиката на АВ има извадена информация по години и тримесечия. Ясно са цитирани брой сделки, брой ипотеки по градове. И от броя на ипотеките извади някакъв % за предоговорени ипотеки, защото е изтекъл 10 годишния период и пак някакъв хипотетичен % на броя ипотеки, които не са нови, а рефинансирани, т.е. хората са сменили банката, за по-добри условия. Последните години имаше доста рефинансирания, заради по-ниските лихви за нови кредити. А накои Банки поемаха и нотариалните такси за вписването до 1000-1500 лева.

https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/statistika/

Последна редакция: сб, 19 ное 2022, 07:58 от tomeva

# 304
Ето една от причините поради, която смятам, че сега ситуацията в България е по-различна от тази през 2008-ма година.
В момента за покупката на 1 кв.м. жилище в София са нужни около 1.2 средни месечни софийски заплати. За сравнение, в предходния пик на пазара през 2008 г. са били нужни 3.4 месечни заплати за покупката на същата площ.

Средната работна заплата в София по данни на НСИ възлиза на 2 390 лв. през 3-тото тримесечие, което е 16% ръст на годишна база – по-малък от този на цените на жилищата. От данните за средната работна заплата се вижда, че темпът на нарастването ѝ се забавя в последните месеци и това е още един фактор, който ще влияе в посока успокояване на ръста в цените на имотите.

Делът на закупените двустайни апартаменти продължи да нараства през 3-тото тримесечие и достигна дял от 72% спрямо 50% през предходни периоди. Тристайните жилища съставляват само 22% от закупените, а четиристайните се върнаха на нива около 5%. "Тези данни рязко контрастират с тенденциите през 2020 и 2021 г., когато пандемията накара хората да насочат интереса си към по-големи жилища, с повече стаи и възможност за по-комфортен живот", коментира анализаторът.

През 2022 г. преобладават покупките с цел вложение и инвестиция за предпазване от инфлацията и именно това върна обратно интереса към двустайните жилища. Нарасналите цени вероятно също накараха някои купувачи да преосмислят търсенето си и да се насочат към по-малки жилища с по-ниска крайна цена.

Средната площ на закупените жилища е 78 кв.м. – спад от средно 90 кв.м. през предходни периоди, което още веднъж показва описаната по-горе тенденция за закупуване на по-малки жилища.“

Последна редакция: сб, 19 ное 2022, 12:57 от Мъфин

# 305
Отгоре,отгоре прочетох последните 2стр. За сивата инономика се чудя.Не се ли доказва произход на парите,когато вадят в брой пари за жилище?Нали едни пенсионери бяха загубили 70хил.евро,които събирали за апартамент за внуците.Намериха се и ги върнаха.Цял живот пестили.През това време имаше сума ти кризи,инфлации,деца отгледали и т. н.Как и от какво са пестили не знам,но в един момент да цъфнеш с пари кеш,не малка сума,странно ми се вижда.

# 306
Ами произхода на парите се декларира май само като ги внасяш по сметката си. След като ги декларираш при внасяне, не се иска да ги декларираш повторно при превод. А вече дали декларираните данни някой ги проверява - силно се съмнявам, или поне в повечето случаи..

# 307
Напротив, произход на парите се декларира при всяка транзакция над определен размер, както и пред нотариуса. Дали и кога някой ги проверява - не знам.

# 308
Да, всеки път се искат данни за произхода при всяка по-голяма транзакция, без значение дали на каса, дали през банкирането.

# 309
И какво? Слагат кеша в банка, пишат от спестявания и всичко е точно.

# 310
Спестявания от заплати за период от - до с посочване на работодателя.
Мен така ме караха да ги попълвам в ДСК.

# 311
А вече дали декларираните данни някой ги проверява - силно се съмнявам, или поне в повечето случаи..
Автоматично се пращат от банката там където трябва.

# 312
Ето една от причините поради, която смятам, че сега ситуацията в България е по-различна от тази през 2008-ма година.
В момента за покупката на 1 кв.м. жилище в София са нужни около 1.2 средни месечни софийски заплати. За сравнение, в предходния пик на пазара през 2008 г. са били нужни 3.4 месечни заплати за покупката на същата площ.

Средната работна заплата в София по данни на НСИ възлиза на 2 390 лв. през 3-тото тримесечие, което е 16% ръст на годишна база – по-малък от този на цените на жилищата. От данните за средната работна заплата се вижда, че темпът на нарастването ѝ се забавя в последните месеци и това е още един фактор, който ще влияе в посока успокояване на ръста в цените на имотите.

Делът на закупените двустайни апартаменти продължи да нараства през 3-тото тримесечие и достигна дял от 72% спрямо 50% през предходни периоди. Тристайните жилища съставляват само 22% от закупените, а четиристайните се върнаха на нива около 5%. "Тези данни рязко контрастират с тенденциите през 2020 и 2021 г., когато пандемията накара хората да насочат интереса си към по-големи жилища, с повече стаи и възможност за по-комфортен живот", коментира анализаторът.

През 2022 г. преобладават покупките с цел вложение и инвестиция за предпазване от инфлацията и именно това върна обратно интереса към двустайните жилища. Нарасналите цени вероятно също накараха някои купувачи да преосмислят търсенето си и да се насочат към по-малки жилища с по-ниска крайна цена.

Средната площ на закупените жилища е 78 кв.м. – спад от средно 90 кв.м. през предходни периоди, което още веднъж показва описаната по-горе тенденция за закупуване на по-малки жилища.“

Предходния пик 2008 г., май бяхме на първо място в най-топ балонизиран пазар, ако не се лъжа, но това не означава, че тези страни, които са били на 30-40-50то място не са го усетили. Усетихте ми намека, благодаря

# 313
Нямам идея защо трябва да намеквате нещо, а не си кажете какво мислите. Познавайки икономическите криви и цикли аз предполагах, че още през 2019-2020 година трябва да има корекция на пазара. От тогава мина доста време. Цените на имотите скочиха с още много. Заплатите също. Сега индикациите за корекция са още по-отчетливи, но и това, че ситуацията няма нищо общо с 2008-ма също се вижда прекрасно. С две думи корекция ще има, но не е ясно дали преди това цените няма да се вдигнат още и реално корекцията да ги свали до сегашните или даже по-високи нива. Разбира се напълно възможно е да стигнат и до по-ниски от сегашните нива. Аз неколкократно споделих на какви цени купих имоти в топ сгради и лично мен не ме касае до какви нива ще стигне корекцията. При всички случаи, когато и ако след време реша да продам някой от имотите той ще е на много по-висока спрямо платената от мен цена. Междувременно ще съм изкарал прилични пари от наеми.

# 314
Последния път като превеждах голяма сума пари през онлайн банкирането изобщо не съм попълвала декларация за произход, мина си превода без проблем. Но както и да е, "спестявания", "дадени от родител", тези неща не знам дали и как точно се проверяват.

Общи условия

Активация на акаунт