Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 884
  • 748
  •   1
Отговори
# 285
Работи на 2 места, по около 12часа на ден. Предполагам взима 4-5к+ чисто. Също предполагам, може да се вмести почти в 1000лв на месец.
То това живот ли е - да не обидя човека, ама да се трепеш по 12ч на ден и да живееш с 1000 лв. на месец, като само наема ти е 600 лева...
Инак всеки автомонтьор, фаянсаджия, гипсокартонаджия и подобни професии правят добри пари - ако ви потрябват услугите им сами ще видите колко точно Simple Smile Че и често без данъци и недекларирани, да.
Въпреки това, адмирации на младите хора, че избират (в момента) да живеят под наем за 600 лева, вместо да изсипят накуп 120к, за които вноската ще им е над 1000 лева.
Като поспестят и като дойде момент, в който е относително по-добре да се купи, отколкото да се наема, ще си купят и те.

# 286
Може ли някой да каже сфера освен IT, в която се получават поне 2500 чисто от junior човек или дори middle. Наистина ми е любопитно, кажете някоя професия.
Изброиха достатъчно нагоре, но явно скоро не си правила ремонт на жилище. Ако ти се наложи ще видиш колко получават фаянсаджии, шпакловчици, паркетаджии и т.н. При това чисти доходи, които никой не им ги облага с данъци.
Има и едни други професии - много популярни в София - проституцията и наркотърговията. Също не плащат данъци.
п.п. Изпуснах чалга певцити и ритнитопковците. Също минават под носа на НАП.

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 18:08 от tre

# 287
Не израждайте темата на кой какви познати има и колко дава за цигари на месец. В България средната заплата нищо не значи, защото 80% са в сивия сектор, даже тук в раздела за работа прелива от съвети как да се излъже системата.
Във всеки Лидл в момента има плакат, че за касиер с 3 години стаж дават 1900 бруто плюс придобивки. Който му се вижда много да си преосмисли живота.

# 288
Не израждайте темата на кой какви познати има и колко дава за цигари на месец. В България средната заплата нищо не значи, защото 80% са в сивия сектор
Въобще не са 80%, може би 20-30% са в сивия сектор. Ако се изсветлят това не значи, че средното ще се вдигне с много, защото се вдига и числителя и знаменателя. Примерно бакшишите в София са 5000, те не се водят на заплата - плащат някакъв патентен данък Х лева на година и оттам нататък никой не ги знае колко изкарват. Но мислиш ли, че правят по 2 бона чисто на месец?
Колкото и да са непълни данните - това е, с което разполагаме, за да смятаме показателя "с колко заплати се купува един кв.м. жилище" и той не е много добър за БГ, да не говорим, че е занижен с едно 15% заради начина, по който се изчислява квадратурата (общи части).

# 289
Разбрахме тезата - хората в България са супер бедни и онеправдани и трябва държавата да вземе парите на злите богаташи/ИТта и да раздаде апартаменти на бедните граждани... Вече колко десетилетия сме зациклили на това, не е нужно и тук да се повтаря.

# 290
  • София
Работи на 2 места, по около 12часа на ден. Предполагам взима 4-5к+ чисто. Също предполагам, може да се вмести почти в 1000лв на месец.
То това живот ли е - да не обидя човека, ама да се трепеш по 12ч на ден и да живееш с 1000 лв. на месец, като само наема ти е 600 лева...
Инак всеки автомонтьор, фаянсаджия, гипсокартонаджия и подобни професии правят добри пари - ако ви потрябват услугите им сами ще видите колко точно Simple Smile Че и често без данъци и недекларирани, да.
Въпреки това, адмирации на младите хора, че избират (в момента) да живеят под наем за 600 лева, вместо да изсипят накуп 120к, за които вноската ще им е над 1000 лева.
Като поспестят и като дойде момент, в който е относително по-добре да се купи, отколкото да се наема, ще си купят и те.
Младият човек винаги трябва да се погърчи първо, за да може да си постели и после да гради нагоре.
Няма да е вечно, 2-3 години така, после ще има едни 100к, стабилна вноска за собствено жилище.
Аз също съм се гърчил, сменял съм висши, бизнеси, държави, в Канада троших години. Не знам как си го представяте, някакъв комунизъм. Развита държава, трудът е скъп, а всичко да ти се даде за без пари още на 22-23 години пишлеме. Който не е разбрал, че трябва бач за начален старт, ще го разбере по трудния начин. Останалите очевидно ги устройва и не мрънкат.

# 291
  • София, Bulgaria
600 лева наем, където има, апартаментите не са по 120 000 евро.

# 292
  • София
600 лева наем, където има, апартаментите не са по 120 000 евро.
Натам отиват нещата. Освен това, човек може да си спестява и за по-голям, няма смисъл да се занимава да купува едностаен.

# 293
Разбрахме тезата - хората в България са супер бедни и онеправдани и трябва държавата да вземе парите на злите богаташи/ИТта и да раздаде апартаменти на бедните граждани... Вече колко десетилетия сме зациклили на това, не е нужно и тук да се повтаря.

Е аз оставам с впечатлението, че има много хора, които взимат доста големи пари, изредиха се доста професии наистина. Което е много хубаво. Иначе не, изобщо нямам представа колко взима една фризьорка например и подобни, там има данъци, наеми, консумативи, не ги знам. Но явно доста. А иначе певици и спортисти е ясно, те са съвсем друга категория.

# 294
Скрит текст:
Млад човек, сам, няма нужда да си купува жилище за 120 000 евро. Жилища обикновено се купуват, когато хората станат двама и имат планове да се размножават.
Дори и при 1800 средна заплата, вноска от 1000 лв. е напълно и абсолютно постижима.
Всички млади хора, които познавам (25-30-35 г.), с висше образование, или дори студенти, работят за поне два пъти тази заплата (чисто). Наистина, честно, не знам кой получава толкова ниска заплата в София?
А самоучастието ще го съберат на сватбата Simple Smile
Абсурд. Това няма как да е вярно! И аз имам наблюдения. Рядко има някой, който да работи за 2 пъти повече от средната. Някое IT и до там. Повечето работят в чужди компании в shared service centers или call centers и определено не взимат 2 пъти над средната! Да не говорим за българските компании. Това си е чиста лъжа от твоя страна, не би следвало да се толерира!
Плюс това сравняваме осреднени стойности. Средна заплата в София, спрямо средна цена на едно двустайно жилище (което впрочем изобщо не е жилище за цяло семейство, ами именно за сам човек или двойка).
По официални данни, средна брутна заплатата за месец септември за София е 2423 лв. Нето става - 1880 лв. Но това е изкривена информация, защото се базира на данни от  ТРУДОВО И СЛУЖЕБНО ПРАВООТНОШЕНИЕ. Извън тази статистика остава заплатите в пликчета. Така че, реално цифрата е над 1880 лв.
А това, че двустайно било за сам човек - нещо някои много са се разглезили.
Аз затова казах, че сравняваме осреднени стойности. По тази логика, като се започне и да се гледат обявите за апартаменти, излиза че ти трябват не 120 хил. евро, ами доста повече за читав такъв. Така че да се придържаме към примера.
И двустайно е за сам човек да, без да говорим за глезотии. Това е хол/кухня с една спалня. Затова и писах - сам човек или двойка, максимум. Тия тук дето ги разправят, че в двустайно от 55 квадрата било за младо семейство - това вече са някакви крайности.

На мен са ми леко смешни хората във форума (които очевидно имат материален интерес, т.е. са рентиери) как се опитват да убедят, че едва ли не или трябва да се скапваш да работиш по над 10 часа всекидневно, или че трябва да се гъчкате цяло семейство в една спалня и т.н. Защо се опитвате да убеждавате хората, че това е нещо нормално?
И не се опитвайте да ми давате Париж за пример, защото в западна Европа положението с прираста на населението е съвсем различен.

Някой изобщо разхождал ли се е скоро в новите спални на София - например над Студентски град, Кръстова вада и т.н.? Това са стотици сгради и вероятно хиляди апартаменти. Кой по-точно си мислите, че ще живее в тях, след като по официални данни от НСИ населението на София намалява? Това говори единствено, че се купуват апартаменти с цел предпазване на спестяванията. Само че именно това води до балони, защото някой ден тия имоти ще започнат да излизат на пазара.

П.с. Тинтина - я попитай собствената си дъщеря какво смята за цената на имотите спрямо заплата й от аутсорсинг компанията. Ако теоретично беше сама (без мъж IT) и трябваше тепърва да купува жилище. С уговорката без помощ от родителите. Интересно ми е какво ли ще ти каже, малко да си отвориш очите.

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 19:38 от Чичко_Тревичко

# 295
Отивате в jobs или друга платформа и слагат филтър да показва над 3000 лв. и е видите кои професии са в тази графа.
Инфлуенсърите взимат над хилядарка за 1 пост, кой нормален млад ще почне работа за по-малко.
Старото поколение е ясно.
И държавната администрация официално сигурно са на 1500 лв. но си раздават ДМС пари на калпак, за половин жилище поне.
Един микроблейдинг на вежди е 500 лв. за 3 часа. 2 клиента на  ден, приспаднете си наем и т.н. и смятайте.
И официалните данни и Томева (ако не се лъжа) и всички брокери около мен, показват че и към момента жилище се купува масово кеш. Над 60% го купуват без ипотека.

# 296
И 2500лв да е средната заплата, пак не стигат.
Инфлуенсърите са пътници догодина. Аи неса толкова много хора.

# 297
Мда. Чистачката взима 1000, CEO - 10 000.Средна заплата - 5.
Имам конкретни наблюдения над частна финансова институция, 85 души персонал. 70% от хората взимат под 2 хиляди чисто.

Да мислим освен да пишем?
СЕО тата колкото чистачките ли са?

# 298
Чистачка взема от 1000 до 2000.
И пак удобно пропускате цялата сива икономика.
Иначе нямаше как да се изкупуват имоти с такава скорост.
При реални заплати от 1200 лева и тези цени. Изглежда повече от невъзможно.

# 299
Аз смятам, че удобно се пропуска и фактът, че по-голяма част от купувачите с кеш купуват с кеш, защото са продали друг имот, не че са си изработили самия кеш. Според вас като продадете имот какво се случва - получавате кеш.
Сивата икономика я има, но не е като преди 15 години. Но пак я има де, определено е голям дял от цялата икономика.

Общи условия

Активация на акаунт