Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 891
  • 748
  •   1
Отговори
# 270
  • Бургас
Най-разпространеният "трик" да се избегне самоучастието е банката да отпусне 90 или 80% от сумата по оценка на банката, която е силно завишена и надхвърля цената на покупката. Оценката дори се нагажда според цената. Не за един и два случая такива знам.

# 271
  • София
Значи щели да падат цените, ама продавате на 4к евро.
Хаха!
Баси, аз ще ви продам на 3к, само се обадете.
Следователно аз май вярвам повече в "срива" от вас самите.

Това, че търся 30% под пазарната не означава, че смятам, че пазарните цени са надценени, а просто купувам под пазарни цени, най-често на зелено.
Аз и преди като са били 800Е средните цени съм купувал по 500 и тук, там 600.
Повтарям се, "средна пазарна цена" е нещо условно. Във всеки един момент има цени и под нея и над нея. В зависимост от 1000 фактора.
Добре, да кажем, че на мен няма да ми е изгодно да ви купувам вашите оферти, но познавам доста хора, които биха купили.
Не се свенете, кажете колко % ще падат жилищата и си пускайте офертите.

# 272
Скрит текст:
Тепърва се случва, но няколко пъти е отлагано последните 1-2 години. Първото отлагане беше пролетта на 2020. Не знам, колко е отразено в медиите тогава, но със сигурност имаше информация в банковите среди хората, които се занимават с кредити го знаеха. Била съм на конференции на големи с банки с кредитни посредници и това се дискутираше. Не е било тайна!!!

Достатъчен доход е: вноската по ипотеката да не е повече от 30 % от чистия, семеен доход! И за това има много информация, не и един и два пъти експерти по ипотечно кредитиране са се казвали в медии. От тук нататък е строго индивидуално, кой и с колко ще надвиши. Може да очаква повишение на доходите, да предстои продажба на друг имот, както и всеки различно спестява. Имала съм клиенти с 10 000 лева чист семеен доход и с 20 000 лева спестявани. Просто си живеят на широко хората, както си им харесва. Също и клиенти с наполовината доходи и двойни спестявания.

За 120 000 евро ап. , като добави 4% нотариални такси и данък+ 3% комисиона на агенция= 7% ще са необходим за да се придобие имота или 8400 евро. Ако приемем, че и оценката за банката ще е 120 000 евро, то тя ще отпусне 85% от нея или 102 000 евро. На купувачът ще му трябват собствени средства 18 000 евро, за да плати цената и 8400 евро за разноски= 26400 евро.

102 000 евро за по-удобно са 200000 лева и вноските 300 месеца са:
ГПР
3% - 948 лева
3,5% - 1001 лева
4%- 1056 лева
4,5%- 1111 лева
5 %- 1169 лева
5,5 % -1228 лева
6% - 1288 лева
По нагоре, който го интересува има кредитни калкулатори.
Да прием, че днес 1000 лева е вноската, за която е необходим чист доход 3000 лева по правилата, както да има резерв от спестявания 6000 лева.
Реално  Банката и 2300 лева доход ще приеме или поне до скоро.

Скрит текст:
MaryPop, говореше се, но с прогнози и на база на цикличността на пазара. Време си беше, просто, Пандемията подейства с обратен знак, но временно, а след това и други световни събития.
И в бранша много се коментираше,  само че не знаехме, какво ще е този път.
Чудесно, а я дай още малко по-реалистично да гледаме на нещата. Колко време е нужно на един млад човек с да речем средната за София заплата от около 1800 лв (чисто), да успее да задели тези 26к ЕВРО? Реалистичният вариант е, че и за доста голяма част от тях се взима допълнително кредит (дали потребителски или пък имота се оценява на малко повече, отколкото струва всъщност).

Но даваме нататък с презумцията да ползваме сметките от твоя пример. 1000 лв месечна вноска, ако приемем че максималната вноска по кредита трябва да е около 30-тина %, то излиза, че за един средностатистически двустаен апартамент в момента в София, трябва човек да взима чисто 3000 лв заплата. И сега ако успееш да сметнеш и разликата между средната работна заплата за столицата и колко средно би следвало да взима човек, за да си позволи средностатистическо жилище, какво излиза?

Благодаря, ти самата го доказваш, че пазарът на имоти спрямо стандарта на живот в България е надут. Simple Smile

# 273
  • Бургас
Млад човек, сам, няма нужда да си купува жилище за 120 000 евро. Жилища обикновено се купуват, когато хората станат двама и имат планове да се размножават.
Дори и при 1800 средна заплата, вноска от 1000 лв. е напълно и абсолютно постижима.
Всички млади хора, които познавам (25-30-35 г.), с висше образование, или дори студенти, работят за поне два пъти тази заплата (чисто). Наистина, честно, не знам кой получава толкова ниска заплата в София?
А самоучастието ще го съберат на сватбата Simple Smile

# 274
Наскоро някой ми се смееше от Туитър ли се информирам. Ето какво научих днес от Туитър:

Човекът е ходил на конференция на инвеститори в недвижими имоти и споделя какво е чул там. Откъде другаде можеш да научиш тези неща, освен ако не си платиш да идеш сам на конференцията? Във вестника със сигурност няма да ги прочетеш. Давам само един скрийншот, а който се интересува, нека чете когото си избере в Туитър (аз чета въпросния Майкъл, но нито рекламирам абонаменти, нито той продава нещо. Има много такива хора, които споделят знанието си безплатно - за който желае да ги следва.)

Това multi-family, което съм хайлайтнал означва сгради с апартаменти. Такава е възвръщаемостта в момента в САЩ от апартаменти под наем (cap rate е нетния наем след всички оперативни разходи, делено на пазарната цена).
И инвеститорите в момента се колебаят да си рискуват ли парите, тъй като цената на техния капитал се вдига и тази доходност тази доходност може и да е недостатъчна да оправдае риска.

В София колко е тази доходност при текущите пазарни цени, и колко оправдава риска, нека всеки сам си прецени. Да напомня - тя се смята не на база за колко си го купил преди Х години, а на база колко струва сега, ако сега правиш инвестицията. Има два начина да се качи доходността - или наемите да се вдигнат, или цената да падне.

# 275
Благодаря, ти самата го доказваш, че пазарът на имоти спрямо стандарта на живот в България е надут. Simple Smile

A пазарът на какво не е надут? На бензина ли, на сиренето ли или на автомобилите? Колко време му трябва да същия младеж за да си купи нов приличен СУВ (не луксозен) с цена 65 - 70 бона? При това този СУВ след 10 години ще струва 10 бона...

# 276
Млад човек, сам, няма нужда да си купува жилище за 120 000 евро. Жилища обикновено се купуват, когато хората станат двама и имат планове да се размножават.
Дори и при 1800 средна заплата, вноска от 1000 лв. е напълно и абсолютно постижима.
Всички млади хора, които познавам (25-30-35 г.), с висше образование, или дори студенти, работят за поне два пъти тази заплата (чисто). Наистина, честно, не знам кой получава толкова ниска заплата в София?
Абсурд. Това няма как да е вярно! И аз имам наблюдения. Рядко има някой, който да работи за 2 пъти повече от средната. Някое IT и до там. Повечето работят в чужди компании в shared service centers или call centers и определено не взимат 2 пъти над средната! Да не говорим за българските компании. Това си е чиста лъжа от твоя страна, не би следвало да се толерира!
Плюс това сравняваме осреднени стойности. Средна заплата в София, спрямо средна цена на едно двустайно жилище (което впрочем изобщо не е жилище за цяло семейство, ами именно за сам човек или двойка).

# 277
Не разбрах точно какво казваш - че всички получават най-малко 3600 чисто? Това не е вярно за София. Има си официални данни. Или два пъти повече от вноката 1000 лева? Това звучи по-вярно. Само че 1000-та, които им остават, трудно стигат за нормален живот (само парното е 200-300 лева), а и ако лихвата се вдигне, вноската няма да остане 1000, а ще стане 1300, може и 1500. А заплатата не е ясно с колко ще се вдигне.

Инак ако двама души са на етап размножаване, то няма да им стигне жилище 60 кв.м. а ще им трябват да речем 90, което е 110-120 както го смятат строителите (с общи части), тоест отиваме на 240к евро, не 120к. Сложи довършителни работи, както и прехвърляне, нотариуси, агенти - може да наближиш и 300к.

# 278
Скрит текст:
Абсурд. Това няма как да е вярно! И аз имам наблюдения. Рядко има някой, който да работи за 2 пъти повече от средната. Някое IT и до там. Повечето работят в чужди компании в shared service centers или call centers и определено не взимат 2 пъти над средната! Да не говорим за българските компании. Това си е чиста лъжа от твоя страна, не би следвало да се толерира!
Плюс това сравняваме осреднени стойности. Средна заплата в София, спрямо средна цена на едно двустайно жилище (което впрочем изобщо не е жилище за цяло семейство, ами именно за сам човек или двойка).
По официални данни, средна брутна заплатата за месец септември за София е 2423 лв. Нето става - 1880 лв. Но това е изкривена информация, защото се базира на данни от  ТРУДОВО И СЛУЖЕБНО ПРАВООТНОШЕНИЕ. Извън тази статистика остава заплатите в пликчета. Така че, реално цифрата е над 1880 лв.
А това, че двустайно било за сам човек - нещо някои много са се разглезили.

# 279
60 кв за млади с бебе е достатъчно, не си измисляйте.
Аз ще си купя друго, което няма да е равносилно на това, което продам. МериПоп ако може, да не изказва мнение от мое име, понеже си мега далеч от истината.
Младите без достатъчно високи доходи, живеят под наем в едностайните АП., Които ние, дето не знаем какви ги върши, им даваме под наем Wink

# 280
Може ли някой да каже сфера освен IT, в която се получават поне 2500 чисто от junior човек или дори middle. Наистина ми е любопитно, кажете някоя професия.

# 281
  • София
Аз имам наемател, готвач. Работи на 2 места, по около 12часа на ден. Предполагам взима 4-5к+ чисто. Също предполагам, може да се вмести почти в 1000лв на месец. Кажи ги 1200. Т.е., може да пести по 40к лв годишно. За 2 години са 40к евро. Който иска, намира начин. Който го мързи, намира оправдания.

Младите без достатъчно високи доходи, живеят под наем в едностайните АП., Които ние, дето не знаем какви ги върши, им даваме под наем Wink
Точно!

# 282
  • Бургас
Дори една сервитьорка прави чисто над 2500 на месец. Маникюристки, фризьорки и татуистки на вежди включваме ли ги, или не? Тези хора висше нямат, най-много някой курс.
Собствената ми дъщеря работи в аутсорсинг компания и взима чисто над 2 бона. Нейният приятел IT - над 5, ама тях нали не ги броим.
Наемателката ми, млада и сама, без проблем плаща наема на студиото, който заедно със сметките доближава 600. Предполагам, че и нейната чиста заплата е над 2К.
Друга близка около 30-те, в банка - около 3К.
Хора, с които контактувам по работа, на асистентски места в разни корпорации са с чисто около и над 3К.
Вярно, може да не е два пъти по 1800, но много над тази сума. Тук не включвам разни бонуси, които стандартно се раздават в тези компании.

# 283
  • София, Bulgaria
България на 20-то място в света по достъпност на жилищата. А в Европа беше на 3-то...4-то
https://www.investor.bg/a/453-po-sveta/339509-balgariya-e-na-20- … a-zhilishtata/amp

Купува този, който може. Ако не може за 120 К, може да купи в друг квартал за 60К панел или под наем.
И в 60 кв. живеят семейства с две деца.

# 284
Мда. Чистачката взима 1000, CEO - 10 000.Средна заплата - 5.
Имам конкретни наблюдения над частна финансова институция, 85 души персонал. 70% от хората взимат под 2 хиляди чисто.

Общи условия

Активация на акаунт