Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 907
  • 748
  •   1
Отговори
# 255
Точно така, и при растящи цени с парите от имота, който продавате, ще може да си купите имот с подобни характеристики, ако купите веднага; както и при падащи цени с парите от имота, който имате ще може да си купите имот с подобни характеристики, ако купите веднага, т.е.на хората трансферираши от един имот в друг им е все тая.

+1

Стига обаче да не се туткат много. Ако са готови е абсолютно така.

# 256
  • Бургас
rumka, какво си харесала, че ми стана интересно?

# 257
  • София
Точно така, и при растящи цени с парите от имота, който продавате, ще може да си купите имот с подобни характеристики, ако купите веднага; както и при падащи цени с парите от имота, който имате ще може да си купите имот с подобни характеристики, ако купите веднага, т.е.на хората трансферираши от един имот в друг им е все тая.

Ако трябва да платиш 30-40000 лева данъци, комисионни и т.н. не ти точно все тая, ама както и да е.
Тука в тоя форум всички са милионери, на които бизнесът няма нужда от инвестиции, затова се чудят какво да си правят парите и им е все тая...

# 258
  • София, Bulgaria
В тази тема единственото, което адекватно може да се коментира това е минало и настояще. Някои хора разсъждават върху предполагаеми бъдещи събития или утопични мечти, така все едно вече са реалност.
И най-любимото ми е, как теоретици коментират практичните действия на други хора, които винаги по под разбиране сами са се прецакали  и са уникално задръстени, ама още не са го разбрали. И то при положение, че не ги познават.   
Колкото и да повтарям, че процентът на хората взели кредит за инвестиция е малък, а още по-малък на тези взели 2-3-4 кредита, няма да убедя никой, че това не масовия случай и не виждам, защо го дъвчем, все едно са водещ фактор на пазара. 
Да, в България данъците за имоти са многоо по-ниски от тези в други страни. За покупка 6-7 % с включена комисиона на агенция. Двойно е този разход в Германия, Холандия за тях знам в детайли, в останалите страни няма да е по-различно. Със сигурност са по-високи таксите поддръжка на имот, данък сгради, такси смет и т.н. Ииии..., какво от това, в тези държави, да не би да няма имотен пазар, да не би хората да не купуват, продават, инвестират били то на дребно с по 1 имот или малко повече имоти. Корпорациите с десетки, стотици имоти не са тема на разговор, за тях това е  бизнес. 
Новините, че лихвите се вдигат и ще продължат да се вдигат, че има застой и охлаждане на имотния пазар СА СТАРИ новини. За лихвите се говори от 2г. -3г. и беше въпрос на време и не само се говореше, но се и плануваше с няколко отлагания по 6 месеца . "ТОП новината за охлаждане на имотния пазар" започна да се случва още в началото на 2022г., дори и от 2021г. Всеки, който е участник в този пазар го знае. Или викате, може да има капацитет да печели пари и да е с високи доходи, ама да няма капацитет да се информира и да взема информирано решение.
Критични винаги са били хората с недостъчни доходи, но с големи мечти за свое жилище и тези който са направили компромис с бюджета си, само и само да са в по-скъпия квартал, щото е по-хубав, само и само да са в 3 ст. апартамент, защото е по-удобен от 2-ст или в тухлено строителство, защото видиш ли панелката е гадна.

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 08:38 от tomeva

# 259
Скрит текст:
В тази тема единственото, което адекватно може да се коментира това е минало и настояще. Някои хора разсъждават върху предполагаеми бъдещи събития или утопични мечти, така все едно вече са реалност.
И най-любимото ми е, как теоретици коментират практичните действия на други хора, които винаги по под разбиране сами са се прецакали  и са уникално задръстени, ама още не са го разбрали. И то при положение, че не ги познават.   
Колкото и да повтарям, че процентът на хората взели кредит за инвестиция е малък, а още по-малък на тези взели 2-3-4 кредита, няма да убедя никой, че това не масовия случай и не виждам, защо го дъвчем, все едно са водещ фактор на пазара. 
Да, в България данъците за имоти са многоо по-ниски от тези в други страни. За покупка 6-7 % с включена комисиона на агенция. Двойно е този разход в Германия, Холандия за тях знам в детайли, в останалите страни няма да е по-различно. Със сигурност са по-високи таксите поддръжка на имот, данък сгради, такси смет и т.н. Ииии..., какво от това, в тези държави, да не би да няма имотен пазар, да не би хората да не купуват, продават, инвестират били то на дребно с по 1 имот или малко повече имоти. Корпорациите с десетки, стотици имоти не са тема на разговор, за тях това е  бизнес. 
Новините, че лихвите се вдигат и ще продължат да се вдигат, че има застой и охлаждане на имотния пазар СА СТАРИ новини. За лихвите се говори от 2г. -3г. и беше въпрос на време и не само се говореше, но се и плануваше с няколко отлагания по 6 месеца . "ТОП новината за охлаждане на имотния пазар" започна да се случва още в началото на 2022г., дори и от 2021г. Всеки, който е участник в този пазар го знае. Или викате, може да има капацитет да печели пари и да е с високи доходи, ама да няма капацитет да се информира и да взема информирано решение.
Критични винаги са били хората с недостъчни доходи, но с големи мечти за свое жилище и тези който са направили компромис с бюджета си, само и само да са в по-скъпия квартал, щото е по-хубав, само и само да са в 3 ст. апартамент, защото е по-удобен от 2-ст или в тухлено строителство, защото видиш ли панелката е гадна.
Колко пък да са стари новините за покачващите се лихви като в Европа това тепърва започва да се случва?
https://www.dnevnik.bg/biznes/2022/11/18/4416517_lihvite_po_ipot … ef=home_mainStory
Според мен ти точно като брокер би следвало да знаеш, че пазарът на недвижими имоти е инертен, не се очаква в рамките на 2 дни да паднат цените и после да се вдигнат пак пак в рамките на толкова.

И още нещо да попитам - кои са тия с достатъччно доходи и какъв процент са те според официалните статистики? Я дай малко повече информация по този въпрос. Защото ми е писнало да го слушам това от брокери, ама без да казват кои са достатъчните доходи. Какъв месечен доход следва да има човек, за да може да си позволи да изплаща имот, струващ да речем 120 хил. евро (стандартен двустаен апартамент в столицата)? Давай малко математика да правим, лихви, месечни вноски, какъв процент от дохода ще отива за това, средните заплащания в столицата и т.н. Като казваш А, казвай и Б.

# 260
Аз да вметна, че в началото на 2022 ама хич не се говореше/пишеше от медиите за охлаждане на имотния пазар, ма той тъкмо растеше. Най-много да имаше 1-2 статии от съмнителни медии, на които никой не вярваше и които изглеждаха толкова нереалистични на фона на новините за покачване на цените и голямо търсене. И тук не се копираха тези новини, най-малкото, защото никой уважаващ себе си човек, не цитира неизвестни медии, написани с истеричен тон.

# 261
  • София
Ще продавате ли? Simple Smile
Аз и още доста приятели и роднини чакат оферти.
Сега е моментът, защото все още могат да се теглят по-големи заеми.

# 262

4 к евро на кв м устройва ли те?

# 263
  • София, Bulgaria
Тепърва се случва, но няколко пъти е отлагано последните 1-2 години. Първото отлагане беше пролетта на 2020. Не знам, колко е отразено в медиите тогава, но със сигурност имаше информация в банковите среди хората, които се занимават с кредити го знаеха. Била съм на конференции на големи с банки с кредитни посредници и това се дискутираше. Не е било тайна!!!

Достатъчен доход е: вноската по ипотеката да не е повече от 30 % от чистия, семеен доход! И за това има много информация, не и един и два пъти експерти по ипотечно кредитиране са се казвали в медии. От тук нататък е строго индивидуално, кой и с колко ще надвиши. Може да очаква повишение на доходите, да предстои продажба на друг имот, както и всеки различно спестява. Имала съм клиенти с 10 000 лева чист семеен доход и с 20 000 лева спестявани. Просто си живеят на широко хората, както си им харесва. Също и клиенти с наполовината доходи и двойни спестявания.

За 120 000 евро ап. , като добави 4% нотариални такси и данък+ 3% комисиона на агенция= 7% ще са необходим за да се придобие имота или 8400 евро. Ако приемем, че и оценката за банката ще е 120 000 евро, то тя ще отпусне 85% от нея или 102 000 евро. На купувачът ще му трябват собствени средства 18 000 евро, за да плати цената и 8400 евро за разноски= 26400 евро.

102 000 евро за по-удобно са 200000 лева и вноските 300 месеца са:
ГПР
3% - 948 лева
3,5% - 1001 лева
4%- 1056 лева
4,5%- 1111 лева
5 %- 1169 лева
5,5 % -1228 лева
6% - 1288 лева
По нагоре, който го интересува има кредитни калкулатори.
Да прием, че днес 1000 лева е вноската, за която е необходим чист доход 3000 лева по правилата, както да има резерв от спестявания 6000 лева.
Реално  Банката и 2300 лева доход ще приеме или поне до скоро.

MaryPop, говореше се, но с прогнози и на база на цикличността на пазара. Време си беше, просто, Пандемията подейства с обратен знак, но временно, а след това и други световни събития.
И в бранша много се коментираше,  само че не знаехме, какво ще е този път.

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 10:39 от tomeva

# 264
Аз продадох каквото имах - в ретроспекция малко по-рано, отколкото беше оптимално, но то човек не може да хване винаги точно пика и дъното.
Имам само един имот, в който живее семейството ми, бих го продал и него, гледам че вървят по 2-2500 в квартала... но децата и жена ми са привързани към него. За 1000 лв. може да се вземе под наем, които с 250-300к накуп, инвестирани в нещо сигурно, без проблем бих ги вадил, и ще ми остава двойна горница печалба. Пък след време, живот и здраве, когато пак станат евтини, пак бих купил. Но няма как да занимава семейството си с такива врътки човек. Това можеш да правиш, когато отговаряш само за себе си.

А ти ако чакаш оферти, отваряй сайтовете и купувай - или чакаш да изпадне нещо с 20-30% отдолу? Ако е така, значи ти също мислиш, че пазарните цени в момента са твърде високи.

Тепърва се случва, но няколко пъти е отлагано последните 1-2 години. Първото отлагане беше пролетта на 2020. Не знам, колко е отразено в медиите тогава, но със сигурност имаше информация в банковите среди хората, които се занимават с кредити го знаеха. Била съм на конференции на големи с банки с кредитни посредници и това се дискутираше. Не е било тайна!!!
Явно е било тайна, защото всички централни банки тогава казваха - ще намалим лихвите и ще ги държим ниски, за да борим Ковид-кризата. Така казваше и ЕЦБ с Лагард начело, и Фед с Пауъл, и всички други.
Освен тези кредитни посредници да са вървели с 1-2 години напред?
За първи път Фед каза, че може да вдига лихвите края на 2021, и за първи път ги вдигна (с 0.25%) през Март 2022. Оттогава ги вдигна юни, юли, септември и ноември, все по 0.75%, общо 3.25% и казват на пресконференциите, които слуша цял свят, че ще вдигат още - докато не преборят инфлацията.
ЕЦБ върви с 5-6 месеца назад.
Човек няма какво да гадае с кристални топки, а може просто да следи официалната информация от хората, които отговарят за лихвите. Те не че се справят отлично с работата си, даже напротив, но все пак тях сме сложили да отговарят.

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 11:11 от chris78

# 265

Танграта го дъвчим цялата 2022 г., според него цените няма да падат, но би купил с 30% отстъпка хихи ама той сам си казва в поста, че сега е моментът за продажба, докато е “улеснено” кредитирането 😀 от поста му става ясно, че после няма да е подходящо за продажба 😀🫣

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 13:53 от MaryPop

# 266
Банките ни изобщо не са стриктни. Раздават се кредити на порязия, раздават се и кредитни карти и потребителски, раздават се и ипотечни + потребителски с 0 самоучастие, даже до 110% може за ремонт да има.
Може ли дадеш пример за такава банка, раздаваща ипотечни кредити с 0% самоучастие.

Аз съм продал вече каквото не ми трябва. А ти?
Това го пускам, щото ми омръзна да чета спорове.
Аз не купувам неща, които не ми трябват. Имотите които съм закупувал са били с цел ползване, било от мен и съпругата ми, или от децата ми. Никога не съм играл на пазара с цел забогатяване от покупко-продажби, нито съм закупувал имоти за да ги отдавам под наем.
Имоти които са ми "падали от небето" от наследство, ако съм преценявал, че не са ми необходими съм ги разкарвал, било чрез продажба или чрез прехвърляне на моите части на останалите наследници.

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 14:46 от tre

# 267
Той въпросът не е за мен, но за супер много случаи съм чувала, в които банката отпуска потребителски кредит за самоучастието - ето ти 0 процента . Сега не знам дали е така, но доскоро си беше практика.

# 268
Той въпросът не е за мен, но за супер много случаи съм чувала, в които банката отпуска потребителски кредит за самоучастието - ето ти 0 процента . Сега не знам дали е така, но доскоро си беше практика.
Явно се бъркаш с опцията "довършителни ремонтни дейности", която банката отпуска и тази сума е част от ипотечния заем.

# 269
И аз знам хора покрили самоучастието с потребителски кредит, някои от същата, някои от друга банка. Колко е масово не знам, но до преди Ковид не беше нещо изключително. Тъп подход е според мен, освен ако не си си инвестирал всичките налични пари в нещо бързо ликвидно и с висока доходност... ама едва ли.

Общи условия

Активация на акаунт