Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 797
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Homeheed са пуснали статия точно по темата. Simple Smile

https://www.homeheed.com/blog/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0% … %82-%D1%86%D0%B5/

# 481
  • Бургас
Абе с 20 имота за под наем работата е много. Немой да се лежи на плажа, че статистически рискът да те занимават наемателите и да им се разваля все по нещо расте правопропорционално на броя имоти.
Виж с 4-5 може да се лежи на плажа и per niente, както казват италианците Simple Smile

# 482
И това е нещо различно от субективно мнение защото... Какво?
Писах по-назад как си взимат данните тия от Homeheed, чувал съм го лично от тях.
Нещо явно освен да повтаряш статистиката, та статистика друго не можеш. Разсъждение, аргументация... няма.

# 483
  • София
Тия "програмисти" са успели да изпишат 100 тона празни приказки. Четох, четох, четох, четох, минах половината и май към 3/5ти от текста и каталясах. Па бабата, па внучката, па брюксел, па Лозенец. Това са хора, толкова дълбоко в теорията и прозата, че няма накъде повече. Те са в ролята на проповедника, дето кибичи пред хотела и обяснява кой да си купува пури, и кой хотел.

Освен да ви пожелая (на сривните-врачове) най-искрено "За Бога, братя, не купувайте!" "И ни оставете на мира!" JoyGrinningSunglasses

Да си подесетя предложението. Ако някой чака "срива, метеорита, вулкана, извънземните, цунамито", да си обяви имотите на -40%. Ще намеря хора. Ако на мен не ми е изгодно, имам приятели, познати, роднини, готови да купят. Все ме разпитват, не съм ли чул за някоя нова сделка. И заръчват веднага да им се обадя, ако чуя нещо. И брокери ми звънят ежеднвно, и те питат, няма ли нещо, за наем, продажба.

# 484
Що да продаваме на -40%? Ти па купи на +40%. Да ти намеря ли? Има едни хора дето много желаят да продадат.

# 485
Да си подесетя предложението. Ако някой чака "срива, метеорита, вулкана, извънземните, цунамито", да си обяви имотите на -40%. Ще намеря хора.
Аз продавам 4-стаен тухла в Центъра, с 40% отстъпка се вързва на €10k на квадрат. Кога изповядваме сделката?

# 486
  • София
Значи никой не вярва ни в срива на имотите, ни в срива на демографията. За какво носихте вода от 10 кладенеца?

# 487
Аз вярвам. Е не че ще станат по 2 за левче, ама ако дупедатите не успеят да изтеглят още няколко милиарда външен дълг за още помощи и бонуси ще има трайно захлаждане на пазара. А ако успеят отиваме към гръцки сценарий.
А датата за сделката защо не казваш, пък аз цели 40% отстъпка ти правя? Или не вярваш, че и друг може да подхвърля случайно избрани цифрички?

# 488
Значи никой не вярва ни в срива на имотите, ни в срива на демографията. За какво носихте вода от 10 кладенеца?

Нямам нужда да продавам, не съм с кредит. Това ми е пенсията. От тук насетне ще си харча.

# 489
Хелоу, ето ме и мен, да спамна малко в темата.
Да ви кажа, за който писа по-напред за намаляването на децата през годините: 2015г. Е бейби бум за България. Нещо, което сега го виждаме тези, които имаме първокласници. В ДГ някак изтикахме да ги запишем децата. Обаче конкуренцията за 1-винклас, в селското ни училище, беше потресаваща! Ако само 4 години по-рано едвам успях училището да събере деца за паралелките си, то за набор 2015 г. Имаше след последното класиране чакащи деца за още 3(ТРИ) паралелки, в кварталното ни училище! Смятаййй!!!
Не ми е ненормално, че от 2016 нататък спадали бройките на децата. То затова се нарича бейби бум, защото не е постоянно такова нивото.

# 490
Цитат
2015г. Е бейби бум за България
Новородени в България
2012 69,121
2013 66,578
2014 67,585
2015 65,950
2016 64,984
2017 63,955

В темата вече не се правят даже и опити да се пишат коментари, имащи и бегла връзка с фактите и реалността.
Бейби бум в година с 2.3% по-малко родени от предишната и с 4.6% по-малко родени от преди 3 години.

# 491
Скрит текст:
Ми като ти се губи, не купувай. Simple Smile
Аз пък не виждам смисъл, които не виждат смисъл да купуват, не виждат переспектива в живота в София и България влизат в тема за пазар на имоти в България. Не казвам да не пишете, пишете си, не мога и не искам да забраня на никого нищо. Само се чудя защо. Аз ако обиколя всички форумни теми по света, към които нямам интерес, няма да ми стигнат 10000 живота. Това за лов, риболов, животновъдство, парапланеризъм, чалга. Трябва ли да посетя всяка и да им кажа, че не виждам смисъл в това, което правят.
Не купувам засега.Имаме.
Вместо да се упражняваш в оригиналничане,но дори и това не ти се получава,да беше казал,ти как го виждаш бъдещето:Половин Б-я е в София,купува по 1-2апартамента,някои и повече.Всеки си живее в собствено жилище,децата му също.На кого ще отдаваме инвестиционните?Населението намалява,факт.
Какво оригиналничене? Заради хора като теб цените на имотите в София в бъдеще ще са по-високи. Ти си сигурна, че цените ще паднат и повече няма да се качат, но не правиш единственото разумно нещо в такава ситуация, а то е да продадеш имотите си в момента на висока цена и след година да купиш с 30 или повече процента надолу основно жилище. Така то ще ти струва много по-малко, а от ненужния втори имот ще си се отървала и то за много пари. Ти обаче грам не смяташ да продаваш, а даже при сериозен спад на наемите си готова и да заключиш имота, който отдаваш.  Повечето българи са като теб и тази народопсихология е една от причините цените на имотите в бъдеще дори при намаляващо население да се повишават. П.П. В интерес на истината и аз съм от хората, които при ниска наемна цена ще заключа имотите си и ще ги пусна едва когато наемите започнат да ме устройват.

# 492
Не разбирам идеята на Танграта , която непрекъснато повтаря - ако мисля, че цените ще паднат утре, да продавам днес с -40%.. защо да продавам на по-малко пари преди реално спадът да е факт Simple Smile

# 493
Абе с 20 имота за под наем работата е много. Немой да се лежи на плажа, че статистически рискът да те занимават наемателите и да им се разваля все по нещо расте правопропорционално на броя имоти.
Виж с 4-5 може да се лежи на плажа и per niente, както казват италианците Simple Smile
С 20 не можеш да лежиш на плажа, защото работата е много, трябва професионален мениджър, пък той яде от дохода и всичките били мошеници, разбрахме.
Но и с 4-5 не може: то по 600 лева наем прави 3к на месец, след данъците 2700 (надявам се си плащате данъците)? Ако имаш и жена да харчи с тебе на плажа, ще стигнат за една седмица може би... и трите седмици ще трябва да се връщаш да работиш.

# 494
Толкова сме назад, че нси дори не могат да установят броя раждания и деца си слитат без лични карти. Звучи ми като дивия запад. Grinning

Статията на хоумхийд я прочетох отгоре отгоре, без личните истории. Със сигурност има повече хора в Сф от официално регистрираните. Но дори и с тях, има и много свободни жилища. Накратко, фундаменталните условия за инвестиране изобщо не са благоприятни, но разбира се не е нужно хората да се осланят на фундамент. Когато липсва фундамент, но има психология и нагласа за очаквани печалби, това се нарича спекулация. Явно хората искат да правят по-рискови инвестиции и спекулации. В това няма лошо, но дано го осъзнават. Просто имотите отдавна са далеч от от нулев риск, както повечето смятат.

Общи условия

Активация на акаунт