Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 917
  • 748
  •   1
Отговори
# 195
Не е много ясен примера. Но и в двата случая не е нормално.

# 196
Ами, аз мисля, че информацията е недостатъчна, за да се прецени колко зле е положението.

# 197
# 198
Примера е че са дали на сам човек кредит за 1350 лв вноска за 30 години, тоест този човек про доход 2500 макс ще трябва да живее с 1150 лв и ако остане без работа, какво се случва. Това е балон и то много голям. Като кредита, който е теглен е 90 % ипотека , само 10 % самоучастие, без да броим ремонта за панелката.

# 199
Ще се ожени или ще рефинансира. Няма вечно да е сам

# 200
Трябва да побърза, има 7-8 месеца да се ожени

# 201
Среден наем на двустаен в момента около 800 лв,на тристаен около 1150 лв...Средно за всички райони на столицата ...
Цена на тристаен за март 2021г. -120000 еуро,цена на тристаен октомври 2022 -175000 еуро.Средно за всички райони на столицата ,наемите се очаква да се покачват,а цените за сега са се стабилизирали....
източник БТВ ...

# 202
Няма как цените за покупка да паднат или да замръзнат, а наемите да се качат значително. Разликата между наем и вноска по ипотека не е толкова голяма, възпиращия фактор за покупка е първоначалната вноска. Ако наема стане 1000, а вноската е 1300 и първоначалната вноска не е проблем, никой няма да плаща наем. Още повече ако тъкмо е отминал спад или плато и няма причини да се очаква скорошно такова.

Примера е че са дали на сам човек кредит за 1350 лв вноска за 30 години, тоест този човек про доход 2500 макс ще трябва да живее с 1150 лв и ако остане без работа, какво се случва. Това е балон и то много голям. Като кредита, който е теглен е 90 % ипотека , само 10 % самоучастие, без да броим ремонта за панелката.
Хиляда лева за сам човек живеещ в собствено жилище, т.е. не плаща наем, са напълно достатъчни. Предполага се, че доходите ще растат, няма 30 години да работи  за цитираното 2300 нето. За оставане без работа си при ипотека си има застраховки, а вероятността се оценява индивидуално. Например за държавен служител шанса е минимален, та тогава банките дават по-голям процент от дохода за максимална вноска. Та тоя пример не звучи никак фрапантно. Шокиращо щеше да е ако при 2300 нетна заплата са ѝ дали вноска 2000, защото са и признали недекларирани доходи. Проблема с ипотеките е, че точно това се случва. Но евентуалния балон не се подхранва от ипотеките, а от купуващите изцяло със "спестявания".

# 203
Няма как цените за покупка да паднат или да замръзнат, а наемите да се качат значително. Разликата между наем и вноска по ипотека не е толкова голяма, възпиращия фактор за покупка е първоначалната вноска. Ако наема стане 1000, а вноската е 1300 и първоначалната вноска не е проблем, никой няма да плаща наем. Още повече ако тъкмо е отминал спад или плато и няма причини да се очаква скорошно такова.

.. Но евентуалния балон не се подхранва от ипотеките, а от купуващите изцяло със "спестявания".

Не е само до наема, а и възможността да се извадят 20% спестени пари за депозита.
Иначе второто е много вярно- балонът се надува от чуждестранни граждани купуващи изцяло с кеш за огромни суми..

# 204
Трябва да побърза, има 7-8 месеца да се ожени

Ех, що и аз не бях свободен. Да се нагрухам с кредити и да търся някоя сгодна женица, която да ми изплаща кредитите.

# 205
Може ли да ми кажете, или в коя тема да питам - правене на баня в София от ШиЗ, до готова, плочки среден клас, около 3-4 кв.м. колко излиза всичко ремонт и материали.

# 206

Хиляда лева за сам човек живеещ в собствено жилище, т.е. не плаща наем, са напълно достатъчни. Предполага се, че доходите ще растат, няма 30 години да работи  за цитираното 2300 нето. За оставане без работа си при ипотека си има застраховки, а вероятността се оценява индивидуално. Например за държавен служител шанса е минимален, та тогава банките дават по-голям процент от дохода за максимална вноска. Та тоя пример не звучи никак фрапантно. Шокиращо щеше да е ако при 2300 нетна заплата са ѝ дали вноска 2000, защото са и признали недекларирани доходи. Проблема с ипотеките е, че точно това се случва. Но евентуалния балон не се подхранва от ипотеките, а от купуващите изцяло със "спестявания".

Вие нова теория за балона измислихте, не кредитът го надувал, ами спестяванията тц тц нз защо продължавам да пиша тук

# 207
Ами спри да пишеш и си чакай "дезинфлацията".

# 208
Хиляда лева за сам човек живеещ в собствено жилище, т.е. не плаща наем, са напълно достатъчни. Предполага се, че доходите ще растат, няма 30 години да работи  за цитираното 2300 нето. За оставане без работа си при ипотека си има застраховки
Е, не знам вие как живеете, ама аз излезна ли да хапна, 50 лева за двама трудно стигат, и то не в луксозен ресторант. Как ще живееш с 1000 лева - ами то само парното е 200-300 лева, зависи от жилището. Телефон, вода, интернет, телевизия, данък сгради+такса смет, такса вход, колко други неща има всеки месец, от които няма мърдане. Ами дрехи, ами забавления - един концерт е 100 лева. Кино, театър - 20. Такси - 20 лева вече, ако излезеш някоя вечер.
Ако имаш и кола, си умрял с 1000 лева. Че то само нещо да се счупи и си назад с 1000 лева, значи този месец няма да ядеш? А кой софиянец няма кола, те я купуват преди жилището даже, защото по-лесно се купува.

# 209
Очевидно ако ти остават 1000лв няма да ходиш на ресторант, кино итн.

Общи условия

Активация на акаунт