Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 931
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
Според мен ще паднат цените на имотите, а наемите ще се качат, за да има отново някаква прилична доходност от държане на имоти - иначе никой не би ги купувал/държал.
Знам, че има и мнения как богатите купували по няколко просто за да си влагат парите някъде, ама по света богатите ползват за тази цел картини, китайски вази, ретро ферарита, ролекси, ей такива неща, които си препродават един на друг на все по-високи цени.
Жилищата са за живеене и трябва да има някакво здравословно съотношение между цената им и дохода, който носят от наем. То не може да е 2-3%, инак никой не би инвестирал в тях, особено когато безрисковата доходност е 4-5%. Когато беше 0-1% (до пролетта на тази година) може и да беше ОК, вече не е.

# 181
Според мен ще паднат цените на имотите, а наемите ще се качат, за да има отново някаква прилична доходност от държане на имоти - иначе никой не би ги купувал/държал.
Знам, че има и мнения как богатите купували по няколко просто за да си влагат парите някъде, ама по света богатите ползват за тази цел картини, китайски вази, ретро ферарита, ролекси, ей такива неща, които си препродават един на друг на все по-високи цени.
Жилищата са за живеене и трябва да има някакво здравословно съотношение между цената им и дохода, който носят от наем. То не може да е 2-3%, инак никой не би инвестирал в тях, особено когато безрисковата доходност е 4-5%. Когато беше 0-1% (до пролетта на тази година) може и да беше ОК, вече не е.
chris, тази прогноза важи ли за ново строителство?

# 182
  • София
Със сигурност ще има охлаждане на пазара и леко понижение на цените.
Неизбежно е с тия мащаби на строителството и тази демография. И това важи и за София.
Може да се обзаложим. Обявите се увеличават, застояват се доста по-дълго и на много от тях вече има корекции надолу.

Цитат
Цените са на исторически връх, сделките започват да намаляват, новото строителство бумти. Въпросът не е ще има ли спад, а кога и колко дълбок ще е той.
Темата накратко:
 - След осем години непрестанен ръст на сделките и цените през третото тримесечие вече има спад на покупките на имоти.
 - Пазарът на продавача преминава в пазар на купувача, въпрос на време е предлагането да надхвърли търсенето.
 - Сделките стават по-бавно, но отстъпките в цените засега са единични и символични.
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2022/11/11/4408699_zahlajdan … ilishtniia_pazar/

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 18:59 от mitkomitashki

# 183
Аз не знам кое ще пада, но ако някои от вас влизат в магазините, сигурно им е направило впечатление как от една седмица всичко отново е повишено.
Следва стагнация на пазара - по-малко предложения за продажби и заключени имоти.
И какъв извод се прави?
Колкото повече се увеличава всичко, а заплатите не могат да догонят инфлацията, толкова по-малко "инвеститори" в имоти ще има.
А нали цената се определя от търсене и предлагане.
Та?

# 184
Аз не знам кое ще пада, но ако някои от вас влизат в магазините, сигурно им е направило впечатление как от една седмица всичко отново е повишено.
Следва стагнация на пазара - по-малко предложения за продажби и заключени имоти.
И какъв извод се прави?
Колкото повече се увеличава всичко, а заплатите не могат да догонят инфлацията, толкова по-малко "инвеститори" в имоти ще има.
Та?
Вече се отчита спад в броя на сделките, та защо продавачите не бързат да пласират, щом се очаква срив, сгромолясване, пукане, потапяне и не знам още какво си на цените на имотите? Няма логика.
Защо продължават инвеститори да строят? Строят на сегашни по-скъпи цени на материали, труд, транспорт за да продават след две години по-евтино и на загуба? Пак няма логика.

# 185
Моите наеми от 6 години не са вдигани. За къде да падат!?

От преди 1 година почти, особено след започването на войната, започнаха да се вдигат.

И какъв извод се прави?
Та?
Вече се отчита спад в броя на сделките, та защо продавачите не бързат да пласират, щом се очаква срив, сгромолясване, пукане, потапяне и не знам още какво си на цените на имотите? Няма логика.
Защо продължават инвеститори да строят? Строят на сегашни по-скъпи цени на материали, труд, транспорт за да продават след две години по-евтино и на загуба? Пак няма логика.

Tre, след два часа строителите прекратявали работата по всичко хаха
Абе хора, нз какво ще става с пазара, какво ново ще се случва, дали нещо ново няма да избомби цените надолу или нагоре. Но да отговоря на въпроса ти - ми ще продават на по-близки до разходите си цени, ако трябва, с по-ниски печалби. Това не е мой проблем, кога ядоха не се оплакваха, такъв е бизнесът, вие какво си мислите

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 19:19 от MaryPop

# 186
Днес разговарях с една позната от ПИБ и ми сподели, че вече са подкарали вдигането на лихвите за бизнес кредитирането и тепърва се очаква и за ф.л.
Също така искат почти изцяло да замрязят кредитирането като през 2009 2010 и депозитите ги очакват на около 5 % следващата година. Така че да си правим сметката, аз бях пред закупуване тази година, но след няколко мнения от хора в банковата сфера, мисля да изчакам до другата година есента и да видя развитието.

# 187
Кирил, моля те, това дори и азне го вярвам. 5% по депозит значи 8-10% ипотека.
Днес гледах лихвите по 10г дцк на БГ, еми от 1.11 са 6%. Как д дават 3% ипотека, когато държавата им дава 6% и то за 10г. Ако държавата не може да си плати дълга, какво остава за ЧЛ?

# 188
Само да споделя, че вече има банка с 3% депозит. Аз имам малък опит в банковата сфера, а и хората с които разговарям са на високи позиции и имат някаква представа. В момента тепърва започва кризата в Сащ и ЕС, така че и тук ще дойде след някой друг месец, да кажем след лятото. Ще врътнат кранчето на безразборното кредитиране за това бъди сигурен. Имам личен пример на моя позната, която с 2.3к нет доход и дадоха кредит за 1350 лв, е това ако не е балон не знам какво е. Това е пример от този месец и докато даваме мнения тук, руски ракети са ударили Полша.

# 189
Че тя може толкова да си е поискала като сума? Може да има и други кредити, ти знаеш ли подробности?

# 190
Не се включвам често, но ви следя. Харесвам коментарите на Gogo1979 / извинявам се ако не съм запомнила/.. Реално е нормално да има спад, защото се продаваха двустайни панелки и епк за над 120К.. имаше и един, даже мисля и тук коментиран на оборище тухла 63г. 98кв за 1милион евро.. Балона е при тези имоти и те бяха страшно много( а и аз успях да продам няколко за безумни пари)..
В същото време докато мои близки ми казваха, че са високи цените купих няколко двустайни за 50к и обзаведени за 12К и наема им е 900лв…. даа не са на кредит, но дори и да бяха и да го вдигнат( лихвата ми беше 2.9, когато я предлагаха) колко толкова да ме удари, предвид наема..
последната година купих пак от същите фирми два в строеж..разбира се вече на по 79К, но пак съм доволна. Иначе парите ми изгарят!( някой спомена, че е бил в супермаркета и е видял ново покачване)..
Понеже не слушах близки и приятели.. сами можете да сметнете, че възвращаемостта на моята инвестиция е май няма и 9 години( скоро не съм го смятала и пиша на изуст).
Харесвам хората, които дават съвети за други инвестиции, но разберете, че има и такивА, които не разбират и не искат да рискуват в нещо, което нямат представа, просто защото някой им е казал, чеспечелят повече

добавям: за тези със семейства, които все чакат.. никога няма да е на цената, която искате.. ако пък я има, няма да има предлагане според изискванията ( и това съм го играла с един 4стаен с 3 бани, който тътсих 4 години..още не е готов😂.. то детето вече
ще се изнесе)

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 23:51 от FBID10156259284633594

# 191
Цитат
Въпросът ми е - според вас, ако имотите тръгнат да падат било с 10-20-30%, според вас ще има ли спадове при наемите,
През миналата криза,която започна 2009-2010г. в Б-я,народа се изнесе от София,имаше малко желаещи и цените паднаха.Многократно съм писала из тези теми,че и на мен ми се случи,и на приятели с имоти на топ локации.Имаше няколко месеца със заключени жилища.Като нищо може и сега да се случи падане на наемите,защото  столицата прелива от жилища.Предлагането е огромно.

# 192
Има доста чуждестранни студенти, сякаш повечко ми се струват от предната криза, което повече влияе на наемите, особено в централните части - поне за Варна. И украинците има, въпреки че са по-малко май отколкото на пролет. Но това, че ги има, не значи, че утре това няма да се промени. Ако се сещате, като почна ковид преди две години беше лесно с намирамето на квартири, много от наемидателите смъкнаха временно наемите, за да си запазят наемателите. Това беше само преди две години. Тъй че аз с категорична прогноза не се наемам. Пак има една категория наеми за по 1.5-2 к дето излязоха, те може би ще паднат 😀

PS: леле, този апартамент със снимката отдолу се продаваше преди година плюс, помня го по перденцето в дневната, че тогава ги следях много имотите…. Бил е поне с 30 к надолу, малък панел. Е това вече трябвя да е ясен сигнал, че пазарът се обръща, интересно ми е дали ще си намери купувач, но вече май обявите се задържат.

Последна редакция: ср, 16 ное 2022, 00:37 от MaryPop

# 193
В същото време докато мои близки ми казваха, че са високи цените купих няколко двустайни за 50к и обзаведени за 12К и наема им е 900лв…. даа не са на кредит, но дори и да бяха и да го вдигнат( лихвата ми беше 2.9, когато я предлагаха) колко толкова да ме удари, предвид наема..
Не знам твоите близки с каква елка смятат, ама аз обикновено вадя моята и смятам сам, вместо да слушам тях.
Ако ми изпадне нещо, което струва 62к и носи годишно 12*900/1.9558 = 5552, това прави почти 9% годишна доходност. Хайде трябва да се отчетат такси по прехвърляне, някой друг вакантен месец от наеми, периодични ремонти, данък сгради и такса смет, и някои други работи, но пак е много добре.
В момента обаче на пазара такива оферти няма.

Имам личен пример на моя позната, която с 2.3к нет доход и дадоха кредит за 1350 лв, е това ако не е балон не знам какво е. Това е пример от този месец
Централната банка може да затяга с регулации към търговските банки колко % от разполагаемия доход могат да отпускат като макс. вноска по кредита, и могат да решат да намалят този %.
Дори да не го намалят, те пак ще й отпуснат кредит за 1350 лв, но при лихва 3% с него може да се купи да речем имот за 300 хил.лв., а при лихви 6% ще може да се купи имот само за 200 хил.лв.

# 194
Примерът беше, че са й дали само 1350 лв, не месечно по 1350 лв.

Общи условия

Активация на акаунт