Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 934
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
Е къде е Париж, къде е София. Аз лично нямам нищо против стари сгради, но и преди съм писала - тук проблемът е поддръжката на общите части, и как в България почти нищо не може да те задължи да си плащаш, освен ако домоуправителя не е деен и не те осъди. Имам приятел, който живее под наем на топ локация, но блокът е катакомба. Има и малко жилище близо до народния, и там е подобна историята със събирането на пари и поддръжката. Ако се събират пари и се поддържа е друга работа. С това мнение не казвам, че всички стари сгради са зле.

# 166
това е граничен случай. както казах, цените растат здраво от 7 години (тогава купих аз точно в началото на засилване на тренда). От това можем евентуално за апроксимираме, че от закупените последните десет години имоти сделките на пик са не повече от 10%.  Знаем също, че половината сделки стават кеш, а не с ипотека. И така остават 5% набутали се с ипотека на висока цена. От тях финансови проблеми да си плащат новите лихви едва ли имат повече от половината. И какво излиза, че рисковите случаи на хора, купили скъпо с ипотека и затруднени от новите лихви, съвсем не са някакъв критичен обем.
Да, ама темата на деня не е "може ли да се върнем в миналото и да купим на цените отпреди 7 години", а "да купуваме ли имот сега, на сегашните цени" - аз не бих.
Имам чувството, че все едно и също си говорим. Който купил преди време и сега седи на нереализирана печалба, се хвали и вика "виждате ли колко умно решение взех". Добре, ама сега решението се взема на база сегашната ситуация, а не какво било преди 7 години.
Пак да покажа графиката на Банк ъф Америка за някои балонизирани активи последните 50 години, защото никой нищо май тогава не каза за нея:

# 167
Да, ама темата на деня не е "може ли да се върнем в миналото и да купим на цените отпреди 7 години", а "да купуваме ли имот сега, на сегашните цени"

Аз не я виждам така. Дали да купуваме или не всеки си решава според ред свои индивидуални причини.
Аз се противопоставям на отклонението на темата в посока "апокалипсис" - как хората масово ще разпродават и ще стигат до просешка тояга, понеже са купили имот някога. И това гарнирано с ехидната радост, че е дошъл Видов ден за тези дето някога са успели да купят. И чувството на тържество, че купувалите сега са справедливо наказани, понеже са купували на надути цени.

# 168
  • Sofia
Като изключим някои коментари - мисля, че чак апокалипсис не се очаква от никой, само добро намаление спрямо сегашните нива (за мен 10% си е добро намаление). С две думи моят извод е, че в момента не е добре да се купува, а темата предполагам е интересна главно за хора, които в момента се оглеждат да купят или продадат (за продаващите май е по-добре да го направят бързо или да задържат до след 1-2 години).

# 169
Малко ми изопачавате думите Wink Казах за стари сгради на лоша локация, примерно (Обеля 100, Лъвов мост арабите...., Илиянци даже). Които не са престижни, че да дадеш пари като за ново, а да живееш там. С това отговорих на коментарите колко много "жилища" има в София, и как новопостроените били излишни.
Ми не, не са излишни. Няма и да бъдат. Каквото и да си говорим тук, нито строителите ще спрат да строят, нито купувачите ще спрат да купуват.
Аз снощи с ММ направих следната равносметка, на грубо: преди 8 години, когато парцелите бяха МЕГА скъпи, възвращаемостта беше: купуваш парцела на цена около 250 евро за бъдеща построена сграда/квадрат. Тогава в МанЛи ги даваха по около 800 евро/квадрата.
Сега гледах цените, ми те идват към 700 евра на квадрат, ако си купиш земя и поискаш обещетение до ключ. А се харчат към 1800-2000 евра, ако си го купиш на зелено. И пак ми се виждат космически цените.
Какви изводи си правите вие? Да не каже после някой, че му натрапвам заключенията си.

# 170
А се харчат към 1800-2000 евра, ако си го купиш на зелено. И пак ми се виждат космически цените.
Какви изводи си правите вие? Да не каже после някой, че му натрапвам заключенията си.
Ми и аз си правя същия извод като теб - и на мен ми се виждат космически цените. Те СА космически за средния софиянец, тъй като средната заплата в този град е 1200 евро на месец, а едно нормално семейно жилище струва над 200к евро.
Нито бих купил сега за живеене, нито за инвестиция, тъй като това значи или да го давам под наем или след време да го продам пак на някой среден софиянец, който едва ли ще става по-богат в близките няколко години, както се задава световна рецесия. Отде ще вземе той пари да го купи от мен, или да ми плаша добър наем, който да оправдава инвестицията?

# 171
Здравейте, как сте?

Добре ли?

Опалянка… охлажда ли се допълнително пазарът от медиите?

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 15:46 от MaryPop

# 172
Като са обеднели, къде са тръгнали да купуват имоти??

# 173
Обеднелите не трябва да могат да си позволят жилище ли?

Хубаво е човек да знае и 2 и 200 и да не съди другите. А и съм сигурен, че под "обеднелите" се има предвид заради голямата инфлация. Реално все повече хора обедняват, защото инфлацията значително изпреварва ръста на заплатите.

# 174
Горките бедни, не могат да си позволят няколко жилища, а само едно. Съсипаха я тази държава. Grinning

По-скоро журналята е некадърен и е написал тъпо заглавие. Но на мен странното ми е че удряме пийк инфлация, барабар със сащ, защото и те този месец имат понижение.

# 175
Аз имам друг въпрос. Чисто хипотетично, защото явно много хора не мислят за спадове в цените на имотите.
Въпросът ми е - според вас, ако имотите тръгнат да падат било с 10-20-30%, според вас ще има ли спадове при наемите, при положение, че дори и да паднат цените на имотите с тези проценти, вноските по кредитите пак ще са по-високи за бъдещите новодомци от днес?

# 176
  • София
Моите наеми от 6 години не са вдигани. За къде да падат!?

# 177
Наемите няма да падат. Ако паднат, ще ги заключа тези апартаменти, и няма да се занимавам.

# 178
В Канада наемите бяха се вдигнали, но сега и те падат, както и цените на жилищата, защюото хората се опитват да продадат и не плащат огромните лихви, но..няма желаещи да купуват.

Работим с няколко брокера и не помнят такова затишие в покупки и падане на цени от много години насам. Както са свикнали тук да купят нещо, да пребоядисат и освежат и да продадат за 200 000$ отгоре след 6 месеца-година, шокът е голям.

# 179
Аз не знам кое ще пада, но ако някои от вас влизат в магазините, сигурно им е направило впечатление как от една седмица всичко отново е повишено.
Следва стагнация на пазара - по-малко предложения за продажби и заключени имоти.

Общи условия

Активация на акаунт