Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 916
  • 748
  •   1
Отговори
# 240

Ето, цените падат. Интересно е, на колко такива имота хора се водят в графа "собственици" в  статистиката?  Понеже сме били на челно място по брой притежание на собствени жилища от глава  на населението.

# 241
  • Бургас
Не знам какви са вашите наблюдения, но не виждам хора да мизерстват. С изключение на много болни и възрастни пенсионери, които едва ли са мнозинство. Всеки, който работи, особено в занаятчийството и услугите, в България вади много, много добри пари. Не знам дали скоро сте търсили майстори за каквото и да било - те първо са заети месеци напред, а цените им никак не са ниски. Който и в сферата на услугите да хванете, от една фризьорка и маникюристка, до чистачката по къщите, хората си взимат сериозни суми за услугите. Това, че някой работел 12-16 часа, пък нямал апартамент, не е от това, че няма пари. Или парите му отиват другаде, или няма нужда от апартамент, защото има къде да живее.

Тази мантра за ниското заплащане беше популярна допреди десетина години. Сега съвсем не е така.
Ниското заплащане е в сфери, където и работата е толкоз. По разни ведомства държавни, дето толкова си и работят, или бичат час маг, или киснат във Фб в работно време.
Заведенията са пълни, куриерите хвърчат на макс за черните петъци, хотелите за Нова година са фраш, екскурзии в страната и чужбина си вървят. Кой си позволява всички тези удоволствия, като мизерства?

И много удобно се забравя, че по-високата заплата е свързана с по-високи осигуровки. Само от вдигането на МРЗ частният бизнес вече е дал по-висока заплата. А кой ще го принуди - пазарът го принуждава. Ако някой не се чувства добре платен, може спокойно да отиде да работи другаде, където ще го оценят и ще му дадат "според потребностите".

# 242
И много удобно се забравя, че по-високата заплата е свързана с по-високи осигуровки. Само от вдигането на МРЗ частният бизнес вече е дал по-висока заплата. А кой ще го принуди - пазарът го принуждава. Ако някой не се чувства добре платен, може спокойно да отиде да работи другаде, където ще го оценят и ще му дадат "според потребностите".
Не е точно така. Вдигат ти се удръжките, включително и за пенсия, което е в интерес на работника, а частника може пак да не ти промени заплатата.
Ако аз съм те наел и те водя на МРЗ, а ти давам на ръка заплата от 1500 лева, общо удръжките ще са ти 159 лева, а ще се води, че си на чиста заплата 550 лева чисто (ходи кандидатствай за някакъв кредит с такава заплата).
Вдигат МРЗ на примерно 850 лева. Удръжките ти стават 190 лв. което е добре и за теб, че ти влияе на бъдещата пенсия, но заплатата която ти давам пак я оставям на 1500 лв. Какви по-високи заплати съм дал като "бизнесмен"? И ако ми предявиш претенции, ще използвам твоите думи: " ...може спокойно да отидеш да работиш другаде, където ще те оценят и ще ти  дадат "според потребностите". Това е положението при българските частници, с малки изключения.

# 243
Кога намалява вноската - не намалява с изплащане на главницата. Намалява частта от вноската, която отива за лихва, а самата вноска си остава постоянна.
Това е единия вариант, можеш да избереш да плащаш една и съща част от главницата с всяка вноска и тогава ще имаш намаляващи с времето вноски. Въпрос на избор. Явно ти не си проверил за какво говориш.
Да, има и такива ипотеки - но никой не ги ползва, защото там за същата изтеглена сума почваш с 1500 вноска, не с 1300. После намалява във времето, да (ако лихвите не се качат).

# 244
  • Бургас
trе, имах предвид, че с вдигането на МРЗ разходът за работодателя вече е увеличен, защото осигурителните прагове се увеличават, макар че работникът не чувства увеличението като крайна сума, която получава. Т.е. всяко вдигане на заплатата за работника, за работодателя веднъж е разход за по-висока осигуровка и втори път - за самата заплата.
Абсолютно подкрепям желанието и борбата на всеки за по-висока заплата. Щом може, нека си я извоюва, независимо от български, или от чужд частник.

# 245
Аз да отбележа, че пазарът се размърда откъм оферти, поне на мен така ми се струва. Цените не ги коментирам, но излизат неща, които са по-изгодни за локация/квадратура.

# 246
trе, имах предвид, че с вдигането на МРЗ разходът за работодателя вече е увеличен, защото осигурителните прагове се увеличават, макар че работникът не чувства увеличението като крайна сума, която получава. Т.е. всяко вдигане на заплатата за работника, за работодателя веднъж е разход за по-висока осигуровка и втори път - за самата заплата.
Абсолютно подкрепям желанието и борбата на всеки за по-висока заплата. Щом може, нека си я извоюва, независимо от български, или от чужд частник.
Да, вдигат се осигуровките към бюджета. В случаите, когато работникът получава действително МРЗ (каквито са длъжностите в държавни и общински фирми), ще му се повиши реално и заплатата, но не и както е в повечето частни фирми, където му се плаща друга заплата на ръка, а го осигуряват на осигурителен праг.
От промяна на МРЗ има полза както за осигуряването на работещите, така и за бюджета. Обаче бизнесът не иска да пълни бюджета.

Аз да отбележа, че пазарът се размърда откъм оферти, поне на мен така ми се струва. Цените не ги коментирам, но излизат неща, които са по-изгодни за локация/квадратура.
Нещо по-конкретно като наблюдения?

# 247
С вдигането на максимално осигурителния доход, реално на хората, които се осигуряваха над предишния максимален осигурителен праг, им се намалиха заплатите, защото се плащат повече осигуровки.
Изобщо защо гледаме МРЗ? Това ли са хората, които купуват имоти "на кило"?

# 248
С вдигането на максимално осигурителния доход, реално на хората, които се осигуряваха над предишния максимален осигурителен праг, им се намалиха заплатите, защото се плащат повече осигуровки.
Изобщо защо гледаме МРЗ? Това ли са хората, които купуват имоти "на кило"?
Не говорим за вдигане на максималния осигурителен доход, а за минимален осигурителен праг.

# 249
От днешната среща с брокери: Вече са почнали да обясняват на продавачите, че трябва да свалят цената и да са склонни на отстъпки, но самите те са наясно, че това отнема време.
Минимум 6 месеца, за да приемат продавачите, че пазарът се обърна.
Отново излязоха на пазара имоти, които гледах преди 4-ри месеца и никой не купи. Говоря за големи жилища - 3 стаи и нагоре.

# 250
Още ли ще спорим? Когато тези които контролират парите говорят, ние имаме ли думата? А да знаете че те винаги under shoot’ват или не са дръзки и крайни в изказванията си.

https://www.cbsnews.com/amp/news/housing-home-prices-could-drop- … rates-dallas-fed/

# 251
Още ли ще спорим? Когато тези които контролират парите говорят, ние имаме ли думата? А да знаете че те винаги under shoot’ват или не са дръзки и крайни в изказванията си.

https://www.cbsnews.com/amp/news/housing-home-prices-could-drop- … rates-dallas-fed/
Гого, продавай всичко - предстои Армагедон. Опс, Гого не иска да продава. Що?

# 252
Аз съм продал вече каквото не ми трябва. А ти?
Това го пускам, щото ми омръзна да чета спорове.

# 253
И аз съм на път да продам нещо, за да купя друго, надявам се по -доходоносно. Но аз ще продам сега, понеже ми е изскочила нуждата, и понеже най-накрая съм намерила каквото съм си търсека. А не защото някой си от Хамерика тъй е разпоредил. Мисля, че който обявява за продан, е на моето мнение. Освен, ако не му трябват парите, за да отиде в чужбина, или децата Ами да учат в чужбина. В общия случай се продава имот, за да се купи имот, или за някакъв огромен разход. Не защото някой си, от някъде си, тъй е казал в някакво интервю.

# 254
Точно така, и при растящи цени с парите от имота, който продавате, ще може да си купите имот с подобни характеристики, ако купите веднага; както и при падащи цени с парите от имота, който имате ще може да си купите имот с подобни характеристики, ако купите веднага, т.е.на хората трансферираши от един имот в друг им е все тая.

Общи условия

Активация на акаунт