Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 878
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
Мъфин, не е казано, че причината трябва да е като 2008. Историята помни много балони и различни причини за пукане.

# 316
Туй "пукане" как само си мечтаят толкова хора за него!  "Пукане" няма да има. Ще има, евентуално, някакво намаление в цената, 10 процента, или 15 процента. Аз, например, днес си направих най-простата равносметка: трябва да продам едно или две неща, за да купя друго нещо. Значи, знам н каква цена биха се продали веднага, което бих приела, за да стане бързо. Ако продавачът ми е склонен да ме почака до 3 месеца, да кажем, няма толкова да бърз бързо да продавам другите си активи, а ще почакам. Така че, такива като мен винаги ще има. Ако искам да спя спокойно, че нямам дългове, ще продам по-евтино, но по-бързо. Но това НЕ ЗНАЧИ че е дошъл балонът, или че се е пукнал. Значи, че съм на зор, за мое спокойствие. Стига вече с това пукане, в детската градина децата разбраха, вече е ваш ред

# 317
Добре де - казвате в София никой не работи за под 2-3 хиляди, а статистиката казва - средна заплата 1.8 . Какъв тогава е делът на сивата икономика, така че да е способен да изкриви до такава степен статистиката за град с население 1.2 милиона души?

# 318
10-15% се намаляват към днешна дата от офертна цена.
Самите брокери съветват за това. Броят сключени сделки намалява и времето за продажба на жилище, към момента.
И по официални и по неофициални данни.
Винаги има хора, които продават, защото спешно им трябват пари, делят имоти и т.н. Просто трябва да се позванат както икономическите цикли, така и психологията на човека и на брокера, разбира се.

# 319
Добре де - казвате в София никой не работи за под 2-3 хиляди, а статистиката казва - средна заплата 1.8 . Какъв тогава е делът на сивата икономика, така че да е способен да изкриви до такава степен статистиката за град с население 1.2 милиона души?
Това никой не го е твърдял.

# 320
Отгоре,отгоре прочетох последните 2стр. За сивата инономика се чудя.Не се ли доказва произход на парите,когато вадят в брой пари за жилище?Нали едни пенсионери бяха загубили 70хил.евро,които събирали за апартамент за внуците.Намериха се и ги върнаха.Цял живот пестили.През това време имаше сума ти кризи,инфлации,деца отгледали и т. н.Как и от какво са пестили не знам,но в един момент да цъфнеш с пари кеш,не малка сума,странно ми се вижда.

Като говорим за "плащане кеш" се има предвид плащане с готови собствени пари, а не със заем/ипотека. Но в никакъв случай не говорим за плащане с пачки пари в куфарче. Поне не изцяло. Иначе е ясно, че за пачките никой не ти иска  произход, защото това е неофициално плащане, но за плащането с готови пари се подписват декларации за произход с доста информация. И няма значение, че парите са получени в банката с декларация за произход. Вчера преведох едни пари на половинката и пак писах - откъде ги имам, кой ми ги е платил и кога. Ако са спестявания пак питат - за кои години, от какъв доход, от кого...

Никой не е казвал, че всички в София работят за много пари. Но в София има поне половин милион работещи. Ако десет процента от тях са на високи заплати ето ви кой формира пазара. А може и над 10% да са тези.

Последна редакция: сб, 19 ное 2022, 17:58 от Черна станция

# 321
Декларациите обаче после никой не ги проверява. А като сделката се изповядва на данъчна оценка и декларации няма.

Значи, че съм на зор, за мое спокойствие.
Така де и като се окажат едни 200-300 хиляди души на зор едновременно и се получава "пукане". А при сегашната инфлация не е нужно да паднат с 30-40% цените. Едно плато последвано от пад с 10-15% в рамките на около 2 години ще е равносилно. Само тази година инфлацията официално е 20%, а реално повече. След още 2 години ще се натрупат още поне 20-30% и ако имотите са с 10% надолу от сега - ето ти 30-40% спад в относителните цени спрямо другите стоки. Ако продължат да помпят МРЗ и заплатите на държавната администрация може и в така бленуваната статистика за "средни заплати на квадратен метър" да има такъв спад.
А между другото в българската обстановка средно аритметично е почти безсмислен показател, много по-важен е медианата, ама повечето хора не хващат разликата.

Около 1800 е средната за страната, а не за София. Според НСИ за София към септември (последните данни, които излизат на сайта им) е била 2423 бруто. Сложи парите в плискче и дори нетото става над 3k. А това дори не включва бакшишите и надписаните сметки по заведенията, които даже са си официално безотчетни в България. Сервитьорките и барманите по клубове в София, които познавам се хвалят, че според сезона си докарват 3k до 5k на месец, чисто. Автомонтьорите и домашните майстори масово се водят безработни.
Боко преди да им падне последното правителство даже си го каза в ефир - "ние знаем, че не се плащат данъци, ама не ви пипаме, но ако дойдат други може да ви подгонят..."

Наскоро гледах на един стълб обява, че търсят чистачка за фитнес център на 900 лв нето, без никакви изисквания. Сами сметнете някой с елементарна квалификация колко ще взима.

# 322
Декларациите обаче после никой не ги проверява. А като сделката се изповядва на данъчна оценка и декларации няма.

Данъчната оценка обикновено е достатъчно висока за да се иска декларация. А коя се проверява и коя не сигурно има някакъв принцип. Все пак "ревизия на физическо лице" съвсем не е екзотика и се случва непрекъснато.

# 323

Около 1800 е средната за страната, а не за София. Според НСИ за София към септември (последните данни, които излизат на сайта им) е била 2423 бруто. Сложи парите в плискче и дори нетото става над 3k. А това дори не включва бакшишите и надписаните сметки по заведенията, които даже са си официално безотчетни в България. Сервитьорките и барманите по клубове в София, които познавам се хвалят, че според сезона си докарват 3k до 5k на месец, чисто. Автомонтьорите и домашните майстори масово се водят безработни.
Боко преди да им падне последното правителство даже си го каза в ефир - "ние знаем, че не се плащат данъци, ама не ви пипаме, но ако дойдат други може да ви подгонят..."

Наскоро гледах на един стълб обява, че търсят чистачка за фитнес център на 900 лв нето, без никакви изисквания. Сами сметнете някой с елементарна квалификация колко ще взима.

Да де - 2423 бруто са тамън 1880 нето. Та въпросът е - колко % от хората взрмат пари в плик и колко са автомонтьорите, майсторите и сервитьорите в София за да е така изкривена статистиката?

# 324
Това е официално:

"Средната заплата за София през месец юни отново е доста по-висока от тази в останалата част от страната. В столицата тя е 2352 лв. бруто (1825 лв. нето), докато в страната е 1710 лв. (1327 лв. нето). Разликата в средното заплащане достига 642 лв., т.е. работещите в столицата печелят средно с 37% повече от останалата част на страната, показват предварителните данни на НСИ."

Както искате си ги смятайте работещите в София. В милионни, в проценти.
Аз пак ще каже, че и при сегашните цени, сам човек лесно може да си купи апартамент.

Не визирам хората на минимална заплата. Те както показват моите наблюдения има къде да живеят. 
Иначе няма как да се съгласи да работи за 700 лева и да плаща квартира, храна и т.н.
При работа за чистачка за 1800. Това е за София.

# 325
Да сивата икономика е значителна у нас.По-тъпо изказване от това на ББ не може да има.По-добре да си беше замълчал.Въпреки дадените примери с автомонтьори и фризьори,не виждам как ще излязат парите на светло.Какво казват,декларират този месец 3хил.,а внасят в банката 2хил.?Така пак не се събира за жилище.Трябва да трупат десетилетия и през това време цените се вдигат.Аз отидох в ЦКБ преди 2год. За нова карта. Връчиха ми декларация за произход на парите.Този ден дори не съм внасяла.Отделно там си виждат откъде всеки месец ми влиза заплатата.Никакъв повод за съмнения,че нещо нередно се случва.Нито сумата е уау.Така трябвало,не знам си какво за пране на пари.

# 326
ЦКБ постоянно правят проверки на клиентите си и карат да се попълват декларации. От юрист разбрах, че преди време са сгафили нещо пред НАП, ако не се лъжа и затова са толкова стриктни. Друга банка не ме е проверявала толкова.

Да кача пресата от днес:

Кой ли би предположил хихи 😀

# 327
Да де - 2423 бруто са тамън 1880 нето. Та въпросът е - колко % от хората взрмат пари в плик и колко са автомонтьорите, майсторите и сервитьорите в София за да е така изкривена статистиката?
По мои лични наблюдения над 80% от хората на заплата са на сиво. Не са само майстори и сервитьорки, всички работещи с крайни клиенти. Дори при плащане с карта се случва да не ми пуснат касова бележка. Въобще всички професии, където доходите не идват от запад по банков път, са на сиво или съвсем на черно. Затова им е такъв зора с вдигането на максималния осигурителен доход, защото хората които декларират над него на 99.9% работят с чуждестранни клиенти и парите им са проследими по банков път. Съответно е достатъчно само да се вдигнат цифричките в закона, няма нужда институциите да почват да вършат работа. Кирчо и Асенчо си го казаха - "Преценили сме, че можем да им вземем повече, значи ше вземем. Който не му харесва да се махаботнтая държава, не ни е нужен."
Данъчната оценка обикновено е достатъчно висока за да се иска декларация. А коя се проверява и коя не сигурно има някакъв принцип. Все пак "ревизия на физическо лице" съвсем не е екзотика и се случва непрекъснато.
За имотите в София за които знам данъчната оценка е по-малко от половината от пазарната им стойност. ОК, парите за данъчната оценка ще ги декларираш от къде са, а другата половина? Някой въобще ще те пита ли за нея?
А ревизия на частно лице си е баш екзотика, макар да се случва понякога. И важното е какъв е резултатът от тязи ревизия. Като декларирам, че последните 30 години съм живял на хляб и вода и съм пестял 90% от заплатата си как ще докажеш друго? Ще провериш ли въобще? Ако декларирам по 9999 лева подарък кеш (1 лев под лимита) за рождения ден от братовчед ми в Испания всяка година как ще го провериш? Както 99% от наемите не се декларират като приход, така не се декларират и като разход. Повечето ми познати пренесли се от провинцията в София по лична карта още се водят при родителите си в провинцията, нищо, че някои дори вече си изплатиха апартаментите. На теория тия хора могат да декларират, че спестяват 100% от заплатата си. Не че някой ги е питал въобще. Тия декларации почнаха да се изискват по-стриктно в последните години под натиск от ЕС.

# 328
Масова практика ли е минаването на имотни сделки по данъчна оценка? Предстои ми такава, но ми казаха, че нотариусите се "мръщели". Как е добре да се подходи?

# 329
По мои лични наблюдения над 80% от хората на заплата са на сиво. Не са само майстори и сервитьорки, всички работещи с крайни клиенти. Дори при плащане с карта се случва да не ми пуснат касова бележка. Въобще всички професии, където доходите не идват от запад по банков път, са на сиво или съвсем на черно. Затова им е такъв зора с вдигането на максималния осигурителен доход, защото хората които декларират над него на 99.9% работят с чуждестранни клиенти и парите им са проследими по банков път.

За имотите в София за които знам данъчната оценка е по-малко от половината от пазарната им стойност. ОК, парите за данъчната оценка ще ги декларираш от къде са, а другата половина? Някой въобще ще те пита ли за нея?
А ревизия на частно лице си е баш екзотика, макар да се случва понякога. И важното е какъв е резултатът от тязи ревизия. Като декларирам, че последните 30 години съм живял на хляб и вода и съм пестял 90% от заплатата си как ще докажеш друго? Ще провериш ли въобще? Ако декларирам по 9999 лева подарък кеш (1 лев под лимита) за рождения ден от братовчед ми в Испания всяка година как ще го провериш? Както 99% от наемите не се декларират като приход, така не се декларират и като разход.

Сигурен ли си, че за максималния осигурителен доход говориш? Защото той не решава описаните от теб проблеми, а всъщност аз съм против неговото вдигане по други причини.

Ставаше дума дали искат декларация, а не колко е висока данъчната оценка.  А аз казах, че е достатъчно висока за да искат декларация. Вече ако има плащане под масата няма как да се хване. Но за данъчната ревизия не си прав - там нещата са толкова изкривени, че се моли да не те сполети. Там не доказват, а искат ти да докажеш....

Общи условия

Активация на акаунт