Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 875
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
Сигурен ли си, че за максималния осигурителен доход говориш? Защото той не решава описаните от теб проблеми, а всъщност аз съм против неговото вдигане по други причини.
В България проблеми не се решават, в България само се краде. Работещите се доят до последно за да има повче за крадене от политиците. И вдигането на максималния осигурителен доход е един от най-лесните механизми за това.
А самото му въвеждане е породено от невъзможността на държавата да се справи със сивата икономика. Та цялата данъчна политика в България е просто доказателство за размера на сивия сектор.

Ставаше дума дали искат декларация, а не колко е висока данъчната оценка.  А аз казах, че е достатъчно висока за да искат декларация. Вече ако има плащане под масата няма как да се хване. Но за данъчната ревизия не си прав - там нещата са толкова изкривени, че се моли да не те сполети. Там не доказват, а искат ти да докажеш....
Ставаше въпрос дали и колко голяма част от парите, с които се купуват недвижими имоти в България, може да не е включена в статистиката за заплатите. Според мен огромна част, със сигурност повече от половината. От там се тръгна с тия декларации, ревизии и т.н.
Аз няма за какво да се моля, защото доходи не укривам. Но познавам хора и фирми, които укриват. Даже сигнали към НАП съм пускал, гарантирам, че можеш да познаеш резултата...
И пак нещо се правиш на неразбрала - доказвам, че последните 30 години съм живял с мама и тати и те са ме хранили от пенсиите си, а аз съм спестявал 100% от заплатата си за заветния апартамент. Братовчед ми в Испания, като успешен имигрант, всяка година ме е подпомагал за рождения ми ден. Имам съответните документи - адресна регистрация, декларации от роднините ми и т.н. Как точно НАП ще ги обори? И дали въобще ще си прави труда, ако не съм от тия дето ги размятат по новините? Ще поискат ли испанските власти да проверят братовчед ми? Ама кажи какво се случва в масовия случай, а не какво става веднъж на десетилетие или какво би могло евентуално да се случи. Защото в България по закон много неща могат да се направят, но на практика не се случват.
П.П това е един супер опростен пример, има и по сложни. Ама с пари от роднина в чужбина е доста масово използвано оправдание. Пусни си някой репортаж за ало-измамниците и виж в какви къщи живеят и какви коли карат. И се запитай дали някой някога им е правил ревизия. Отново само един пример е това.

Последна редакция: сб, 19 ное 2022, 22:23 от bboiko

# 331
Масова практика ли е минаването на имотни сделки по данъчна оценка? Предстои ми такава, но ми казаха, че нотариусите се "мръщели". Как е добре да се подходи?
Уж да.Само знам,че нотариусите се мръщят,ако оценката е малка,но няма да те върнат.Те взимат някакъв процент от нея+такси за неща,които са задвижили.Не знам за подход.Той/тя ще си каже кое,колко струва по неговата тарифа.Предварително.Питайте.
Цитат
самото му въвеждане е породено от невъзможността на държавата да се справи със сивата икономика.
Не,държавата не желае да се справи със сивата икономика и да напълни рЕзко хазната.Защо да го правят разни чиновници като мога да продължават да си пълнят джобовете?

# 332
Не мисля, че още 300 000 човека ще са като мен Wink
Аз бих продавала по същия начин, независимо дали е в момента, или преди, или след, пет години.
10 или 15 процента по-малко сега, ще ми позволят да спя спокойно, без да ме съборят финансово, или да не мога да ги преживея. Разбираш разликата, нали? За да знам, че съм си купила другия актив, и не дължа пари на продавача. Така бих взела решение да направя, независимо дали ти смяташ, че има балон, или няма. В предварителния договор ще впишем, че до три месеца ще изплатя остатъка. И ще имам възможността да продам и по-скоро, за да не го мисля. Това е. Не е понеже ще съм умряла от глад иначе.

# 333
  • София
По мои лични наблюдения над 80% от хората на заплата са на сиво.

Това е абсолютна глупост!!!

За сравнение, 20% са работещите в обществения сектор, а може и повече да са вече с тоя темп на намаляне на населението!
Т.е. искате да кажете, че абсолютно всички частни фирми плащат на черно? Защото аз не зная за нито една компания, която да го прави!
Говорим за фирма с повече от 4-5 човека! Включително компанията, в която работя. Компанията, в която работи съпругата ми,
на тъщата нейната собствена шивашка фирма и т.н.
Само в тези трите са над 2900 служители, като компаниите са частни. Та как си ги измисляте тия глупости, не зная.
Това, че бай Асен плочкаджията работи НЕЗАКОННО и е за съд, щото сме помиярска държава, не значи, че голямата част от трудещите са така!

Та спрете вече с тия градски легенди и глупости. Така се работеше като аз започвах работа, през 2000-та година.
Но когато започнаха активните преговори за ЕС и като ни приеха, ето в този период всичко бързо започна да изсветлява.
Да, останаха тия боклуци всичките като майстори и т.н., дето мрънкат, че им се чупели колите по лошите пътища и т.н.,
ама един лев данък не са внесли. Та те не са мнозинство, камо ли 80%!!!!!!!!!!

Последна редакция: нд, 20 ное 2022, 09:27 от mitkomitashki

# 334
Моето ТРЗ каза, че при тях от дребните фирми само ние и още едни, плащаме реални заплата и осигуровки. но големите заводи плащат легално. Сумарно за града ни, понеже има много заводи, военни и държавна администрация, поне 60-70 процента са на светло. Поне толкова

# 335
“По мои лични наблюдения над 80% от хората на заплата са на сиво. Не са само майстори и сервитьорки, всички работещи с крайни клиенти. Дори при плащане с карта се случва да не ми пуснат касова бележка. Въобще всички професии, където доходите не идват от запад по банков път, са на сиво или съвсем на черно. Затова им е такъв зора с вдигането на максималния осигурителен доход, защото хората които декларират над него на 99.9% работят с чуждестранни клиенти и парите им са проследими по банков път. Съответно е достатъчно само да се вдигнат цифричките в закона, няма нужда институциите да почват да вършат работа. Кирчо и Асенчо си го казаха - "Преценили сме, че можем да им вземем повече, значи ше вземем. Който не му харесва да се махаботнтая държава, не ни е нужен."

Bboiko, какво от това, че при плащане с карта не ви пускат касова бележка, ами ваше право е да си я искате. Минава ли чрез пос терминал плащането, няма как да е сиво, нз въобще какво искате да кажете. Да ви кажа, че напоследък не ми се е случвало да не ми издадат касова бележка като пазарувм било с кеш или с карта. Явно наскоро не съм пазарувала в дребни крайноквартални магазинчета или там, където продават турци/цигани - давам пример. Все повече си използват касовите апарати, да вероятно има изключения. Също едно време ресторантите се скатаваха от издаване на касов бон, а изкарваха само фирмен. Сега масово се плаща с карта и това е изсветлено, а и младите хора го знаят този номер и като видят фирмен бон, изискват и касов, ако плащат с кеш. Големите ресторанти този номер вече не го правят. Не ми се случало, обръщам внимание на тези неща.

По отношение на максималният осигурителен праг, не ме интересува Кирчо и Асенчо какво са казали и направили. През 2012 и 2013 г  прагът беше съответно 2000 и 2200 лв, ами качването му е нормален процес и се случва през 2-3 години да качат с 200 или 400 лв, това са стъпките. Естествено това удря и осигурените на високи заплати, ако фирмите не ги компенсират с покачването на прага.

Аз да оставя това тук:

# 336
Станахме като Гърция.
Продава се част от остров на река Дунав,близо до Видин. Цена – €10 225. Или по 3000лв. за декар. Островът е със статут на земеделска земя.

# 337
Защо ги дъвчете тези на сиво? Нали знаете, че те не бачкат нон стоп, така че не им смятайте парите по пълна заетост. Примерно маникюристки, фризьорки  , които не са на заплата някъде, си бачкат с клиенти на повикване или на някакъв непълен график. Майсторите и те така. Ако бачка нон стоп ще грохне за 1г. Специално те си наемат много млади момчета като подизпълнители и телят парите с тях, като заграбват много обекти и ги разтеглят във времето. И всеки младок цели да научи занаята, за да се отдели и да прави същото.

# 338
Да кача пресата от днес:

Кой ли би предположил хихи 😀
Тъкмо се канех да питам кога ще дойде еврото? Докато не дойде, няма да се успокои пазара. Още има хора, които не са си наместили парите.

# 339
  • Варна
Държавните служители в сивия сектор ли са?😁

# 340
  • София

Ако се чете форума, всички трудещи се са в сивия сектор и реалната минимална е най-малко 5000 лева!
Освен това всеки има заделени по 400-500 000 евро кеш за бързи имотни инвестиции и никакви други.
Защото от имоти се печели много повече от всичко друго, особено в държава като България, където населението намалява най-бързо в целия свят!
И освен всичко друго, сделките с имоти не са съпроводени с никакви други разходи. Та така.

Може да се научат доста неща тук Satisfied

# 341
Следя темата с интерес. Има доста интерсни мнения и анализи, но определно с някои от последните коментари за високите заплати и сивия сектор изобщо не съм съгласна.
Първо: Ако говорим за спестявания - трудно някоя маникюристка/шлосер/плочкаджия и т.н би могъл да спести толкова пари, че да си позволи да купи кеш апартамент за над 100 000 евро.
Второ:Ако ги няма кеш от спестявания,  не виждам изобщо как някоя нормална банка би дала достатъчно голям кредит на човек, който реално се осигурява на минимална работна заплата.
Трето: Бих казала, че процентът на държавни служители в страната е едно сериозно число, като при тях - сив сектор и укриване на доходи е почти невъзможен.
Четвърто: Не знам какъв кръг на контакти имате, но определено не съм съгласна, че в Сф се почти няма човек, който да не взима чисто над 2000 лв.
Имам познати в банки - 1200-1300 лв., чистачки - около 800лв, продавачки около 1500-1700, държавни служители в общини - около 1000-1400лв, шофьори - 2000.
Не знам къде ги смятате тия многохилядни левове.
Да имам познати и IT специалисти и там вече Мин около 4-5 Хил на месец се докарват.
Като сметнем разхода за живот в София, смятам, че такива заплати стигат за покриване на основните нужди, камо ли да изтеглиш кредит за няколкостотин хиляди.
Да вметна само, че имаме ипотека която плащаме вече повече от 10 г. и макар, че уцелихме добър момент на цените, а заплатите ни са около средните за страната - нито сме го изплатили предсрочно, нито имаме възможност за инвестиции с кредити към моментните цени в страната.
Не знам къде живеете и как - ама голяма част от обикновените хора едва връзват двата края вече, камо ли па да ринат пари от под дюшеците…
Излезте малко от кафеза, в който сте и се поогледайте каква е ситуацията в страната, особено през последните месеци

# 342
Държавните и общински служители искат ли си масово рушвет за да си изпълнят задълженията? Точно в момента се разправям със Столична община и законите за тях не значат нищо. Отделно тяхните ДМСта не влизат в статистиката за заплатите, а могат да са над 100% отгоре на заплатата. Имам познати в БАН и 2 университета в София, плюс съм работил по проекти със СУ,  парите по европейските програми масово се крадат и дейност само се отчита на хартия. Близките до ръководството спокойно си утрояват заплатата така. И да, парите си минават легално по банков път, отчитат се като извънреден труд, но нито са реално изработени, нито влизат в статистиката за заплатите.
Може да си затваряте очите колкото искате, но метриката за брой заплати на квадратен метър си остава лишена от смисъл.

Първо: Ако говорим за спестявания - трудно някоя маникюристка/шлосер/плочкаджия и т.н би могъл да спести толкова пари, че да си позволи да купи кеш апартамент за над 100 000 евро.
Второ:Ако ги няма кеш от спестявания,  не виждам изобщо как някоя нормална банка би дала достатъчно голям кредит на човек, който реално се осигурява на минимална работна заплата.
Добре де, обясни как тогава се купуват тия апартаменти? Само ИТта и държавни служители ли купуват? По официалната статистика 60% от работещите декларират точно минималната заплата. Те как купуват, като не могат нито да спестят, нито ипотека да вземат?

# 343
Не обичам да давам такива примери, но като стана дума - козметичката ми във Варна купува кеш парцел в близко село, З-ца., в самото село, не в местностите там - това е... хайде да не е като Бояна за София, но като Бистрица. Хубаво село в състава на община Варна, с добра инфраструктура и т.н. След това ще строи - ясно е, че няма да строи резиденция, но все пак. Украинка е, отпреди е в страната, разведена с дете.
Ще кажете - ама във Варна е по-евтино. Да, но и доходите там са като за Варна, така че нещата се уравновесяват.

С това не казвам, че всички козметички, маникюристки, фризьорки могат да купуват имоти. Но и да не ги зачеркваме съвсем като участници на пазара.

# 344
Е тук не мога да замълча, въпреки че вече не следя темата! Я кажи bboiko ти кога прави статистика на заплатите, виждал ли си дори формуляра (има го на сайта на НСИ), за всяко тримесечие, че говориш тези глупости!? Всяко дмс, премия, извънреден труд, нощен, по програми и проекти, всеки лев! влиза, особено на хората в администрацията, подаващи всяко тримесечие въпросния формуляр за заплати, персонал и отработени човекодни/човекочасове. Преди да говорите за истината, се убедете, че я знаете цялата, за да не се излагате.

Общи условия

Активация на акаунт