Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 869
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
За цялата администрация не знам. Както написах вече имам преки наблюдения над БАН и 2 големи университета в София и знам какви пари взимат, а какви им се водят заплатите официално и според статистиката. Цялата им счетоводна документация не съм виждал. За БАН знам, че една голяма част се минава като разходи с фалшиви фактури, отчитане на една и съща фактира по няколко пъти и т.н. В СУ се минава по други параграфи, плюс издават доста фалшиви документи за дарения на определени български фирми. Преди няколко години даже бяха прекалили, стана проблем и ги разследваха за това, но наказани нямаше. Отделно знам в момента Сотлична община как отказват да спазят закона, въпреки че съм отишъл с адвокат и казват - "пишете си жалби, нас не ни пука".

Не знам защо толкова хора се опитвате да изкарате, че в България корупция няма, укриване на доходи няма и през недвижимите имоти не се перат пари. Явно имате някакъв интерес от това, но няма смисъл да се пънете и малко дете няма да убедите.

Спирам да отговарям вече, че се повтаря едно и също и само се цапа темата. Спам-бота със скрийшоти от фейсбук е достатъчен. Чакайте си дезинфлацията и връщането на комунизма.

Последна редакция: нд, 20 ное 2022, 20:07 от bboiko

# 346
Bboiko толкова си неадекватен и такива глупости говориш, че корупция има - има, вярно е, но подкупите и парите не стигат до масата държавни служители, а само до определени лица. Голям гювеч от глупости изписа. Като толкова ви възмущава корупцията - хващате ги, давате под съд, ако ви касае и т.н. Аз от три години се съдя с общината, защото ми засягат интересите, вие какво правите - пишете от дивана. Ма купувайте си имотите на кредити и не говорете глупости, моля

Днескашния шот спам, кви глупости пишат хората:

Последна редакция: нд, 20 ное 2022, 20:33 от MaryPop

# 347
Цитат на: [b
Чичко_Тревичко[/b] link=topic=1498320.msg45600631#msg4560

П.с. Тинтина - я попитай собствената си дъщеря какво смята за цената на имотите спрямо заплата й от аутсорсинг компанията. Ако теоретично беше сама (без мъж IT) и трябваше тепърва да купува жилище. С уговорката без помощ от родителите. Интересно ми е какво ли ще ти каже, малко да си отвориш очите.

Точно защото съм си отваряла очите през последните 20 години, собствената ми дъщеря не се вълнува от цената на имотите. И без мъж IT, тя има къде да живее и в Бургас, и в София, може да има и тристаен и четиристаен, може и в чужбина да купи, ако реши да създава семейство.
Вместо да плача по форумите, съм работила на повече от 2 места, и съм се лишавала, и с градския транспорт съм пътувала, за да пестя. Без мъж IT и без мъж изобщо. И в една стая сме живели, и всяка стотинка сме отделяли, за да си позволим първото собствено жилище и тя да има самостоятелна стая. Не ми е паднало от небето и помощ материална от родители не съм имала.
Така че тези вопли и подсмърчания, при това от мъже, са ми меко казано смешни. Като искаш - работиш и купуваш. Всичко останало за партията, държавата и как е скъпо, па за мен трябва да стане по-евтино, не го разбирам и никога не съм го разбирала. Живееш си според чергата, това е.
Да сте живи и здрави да си гледате дъщеричката, но идеята на поста беше съвсем друга от "плачене по форумите". Самата ти го признаваш, че дъщеря ти без ваша помощ и без теоретично да има мъж в IT бранша, няма как да си позволи имот в този момент. И точно това беше идеята и на моя пост - има прекъсване на връзката между заплати - цена на имоти.
В момента едно младо семейство със средностатичстически доходи НЕ могат да си позволят жилище - факт. Пък това, че преди 20 години ти си взела 2 имота за по 15 хил. долара, няма връзка с цените на имотите в момента. Wink

# 348
  В Европа също няма столица , в която средностатистическо младо семейство да може да си позволи покупка на жилище. Затова и живеят толкова много под наем и наемите никак не са ниски. Да не говорим , че има големи градове , в които дори да имаш пари , не е лесно да намериш жилище за покупка. Почти не се строи и почти не се продава. Че и под наем е трудно да намериш. Например Лозана е такъв град. Собственото жилище не е социална привилегия . Ние първото си жилище купихме на почти 40 г. Затова и допреди 20 г. все още живееха 2-3 поколения в един апартамент. Някой всъщност пусна статистика за достъпността на покупката на жилище по света и у нас. Много от хората, които купуват с кеш са работещи в чужбина. Като не могат там, у нас.

# 349
Само с "малката" разлика, че в Европа прирастът на населението е позитивен, а тук е отрицателен! Това променя доста нещата погледнато от нашата перспектива.
Апропо, в Европа цените на имотите също започват да падат, тук случва ли се това?

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 11:32 от Чичко_Тревичко

# 350
  • Бургас
На 22, 23, 24 години човек живее под наем и дели жилище със съквартиранти.
Когато аз съм купувала първия си имот, те също така бяха "недостъпни" за хора като теб, които реват по форумите как и днес са "недостъпни". И миналата година когато купих последния пак бяха "недостъпни", и през 2015-та, и през 2019-та.
Недостъпни са за тези, които ги мързи да учат и да работят. И винаги ще бъдат недостъпни.
И не ми обяснявай как хора с общ доход 3600 лв. (нали така твърдиш, че хората масово взимали 1800 лв.?) не могат да си позволят да плащат 1000 лв. вноска. 2600 са предостатъчно за нормален живот дори и в София.

# 351
Само че с "малката" разлика, че в Европа прирастът на населението е позитивен, а тук е отрицателен! Това променя доста нещата погледнато от нашата перспектива.
Апропо, в Европа цените на имотите също започват да падат, тук случва ли се това?

Затова и тук са по-достъпни . В Европа големи групи от средната класа изобщо не си правят планове за покупка в столицата . Живеят си под наем . Като се пенсионират , се оглеждат за българско , турско село или Патагония.

# 352
Само че с "малката" разлика, че в Европа прирастът на населението е позитивен, а тук е отрицателен! Това променя доста нещата погледнато от нашата перспектива.
Да, ама не. Освен ако не броиш мигрантите от Африка и Азия за "позитивен прираст".

# 353
  • Бургас
Преди няколко страници бе споделен прекрасен имот в Павликени за нищо пари.
Средностатистическото семейство, като няма пари за четиристаен до Докторската градинка, може да си купи в Ботунец.
Ето една добра обява, точно като за семейство:
https://m.bazar.bg/obiava-38631990/prodava-3-staen-gr-sofiia-botunets
30-годишен кредит, 532 лв. вноска. Даже и 1000 лв. няма. Калкулаторът е на Пощенска банка.
И още един, дори по-евтин:
https://www.alo.bg/8351439#highlight=%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0 … D0%BD%D0%B5%D1%86

Или другаде в София област. И всеки ден да ходи на работа с влака и да пътува по час и половина в посока, както правят младите в огромна част от Европа. А като се позамогне семейството, може да се попремести и по-наблизо, че да пътува 40 мин, пак както в Европа.
Никога в българската история младо средностатистическо семейство не е имало лесен достъп до самостоятелно жилище там, където на семейството би му се искало. Освен ако не го е получило от партията.

Последна редакция: нд, 20 ное 2022, 21:49 от Tintina

# 354
В Ботунец имало много роми и не знам кой би си причинил да изплаща жилище и да живее точно там.Освен ако не е ром.На примависта се сещам за Перник,примерно,но не знам какви са цените там.

# 355
Tintina, на втория ап се вижда съседния на една от снимките през прозореца
те и двата неслучайно нямат снимки на блока отвън

# 356
  • Бургас
Примерът е произволен. Като чукнеш София област в имотните обяви, бая предложения излизат на цена под и около 60К евро. В Радомир е още по-евтино. Ама ще се почне сега, има роми, далече от Бизнес парка, няма магазин за веган джелато до входа...

# 357
Айде пак някакви помислили се за аристократи започнаха да пращат младите семейства в Ботунец или в Павликени. Grinning Grinning Grinning
Няма кого да убедите, че това е нещо нормално.

# 358
  Младите, които не са кореняци лондончани, не живеят в Челси и Кенсингтън, а често са под наем в квартали с емигранти , които не са по-различни от нашенските малцинства.

# 359
На пазара има по нещо за всеки. Ако младите не живеят с убеждението, че им се полагат 80-100 кв. на Оборище, а са гъвкави, ще намерят - дали под наем, дали за купуване. Ако живеят с усещането, че животът със съквартиранти или в по-далечен квартал е под достойноството им... просто ще им бъде по-трудно, но крайният резултат няма да бъде по-различен.
Като цяло не я разбирам драмата с това, че младежта, а и не само, трябва да свикне да живее според доходите си. По-спокойно отношение към живота с повече реализъм ми се струва по-продуктивно.

Общи условия

Активация на акаунт