Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 792
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
Цитат
2015г. Е бейби бум за България
Новородени в България
2012 69,121
2013 66,578
2014 67,585
2015 65,950
2016 64,984
2017 63,955

В темата вече не се правят даже и опити да се пишат коментари, имащи и бегла връзка с фактите и реалността.
Бейби бум в година с 2.3% по-малко родени от предишната и с 4.6% по-малко родени от преди 3 години.
Пак гледаме встрани и наопаки. Нали коментирахме "опустяването" на София.

# 496
  • София
Скрит текст:
Цитат
2015г. Е бейби бум за България
Новородени в България
2012 69,121
2013 66,578
2014 67,585
2015 65,950
2016 64,984
2017 63,955

В темата вече не се правят даже и опити да се пишат коментари, имащи и бегла връзка с фактите и реалността.
Бейби бум в година с 2.3% по-малко родени от предишната и с 4.6% по-малко родени от преди 3 години.
[/quote]

"Опустяването" и "обезлюдяването" са вестникарски термини, не знам защо се хващате за тях. Факт е, че хората в София намаляват. И както казах и преди, тази демография ще води до все по-сериозни проблеми - липса на инвестиции, влошаване на доходите и още повече емиграция. Цената на имотите е само един фрагмент от цялата картинка, но няма никаква основа на която да се смята, че имот би било добра инвестиция, ако демографската картинка не се подобри, а тя в момента е доста неприятна. Особено пък на фона на толкова много заключени и неизползваеми жилища.

# 497

Аз и статистика за София по години дадох, ама кой да чете.

# 498

Аз и статистика за София по години дадох, ама кой да чете.
Дай линк към конкретната информация, защото си пуснал някаква небивалица: " децата във възраст за детска градина (от 0 до 4 години)". Повечето детски градини започват да приемат деца от 3-годишна възраст.
И пак повтарям: Има недостиг на места в детските градини, въпреки, че "под 80% от децата на възраст 3-4 години посещават детска градина." Това последното е по данни на Уницеф.
Както и да е - вече достатъчно се оспами темата с доводи на разни "експерти", които чакат утре да се събудим без население и жилищата да се раздават на лотария на касите в супермаркетите.

# 499
Цитат
Заради хора като теб цените на имотите в София в бъдеще ще са по-високи. Ти си сигурна, че цените ще паднат и повече няма да се качат
Кога съм казала,че цените ще паднат и няма да се качват повече?Просто след някои и друга година,десетилетие може би,ще има огромно предлагане на имоти под наем и продажба.Особено на масовите жилища средна хубост.Тогава вече,в онзи момент,може да стане като имотите в обезлюдените райони.Продават се евтино ако изобщо се появи желаещ и после си купуваш с парите от продажбата,ново обзавеждане,а при късмет и ''нова'' кола втора ръка.Познавам и такива хора.Съвсем сериозно.В темата за мен лично най-добра инвестиция е направила Aisha, купувайки имот в Германия.Там от край време има жилищна криза.Решили да дава под наем или продава,все ще е на сметка.Тук има няколко имота,единият в Лозенец.Откъдето и да погледнеш е перспективно.Не е като масовката десет нюню в Ст.град,шест в Ман.ли,щото между провинциалистите,а брокерите повечето са такива,се говори,че някога вади,долини и ливади,ще станат много скъпи.''Някога'' я камилата,я камиларя.....И както виждаме,жената си мълчи и не се бута тук да си мери имотите с ''крупните инвеститори''.

# 500
Излишно е да започвате насъскване на едни потребители срещу други.
Всеки прави\купува\продава според своите възможности, нужди и възгледи. Малко хора биха купили в Германия, ако не се налага децата и внуците им да живеят там и вече не са ударили няколко греди с наемодатели и квартири, какъвто всъщност е случаят на цитираната потребителка.

Аз лично предпочитам споменатите десет имота в Студентски град пред един в немския прованс със съответния контингент кандидати за наематели, ако става дума за даване под наем, а не за дом за децата и внуците.

# 501
  • София
Викаш, няма да има срив?
Аз тъкмо мислех да разпродавам ...

А който иска да си купи в Германия.
Аз мога, ама не искам.

# 502
Искам да се извиня,че пиша за нея,но понеже е споделяла,затова си позволявам да я давам като пример,който одобрявам.Къде,какъв е контингента,нека не говорим без да знаем,как е в действителност.При всички положения,там е по-добра инвестиция.Особено в перспектива.Да видим ние на какъв контингент и за колко ще отдаваме в бъдеще.Приказки и филми за пенсионирани британци и холандец работещ тук,не ме успокояват.Британците се повъртяха някоя и друга година и си биха камшиците обратно.Младият холандец,след 3год.работа и живот в София,също се прибра вкъщи.Участва в някакво предаване по тв,но още тогава си каза:''Времено съм.Не знам колко,но няма да оставам.''Smiley След година си замина.Има си канал в ютуб,всеки може да види.
Танграта никога не съм се изказвала категорично за сривове и т.н.Не използвам тази силна дума.Тук все оптимистите я подхвърлят.Спад да.Сривовете ги определят и зависят от други хора нависоко и далече.Изглежда това повече теб те тревожи.Ти подскачаш и се самоуспокояваш,че няма срив все още де.Аз не изплащам нищо и не съм зависима.Освен да не ми падне много наема и да имам наематели,но и от тях не съм зависима.Какво искаш и какво можеш,сам ни осведомяваш.Друг е въпроса така ли е,не е ли.Кажи след 15-20год.,когато всички в София ще имат поне по 2 собствени апартамента,какви наематели и откъде да очакваме в столицата?Тази прогноза ми е по-интересна,от мерене на имоти,където съм се убедила от личен опит,че локацията е най-важна.

# 503
Кажи след 15-20год.,когато всички в София ще имат поне по 2 собствени апартамента ....

# 504
  • Бургас
Скрит текст:
Абе с 20 имота за под наем работата е много. Немой да се лежи на плажа, че статистически рискът да те занимават наемателите и да им се разваля все по нещо расте правопропорционално на броя имоти.
Виж с 4-5 може да се лежи на плажа и per niente, както казват италианците Simple Smile
С 20 не можеш да лежиш на плажа, защото работата е много, трябва професионален мениджър, пък той яде от дохода и всичките били мошеници, разбрахме.
Но и с 4-5 не може: то по 600 лева наем прави 3к на месец, след данъците 2700 (надявам се си плащате данъците)? Ако имаш и жена да харчи с тебе на плажа, ще стигнат за една седмица може би... и трите седмици ще трябва да се връщаш да работиш.
[/quote]

Е нали и аз туй казвам, с 20 работата е много, ще се запотим Simple Smile
Жената ще я търсиш имотна, не само да харчи. Да поспестява, да купи 4-5 имота, може и богата наследница, или от онези, дето по право им се полага минимум един четиристаен в центъра на София, като се зажени. Че тъй ако единият се бъхти, а другият само харчи, къде ще му излезе сметката? А тъй всеки с по 4-5 имота, вече може да се лежи на плажа две седмици.

# 505
Искам да се извиня,че пиша за нея,но понеже е споделяла,затова си позволявам да я давам като пример,който одобрявам.Къде,какъв е контингента,нека не говорим без да знаем,как е в действителност.При всички положения,там е по-добра инвестиция.

Правете разлика между инвестиция с цел печалба и купуване за живеене на деца и внуци, за да не се влачат под наем и да плащат за скрити дефекти и щети, които не са причинили. Точно Айша е писала много за живота на дъщеря ѝ под наем и какви проблеми е имала, за немските реалности и пр.

А ако държите да се извинявате, по-добре го направете към тези, които иронизирате в предишния си пост:

... масовката десет нюню в Ст.град,шест в Ман.ли,щото между провинциалистите,а брокерите повечето са такива,се говори,че някога вади,долини и ливади,ще станат много скъпи.''Някога'' я камилата,я камиларя.....И както виждаме,жената си мълчи и не се бута тук да си мери имотите с ''крупните инвеститори''.

Пак да кажа - едно е да купиш в немския или който и да е прованс с цел да облекчиш живота на детето и внуците си откъм наем и местене, съвсем друго - да избираш свободно, "при равни други обстоятелства" както се казва. Сигурна съм, че повечето хора в темата биха постъпили като цитираната потребителка, което обаче няма отношение към инвестирането.

Сравнявайте ябълки с ябълки, не с велосипеди.

# 506
В темата за мен лично най-добра инвестиция е направила Aisha, купувайки имот в Германия.Там от край време има жилищна криза.Решили да дава под наем или продава,все ще е на сметка.Тук има няколко имота,единият в Лозенец.Откъдето и да погледнеш е перспективно.Не е като масовката десет нюню в Ст.град,шест в Ман.ли,щото между провинциалистите,а брокерите повечето са такива,се говори,че някога вади,долини и ливади,ще станат много скъпи.''Някога'' я камилата,я камиларя.....И както виждаме,жената си мълчи и не се бута тук да си мери имотите с ''крупните инвеститори''.
Уау. Това май беше потребителката, която не дава имот под наем, а подарява. Някъде  по-назад бях чел, че от имот в Лозенец с гледка към гора взима 400 лева. Като се има предвид, че имотът е панелка, е много вероятно точно на него след години цената да не е много по-висока от сегашната. Прибавяйки и супер ниската доходност от наеми си мисля, че нейната стратегия не е от най-удачните. За Германия смело мога да кажа, че успешната инвестиция в имот там е въпрос на тото. Сега някой микрорайон може да става за живеене и цените да са нормални, а само след 10-15 години да са го налазили лилавите и цените да са много надолу.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 13:11 от Мъфин

# 507
  • София
Ами ако не пишат по мой адрес, няма да се налага да ги поправям. Не съм тръгнал да се рекламирам.
Не знам откъде тая злоба. След 10 г нямало да има на кой да даваме под наем. И то в най-търсените квартали в София. Доообре!
Ни най-малко не ме е страх от срива, точно обратното. И това много пъти го писах вече. На мен ми е изгодно да са ниски цените, защото искам да купя още много. А наемите така или иначе са постоянни.

Значи имаше една потребителка, която призоваваше всички да спрат да купуват, да има криза и строителите да продават само на нея, а тя да си избира.
Сега друга потребителка ни праща да си купим в Германия, и само тя да си купува в София.
Забавно! Simple Smile

# 508
Кажи след 15-20год.,когато всички в София ще имат поне по 2 собствени апартамента,какви наематели и откъде да очакваме в столицата?
Грешка в прогнозите. След 15-20 год. няма да се е променило съотношението на имотните към безимотните, та камо ли да имат по 2 собствени апартамента. Възрастните ще си живеят до 90+ години в собствените си апартаменти, а образованите млади ще си купуват с кредити нови или ще си живеят под наем. Тези, с по ниски доходи няма да могат да си позволят собствени жилища, дори на кредит.
В София и сега е пълно в заведенията през седмицата с чужденци, работещи тук. Много от българите, работещи в чужбина планират да се върнат след пенсиониране.

# 509
Цитат
Сега друга потребителка ни праща да си купим в Германия, и само тя да си купува в София.
Кога и къде е написано?Един цитат в подкрепа,би бил доста убедителен.
Цитат
В София и сега е пълно в заведенията през седмицата с чужденци, работещи тук. Много от българите, работещи в чужбина планират да се върнат след пенсиониране.
Чужденците по заведенията са непременно и наематели в столицата?Колко чужди компании има тук и в тях работят чужденци от цял свят?Например като в Берлин и Амстердам.Wink Дали българите ще се върнат тук след чужбинско пенсиониране,не се знае с такава сигурност.Освен това завръщайки се от чужбина,всички ще се набутат под наем в нашите свободни жилища ли?Joy
Цитат
ако държите да се извинявате, по-добре го направете към тези, които иронизирате в предишния си пост
Аз съм написала честното си мнение за тези местности.И дума не може да стане за извинения.Сега ако някой се е засегнал,проблемът си е негов.Това са фактите.Застроени поляни без никакви удобства и инфраструктура.Който иска да чака да станат ''след време много хубави и много скъпи''.Особено второто,според брокерите.Stuck Out Tongue Купи,изплащай и един ден внуците ти ще се кефят (евентуално) на тази измъчена ''инвестиция''.

Общи условия

Активация на акаунт