Да се върна ли в България?

• 25 563
  • 516
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Да, в някоя чужбина парите на мигрантите миришат. Пиша от опита на дъщеря ми.Замина за чужбина по любов, 1 г. живя в Манчестър, гаджето доучваше там. Ами навсякъде и показваха, че е нежелана, че е от тъпата Източна Европа. При всяко кандидатстване за работа предпочитаха неумели  индийки. Тя изобщо не стигна до интервю за да покаже какво може. От Бг. тръгна като търсена и добра фризьорка. Имаше и 2 ужасни срещи с тяхната медицина. Третирали са я като животно. Споделяла съм ги в чужбинските теми. Ами мамите в UK ме нападнаха, само не ме скалпираха. Изживявават се като по-британци от местните....
После смениха чужбината с Германия. Ами в неделя кацнаха, в сряда вече работеше пробно и на следващия ден я назначиха. Но при здравословни проблеми се мята на самолета и идва тук. Достъпа до добри д-ри и стоматолози е бърз и лесен.

# 256
  • Немция
Сори, Айша, в Германия съм от доста години, но нито за зъби, нито за лекарски услуги се мятам на самолета за България.
До зъболекар и до лекар имам нормален достъп.

Всичко написано тук е много относително и си зависи и от човека.

Последна редакция: нд, 01 яну 2023, 22:28 от Бибит

# 257
Мисля че за Англия, Аиша е права. Недолюбват източноевропейците, и неиндийските и като цяло необразовани имигранти. Ама то и куцо и сакато, като отвориха 2007, към Лондон се юрна - като е гарга, да е рошава🙂. Много обичах да посещавам, но последните 20г отношението на местните от безразличие е прерастнало в чиста неприязън и като цяло посещавам все по-рядко. Не мисля че някъде другаде в ЕС е такова студено отношението към източно европейците. Просто ЕС Европа не е толкова универсално привлекателна и не е наситена с тях - езиците са по-трудни, интеграцията е по-сложна при липса на квалификации, собствен бизнес по-трудно се започва…

# 258
Инфекциозната болница във ВАРНА е най-гнустното и комшарно място на света... Най-големият ми страх е да попаднем там...
Не сте видели мизерията на Александровска в София Simple Smile
Да, де именно. Понеже падала мазилката от тавана, майка ми се ужасила и си вдигнала партакешите...и това спасило от срязване здравите и очи. В частната клиника, където потърсила второ мнение и казали, че и няма нищо на очите. Инак лекарите мислели....Ми, мерси от такива мислещи лекари! По-добре хем мислещи, хем диагностициращи със съвременна апаратура!

# 259
Aisha проблема с така добре описаното за Германия от теб е , че така добре посрещнати  много от мигрантите на нискоквалифицирани позиции взимат (корона) помощите и работят на черно, като декларират при това нужда от соц. помощ и докопват каквото им падне . Хубаво , посрещат, и повечето давай юруш на авантата. Съсипва се обществото  .
Ravenna не е зле да мислят.

# 260
Ами не е зле, да, ама доколко им се удава е съвсем друг въпрос. И на двете места има и мислещи и немислещи лекари. Въпросът е, че апаратурата помага. Така че не трябва да се отрича толкова категорично. Парите на мигрантите миришели? Що за глупост? То вярно, че аз не съм такава, ама знам ли? Досега никой не е отказвал на никого сервиз срещу заплащане.

# 261
така е

# 262
Интересно, но все социално неуспели имигранти недоволстват колко е лошо в някоя чужбина 😁

# 263
  • София
Това май е друга българска черта, която и по чужбината ходи, даже не знам как да я формулирам. Някой споделя личен опит и после отнася подигравки и внушения, че сам си е виновен и на него явно му има нещо, а не е виновна местната система или самите местни. Фризьор не мисля, че е нискоквалифицирана професия, пробвайте се да я практикувате,  пък да видим или пък вие като жени си оставете косата в ръцете на някой случаен.
Хубавото на някои европейски държави е, това доколкото знам, са социалните помощи и че човек ако го мързи да работи, няма да умре от глад, все ще получава някакви обезщетения, особено ако деца има. Това в България го няма. То и затова този наплив от някои видове мигранти. Не знам как е в Испания, Италия и Португалия например, май не са толкова дащни.

# 264
Местната система (поне в Канада) е еднаква и за местните, и за имигрантите. Разбира се, на имигрантите им е по-трудно, защото освен всичко друго борят и език. Няма подигравка в това, че се казва на някого, че не е успял да пребори първо себе си. Хората не сме еднакви и не всички успяват да се приспособят в чужбина. Не от всяко дърво става свирка и респективно от всеки човек-имигрант. Това обаче за мен да се разпиляваш между 2 или повече държави си е истинско безумие, просто защото не сме вечни и така си разпиляваш живота, докато се намериш. Някои не го успяват никога.

# 265
Интересно, но все социално неуспели имигранти недоволстват колко е лошо в някоя чужбина 😁
Много грозно и невярно заключение. Първо фризьорките не са неуспели (това е добра и търсена професия) и второ е много грозно дори да беше истина (а то не е) да се пише, че на някоя съфорумка детето й е неуспяло. На някой му липсват първите седем години.

Последна редакция: пн, 02 яну 2023, 02:22 от Мъфин

# 266
Неуспелите да се реализират в дадена държава , са неуспели да се реализират. На Aisha детето е постъпило възможно най-правилно и е отишло там, където веднага си е намерило работа и хубав живот.
...
Хубавото на някои европейски държави е, това доколкото знам, са социалните помощи и че човек ако го мързи да работи, няма да умре от глад, все ще получава някакви обезщетения, особено ако деца има.  ...
За кого е хубаво? За това че хората са работили и внасяли във фондове за да се подсгурят социално и се научават да всякакви хора невнасяли в тази система да я ползват ? Не е ли по-правилно да ползва този, който се е подсигурявал, а другия дори да го мързи да му се наложи да поработи малко.  Това и работата на черно и всякакви такива измами развалят обществото.

# 267
Да се дават пари, за да се хрантутят някакви мързеливци и неграмотници е далеч от хубаво.. освен за мързеливците. Интересно ми е още колко време въпросните държави ще имат финансовите сили да ги издържат, защото работещите остаряват и умират бавно, бавно. Няма лошо да се помогне на човек в беда, но краткосрочно, иначе се стига да тотална деградация на милиони хора.

# 268
  • София
Aisha проблема с така добре описаното за Германия от теб е , че така добре посрещнати  много от мигрантите на нискоквалифицирани позиции взимат (корона) помощите и работят на черно, като декларират при това нужда от соц. помощ и докопват каквото им падне . Хубаво , посрещат, и повечето давай юруш на авантата. Съсипва се обществото  .

А, не знам кой какво взема. Моите хора са там много преди короната, до сега не са вземали помощи.
Гаджето работи, издържа си семейството и децата. Тя за сега е по майчинство с второ. Преди това е работила постоянно, мястото и се пази.
За идването на лечение в София - имаме роднини търсени стоматолог и зъботехник, близка гинеколожка, добър ЛЛ. Защо да не си дойде за няколко дни при познати лекари. Съответно те може да я насочат към добри техни колеги. А и компанията ще си види, ние с дядката  ще дондурим децата.
Защо при такива условия трябва да търси и чака за добър стоматолог и накрая да стигне до вадене на зъб, вместо лечение? За да се води успяла в чужбина в очите на слепите ли?

# 269
Айша, никой на никого не казва какво да прави, или да не прави. Всеки сам си взема решенията, но го прави на база получената от околните информация. Като винаги трябва да се има предвид, че дадената информация е едностранчива т.е. субективна и невинаги цялостна. Затова и не бива да се правят генерални обобщения и изводи, основани на откъслечна и субективна информация.

Семейството ти като има свой кръг познати български лекари и стоматолози, на които има пълно доверие, е съвсем естествено да ги търси и се лекува при тях, макар и да живее извън България. Особено след като пътуванията до родината не са проблем като време и пари. Но не е нормално заради този частен случай да обобщавате и плюете чуждото здравеопазване, където се били отнасяли с хората като със "животни". Защото е съсвсем сигурно, че както има и пациенти, които пък са доволни от услугите на "лошия" лекар/стоматолог в Германия, от който е останала недоволна дъщеря ти. Така има и такива, които пък са останали недоволни от услугите на твоят кръг познати лекари и стоматолози в България. Хората сме различни и на двама едновременно не можеш да угодиш, камо ли на десетки и стотици.

Общи условия

Активация на акаунт