Да се върна ли в България?

• 25 554
  • 516
  •   1
Отговори
# 270
  • София
В UK бяха двата случая с отвратително отношение към близките ми.
При зъболекар и в болница, при нефролог.
От Герм. оплаквания няма, щом 2 деца се родиха и се гледат там.
Но няма значение - всеки да живее където иска и да прави каквото иска. Докато му харесва и е удобно. Винаги има път назад и след време пак към света. Поне за сега не сме зад желязна завеса.

# 271
  • Mediterraneo
Продължавам да не знам защо трябва да чакам, неизвестно какво, за посещение при зъболекар в Чужбина( Бела, нарочно го пиша така). И вместо да си платиш и да влезеш веднага, грабваш самолета и летиш до Бг. Предпочитам да си платя, каквото трябва, но да знам, че при евентуален последващ проблем , зъболекарят ми ще е на разположение, а не на хиляди км. Лечението на зъб не е като да си изцедиш пъпка. Представям си, ако за брекетите на детето трябваше да се качвам всеки път на самолет...

Относно състоянието на болниците изобщо няма да отварям дума( дали не го направих някъде назад вече в темата, не помня). Гледаха като писано яйце ММ след операция за смяна на ставата, наистина не можете да си го представите, ако не сте го виждали. С горчивия опит от нашите болници ми беше трудно да осмисля подобно отношение, за чисто функционалните удобства на болницата като съоръжение не говоря.

# 272
Ако работиш в Германия плащаш вече стана 16% ти и 16% работодателя ти за здравни вноски. Това са стотици евро на месец. Има неща които се плащат от здравната каса.Не казвам че никой зъболекар в Германия не оправя зъбите на хората , но - Ако си платил стотици евро на месец всеки месец в продължение на дълги години не би искал за неща по здравната каса да платиш още , само защото тази каса дава малко на зъболекаря за услугата и на зъболекаря не му е рентабилно. Т.е. гледала съм ценоразписа по който касата им плаща , ами в БГ зъболекарите взимат доста повече. Затова при подозрение за проблем не реагиратвинаги проактивно. Само при явен проблем , а тогава той е голям и се изисква често допълнителна застраховка за коронки и импланти или се изисква наистина доплащане. Това по мой опит. Не казвам че нямам оправени зъби при немски зъболекари. Ходим и децата ходят. И брикети слагахме и сега пак ще слагаме. Цифроманията е голяма, но наистина се иска следене и плащаме там. Но когато си дойдем в БГ си ходим на зъболекарката да погледне и да фиксне каквото види преди да е станал голям проблем. Пломби на шийките в Германия никога не са правили и не са о тваряли дума. Това например. Или при проблем с големи пломби не искат да пробват пак лечение и пломба, а ти дават формуляра за коронка. Това по мой опит. И ако си плащал здравни вноски , които са много големи, не ти се иска да им плащаш за пломби допълнително, защото това означава че не ползваш здравната каса за зъболекар. Т.е. там си платено. Ами дразни. Понеже вече за трети път го обяснявам се надявам този път да го обясних добре.

# 273
  • Немция
Навлизаме в разни детайли тук, но немалко неща не се плащат при зъболекаря в Германия.
Някои доплащаш, други не. За пародонтозната ми терапия последно не съм доплащала, а беше сбор от посещения. За децата е безплатно като цяло.
Но цифрите са високи, когато се наложи да доплатиш за коронка например. Има си допълнителни застраховки за този случай. Или ходиш на евтино в България, както правят много българи. Wink

Лекарските посещения също - няма допълнително бъркане в джоба при преглед, лечение.
Да не говорим, че при децата е съвсем облекчено.

# 274
Бибит пишем за много различни неща. На мен не ми се струва ок да плащам за неща , които са ми по принцип по касата, само и само за да ги направят и да им обърнат внимание - не им било рентабилно по касата. Изобщо не пиша за това кои неща са безплатни и не отричам че ги има, а че тези които са безплатни не са им рентабилни.
А тези допълнителни застраховки за зъболекар - разписвала съм си няколко схеми и ... не ми излизат по-изгодни отколкото да си платя сама коронките. А коронки съм правила в Германия и след това същите в България. Защото бяха оставили зъб с няколко канала да работи отдолу, като бяха почистили само 1 и .. решението им беше импланти да слагат. Тук ми прелекуваха зъба , изчистиха всичко и сложиха коронка и не е мръднала. Аз не знам защо се разпространява масово че в България зъболечението е по-евтино. За това , което ние избираме , е по-скъпо и пак го избираме.
Както и да е всеки може да защитава своя избор и си има собствена схема. Ние сме в ЕС и в Германия и в България все пак ?
Само в Германия сме по-морално коректни и коректни с линияата - там ще джендерваме по закон 
лекар*ки и аптекар*ки и пациент*ки и ще имаме коректно преведени брошурки. Няма да има обидени. Това е едно от най-важните неща все пак в здравеопазването.

# 275
  • София
Аз имам приятел, живее на Острова. Той си лекува зъбите у нас, защото английските зъболекари му предлагат само да ги извадят. Казва, че с нискотарифните + хотела/ той не е от София, но тук му е зъболекаря/+това което плаща за лечението му е колкото ще даде за зъболекар в Англия. Той идва само защото там не му предлагат лечение, съответно той не иска да му извадят зъбите.

# 276
Да допълня което писах горе на Бибитката . Не ми е рентабилна допълнителната за коронки и импланти иманно защото поддържвам детайлно зъбите на двете места и това, което в Германия не са направили го преглеждам и правя в България , платено, на тарифа в пъти над тази по която плаща касата на немските зъболекари. И последно съм правила коронка преди 20 години в Германия, преди 16 я преправях същата в България и една смених заради кариес под коронката в Германия преди 10 тина години.  Ако тези 20 години бях плащала всеки месец допълнителната застраховка ... щеше да ми е страшно много над сумата за коронките. Т.е. за 1 година щах да плащам толкова застраховка колкото ми е в Германия доплащането за една коронка и дори по-малко. По коронка на година не правя за да има дори равностойност.
ПАрадонтоза не са ми лекували безплатно именно защото българската зъболекарка не оставя да се стигне до парадонтоза вече много години . Профилактика и превантивно лечение и то преди да е станал проблем за допълнително застраховане.

# 277
  • Немция
Bella, тъй като се почва с разни детайли, става една дълга и широка, която не е съвсем по темата вече. Затова и спирам дотук с подробностите.

(Това, че правя пародонтозна терапия, не значи, че не се грижат за зъбите ми. На зъболекар съм доста често, въпреки това склонността към пародонтозни изменения не се премахва с вълшебна пръчица. Това е хронично състояние, за което трябва постоянна грижа и я получавам при немската ми зъболекарка. Моето е леко състояние и се грижим над това да не се задълбочава, правя профилактика през няколко месеца.

Коронка от български зъболекар от някога си също се наложи да се смени в Германия, защото работеше отдолу.)

# 278
От последните страници май се вижда само, че в чужбина хич не е добре ако не си миеш зъбите редовно  Satisfied  Има някаква мъдрост в това, пък нататък кандидат-емигрантите могат да си правят и други изводи, все пак е полезно да могат да са самостоятелни като са там, далеч от близки и роднини Hands Plus1

# 279
  • Немция
От последните страници май се вижда само, че в чужбина хич не е добре ако не си миеш зъбите редовно  Satisfied  Има някаква мъдрост в това, пък нататък кандидат-емигрантите могат да си правят и други изводи, все пак е полезно да могат да са самостоятелни като са там, далеч от близки и роднини Hands Plus1
Ефибуш, навсякъде грижата за зъбите е от голямо значение. Grinning Само едно миене на зъби даже е недостатъчно. Smile
Състоянието на зъбите на българите като цяло не е цветущо, пак по различни причини.

# 280
  • София /Абсурдистан
.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 23:33 от The Iron Lady

# 281
Има и друга мъдрост, като няма какво да кажеш, по-добре си замълчи..

# 282
Bella, тъй като се почва с разни детайли, става една дълга и широка, която не е съвсем по темата вече. Затова и спирам дотук с подробностите.

(Това, че правя пародонтозна терапия, не значи, че не се грижат за зъбите ми. На зъболекар съм доста често, въпреки това склонността към пародонтозни изменения не се премахва с вълшебна пръчица. Това е хронично състояние, за което трябва постоянна грижа и я получавам при немската ми зъболекарка. Моето е леко състояние и се грижим над това да не се задълбочава, правя профилактика през няколко месеца.

Коронка от български зъболекар от някога си също се наложи да се смени в Германия, защото работеше отдолу.)

Добре Бибит , И какво в същност казваш? Имаш две европейски държави и в двете имаш зъболекари и пациенти. За здравната каса е все едно къде ползваш услугите, те си плащат по каталог. Така че явно признават качествата на здравеопазването в Европа като що-годе хомогенно. Затова не разбирам какъв е проблема с това кой къде си прави профилактика ??? Твоята зъболекарка може да е супер. И моята е супер.
Другото е  , че в някои държави както в Германия  сумите които всеки плаща на касата са в доста пъти повече отколкото в България.  Затова в България според мен доплащането е по-приемливо, отколкото в Германия.
Също така доста извърташ отговорите. Ставаше дума за това, че на зъболекарите в Германип не им е рентабилно да правят някои неща по касовия им каталог. И ставаше дума кога, за кого и доколко е рентабилна допълнителната застраховка за зъболечение .

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 18:30 от bella-ciao

# 283
  • Немция
Bella, не ти оспорвам мнението. Кой където иска да се лекува и да си дава пари за здравето, както прецени.
Засега не съм фен на здравния туризъм, нито някой от семейството ни, защото не виждаме смисъл и полза.
Ако тръгна да си правя чене Smile, може и да се замисля, излиза доста по-евтино в България, тоест цената ме привлича, друго не.

Като цяло навлизаме в детайли, които съвсем излизат от темата.
Който е тръгнал да се прибира обратно в България, ще си намери своите причини да го направи.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 19:11 от Бибит

# 284
Дори и да не иска пак му ги взимат за здравеопазването. Стига да работи в Германия и ... му ги взимат.
Разбира се ако нито един или само един човек работи  и  има сем. с деца ... системата ще му изнася . За сега. Да видим какво ще следва. Че както е тръгнало ...

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 22:34 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт