Да се върна ли в България?

• 25 434
  • 516
  •   1
Отговори
# 420
Италия сме я обикаляли доста, обикновено наемаме вила в някой район и обикаляме наоколо.
Всяка година сменяме местата, обикновено една седмица Италия, една седмица Испания или Португалия и останалата отпуска България. Тази година започваме Франция на същия принцип.
Обикновено сме 2-3 семейства при обиколките.
Във Валенсия ние конкретно не сме ходили, но 2 двойки от компанията са и им харесва.
Нашето жилище в България е във Варна, на останалите - по други градове.
Трябваше да напиша какво за нас значи нормален живот - качествена храна, добро жилище, да не си ограничаваме битовите разходи, добри заведения наоколо, възможност за активно спортуване и културни мероприятия.
Лукс-а е шампанско и черен хайвер, Simple Smile, с гледка към Лазурния Бряг Simple Smile.
Едно от хобитата ни са хубави вина и интересни ресторанти по света.
Проблемът май не е толкова в бюджета, а с какво ще се занимаваме. Това още го мислим.

# 421
При местене бих отчела и какви са мерките в случай на пандемия, като отминалата например.

# 422
Да, и здравеопзването е важен фактор.

Моята идея е - България базов лагер - имаме си всичко, няма нужда да купуваме жилища и други разправии, и да си обикаляме Европата, а за лукс - обиколки на други континенти.

Другата теза беше - децата няма да се върнат да живеят в България и тези жилища там след нас ще са им само в тежест. Ще трябва да се занимават и с тях. За това е най-добре, докато ние сме живи и здрави да си продадем жилищата в България и да си купим във Валенсия. Всеки отделно жилище, разбира се, без орташки истории.
На децата жилище във Валенсия ще им върши по-добра работа от жилище в София например.

Интересен аргумент и доста ме замисли.

# 423
VeViV без да пробвате няма да стане

# 424
А кой ти гарантира, че децата ще искат да живеят във Валенсия

# 425
Аз разбрах че е за възрастните. За когато се пенсионират. Но не знам, намирам испанците, италианците и португалците за леко затворени общества - харесват си техните неща и не са космополити като северняците. Французите и те са май така, не са супер отворени към чужденците.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 23:25 от ierldan

# 426
А кой ти гарантира, че децата ще искат да живеят във Валенсия

Не да живеят, да ходят на почивка и като база за обиколки из Европа.

# 427
Преди 20 години бяхме луднали да си купуваме къща в Коста Рика. После осъзнахме, че ще трябва всяка ваканция да сме там.
Детето ни е и
Родено в САЩ и въобще не му харесва в България. Не мога да му причиня да следва моя път и да го изправям пред моите желания да използва домът ни като “база”. Плановете ни са когато не можем да продадем всичко и да се преместим близо до него. Има достатъчно жилища за възрастни, далеч съм от мисълта да живеем при него.

# 428
Ами например смес от расизъм, липса на работа за чужденци и хора без собствен бизнес, не особено коректни професионални отношения. Но всичко това важи за цяла Южна и в някаква степен източна Европа. Ако отидеш само да си харчиш парите (като пенсионер) или със собствен бизнес, мисля е по-добре.
Само че това беше преди 20год. Сега да си нямаш работа с немски фирми, супер зле от всяка гледна точка.
С италианци се работи в пъти по-добре, нищо, че има друго легенди.
Визирам сериозност между фирми, срокове и т.н.

# 429
Изобщо не разбрах защо всички като се пенсионират трябва да идат във Валенсия. В същност до сега нищо особено не съм чувала за Валенсия и сега разбитам че е характерна като пенсионерски рай. После не разбрах на кой къде му е детето и къде смята да иде като се пенсионира, но съм сигурна че ще бъде супер където и да реши и че неможе да се реши да ходи там , къдетоотиват например други .... защото на всякъде има пенсионирани хора. И изобщо нищо не разбирам, но ако си си правил труда да се набълбукаш с апартаменти из цяла България и изведнъж не ти стиска да си изпълниш плана и да идеш да живееш в тях ... защото не всичко е станало лунна светлина и дъх на рози , както си се надявал да е станало до пенсията ти ... Ами не можем да ти помогнем.
Аз преди няколко страници писах, че тази и подобни теми са теми на съмненията и на страховете, а не на надеждата и на решенията. В същност вече всичко е вървяло в някаква посока и изведнъж започваш да се питаш ... ама дали не обърках, дали не трябваше да ....
То пък колко от немските фирми са чисто немски и без огромен процент американски инвестиции. Загубили са войната все пак.

# 430
Сравнявахме България с Валенсия,, защото някои мислят да се пенсионират там. Коментарът ми за това кой къде му е детето явно те е подразнил много.
Само не разбрах каква е целта на твоя пост, освен да повториш какво си написала преди няколко страници.

# 431
  • Немция
Ами например смес от расизъм, липса на работа за чужденци и хора без собствен бизнес, не особено коректни професионални отношения. Но всичко това важи за цяла Южна и в някаква степен източна Европа. Ако отидеш само да си харчиш парите (като пенсионер) или със собствен бизнес, мисля е по-добре.
За хора на възраст на първо място е важно качеството на здравеопазването.

Сприятелени сме с българско семейство, вече пенсионери. Ходят си до България за кратко и си седят в Германия през останалото време, страх ги е да не опрат до българска болница. Grin
Имат син, който също е в Германия, близо до тях, това също е от значение.

Но хората са различни, за едни е важно едно, за други друго.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 22:48 от Бибит

# 432
  • София
За съжаление е така с пенсионирането. Важно е здравеопазването.
Иначе и в Бали може, но не бих си причинила индонезийска болница, макар че са по-добре от повечето БГ.

# 433
Да Титинке ... Stuck Out Tongue

# 434
Цитат
От доста време не живеем в България, но си идваме често и според нас има серизен напредък.
Къде живеете в момента?
Titina може и да е ставало дума,но не съм разбрала.Всъщност защо се върнахте тук?Синът ви беше ли ок, да живеете тук?

Общи условия

Активация на акаунт