Да се върна ли в България?

• 25 433
  • 516
  •   1
Отговори
# 435
Ами например смес от расизъм, липса на работа за чужденци и хора без собствен бизнес, не особено коректни професионални отношения. Но всичко това важи за цяла Южна и в някаква степен източна Европа. Ако отидеш само да си харчиш парите (като пенсионер) или със собствен бизнес, мисля е по-добре.
За хора на възраст на първо място е важно качеството на здравеопазването.

Сприятелени сме с българско семейство, вече пенсионери. Ходят си до България за кратко и си седят в Германия през останалото време, страх ги е да не опрат до българска болница. Grin
Имат син, който също е в Германия, близо до тях, това също е от значение.

Но хората са различни, за едни е важно едно, за други друго.
Абсолютно е така! Затова не бих си причинила никога България.
Имахме имот там и го продадохме, давайки си сметка, че при липса на хора цената му няма как да расте, защото купувачите са ограничени.
По-добре имот в държава, която привлича имигранти, отколкото такъв в държава, която си пъди дори местното население!

# 436
В Испания здравеопозването е на много високо ниво.

# 437
Цитат
От доста време не живеем в България, но си идваме често и според нас има серизен напредък.
Къде живеете в момента?
Titina може и да е ставало дума,но не съм разбрала.Всъщност защо се върнахте тук?Синът ви беше ли ок, да живеете тук?

Цялата компания сме в Канада.
Идеята е да се пенсионираме на едно място, или поне в няколко близки места.
Компания сме от поне 16 години, практически заедно започнахме и доста добре се разбираме и си помагаме.

# 438
Сакън, не отговаряй на въпроси, ще се наложи момето от Германия да повтори нещо дето е писало преди 2 или 4 страници.

# 439
  • София
Е, защо да не отговаря, нали за това е темата. Ние гледахме къщи в Южна Италия. Много са хубави и с потенциал, но самолетните връзки не са ок.
За децата не мисля, защото са самостоятелни и големи. Е, хубаво би било да сме по-близо.

# 440
...
Цялата компания сме в Канада.
Идеята е да се пенсионираме на едно място, или поне в няколко близки места.
Компания сме от поне 16 години, практически заедно започнахме и доста добре се разбираме и си помагаме.
И какъв в същност е въпроса в темата ?
Както пишеш сте пазарували имоти на различни места в България . С каква цел? Всички 16 ли сте така ? И къде другаде сте инвестирали освен в България ?
Да се повторя за радост на Титинка , според мен просто нещата в един момент започват да изглеждат по друг начин и се появяват въпросите. Съвсем нормално . Ако човек не е сигурен търси решение. Но дали може да е абсолютно сигурен за където и да е друго място ?  И до колко това място няма да се промени за десетки години живот ? И в каква посока? В момента всичко се променя на всякъде. И Германия не е това, което беше. И Франция не е . И Австрия не е ...  Как да предивидим всичко?
Та нищо чудно , че у някои се проявяват толкоз много нерви и реакции  Simple Smile

# 441
Не сме пазарували имоти в България, имаме си ги по различни причини. Групата ни е 5 двойки, общо 10 човека.
От 16 години сме приятели. Събираме се често и си обсъждаме проблеми и какво ще правим за в бъдеще. На подобна възраст сме и смятаме да се пенсионираме долу-горе по едно време.
Обсъждаме варианти къде е най-добре.
Не се нервираме, не се ядосваме, не искаме да предвидим всичко,
живяли сме достатъчно дълго и разнообразно за да знаем, че няма смисъл.
Но малко планиране за следващите 2-3 години не пречи, даже доста помага, както показва практиката.
За да можем да решим накъде да поемем е добре да имаме колкото се може повече информация.
За това писах, че темата ми е много интересна.
И благодарих на всички дали мнение и отговори на моите въпроси.
Защото мненията им са ценни.
Аз не искам някой да ми решава проблемите и да ми казва какво да правя, но различните гледни точки помагат да взема решение, а и понякога има неща за които не бих се сетила сама. Никога не е лошо да попиташ за нещо, дори и да си мислиш, че знаеш отговора.

# 442
Само четене надали ще помогне. Още повече, че темата е “Да се върна ли в България”, а не къде по света да се преместя. Лично аз преди да купя имот в чужбина поживях доста време като местен. За дълги периоди и даже си закарвахме колите. Според мен каквото и да ви говори някой като начало си направете една минимум едномесечна почивка във Валенсия или, където другаде ви хрумне и тогава обмисляйте и обсъждайте следващите стъпки.

# 443
Да, темата е да се върна ли в България.
Ако си прочел какво писах, то е, че аз смятам, че е добра идея да се върнем в България.
Моята теза я изложих вече.
Другите от групата имат други идеи, някои от тях ги написах, някои - не.
За това питах какви по лична преценка са нормалните разходи на месец.
Защото както знаем има разлика между туризма и реалният живот.

# 444
За пенсионери на 60 и пенсионери на 80 разходите са различни. На 60 майка ми все още си е трудоспособна, работи, обикаля, БГ, чужбина, има социален живот.
Баба ми на 60 беше съвсем на базови потребности, не я вълнуваха никакви страничности, ама никакви. На 80 пък хич.
Ако няма да сте отговорни към отглеждане деца и ще си гледате само "старините", при наличие на собствено жилище (Варна да речем или друг голям град) и кола - за сметки, данъци и гориво ще са ви достатъчни 1000 лв/месец. За храна (вкъщи) да речем 500-600... Лекарства нещо си ... Да речем 2000
Оттам нататък си смятайте ресторантите, екскурзиите, какви други навици имате и тн. Но смятам, че с 2000 лв двама пенсионери могат да живеят нормално, нагоре може да си надграждате. Вие си знаете какво искате да правите като бонус, ще ви остава ли време и желание 😜
Ако сте в малък град или къща на село - още по-добре. Ама зависи каква ви е концепцията.

# 445
Както го описваш май мъфина в случая доста добре ти е отговорил. Само си мисля, че с месец проба и с 2-3 години предвиждане няма да се покрият всякакви рискове . А най-объркващото е предвиждането за група от 10 човека за такова комплексно мероприятие. Ама вие си знаето.
Ако искате обаче както сте 10 човека си вземете по година сабатикъл и всеки да се командирова на различно място и след година да се връща с подробен разчет ... все ще имате някаква информация .
А кой друг какво прави е толкова относително  - където и да питаш пенсионери , все ще намериш доволни или недоволни . А дори и да мрънкат ако им предложиш нещо друго не се знае дали няма да се окаже че просто са си мрънкали . Т.е. чуждата информацип е много относително нещо.
Ако си имате неща в България идете там за известно време и се опитайте да живеете побирайки се в сумата на пенсиите ви. 
А по повод разходи вече чувам от немци , че си пренасочвали ваканциите от Австрия към Полша . Било 20% по-евтино ... т.е. може да пробвате в Полша ?

# 446
Да, темата е да се върна ли в България.
Ако си прочел какво писах, то е, че аз смятам, че е добра идея да се върнем в България.
Моята теза я изложих вече.
Другите от групата имат други идеи, някои от тях ги написах, някои - не.
За това питах какви по лична преценка са нормалните разходи на месец.
Защото както знаем има разлика между туризма и реалният живот.
Нормалните разходи за месец са толкова разтегливо понятие, че няма накъде. На едно и също място едно семейство може да счита, че е нормално да харчи 2000, друго 5000, а трето 10000. За Валенсия не знам как е, но в Андалусия хубавите ресторанти, кафенета и плажове са много по-скъпи отколкото в България. Храната е на кантар. Ако се пазарува в евтините вериги и се дебнат промоции може и да е една идея по-евтино от България. Ако се купува по-качествена храна е малко по-скъпо. Средно може да се приеме, че е на кантар. Годишната подръжка на имот в Испания при всички случаи е между по-висока и много по-висока сравнена с тази в България. Такса смет, годишен данък на имот, СОТ (ако не сте в затворен комплекс), таксите в затворените комплекси, ток, газ и т.н. са по-високи. На някои неща значително. Бензинът също. Покупката на имот във Валенсия, на първо четене изглежда изгодна, но трябва много да се внимава с кварталите. В хубавите райони цените са драстично по-високи от не чак толкова хубавите. Под хубави не трябва да се има предвид само близост до плаж или център. Един от най-евтините микрорайони се намира точно между плажа и центъра. Лилавите там обаче са много и по-тази причина цените са много надолу.

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 13:06 от Мъфин

# 447
  • ENGLAND
Аз искам като се пенсоинирам да живея в Мексико, на карибския бряг. И хич не ме интересува дали ще имам социален живот, разнообразие или нещо подобно. Намирам си едно хоби и се забивам там, мечтая си за спокойствие, без дразнители. Писнало ми е от пътувания и багажи. Ама мечти, нямам нито пари, нито пенсията ще ми е достатъчна, а пък и детето вероятно ще е през океана, в Европа.
Сега чакаме да се пенсионираме тук и да се пренесем в България. Мъжа ми не е живял там, но пък много му харесва. Имам и къща там, в областен град и се надяваме с пенсийките ни да можем да живеем сносно.
Темата се превърна кой повече имоти има по света, все пак има хора работили цял живот, но с по-малки възможности.

# 448
Аз мисля, че е идеален вариант комбинацията от западна пенсия и живот в България.

# 449
Трябва да се съглася с Мъфин. Може би 95% от Бг емигрантите са български двойки (за международните е по-различно). Но както Дорет е писала, и там е опция.

Все пак среда се изражда трудно и единственият вариант е, както се обсъжда преди, примерно 5 двойки близки приятели да се преместят заедно. Но и това е проблемно - нов език, култура, климат.. А после какъв е смисълът да се ходи в чужбина, ако само с българи ще се общува, като това става най-лесно в България и без да се учи чужд език и е толкова просто да се пътува, ако си близо до международно летище.

Общи условия

Активация на акаунт