Живот в София?

• 8 997
  • 177
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Второто.

# 151
Никое не е зле. Това са решения, в които няма правилно или грешно. Аз като родител, ако мога, ще помагам на детето си и ще му плащам квартира, за да е самостоятелен поне малко. Ако не мога обаче, какъв е вариантът? Разбира се, че няма да го изгоня от дома му. Може и да има родители, които на  20 г. показват пътя на децата си и не ги интересува как се справят, но аз предпочитам да знам, че детето ми има поне покрив над главата и храна на масата. Така си мисля сега. Не знам дали е правилно или не, не знам дали за другите е ок, не знам дали и за него даже е ок...

Това, както като някой ми каже: "Аууу, ама ти защо се занивамаш да го караш сутрин на училище?!? Нас едно време никой не ни е карал...." Ами, да, никой не ни е карал, но аз сега имам кола, имам възможност, искам да спестя на детето си ставане час по-рано и мръзнене по спирките. Дали е разглезване....не знам. Всеки прави нещата според собствените си възгледи.....  Thinking

# 152
Проблемът не е в самото живеене с родителите, а в нежеланието човек да си даде малко зор.
Аз познавам хора, които живеят с родителите си от скука и да има с кого да си кажат две приказки вечер, но имат добра работа и доходи, както и собствено - наистина собствено - жилище, и са в готовност да се изнесат всеки момент. Те обаче са изключения. Огромната част живеят с родителите си, защото са мързеливи, непохватни и съответно с ниски или направо липсващи доходи.

# 153
Айде да не генерализираме толкова. В крайна сметка пък и като искат да си дават зор, нека си дават, като не искат - пак същото. Какво ме бърка мен или някой друг, че Иван/Драган/Петкан живеел с родителите си. Малко ми е като селска сбирка на бабите пред портата - Аууу, ама той е на 30+, пък още живее с майка си...тцъцъцъ....

Както казах, чак да ми е неприемливо, не е. По-скоро ми е странно, че не искат самостоятелност, ако имат тази възможност и също, ако имат гадже, как и къде ходят? Щото някак не върви да го заведеш вкъщи при родителите преди да са сериозни отношенията, за което си трябва време.

# 154
Моя малкия ги води в необитаемия си апартамент, иначе си живее при нас.

# 155
Бащата на една моя приятелка казваше, че не иска да издържа млади пенсионери. И беше прав. В моменти на нужда много й е помагал, но я възпитаваше да работи от студентските години и да не чака всичко на него и майка й.

Според мен това е правилната насока. Мен на училище не са ме карали и на 15 септември даже. Не исках и нашите да идват. Брат ми ме закара на матурите, това го помня. Като цяло не помня кой знае какво зъзнене по спирки, но научих София доста добре още като ученичка и ми е странно като хората две улици на кръст не знаят тук.

Брат ми замина да учи в друг град, когато беше на 20. Аз нямаше шанс да се махна от София, даже не съм кандидатствала в университети извън моя град. Тук възможностите за развитие са най-големи и още като студентка работех. И аз се изнесох на 20. Ако не бях тогава, нямаше да поседя още дълго, аз самата не понасях да живея с родителите си. Обичам ги, ама под един покрив не става. Всеки има нужда от пространство.

За мен не е приемливо млад човек да живее с родителите си. Да му плащат сметки, да му готвят и чистят. Готованско ми е. Такъв мъж никога не бих взела.

Мм си живееше сам, като се запознахме. И то от много време. Представям си, отиваме в тях и ни посреща маминка с вечеря. 😂😂😂 абсурд.

# 156
Според мен работата на студента е да учи, а не да работи някаква неквалифицирана работа. Мен са ме издържали докато следвам, и аз съм издържала детето си. Не може и да се учи качествено, и да се работи, и да остава време и за студентски лайф. А последното си е важно.

# 157
Чакай малко. И мен Гошко и Пешко не ме вълнува с родителите си ли живеят. Вълнува ме мъж, с който имаме интерес един към друг, да умее да е самостоятелен. Защото Гошко и Пешко хубаво живеят с родителите си и да не им придиряме, ама като им се прище жена, някак си търсят някоя с чист от родители терен, не ходят при Ганка и Пенка в детските им стаи.

# 158
Sherilyn, няма лошо, но твоят избор си е лично твой, не го прави най-правилен. Хората са различни и вземат различни житейски решения. Също не са правилни или грешни. Ето ти си се намерила със самостоятелен мъж. Какво значение имат другите как и с кого живеят?!? Чак пък неприемливо.....

Съгласна съм с Черна станция, че нискоквалифицираната работа, докато учиш, само ти пречи - да учиш качествено. Ако е по специалността, дори и на стажант, тогава е ок за развитието.

Чакай малко. И мен Гошко и Пешко не ме вълнува с родителите си ли живеят. Вълнува ме мъж, с който имаме интерес един към друг, да умее да е самостоятелен. Защото Гошко и Пешко хубаво живеят с родителите си и да не им придиряме, ама като им се прище жена, някак си търсят някоя с чист от родители терен, не ходят при Ганка и Пенка в детските им стаи.

Ами, търси си такъв мъж, де, самостоятелен. Никой насила не те кара нищо различно.

# 159
Според мен работата на студента е да учи, а не да работи някаква неквалифицирана работа. Мен са ме издържали докато следвам, и аз съм издържала детето си. Не може и да се учи качествено, и да се работи, и да остава време и за студентски лайф. А последното си е важно.

Разбира се, ако родителите имат възможност. Най-често децата от друг град заживяват на общежитие, което е евтино, имат издръжка от родителите, може даже и някоя стипендия. Започват някоя работа на парт тайм или стаж. Особено в горните курсове, даже е полезно, трупа се опит.

Не всички имат възможност да издържат студент, това също го има. И мен много не са ме издържали, баща ми вече беше с телк, майка ми работеше за малко пари и не им беше лесно.

И все пак дори в Студентски да живееш със спонсорство от родителите, завършваш, намираш си работа и си самостоятелен. А не 25-30 годишни вързани за манджата на мама.

И аз като Нарциса търсех самостоятелен. Бях в началото на 20-те си години, тогава някои връстници хич не бяха самостоятелни. Сега ако нарциса е на 35 (по спомен) и намира несамостоятелни, говори лошо за обществото като цяло.

# 160
Този довод ама теб какво те бърка е супер нелогичен в общество. Все едно да питам какво го бърка някого, че има педофили.

# 161
Аз вече почвам да благодаря на Господ, че рано се задомих. То като гледам остават само някви готованци после. 😁

Утре ако имам син и той така ако иска да си седи у нас до 30-40… ‘щото и другите са така… няма да стане! 😂

# 162
  • София
Няма универсално правило, толкова различни обстоятелства има..
Скрит текст:
Ти говориш за едно дете, аз примерно имам 3, как се издържат едновременно трима студенти едновременно Wink, особено извън БГ, дали е  същото? Точно с работа И от тяхна страна от един момент нататък. Хората навън са гъвкави, дано и тук има все повече разбиране от  страна на работодателите към студенти и повече опции за напасване на  работното им време към лекции, упражнения,  самоподготовка, социален живот. Отделно хич не е гаранция, че студентите непременно работят неквалифициран труд, от който няма друга полза, освен чисто финансовата..Може да е късмет, не знам, но и трите ми дъщери почасово работят/работеха във времето неща, които не следва да се окачествяват като нискоквалифициран труд и от практикуването на които има/ше  и нефинансови ползи - трупане на опит, създаване на връзки,  обогатяване на CV-то.  Техни състуденти също.  Днес, навън поне, предполагам, че и у нас не е много по-различно, просто нямам опит със собствени деца тук, са негласно предпочитани  новозавършили с опит пред такива само с диплома. За пример само ще ти дам не нашенско дете, а немец, състудент и паралелно колега на едното ми дете в работата. Ако човек съди по  луксозното частно общежитие, в което живее, по колата, която кара, по гривната, която носи, по почивките, на които ходи, не е  за ожалване  въпросният младеж по отношение на  родителска подкрепа  с финикийски знаци. Е, да, ама работи от средата на бакалавъра още, не е да е почнал чак с магистратурата работа. Та случаи разни...

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 20:43 от пенсионирана русалка

# 163
Моят син е на 21, работи и учи, в еквивалента на СУ, където живеем. Не е завършил частна гимназия. Повечето му приятели, от държавната гимназия, свършиха в същия университет. И всички работят - колкото могат. И даже ми казва - тези, от специалността му, които не работят, не могат да се организират да си свършат курсовите задачи. Аз учих, без да работя и съжалявам.

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 21:12 от ierldan

# 164
Моето е завършило навън, не у нас.  И през учебната година нямаше шанс за работа. Стажове е карала лятото, доста високо платени, Но това са си нейни пари, ние сме имали грижа за издръжката и докато следва.

Общи условия

Активация на акаунт