Хиатална херния - симптоми

• 2 838
  • 25
  •   0
Отговори
Здравейте!

Моля, който е минал през този проблем, да сподели какви симптоми е имал. Възможно ли е от хиатална херния да ти се подува стомахът след почти всяко хранене и да изпитваш задух?

# 1
Здравейте, имам и аз такова чудо.
При мен е рефлукс, брутален и вече не се поддава на никакви лекарства. Като се навеждам след хранене направо ми се връща стомашен сок в гърлото, усещам кисело в устата си постоянно. И оригване.
Чак задух не съм усещала, но то зависи колко е голяма хернията и какво притиска. Моята е 2 см и явно просто води до не затваряне на долния езофагиален  сфинктер.
Ако хернията е по-голяма - стомахът се качва в гръдния кош и може да причини оплакванията, които имаш.
Предполагам знаеш, че лечението е оперативно, аз съм се насочила за антирефлуксна операция.

# 2
Как ви диагностицираха с хиатална херния?
Имам ужасен рефлукс, тежест, задух. Ходих на гастроентеролог, който ме гледа на ехограф няколко пъти, казва, че ми няма нищо и изписва ИПП и нищо друго. Това е вече повече от година. Какво изследване трябва да се направи за да се види имам ли херния?

# 3
  • София
Гастроскопия.

# 4
Именно, на гастроскопия ми я откриха. Другият вариант е онова изследване с бариевата каша, но при симптоми на рефлукс и другите си трябва ендоскопия.
ИПП пия от почти 2 години, в момента съм на Еманера 2 пъти по 40 мг + Квамател и антиациди при нужда, грам не помагат. Просто хернията отваря клапата и всичко се връща. Ужасно е!

# 5
Именно, на гастроскопия ми я откриха. Другият вариант е онова изследване с бариевата каша, но при симптоми на рефлукс и другите си трябва ендоскопия.
ИПП пия от почти 2 години, в момента съм на Еманера 2 пъти по 40 мг + Квамател и антиациди при нужда, грам не помагат. Просто хернията отваря клапата и всичко се връща. Ужасно е!
Храна ли се връща?
Аз имам направено ямр с контраст на всички коремни органи и нищо не излезе. Но имам оригване, но храна не се връща.

# 6
Киселини, течности, храна…

# 7
Киселини, течности, храна…
Разбрах, явно нямам такова нещо.
При мен е само едно оригване и това е. А на ямр с контраст нищо не излиза и всичко е в следствие на прием на Оземпик. Бях минала всички кръвни изследвания и за Хеликобактер и нищо и гастроентеролог 3-ма
и последният каза, че е психосоматично и че няма на какво отгоре да ми бърка в корема.

# 8
Здравейте. И на мен ми откриха малка херния но така и не ми обясни има ли общо с  анемията а заради нея правих гастро и колоно?

# 9
Да, хиаталната херния води до анемия. Коментирала съм го и с хематоложката ми, тъй като аз съм с много ниско желязо и феритин.
Обаче - дали при мен ще изчезне този ефект след операцията предстои да разбера. По всяка вероятност не, защото аз имам супер обилен цикъл.
Ще споделя след някой друг месец.
Мой съвет - за малка хиатална херния НЕ си прави операция. Аз много, ама много съжалявам, че я направих, сега ядове безброй.

# 10
Вие защо направихте операция като е била малка? Какво се влоши в състоянието ви? И добре, че няма да се оперира, но как да помогна тогава на анемията? Трябва да има някакъв начин.

# 11
Защото имах безумен рефлукс, на който никакви хапчета вече не действаха.
След операцията, или да кажа операциите, защото имам 2 - една лапароскопска и една отворена, само 4 месеца след първата, заради рецидив, при който от херния 2 см, ми беше станала 12 на 8 см, та продължавам да си имам рефлукс. Явно съм от късите клечки, които изживяват ужаса на 2 коремни операции без повлияване на основния симптом.
А що се отнася до анемията - аз такава нямам, защото не си позволявам да стигам дотам. Следя си нивата на желязо и феритин и си правя интравенозни вливки на няколко месеца. Като нищо - това да продължи и след тия операции, просто още съм само 2 месеца след отворената и все още не съм с ниски стойности, защото вливка правих през септември.
Ако ме питаш за съвет, ако анемията ти е единственият проблем, първо се консултирай с много добър клиничен хематолог и едва тогава изобщо проучвай за хирург, който да прави операции на хиатална херния. Вече писах в друга тема по въпроса кой си остави ръцете върху моя корем, тъй че няма да го спестя и тук - доц. Атанасов от Софиямед. Съжалявам безкрайно, че му се доверих.
И се благодаря на Бог, че попаднах в Спешното на ВМА със заклещената впоследствие огромна херния, защото там ми спасиха живота. Буквално.

# 12
Благодаря за отговора ви. Относно оплакванията аз имам подувне, газове и т.н не знам колко имат общо. А иначе за операция ми казват, че била малка и нямало смисъл. Но на моята приятелка от малка за 2 год стана голяма и сега ще я оперират. Не знам кое е по-добро вече. Късмет ви желая. Дано вече нещата се наредят, че то от малкото става голямо.

# 13
Подуването и газовете, ако са в червата - това не е от хернията.
И да, тя може да расте, но може и да не расте. Моята 3 години си стоеше абсолютно непокътната.
Щом лекарите не препоръчват операция - не си прави.

# 14
Здравейте! Откриха ми хиатална херния 3/4см, оплакванията са ми подут корем, често оригване и задъхване при изкачване на стълби и други леки упражнения. През последната година имам и два припадъка след като ми се гадеше, има ли някой друг с такъв симптом? Спортувате ли, защото ми казаха без вдигане на тежко, без резки навеждания...

Общи условия

Активация на акаунт