Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 39 367
  • 767
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Здравейте.
Търся мнения относно с. Лозен, като място за постоянно живеене.
Има ли някои познати, наблюдения, да коментира живота в селото?
Предимства, недостатъци... Харесахме малка къща там, която ще се маха покрива, ще се прави нов и последния етаж евентуално тавански. Но това са общи приказки, ако се решим да я купим си го мислим. Хем в София, хем не си. Герман, Лозен тази посока повече ни привлича, отколкото след Люлин нагоре. Намерихме къщата в Лозен и съм в голяма чуденка. С две деца сме - на 11г и на 3г. Всеки коментар ще ми е полезен, благодаря.

# 661
Здравейте.
Предимства, недостатъци... Харесахме малка къща там, която ще се маха покрива, ще се прави нов и последния етаж евентуално тавански. Но това са общи приказки, ако се решим да я купим си го мислим. Хем в София, хем не си. Герман, Лозен тази посока повече ни привлича, отколкото след Люлин нагоре. Намерихме къщата в Лозен и съм в голяма чуденка. С две деца сме - на 11г и на 3г. Всеки коментар ще ми е полезен, благодаря.
Коя част на Лозен?
Мога да кажа за Горни Лозен.
В селото има деца. Движат се спокойно. Има игрища и в двора на БЧК също сме ги събирали да ходят да играят.
За детската градина мога да питам, защото нямам наблюдения. За училище там ли разчитате или на такова в София, в което явно и сега посещава голямото Ви дете? Познавам деца от селото, които ходят в местното училище. 4 и 6 клас са сега. Няма проблеми с дисциплината или побоища, но не са някакви много силни като подготовка, т.е. нямат супер взискателни преподаватели по моя преценка.
Няма скитници или пияници, цигански катуни. Спокойно е.
 Въздухът на мен ми се вижда ок. Климатът е приятен, не е северно и усойно.
Предимство са разходките из планината събота и неделя -дали до Лозенския манастир или над стрелковия к-с Диана.
Аз като изкарала едно безгрижно детство в центъра на София, където всичко ми е било на 15 мин пеша, се затормозявам единствено от пътуването, където и да се намирам. Друг недостатък не виждам.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 13:34 от drago_2008

# 662
  • София
Ееех, Лозен, моята неосъществена мечта Heart Eyes
За мен като местоположение е страхотно, близо до София, много бърз достъп, има и редовен градски транспорт - автобус №5 от станция Гео Милев, по Цариградско и към селото.  От планината винаги слиза вятър, така че пушеци не се задържат, а лятото носи хлад. И разбира се има страхотен изглед към града и цялото софийско поле.
Има три детски градини, за у-ще не съм се интересувала.

Недостатъци - като много близко село до София, вече доста презастроено. Това не е село, а предградие. Където имаше парчел над 500 м2, е разделен на две, продаден и съответно застроен. Друго основно, зависи къде е къщата, но селото, Горни и Долни Лозен са на северен склон и зимата слънцето пада зад планината в някой части още в 14.30 ч., а пролетта идва по-късно. Около селото има много фирми, логистики и т.н, но нищо замърсяващо. Имаше разни спекулации относно дейността на Насекомо АД, които не са потвърдени.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 13:29 от sofyia

# 663
  • София
Здравейте.
Коя част на Лозен?
Мога да кажа за Горни Лозен.
В селото има деца. Движат се спокойно. Има игрища и в двора на БЧК също сме ги събирали да ходят да играят.
За детската градина мога да питам, защото нямам наблюдения. За училище там ли разчитате или на такова в София, в което явно и сега посещава голямото Ви дете? Познавам деца от селото, които ходят в местното училище. 4 и 6 клас са сега. Няма проблеми с дисциплината или побоища, но не са някакви много силни като подготовка, т.е. нямат супер взискателни преподаватели по моя преценка.
Няма скитници или пияници, цигански катуни. Спокойно е.
 Въздухът на мен ми се вижда ок. Климатът е приятен, не е северно и усойно.
Предимство са разходките из планината събота и неделя -дали до Лозенския манастир или над стрелковия к-с Диана.
Аз като изкарала едно безгрижно детство в центъра на София, където всичко ми е било на 15 мин пеша, се затормозявам единствено от пътуването, където и да се намирам. Друг недостатък не виждам.
Да и на мен пътуването ми е проблема. Шофирам и то доста - от кв. Витоша, до Дървеница, където са училището и градината на децата и след това до Суходол на работа. Не разчитам на училището в Лозен. Става въпрос за Горни Лозен.
Мисля го как голямото дете ще пътува. Може би след 7ми клас ще кандидатства (сега е 4ти) някъде и ще трябва и сам да пътува.За сутрин може и да го возим, но навръщане ще трябва сам да се прибира....
Иначе мисла за къща много ни преследва.. Искаме от много време и сега намерихме перфектната за нас и знаем, че ако не я вземем, ще съжаляваме след време. Тя е в центъра на Горни Лозен, на може би няма и 5 мин от спирка на автобуса, магазина ....
В Горни Лозен как пада слънцето? искате да кажете, че е сянка през повечето време ли?

# 664
Ако някой засенчва Вашата къща или е в склона на планината (но пишете, че е в центъра), може да е засенчено. Пролетното слънце е разкошно, лятото си е мор като навсякъде. Иначе може сами да прецените ако отидете в различни часови диапазони конкретно за Вашия парцел. Къщата също е от значение как е ориентирана за това колко слънце ще влиза. За мястото, за което аз говоря - къща в периферията на Горни Лозен - равната част, зад нея полето, нито е сенчесто, нито слънце липсва по моите представи, нито закъснява...
Пътуването си е изморително и се губи време, децата/възрастните от селото иначе го правят всеки ден.

# 665
  • София
Ако някой засенчва Вашата къща или е в склона на планината (но пишете, че е в центъра), може да е засенчено. Пролетното слънце е разкошно, лятото си е мор като навсякъде. Иначе може сами да прецените ако отидете в различни часови диапазони конкретно за Вашия парцел. Къщата също е от значение как е ориентирана за това колко слънце ще влиза. За мястото, за което аз говоря - къща в периферията на Горни Лозен - равната част, зад нея полето, нито е сенчесто, нито слънце липсва по моите представи, нито закъснява...
Пътуването си е изморително и се губи време, децата/възрастните от селото иначе го правят всеки ден.
Ето тук е.

# 666
  • София
Аз имам доста познати в Лозен, никой не е изревал от нещо драматично. Само един бивш колега имаше проблеми с волтажа на тока преди време, но беше намерил и решение извън ЧЕЗ (събираха се нещо да пишат жалби, но крайният му вариант беше да си преправя инсталацията на чисто новата къща). Не знам точно къде са в селото. Неговата дъщеричка ходи на градина в Панчарево, понеже в Лозен не се вредиха.
Кумове ми, с два апартамента в града и с две деца (на 4 г и на 10 месеца), избраха да живеят в Лозен (точно под планината, с 2-3 градуса е по-хладно при тях, отколкото при нас в ниската част на Косанин дол). Голямото дете ходи на градина в Симеоново.
Имаме и съфорумка, която построи къща в Лозен - mona77 (пиши й на лични, много отзивчив ччовек е; но не е в тази тема, а в онази за сглобяемите къщи).

# 667
Там е по-оживено и не знам как е с шума. Има широка асфалтирана улица ако не бъркам и бързо и лесно се излиза на главния път. Ето къде се пада спрямо локацията, за която аз пиша. Децата от карето се събират на игрището до ул. Дъб.
С тока нещата са ОК, водата е от сондаж, но при Вас би трябвало да е водопровод. Канализация няма,  така че проверете как е решен въпроса в тази къща, която гледате.

# 668
  • София
Имаме и съфорумка, която построи къща в Лозен - mona77 (пиши й на лични, много отзивчив ччовек е; но не е в тази тема, а в онази за сглобяемите къщи).
Мерси за хубавите думи, Тони, но ние сме във Врана-Лозен,т.е една идея по-близо до София. Колкото до пътуването, и ние ползваме често автобус 5. За съжаление понякога пропуска курс, а следващия е след поне 20 минути... Също, в пиковите часове, късен следобед, има голям проблем с минаването през кръговото на 4-ти км. и закъсняват много. Това се отнася за всички автобуси, които са от Гео Милев към Ц.шосе. По тази причина сме абонирани за колата, постоянно аз или ММ пътуваме до Бизнес парка или Метро да взимаме или закараме някое от децата. Удобна опция е да си оставиш колата в подземния паркинг при Интер експо център и да се качиш на метрото.

# 669
В петък ходих по институциите. Взех си визата за проектиране и подадох в общината заявление за координати за трасиране. Възложих на геодезическа фирма геодезическо заснемане на парцела. Архитектът ме придружи и на двете места BTW. Не е задължително естествено неговото присъствие, но се засякохме в общината. С него прекарахме няколко часа за изясняване на първоначалните ни въпроси и изисквания и в крайна сметка му възложих проектирането на къщата. Ние с него бяхме работили и по проекта за преустройство на настоящата къща и на 99% бях сигурна, че ще е той и за проекта на новата, но не ми беше известно дали има опит със сглобяеми къщи. Даде много силни аргументи за монолитно строителство, но сме се спрели на сглоябема конструкция, та се ангажира да направи проект. Ходих и до ВиК за заявление за присъединяване: оригинална виза +копие нот.акт +заявление: бях готова точно за 3 мин. Много любезна служителка. Като стане готова, ще ми се обадят по телефона. Обаче в центъра за обслужване на клиенти на Електрохолд ударих на камък. Опашка, само 2 служители... Всичко това се случва в Перник. Отказах се и ще подавам в София. Възложих и на човек в селото да разчисти парцела. Има няколко малки срутени бараки, иначе откъм растителност е чист. Следваща стъпка е да пуснем настоящата къща за продажба и да действаме с архитекта по самия проект.
Та рапорт даден Simple Smile

# 670
. Възложих и на човек в селото да разчисти парцела. Има няколко малки срутени бараки, иначе откъм растителност е чист. Следваща стъпка е да пуснем настоящата къща за продажба и да действаме с архитекта по самия проект.
Ще си позволя да Ви дам три съвета:
1.Безмислено е да разчиствате парцела, защото когато дойде багера ще изрови всичко;
2. Не хвърляйте средства за ограда, преди да е приключен грубият строеж;
3. Купете си електронен подпис и с него действайте в ЕРМ Запад и Общината;

# 671
  • София/Варна
. Възложих и на човек в селото да разчисти парцела. Има няколко малки срутени бараки, иначе откъм растителност е чист. Следваща стъпка е да пуснем настоящата къща за продажба и да действаме с архитекта по самия проект.
Ще си позволя да Ви дам три съвета:
1.Безмислено е да разчиствате парцела, защото когато дойде багера ще изрови всичко;
2. Не хвърляйте средства за ограда, преди да е приключен грубият строеж;
3. Купете си електронен подпис и с него действайте в ЕРМ Запад и Общината;
Дамата каза, че ще разчиства стари постройки, така че има смисъл.
При нас конкретно оградите играят роля и на подпорни стени и ако не вървят успоредно с къщата ще трябва да се зарием в пръст или да извозваме и после да купуваме, така че всеки случай е различен.

# 672
Тонишу, разкажи повече за електронния подпис с какво може да е полезно. Ние сме към община Перник, не ми е известно за в бъдеще какви електронни услуги мога да заявя с него. Примерно  координатите за трасиране геодезическата фирма ги иска на хартия и за получаването ще е нужно да отида физически на място.
За оградата горе долу така смятаме да постъпим. Принципно има от 3 страни съществуваща телена ограда, а няма с едните съседи, където е нужно трасиране от геодезическата фирма. Архитектът ни посъветва трасирането и полагането на колчетата да се случи чак след грубия строеж, а и тези съседи също не бързат да строят ограда. Ще се разбираме впоследствие.
Бараките се падат точно на бъдещото петно на къщата и със сигурност ще трябва да се разчистят. Представляват смесица от тухли и ламарина. Който полага фундамент на 100% ще изисква да е изчистено мястото от такива останки.

# 673
  • София
А, не бях аз с електронния подпси, но по принцип не е лошо, ако често комуникираш с институции (може парите си да управляваме през телефона, но сакън да не издадем някой документ!).
Аз исках за архитекта да предупредя - увери се, че е правил и преди проект за дървена конструкция. Ние бяхме избрали един приятел, който работи с майка си; мислехме, че проектирането ще е лесната част. Уви, при среща с майката чухме такава словесна помия в опитите й да ни насочи към масивна къща, че нямах търение да си тръгнем. Оказа се, че не е проектирала никога дървена къща. А нашият си архитект, който не е набор на Лили Иванова и е учил и поработил в Германия, изобщо не ни е убеждавал нищо - само ни е обяснявал кое защо прави и ни е давал препоръки.

# 674
Тонишу, моя грешка, в бързината съм видяла друг никнейм 🤗

Общи условия

Активация на акаунт