Несигурност

• 13 851
  • 323
  •   1
Отговори
# 195
Айде пак, държавата виновна за нечии мързел. Как не ви е срам да си го помислите, че и така да го пишете убедено. Спокойно, който е на това мнение и в чужбина няма да прокопса.

Никъде не съм споменал държавата. Няма от какво да ме е срам. Авторът на въпросното изказване е избран от мнозинството, което му се е доверило да представлява възгледите му.
Човек може сам да избере дали да се бори като прасе с тиква, с предизвестен резултат, само и само да не го сочат с пръст, че не е борбен.

# 196
  • Далечният изток
Не е нужно да се бори като революционер. Никой не иска някакви саможертви от един нормален човек. Но най-елементарното е да работи, да не е мързелив, да не е използвач.

# 197
От дръжка на мотика Страдивариус няма да направиш.

To няма и защо да се опитваш, ако околните знаят само как се ползва мотика. Това по повод амбициите и образованието. Ако живееш там, където се търси (и плаща като за) копаене, какво като можеш да свириш? Както беше казал любимецът на бг-населението и еталон за мъж на бг-дамите, "висшистите да стават овчари, защото то много се търси овчОто". Амбициите са хубаво нещо, но все пак трябва да имат връзка с реалността. За всичко се отнася. Simple Smile

Извинявай, грешно съм разбрала тогава. Стори ми се, че оправданието човек да не се опитва да стигне донякъде е, че Бойко някога се изказал, че и овчари и трябват на тая държава (защото имам спомен за такова, май по отношение на IT-така беше, преди години). Но не знам как да интерпретирам изказването иначе.

Аз познавам хора, които се оправят супер, млади и не връзкари, и макар че ми е ясно, че не са повечето, не виждам защо някой предпочита да няма амбиция вместо да търси начин да реализира амбицията си в България или другаде. Реалността е, че светът е голям и възможности дебнат отвсякъде.

# 198
  • София
Реално авторката явно е цигуларка, но за Коледа е получила мотика, вместо цигулка.
Нима трябва да се примири и да се научи да копае, понеже мотиката не може да стане цигулка?

# 199
Otus, космополитни станахме хората, не е нужно да си стоим в копанката и да въртим мотиката, щото друго няма.

Така е. Заминаването нанякъде е типична причина за раздяла също.

Не е нужно да се бори като революционер. Никой не иска някакви саможертви от един нормален човек. Но най-елементарното е да работи, да не е мързелив, да не е използвач.

Авторката пише, "работи нещо което изобщо не го удоволетворява като заплащане". Това е различно от да не работи изобщо, защото го мързи. Не казвам, че не е мързелив, не го познаваме, но има твърде много хора, които работят нещо, което не ги удовлетворява, като заплащане или иначе, но не могат да имат друго. Не всеки може да стане всякакъв, колкото и да е амбициозен...

Последна редакция: нд, 27 ное 2022, 12:31 от Otus

# 200
Вижте то не е задължително да си амбициозен в този живот, важно е да си удоволетворен от себе си, дори и да не си, да станеш и да се опиташ, да промениш това. Да се стараеш, да бъдеш най-доброто за себе си не за някой друг. Той е добър човек, но просто не е порастанал. Може би и това, че сме израстнали по различни начини има влияние. На мен ми се падна това, още от тийнейджър, да се оправям сама. От това да си сглобявам спалнята сама, до това да се боря, за едно по добре бъдеще за самата мен.
Той винаги е имал прекрасно голямо семейство, винаги са му помагали и винаги ще му помагат. Просто те с това нещо са го научили, да чака на готово и във всяка ситуация да бъдат неотлъчно до него.
Понякога даже тайничко завиждам, на такива хора, защото живота им е по лесен.

# 201
  • София
Да, де, ама и теб ли ще напъха в това задружно семейство?
Следва да е видял хубавото и да го принесе в своето задружно семейство с грижа и внимание, не да се доизживява като детето и да замени грижовната мама с грижовна съпруга.

# 202
Следва да е видял хубавото и да го принесе в своето задружно семейство с грижа и внимание, не да се доизживява като детето и да замени грижовната мама с грижовна съпруга.

Еми то точно за това става на въпрос. Той има грижовно семейство, но съответно като не е порастнал не може, да изгради същото нещо, а още си изживява ролята на тийнейджър.
Пък и приятелите му са на същите години, що годе на същото ментално ниво може би и по ниско, и така той няма супер голяма мотивация, като единствената която беше около него и прави нещо с живота, бях аз.

# 203
  • София
И той си търси такава, която да продължи семейната традиция. А той да си остане вечното дете-галениче.

Авторке, по начина, по когото си отраснала, ще те устрои ли някога такава конфигурация? Аз си мисля, че когато човек сам е свикнал да тегли, има голяма нужда от парньор, на когото знае, че може да се опре, за да поеме малко въздух. В същото време, няма как да гледа с уважение към някого, който е свикнал, когато стане трудно, роднините, като добрите феи, да долитат и да решават всички проблеми. В крайна сметка, нещата опират до съвместимост. Ти не можеш да промениш вкоренените в него модели, нито да очакваш той да ги променя. Само животът може да направи това, като за целта по някакъв начин грубо го изкара от комфорта му. Докато си с него, ти самата създаваш познатия комфорт. В същото време отказвайки се от това, което създава твоя. С едно изключение - свикнала си, за всичко да се бориш сама, и затова си се опитала да се бориш и за него. Но някои борби не са твои, и не могат да бъдат спечелени с твои усилия.

# 204
  • Далечният изток
Просто трябва да проумее, че пълнолетен, възрастен човек не можеш да възпитаваш и да променяш по твой образ и подобие. Абсолютно невъзможно! Не ти ли допада този характер, този човек, продължаваш без него.

# 205
  • Чужбина

Еми то точно за това става на въпрос. Той има грижовно семейство, но съответно като не е порастнал не може, да изгради същото нещо, а още си изживява ролята на тийнейджър.
Пък и приятелите му са на същите години, що годе на същото ментално ниво може би и по ниско, и така той няма супер голяма мотивация, като единствената която беше около него и прави нещо с живота, бях аз.

Поздравления за описанията, много ясно показват нещата.

На нашите географски ширини картинката често е такава - най-малките синове (втори, трети и т.н. деца) са глезени и обгрижвани. Допреди няколко десетилетия, а то е и в кръвта ни, малките синове водят "булка" вкъщи, живеет със свекъра и свекървата и са длъжни да ги гледат на старини.

На манталитетно ниво това все още битува, не е и няма как да е модернизирано и напълно "изчистено". Даже моята теза е за нео-феодализиране на обществото (отношенията), но това е друга дълга тема.

В този манталитет мъжът действително би търсил "майка си", за да се ожени за нея.

Въпросите за решаване остават към теб - ти ще приемеш ли това? Може би много зависи от твоята самооценка и самоувереност. На тази база - от твоето желание и виждане за живота - готова ли си да си намериш нов партньор, гъвкава ли ще бъдеш, до колко може да опитваш и да сменяш, ще поемеш ли риска да попаднеш и на по-лоши варианти, от типа хора ли си, които създават и развалят лесно връзки с другия пол?

Ако имаш проблем със стари травми и вина, смятам, че е добре да се погрижиш за тях. Това би ти помогнало да избистриш представата си, гледната си точка и намеренията, както и ценностите си в живота.

Надявам се, че всичко това може да ти бъде полезно.

Поздрави!

# 206
Няма две мнения, че след като авторката не е удовлетворена да бъде във връзка с този човек, не трябва да стои в тази връзка.

Авторке, не е искал да говорите, ти си казала, каквото си имала да казваш. Искал е той да се изкаже и това е съумял да сглоби като довод и заплаха.

Интересно ми стана, че начинът да постигне успех е - да спечели от тотото. Вероятността да го удари мълния е десетки пъти по-голяма от тази, да спечели от тотото. Но - а дано! - печели той от тотото. И какво? След като не знае да печели сам, няма да съумее да запази или (абсурд!) да умножи тези пари, а ще ги профука.

Колелото се върти, палачинката се обръща, но който умее да работи и работи с желание, пак ще работи с желание, може и да е нещо друго. А на кривата ракета винаги Космосът ще й е крив.

# 207
  • София
Въпросите за решаване остават към теб - ти ще приемеш ли това? Може би много зависи от твоята самооценка и самоувереност. На тази база - от твоето желание и виждане за живота - готова ли си да си намериш нов партньор, гъвкава ли ще бъдеш, до колко може да опитваш и да сменяш, ще поемеш ли риска да попаднеш и на по-лоши варианти, от типа хора ли си, които създават и развалят лесно връзки с другия пол?

Не през страх, Борисе, не през страх... Оставането в едни отношения никога не трябва да е защото те е страх, че няма да "намериш по-добро". Авторката нито ми се струва страхливка, нито изпаднала, че да се хване като удавник за сламка.

# 208
  • Чужбина

Не през страх, Борисе, не през страх... Оставането в едни отношения никога не трябва да е защото те е страх, че няма да "намериш по-добро". Авторката нито ми се струва страхливка, нито изпаднала, че да се хване като удавник за сламка.

На теория съм съгласен. Но всеки човек има свои качества и свой капацитет. По различен начин създаваме и разваляме връзки. Не всеки би искал или очаквал да сменя често партньори.

Всички знаем кое е хубавото и качественото, но понякога сме и с по-некачественото - от сиренето до партньорите.

Ако авторката има проблеми със стари травми и вина, мисля, че е добре да разреши тях, така ще й се избистрят повечето неща.

# 209
  • София
Развалянето на неуспешна връзка не е равносилно на честа смяна на парньори, нито води до такава само по себе си. Определено не значи, че следващата връзка ще е с човек с по-лоши качества, напротив. Въпросите, които задаваш, са въпроси, които плашлив човек с ниско самочувствие си задава. Въпросите, които една млада жена с добра перспектива трябва да си задава са свързани единствено с качеството на сегашното й връзка и шансът й за устойчивост във времето. Сега е моментът за нея да се учи, да пробва, да сравнява, и дори да бърка. Това няма да се случи, ако остане в нещастна връзка заради безпочвени страхове относно бъдещите й връзки. Травмите трябва да отработи, което съвсем спокойно, да не кажа много по-лесно, ще се случи далеч от хора, които й вменяват вина и се държат всякаш им е длъжна.

Общи условия

Активация на акаунт