Септемврийскте джуджета чакат Коледа и 2023 (новоизлюпени септември 2022 🤗 тема2)

• 19 615
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Но пък аз съм от най-мързеливите майки и ако не е наложително не си давам зор. Всъщност доста деца около мен на тази възраст махат памперса, но майките вече са се изтормозили няколко месеца с опити.
Амин. Grinning Имам една приятелка дето почна приучвана на гърне, когато детето беше на 1г, сега е почти на 2г и тя твърди, че са махнали памперсите, но в същото време детето прави по няколко "бели" на ден. 🤷 Реално погледнато, то просто си ходи в гащите и тя чисти и преоблича нон-стоп като на късмет отвреме навреме върши работата в гърнето. Не знам защо хората се подлагат на такова нещо месеци наред.

# 511
Аз да се оплача малко, днес е 5ти ден от антибиотика на децата, Сами не спира да плаче цяла нощ, приспивам го на ръце с много друсане, ден и нощ, сам не заспива. Направо вече ръцете ще ми стигнат до петите от разнасяне, не знам как да го отуча, той много плаче. На всичкото отгоре, не може да заспи при никой друг, майка ми и мм се мъчат, друсат го, той само реве и не спира и накрая като го взема аз, за 2 мин е заспал. Утре искам да изляза поне за едно кафе, направо, като си помисля и ме е страх, мм какво ще прави и почвам да се чувствам виновна, че искам да изляза сама. Баща ми, като дойде на гости не иска да го гледа Сами, дори и да се изкъпя, само Яна гледа щото е кротка, казва, че не може да се оправи с него, някой път като е вкъщи, ходя до магазина, Яна я оставям с баща ми, а Сами в раницата и с мен, какво да го правя като не иска да го гледа, вика че е лигльо и не може да се оправи с него, то скоро дилемата с баща ми свършва, защото си тръгва и ще го видим чак за Коледа, ако не решим да отидем на море при него. А пък майка ми... Rolling Eyes миналата седмица бях решила да отида до кауфланд, който е буквално пред блока, стигнах до половината магазин и майка ми звъни на пожар,  " прибирай се, Сами реве много, чак повърна, не знам какво да фо правя, никога не е ревал така" и аз зарязах пазаруването и се прибрах, като ме видя започна да се смее. Аз кога ще имам един час за себе си? Вече да отида в кауфланд ми се струва някакво супер развлечение, това не е нормално.

# 512
Най-голямата беше без памперс на 1г6м… Бях се амбицирала да го махна, тъй като се ужасявах от мисълта, че ще сменям по цял ден - на нея и на идващото бебе. Разликата им е 1г11м… Като дойде средната, дойде и регрес - нарочно започна да се напикава, за да ѝ се обръща внимание. Гледаше в очите свекито, когато у нас и крайно несъобразително се мяташе върху бебето, което нищо не разбира още, вместо върху голямото, което страдаше от липса на грижи… Знаете как е в началото с кърмене нон стоп и изведнъж да спреш да си център на внимание… Детето подсказва кога му е време. Но не дават медали, ако се случи по-рано или по-късно. Когато - тогава, но ако твърде много се замотаеш, минават в един инатлив период, в който е доста тегаво. Знаят добре какво вършат, но не са никак кооперативни да го направят където трябва.
И аз се чудя на моменти къде ми беше акъла да се рестартирам с 2 големи деца на 40, ама… като ми се усмихне и ми минава.Wink иначе да, пазаруване сам в лидл се усеща като Малдиви. Не, че съм ходила и там, но предполагам, че е хубаво.😂😭
Излезна носния секрет - пак си е с бактерия. шс гръмна!… Педито нищо не каза за лечение. Хвърка като диша, но е задна, нищо не се тегли с аспирстор. Яде си, спи си, няма температура.
А за спането - не се впрягам особено как заспива, къде заспива… По-важно ми е да се спи и по-точно аз да спя. В кое легло е и как е заспала, не чак толкова. На ММ му е криво, че е още в нашето - в началото много повръщаше и в оставихме от шубр да не повърне и задави през нощта, но като че ли го израства вече тоя рефлукс малко по малко, та май ще се мъча да я местя към кошара….

# 513
Най-голямата беше без памперс на 1г6м… Бях се амбицирала да го махна, тъй като се ужасявах от мисълта, че ще сменям по цял ден - на нея и на идващото бебе. Разликата им е 1г11м… Като дойде средната, дойде и регрес - нарочно започна да се напикава, за да ѝ се обръща внимание. Гледаше в очите свекито, когато у нас и крайно несъобразително се мяташе върху бебето, което нищо не разбира още, вместо върху голямото, което страдаше от липса на грижи… Знаете как е в началото с кърмене нон стоп и изведнъж да спреш да си център на внимание… Детето подсказва кога му е време. Но не дават медали, ако се случи по-рано или по-късно. Когато - тогава, но ако твърде много се замотаеш, минават в един инатлив период, в който е доста тегаво. Знаят добре какво вършат, но не са никак кооперативни да го направят където трябва.
И аз се чудя на моменти къде ми беше акъла да се рестартирам с 2 големи деца на 40, ама… като ми се усмихне и ми минава.Wink иначе да, пазаруване сам в лидл се усеща като Малдиви. Не, че съм ходила и там, но предполагам, че е хубаво.😂😭
Излезна носния секрет - пак си е с бактерия. шс гръмна!… Педито нищо не каза за лечение. Хвърка като диша, но е задна, нищо не се тегли с аспирстор. Яде си, спи си, няма температура.
А за спането - не се впрягам особено как заспива, къде заспива… По-важно ми е да се спи и по-точно аз да спя. В кое легло е и как е заспала, не чак толкова. На ММ му е криво, че е още в нашето - в началото много повръщаше и в оставихме от шубр да не повърне и задави през нощта, но като че ли го израства вече тоя рефлукс малко по малко, та май ще се мъча да я местя към кошара….
Можеш ли да ми кажеш за какви сигнали да следя, че е готова? Много се притеснявам, че ще изпусна момента. Знае, или поне така повтаря, за какво е гърнето и тоалетната. Но не знам дали не си повтаря само, защото казва ако, ако и като пробваме да я сложим на гърне започва да плаче и да се дърпа.
оххх и на мен пазаруването в магазина ми е Малдиви Grinning

# 514
Като я сложиш на гърне за ако, трябва да ѝ дадеш възможност за усамотение. И мен да ме сложат на тоалетна и някой да има при мен или да е в средата на стаята, нищо няма да свърша. 😂😭
Сигурно си забелязала, че и в памперс да го върши се крие - я под маса, я като в оставиш в леглото… Това за мен си е признак - сеща се какво ще прави и скатава някъде.
Другото за гърнето по голяма нужда е позата - добре е да има книжка ПРЕД гърнето, за да може да се наведе и да разлиства. Улеснява процеса на изхождане. В никакъв случай телефон, за да седи!
По отношение на пиш - там се кани, не се пита имаш ли, нямаш ли, защото отговорът винаги ще е Не! Та казваш - хайде, ела сега да… без въпроси и без да се оставя възможност за избор. Ако каже не, настоявай - ела да проверим и така. Без въпроси, по-императивно.
За всяка свършена мисия - бурни аплодисменти! Да няма награди бонбони, храни и т.н. Само браво и това е.
За пиш децата са различни - едното ми ходеше през 30 мин, другото през 2 часа. Опитно ще установиш от кой модел дете имаш.Wink
Обикновено имат някакъв “танц”, когато им се ходи - свиват пръсти на краката, подскача/ходи на 1 крак или изобщо нещо характерно, когато ѝ се пишка. С бебе на ръце е мн вероятно да го пропуснеш…
И един път махнеш ли, не слагаш - иначе сд обърква и става по-зле, по-трудно…
Гърнето трябва да е на достъпно място - да може да ходи сама. Също така да е с дрехи, които да може да свали сама, когато ѝ се пишка. Моята беше само по панталон 1 седмица в началото. Да смъкне и гащите и… то вече станала беля.
Това мога да споделя от личен опит, не казвам, че е правилно, но така съм си го изстрадала - за мен това е топ кошмарен период на майчинството.
Зареждаш 1 бутилка вино в хладилника в началото и като почнеш да ѝ виждаш дъното, значи си кум края на обучението с гърне… Много търпение трябва, а на мен това не ми е супер силата.

С ММ сме в обтегнати отношения тия дни. Не се спи по много и сме киселаци.

# 515
ТЕС, не знам дали е точно късмет. Трето дете ми е и сестра ми има 2 гледани по съшия начин. Няколко приятелки ме послушаха-също имат спящи деца. Еее винаги ще има изключение от правилото да някое по-трудно бебе, но там също става. Просто е въпрос на време.
Памперса на големия го махнах доста късно, около 2 г, на щерката и излезе е. коли в урината на 6 м и се абцицирах да го махам рано. Веднага почнах да я слагам на гътне. На 11м вече беше без памперс. Като само акото не стискаше. Като и се пишкаше се хващаше отдолу и почваше да мънка, защото бе можеше да говори. Веднага след събуждане я слагах на гърнето и хвалих. Другите пъти не винаги хващахме навреме, но след сън задължително се изпишкват. Акането малко след това и то си дойде на мястото.
Аз също съм от мързеливите родители за това гледам да си ги “дресирам” и само да им се радвам после 😅

# 516
FrauSto Благодаря, звучи доста полезно! Ще наблюдавам. То драмата ми е, че и аз съм зверски мързелива и лесно се отказвам. Изнервям се. С акането е "най-лесно" по трудния начин. С този запек, който има просто разбират и съседите. Мъжът ми я хваща и на ръце над тоалетната. Аз просто не мога да гледам как се мъчи, има кръв. Така че акането си е в тоалетната. Случва се някой път нощем, докато спи и се се събужда с кански рев. Трябва да измисля какво да правя с това гърне. То е супер студено и не виждам как ще я накарам да седне там с голо дупе Grinning
Иначе е супер смешна. Разбрала е, че влизам в тоалетната и всеки път ходи след мен и започва да танцува и да пее
"пика, пика, мама пика"

# 517
  • Варна
Alegra03, впрочем, ако не ти е попадало, тук във форума има тема за махане на памперс с много полезни неща:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1349531 Hug

# 518
  • София
Относно научваването- няма такова нещо-до дете е. Да, родителите могат да насочват, но не иска ли детето, квото щеш му прави, ще си спи и яде когато и както иска.
Памперси- писала съм и преди. Близначките ги махнаха на 3 дневените-ама безапелационно- едно напикаване не са имали, което мо неше супер важно, а нощния на 4- пак така. Няюах тогава човече от 1 чифт чаршафи и дрехи и предпочитах памперси, отколкото пране.
Jinx, +1 и аз от тези майки... особено с трето вече.
Lizi,, писала съм ти и преди, пиша го пак, най -вероятно няма да ме пислушаш, но- всеки възможен момент взимай време за себе си!!!винаги! В момента минавам пореден тренинг за wellbeing и там ни повтарят нещо адаки важно- ВИНАТА НЕ НОСИ НИЩО ОСВЕН НЕГАТИВИ ЗА САМИЯ ЧОВЕК.   мислиш, че мъжът ти се чувства виновен като бачка или като е навън или като спи, докато ти не спиш ли? И че някой ше ти благодари ли? Моля ти се! Никаква вина!!!аз 9 г съм виновна, макар че изгледах сама децата. Винаовна пред тях, виновна пред майка, виновна пред света. Но свърши тая! Сега взимам всяка глътка въздух! И стм като затворник въпреки това, мн зле се чувствам и затова опитвам максимално да излизам самичка.

# 519
Аз честно казано понякога се чувствам виновна, че излизам често с приятелки, а той не. Но всъщност и преди децата е било така, просто си е домошар, предпочита да гледа филм или да си лежи на дивана. Излиза на годината 1 път. Че гледам да си го припомням, като се почувствам виновна. 🤣 Не съм го вързала.
Иначе да, време за себе си трябва. На ММ съм му много благодарна, че никога не се е обадил да каже, че не може да се оправи. Филип като беше на около 2, имаше един период, в който се беше лепнал за мен. Една вечер излязох, той се скъсал от рев за мен. Разбрах от комшийката, изкарвал го да се поразходят да се успокои.

# 520
Да питам… моето реве здраво от два дни и си дере лицето чак до кръв. Не знам как успява, ноктите са ѝ в дъно изрязани… замахва с ръце от ушите напред и целите ѝ бузи са на резки. Ще кажеш на война е била. Няма температура или някакви симтоми нещо…
Влачи си една задна хрема, ама тя дето се вика е още от родилното с нея…
Идеи?

# 521
Днес ходих на кафе, добре е минало, не са ревали много, само дето са яли по малко, но ще го преживея един път в седмицата. Аз имам желание да ги оставям, но сега декември нямаше на кой, ММ и майка ми работиха цял месец без почивка, за това така се получи, а пък после бяхме болни всичките. Иначе преди това се опитвах веднъж в седмицата да драсвам на някъде, поне за малко . Сега пак ще почна, в събота да бягам за някой час.

Относно научваването- няма такова нещо-до дете е. Да, родителите могат да насочват, но не иска ли детето, квото щеш му прави, ще си спи и яде когато и както иска.
Памперси- писала съм и преди. Близначките ги махнаха на 3 дневените-ама безапелационно- едно напикаване не са имали, което мо неше супер важно, а нощния на 4- пак така. Няюах тогава човече от 1 чифт чаршафи и дрехи и предпочитах памперси, отколкото пране.
Jinx, +1 и аз от тези майки... особено с трето вече.
Lizi,, писала съм ти и преди, пиша го пак, най -вероятно няма да ме пислушаш, но- всеки възможен момент взимай време за себе си!!!винаги! В момента минавам пореден тренинг за wellbeing и там ни повтарят нещо адаки важно- ВИНАТА НЕ НОСИ НИЩО ОСВЕН НЕГАТИВИ ЗА САМИЯ ЧОВЕК.   мислиш, че мъжът ти се чувства виновен като бачка или като е навън или като спи, докато ти не спиш ли? И че някой ше ти благодари ли? Моля ти се! Никаква вина!!!аз 9 г съм виновна, макар че изгледах сама децата. Винаовна пред тях, виновна пред майка, виновна пред света. Но свърши тая! Сега взимам всяка глътка въздух! И стм като затворник въпреки това, мн зле се чувствам и затова опитвам максимално да излизам самичка.

# 522
За махането на памперса, аз бих изчакала. Първо - да се стопли 😊, за да е по-лесно и с прането вкъщи, и с разходките навън. Второ - детето да покаже разбиране и готовност. (Че и аз имам приятелки, които уж на 1 г го бяха махнали, ама детенцето се изпускаше на всяка пързалка). Каката ни беше на 2 и нещо, 3 - според някои може и да сме закъсняли, но просто при предишни опити виждах, че не става и преустановявах, вместо да “натискам”. Дневен/нощен, махнахме лесно и от раз. С малко инциденти. Помогна ни и книгата “Мими и гърнето”, тя не е Мими, ама има същото икейско гърне като нарисуваното и явно направи асоциация, хаха.
По темата за съня просто не знам какво да кажа, откакто стана на 4 месеца заспива само на гърда (преди не беше така), буди се още по-леко (не мога да й изрежа ноктите, защото се буди като й режа ноктите, Боже 🤣), като цяло clingy бебе, много контакт търси. Но тези дни сме болни… Мъжът ми много помага, гледа я, извежда я, а аз гледам да не се навирам много в бебето, и ходя с маска от страх да не я заразя, защото каквото и да карам, е по-тежко и с повече симптоми от нейното. (Няма такава гадост!) А бабата взе каката, за да можем предпазим и нея. Както и преди съм казвала, помощта променя всичко, благодарна и благословена съм да имам помощ. ❤

# 523
Бързо оздравяване на всички болни!
Я дайте идея с какво да направя петицата за снимки, вчера станаха на 5 месеца, ама ме мързеше да с ги глася!

# 524
Виж дали ще харесаш нещо. Ох, пицата ме разбива всеки път 🤣

Общи условия

Активация на акаунт