Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 621
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
1 мл Акутирокс е 20 мкг , не е висока доза въобще. Или не ти понася нещо препарата, или провери как е кортизола, не помня точно  (ох, с уроците на хлапето, хептен нищо не ми остана в главата Joy) при нисък или при висок беше трудно се качва доза на хормон, защото започва сърцебиене и други неприятни симптоми

# 256
1 мл Акутирокс е 20 мкг , не е висока доза въобще. Или не ти понася нещо препарата, или провери как е кортизола, не помня точно  (ох, с уроците на хлапето, хептен нищо не ми остана в главата Joy) при нисък или при висок беше трудно се качва доза на хормон, защото започва сърцебиене и други неприятни симптоми

Ами вече и аз разбрах, че при нисък се внимава с дозировката. Ще опитам пак с по-малка доза. Понеже го взимам за детето и ми е по-, удобно него да пия. Не знам дали , ско се наложи, от аптеката ще ми дадат друга форма. А и ме е страх да експериментирам, че и от обикновени добавки съм платила, какво остава да дозирам хормон.

# 257
Бонго, като цяло добре се чувствам. Е, още боря подострия тиреодит (упорита се оказа гадта Grinning) с кортикостероиди и ако имам оплаквания, от него са. Нямам умора, отпадналост, безсилие. Но пък си имам кожни проблеми, стомах/черва и т.н., обаче и пременото може да е намесено там, та не знам.

Дидито, обременяване ти за мен е добре. Не виждам толкова ниска КЗ, че да ти причинява хипогликемии. Във вторите изследвания не виждам щитовидния панел. При първите имаш данни за хипофункция, въпреки, че ТСХ ти е много ниско. Аз съм такъв случай - хипо с ниско ТСХ.
Не съм запозната с акутирокса и дозировката му, но може да ти е дошла висока дозата и хормоните да са скочили. Разстройство и сърцебиене за хипер говорят.

Тогава беше добре, сега осъзнавам. Но вече не се чувствам така за съжаление. А и инсулинът гледам е висок. Четох, че с нормална КЗ пак може да има ИР. Особено при хипофункция.
Декември изследвах отново щитовидни - същия резил, но по-високи антитела. Идея нямам защо. Скоро съм на преглед при нов лекар и ще видя какво ще каже, ще направя пресни изследвания. Сега пак съм без глутен и млечни, че то и от тях май се задейства хистаминът. Но пък наблягам на месо и зеленчуци.

# 258
Дидито, виж го това тсх защо е толкова ниско. Провери антитела ТРАК за Базед. Симптомите ти повече натам вървят, отколкото за хипо. Не пий т4, докато не установиш защо тсх е ниско. И хипоглекимиите с отслабването ми вървят към прекалено бърз метаболизъм. На ехограф гледана ли си? Акутирокса може да дава сърцебиене.

# 259
А и инсулинът гледам е висок. Четох, че с нормална КЗ пак може да има ИР. Особено при хипофункция.
Инсулинът ти, всъщност, и на двете изследвания е с много добра стойност. Не виждам проблем там.
ИР в по-големия процент от случаите протича с нормална или дори ниска глюкоза. Тя скача, чак като се отключи диабет.
А как разбра, че имаш хистаминова непоносимост? Нали знаеш, че тя се диагностицира само с изследвания?

Симптомите на хипофункция и Хашимото си остават дори и заболяването да е в ремисия. В това се убедих от хора около мен, които са в ремисия в момента с перфектни хормони според лабораторията.
А защо се получава така? Какво е научното обяснение на този феномен? Или просто се оказва, че "симптомите" им изначало не са се дължали на хипофункцията?

# 260
Дидито, виж го това тсх защо е толкова ниско. Провери антитела ТРАК за Базед. Симптомите ти повече натам вървят, отколкото за хипо. Не пий т4, докато не установиш защо тсх е ниско. И хипоглекимиите с отслабването ми вървят към прекалено бърз метаболизъм. На ехограф гледана ли си? Акутирокса може да дава сърцебиене.

На ехограф излезе само възел, който е попораснал за една година.
От години все си мислех, че имам бърз метаболизъм, но си давам сметка, че по-резонно звучи да са пропускливи черва, защото  мляко, плодове и някои други храни не ги задържам и час след ядене.
Не знам какъв е този Трак за Базед . Ниско тсх си имам от бременността, но тогава не съм изследвала останалите хормони. Кой да предложи... Ендото като видя, не реагира- нормално било за жени в детеродна възраст.

За хистамина разбрах като започнах да улавям, че на вид от безвредни храни и неголеми количества започва да ме стяга гърлото , не може да се обясни. Не е алергия, явно не е и от кръвната захар. Направих справка с високи на хистамин храни и ми се потвърди подозрението. Но нямам възможност да го изследвам. Пък не виждам и смисъл.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 17:10 от didito1

# 261
Гърне, може и да си права, че не са се дължали на хипофункцията всъщност, защото като симптом имах предвид преди всичко паник атаките и всички екстри произтичащи от тях - световъртеж, сърцебиене, изтръпване на ръце, крака, натрапчиви мисли и т.н. Но като цяло, май почти всички с хаши страдаме от паник атаки. И то е като омагьосан кръг. В един момент, ако вкараш всичко в норма, вероятно остават само безпочвените страхове. Затова казах и, че до голяма степен е на нервна почва. Съмнявам се, че има научно обяснение.

Трак са антитела за базедова болест, която води до хиперфункция.

# 262
Гърне, може и да си права, че не са се дължали на хипофункцията всъщност, защото като симптом имах предвид преди всичко паник атаките и всички екстри произтичащи от тях - световъртеж, сърцебиене, изтръпване на ръце, крака, натрапчиви мисли и т.н. Но като цяло, май почти всички с хаши страдаме от паник атаки. И то е като омагьосан кръг. В един момент, ако вкараш всичко в норма, вероятно остават само безпочвените страхове. Затова казах и, че до голяма степен е на нервна почва. Съмнявам се, че има научно обяснение.
Мда, и аз имам подозрение, че голяма част от моите оплаквания не се дължат на Хашимото-то. Дори бих отишла по-далеч, подозирайки, че всъщност, болестите ми се дължат именно на тези проблеми, които ме мъчат, откакто се помня, отколкото обратното. Според мен, като психиката страда, това неминуемо рано или късно се отразява и на тялото.
Иначе, паник атаки и страхове нямам, въобще. Но буквално цял живот страдам от нещо като anxiety или депресия (може и друго да е, не съм специалист), което се проявява най-вече под формата на житейска обърканост и апатия. Имам и периоди на силен гняв, към околните и към себе си.

Но нямам възможност да го изследвам. Пък не виждам и смисъл.
Е, значи въобще не е сигурно, че иде реч за хистаминова непоносимост. Може да е друго, но пак си трябват изследвания, няма как без това.

# 263
https://www.medicalnewstoday.com/articles/vitamin-b6-may-reduce- … -the-results-mean

Витамин В6 може да бъде полезен при симптоми на тревожност и депресия, в комбинация с В12. Всъщност май най -добре е Б-комплекс, вместо отделни витамини.
Ще се радвам на препоръка за марка и форма.

# 264
Аз винаги предпочитам отделен прием, рядко се намират комбинирани, които хем да са в подходящите форми (В12 - метилкобаламин/хидроксикобаламин, В6 да е пиридоксал 5-фосфат и т.н.), хем да са с добри дози. Обикновено са с лоши форми и в малки количества и няма смисъл от такъв прием.

Също така, аз лично съм привърженик на прием след изследвания. А отделно специално за В6, синът ми като беше малък на 2 пъти съм пробвала да давам, по други причини...да формата не беше ок (тогава не бях запозната), но няма да забравя, как това дете ставаше толкова чувствително и постоянно плачеше. Като ги спирах и всичко се оправяше.

# 265
Мили дами, не знам дали въпроса ми е уместен,но нямам към кой да се обърна. С Хашимото съм, лекаря ми увеличи дозата на еутирокса от 25мкг на 3дни по 50мкг и останалите дни пак по 25мкг. Тези 50мкг в три последователни дви ли трябва да се приемат или е по-добре да редувам един ден 25, на другия 50. Благодаря Ви предварително!

# 266
По-добре е да се редува.
А ако се сметне - 3х50 е 150мкг и още 4х25 е 100, прави общо за седмицата 250, което като се раздели на 7 дни прави 35,7мкг дневно.
Аз ако бях щях да си взема таблетки от 75мкг и да вземам всеки ден по половин таблетка т.е. 37,5кг (това е съвсем малко над определената ви доза).

# 267
Много благодаря за бързия и точен отговор. Сега ще си допия имам цял блистер от 25, ще редувам 50,25 и като го изхабя, ще си купя от 75мкг.

# 268
  • София
Здравейте,

миналата година диагностицираха синът ми с Хашимото на база изследвания и ехограф на жлезата.
Приемаше вит.Д, вит.Б12, магне Б6, Омега 3.
В един момент започна да му се гади и повръща от приема на всичи тях и ги спряхме за месец и половина.
Вчера му направихме нови изследвания , за да видим дали има някаква промяна в показателите.
Моля за коментар на резултатите, на какво може да се дължи ниския холестерол - и при предните изследвания м.Септември му бяха такива ?
Преди 1 седмица беше с кашлица и хрема, възможно ли е завишения CRP да е от това ?

От приема на горните витамини и минерали, виждам че само вит.Б 12 се е повишил.

# 269
Лекаря видя ли ги? Малко е нисичък витамин Д, аз имам проблеми с калций, фосфор и паратхормон от него. Може би й нефролог да погледне бъбречната функция. Аз не съм лекар, но обикалям в момента такива лекари и гледат не само да са в норма нещата а зависимост между показателите.

Общи условия

Активация на акаунт