Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 437
  • 739
  •   1
Отговори
# 345
Уви, и аз имам опит с човек с диабет тип 1 (също е със сензор) и общо взето, почти нищо друго не му вдига КЗ така, както оризът (имам предвид от вгх храни, които не са подсладени)...Но принципно диабет тип 1 и ИР не са едно и също (Бонго е наясно, пояснявам за другите)- в единия случай има недостиг на инсулин и се внася отвън, а в другия панкреасът отделя твърде много. За съжаление, при ИР при един човек може инсулин и/или КЗ да се покачват много от картофи, а при друг това да се случва от ориз, царевица или друго...Инсулин вкъщи няма как да меря, но съм мерила ужасна КЗ след варена царевица (половин малък кочан). Мисълта ми е, че при един човек може дадено количество вгх да е ок, а при друг да е твърде много. Редно е човек да почете доста, да се информира, да пробва дори какво е ок за него, кое как му понася.
Бонго, браво за постигнатите резултати! Явно сте нацелили точната формула.🙂 Като казваш "150 грама леща", имаш предвид 150 грама в сурово състояние или 150 грама отцедена и сварена леща?
Мaria-dobrich, има тема за операция на ЩЖ- там повече се обсъждат бучки и възли май, а също и за хиперфункция май имаше.

# 346
150 гр варена леща, която се равнява на 3 хлебни единици или 36 гр въглехидрати.

Абсолютно въглехидратите при всеки работат различно. При моето дете пържени картофи и ориз ги понася перфектно и почти не вдига захарта, докато за повечето диабетици са страшен бич. Но виж млякото. С него е страшно. Царевица също, което автоматично изключва царевичен хляб.

Долче, моято също тръгна от скрита от хипофункцията ир. Но стигна до пубертета и борбата с хормоните стана невъзможна без инсулин.

# 347
Бонго, моят близък с диабет тип 1 пие малко прясно мляко в случай на хипогликемия. Доста бързо действа.🙂 Има си захари в него, макар повечето хора да не възприемат млякото като нещо сладко и немалко даже му добавят и захар...Във вашия случай е по-трудно да се контролират КЗ и гликиран (пубертет, хормоните бушуват), затова резултатите ви са доста добри. Много хора без диабет не могат да се похвалят с такъв гликиран хемоглобин!🙂

# 348
Аз знам колко е вредно прясното мляко, но е едно от малкото неща, от които просто не намирам сили да се откажа. Grin Луда работа, при положение че съм ограничила всички останали вредни храни. Ама просто кафето си го обичам с млекце.

# 349
Гърненце и аз така Simple Smile . Други млечни почти не ям, просто не обичам...но прясно мляко мога да пия с литри, не така по малко в кафе или нещо, ами водна чаша поне. Но аз въобще нищо вредно не ограничавам, та това да ми е кусура хаха.

А като казахте диабет тип 1, на сина ми съученик лятото му откриха такъв, майката в чудо се вижда. Оня ден говорихме, чак жал ми стана вече 7-8 месеца и няма контролиране тази захар - ниска, висока постоянно играе. Последно време все ниска, намалили инсулина до минимум и понякога и с чиста глюкоза не могат да му вдигнат захарта повече от 4. За цьолиакия 2 пъти го проверяват вече в тази връзка, ужас.

# 350
Влязъл е в меден месец. Трябва да намалят базалния инсулин. А зависи и на какви инсулини е. Човешките са отвратителни. Ако са на тях, да си иска аналогови. (Направи ли хипо, вероятността следващите 48 часа да се повтори е почти 100%, защото черният дроб няма време да се презареди с глюкоза.) Много е опасно. Дано са със сензор.

# 351
И мм известно време беше със сензор, най- много му бяха вдигнали захарта:
1. Боб
2. Кестени
3. Хапки полуфабрикат, които пържих/пекох, не помня вече.

# 352
Аз се надявам в темата да се прави разлика между диабет 1 и ИР, съответно режимите на хранене при двете.

# 353
Влязъл е в меден месец. Трябва да намалят базалния инсулин. А зависи и на какви инсулини е. Човешките са отвратителни. Ако са на тях, да си иска аналогови. (Направи ли хипо, вероятността следващите 48 часа да се повтори е почти 100%, защото черният дроб няма време да се презареди с глюкоза.) Много е опасно. Дано са със сензор.

Със сензор са да, благодаря ще й кажа на майката, на мен нищо не ми говори това което казваш. Иначе да, намалили са инсулина от 7-8 единици били на 0,5

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 08:07 от mibobo

# 354
Здравейте отново!
Отново имам нужда от помоща ви.
Накратко- С хипофункция съм и с Хашимото, установено Януари 2022г. От тогава съм на Еутирокс, с корекция на дозата.
От средата на м.Декември '22г взимам 75мкг + 1/4 от 25мкг Еутирокс (по ваша препоръка), но ми се появи едно сърцебиене миналата седмица, затова Неделя си пуснах изследвания и излезе, че TSH ми спаднало ужасно много. FT4 се покачило, но FT3 не само, че не се е покачило, ами е и спаднало малко.

Другото нещо е, че HOMA индексът, както и ТАТ и МАТ са ми спаднали, дали се дължи на това, че 09,01,2023г съм премахнала хляб(всякакъв), сладко, ориз и картофи? Реално ли е да се повлияят за толкова кратък срок?!

Като добавки приемам вит.D и B12, тях ще изследвам отново след месец.
Другият месец съм на ендокинолог и тогава ще си пусна и по-подробни изследвания.

Какво бихте ме посъветвали относно дозата на Еутирокс, дали да не я коригирам на 75мкг?

Прикачам последните си 3 изследвания:

23.09.2022

17.12.2022г - Еутирокс: 1т от 50мкг + 1/2т от 25мкг + 1/4т от 25мкг (приемано от 09.2022)

29.01.2023г- Еутирокс: 1т от 75мкг + 1/4т от 25мкг (приемано от м.12.2022г)

# 355
Махай четвъртинката. Лоша е конверсията затова го няма фт3. Вариант - да положиш всички възможни усилия (които всъщност правиш, доколкото виждам) за подобряване или да започнеш фт3 отвън. Не си давай парите за тат и мат. Веднъж годишно или на 2 години е достатъчно да ги пускаш. Може и въобще да не ги пускаш.
Да, може да се повлияе нома-индексът. И кр захар,  и инсулинът се повлияват ежечасно в зависимост от храната. Въпросът е какъв е гликираният хемоглобин на тоя фон. Той ти показва средно каква е била кр захар за последните 3 месеца. Ти обаче от скоро си ги спряла тези храни, така че чак април го провери. Вземи си магнезий за сърцебиенето.

# 356
Махай четвъртинката. Лоша е конверсията затова го няма фт3. Вариант - да положиш всички възможни усилия (които всъщност правиш, доколкото виждам) за подобряване или да започнеш фт3 отвън. Не си давай парите за тат и мат. Веднъж годишно или на 2 години е достатъчно да ги пускаш. Може и въобще да не ги пускаш.
Да, може да се повлияе нома-индексът. И кр захар,  и инсулинът се повлияват ежечасно в зависимост от храната. Въпросът е какъв е гликираният хемоглобин на тоя фон. Той ти показва средно каква е била кр захар за последните 3 месеца. Ти обаче от скоро си ги спряла тези храни, така че чак април го провери. Вземи си магнезий за сърцебиенето.

Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор! Hug

# 357
Само да допълня, че при ИР е възможно в някои случаи гликираният хемоглобин да не е особено показателен. А нисък или висок хемоглобин също могат да покажат фалшиво завишен или понижен гликиран хемоглобин. Ако се продължи с този хранителен режим (без хляб, сладко, картофи и ориз) реалните резултати при гликирания хемоглобин ще са около три месеца след премахването на тези храни. При някои хора КЗ и инсулин се повлияват по-бързо, така че е нормално след около три седмици да има разлика.🙂

# 358
Гликираният хемоглобин го измерих, когато ми откриха Хашимотото м.01.2022г и беше 5,20 реф. 4.0-6,00%.
Глюкозата - 4,85 реф. 3,3-6,0
Инсулин - 6,7 реф.3,0-25,0
Сега по ваша препоръка ще изчкам някоймесец и пак ще го измеря, за да видя какво се случва.

# 359
Здравейте,  възможно ли е да има Хашимото без увеличени TAT и MAT, а само нехомогенна структура на жлезата?
Какво мислите за безглутеновото хранене в такава ситуация?

Общи условия

Активация на акаунт