Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 507
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Размисли ме. И това, което си мисля е, че при теб може да не се късае за ир, а за хиперинсулинемия, но не защото му има нещо на панкреаса, а заради ниското тсх. Ендокринната така се е смахнала, че "имитира" хипер, докато всъщност си в хипо. Не помня, правила ли си ямр на хипофизата? Насочи ендокринолога да търсите проблема в нея иначе си мисля, че и да пиеш т3 и т4 няма да има дълготраен ефект, защото тя подава грешни сигнали. Ние въобще си нямаме представа какво се случва на микробиологично ниво в клетките. И защото си казвала, че вдигаш дози и нищо не се случва, тялото е възможно да блокира усвояването на хормона отвън заради ниското тсх като защитна реакция. Май първо трябва да лекуваш хипофиза и после щитовидна. Аз бих разровила там надълбоко. Това са мои размисли и страсти, но когато нещо не се получава, търсиш причини и обяснение до последно. И честно казано, бих се обърнала към някой много амбициозен студент по ендокринология, а не към професор.

# 556
След поста на bongobongo направо се разпознах в този омагьосан кръг, за който пише Sad физически оплаквания нямам, но изпитвам постоянен глад, чак прималяване. Не бях следила темата отдавна и се изненадах като писахте скоро, че нисковъглехидратна диета не е ок за нас. А преди като я следях, се препоръчваше. Има ли отделна тема за хранене при Хашимото и ИР или тук си споделяте? Много ще съм благодарна и ако някой коментира резултатите ми, които постнах тук преди няколко дни (пост #510). Записах час при някаква ендокриноложка Ина Симеонова в ДКЦ Софиямед, Люлин, за първи път ще ходя при нея, избрах я по мнения от супердок и като място да ми е горе долу удобно, както и да работи с направление, но часът ми е след 10 дни.

# 557
Взех да попълвам дефицити на витамини и желязо и да пия сиофор вечер, ендокринолог настоя. Малко намали зверския глад. Не много, но има разлика.
Близка си слага инжекциите, сещате се. Няма никакъв резултат. Не е отслабнала, макар че уж намалявал апетита.  Явно няма панацея.

# 558
Дъщерята беше на Саксенда и после Виктоза заради ИР, защото метформина не и понасяше, ами подобри се инсулина, но трябва време. Преди това дълго време беше на нввмх, спортува...

# 559
  • Пловдив
Има тема за хранене при ИР. Там момичетата са много позитивни, много препатили и много отзивчиви. Има и такива с Хаши и ИР.
Те спазват ВМ-НВХ хранене. И аз почнах по него, но повече въглехидрати от тях ям заради Хашимото.
Още не съм нацелила точния режим.
Искам да ви споделя, че от две седмици съм спряла всякакви зърнени храни (пшеница, овес, ечемик, царевица, ориз и т.н.). И сякаш храносмилането ми се подобри.
Глутен и краве продукти не ям повече от година. Зърнените спирам, след като прочетох книгата "Живот без зърнени храни".

П.С. Бонго, поклон. Мисля ви, откакто прочетох последния ти пост. Изпращам само положителна енергия. Дано да нацелите правилния режим и начин на живот. Коварни метаболитни нарушения за едно дете, но се надявам медицината да намери изход. До тогава трябва да има повече такива родители,които да образоват децата си и колкото могат повече хора около себе си.

# 560
Мале Бонго не съм разбрала, че е диабет тип 1 при детето, мислех, че е само с ИР...дано бързо регулирате всичко, тя как се справя чисто психологически питам?

Seti Beti има хипофункция, ТСХ ти е висок, Т4 не е стигнал средата. Инсулина е висок, вит. Д е нисък, В12 е добре, но не виждам желязо изследвано, а някои показатели от ПКК сочат, че може да е ниско

# 561
  • София
И се замислих - аз съм с ИР и хипо. С ниски т3 и Т4, както съм споделяла. Но съм много слаба. Може ли причината да е в моето ниско ТСХ? От последните ми изследвания преди 10 дни беше 0,2.
Моето TSH е 1.2 (имам антитела), но имам и ИР, поради която преди 1.5 год. промених храненето си и вкарах повече движение в ежедневието си. Инсулинът на гладно спадна от 17 на 6, но кръвната захар едвам я удържам в нормални граници Confused (не съм имала много големи проблеми с килограмите - от 65 кг станах 57 кг , при ръст 166, ако това има значение)

# 562
Благодаря за моралната и положителна емоционална подкрепа.
Мибобо, ир, постепенно след идване на менструацията, премина в диабет. Хормоните й разказват играта на кръвната захар. Въпреки че си имаше антителата за тип 1, с диета държахме гликирания 5,2, но като влезе стабилно в пубертета, всичко се срина за 3 месеца и от половин година е на инсулин. На фона, че сме още пресни диабетици и тепърва се нагаждаме и учим мисля, че се справяме що годе добре - 6,7% гликиран. Тя го приема по-добре от мен, сама се боцка, но разбира се, за определяне на дози и смятане на храна/доза разчита на мен. Всички майки знаят как майка страда за дете. Но вече излизам от периода на отхвърлянето и крача по-смело напред. Превръща се в ежедневие, все едно, че винаги е било. Дупе знае 2 и 200 и свикваш. Важното е, че тя не се вайка, не я депресира и не мрънка. Слуша, каквото кажа и изпълнява, което на тая шантава възраст е безценно. Разумна и съвестна е. Със сензор е лесно. Ние го сложихме 3 месеца преди да започне инсулин. Така виждах коя храна как й действа и кога задълбава заболяването, така че да не се озовем с кетоацидоза още от самото начало на лечението. За хора с ир би било много удачно наблюдението със сензор за поне 1 месец, за да видят какви "чудеса" прави храната. Особено за фенове на високомазнинното хранене.

# 563
Размисли ме. И това, което си мисля е, че при теб може да не се късае за ир, а за хиперинсулинемия, но не защото му има нещо на панкреаса, а заради ниското тсх. Ендокринната така се е смахнала, че "имитира" хипер, докато всъщност си в хипо. Не помня, правила ли си ямр на хипофизата? Насочи ендокринолога да търсите проблема в нея иначе си мисля, че и да пиеш т3 и т4 няма да има дълготраен ефект, защото тя подава грешни сигнали. Ние въобще си нямаме представа какво се случва на микробиологично ниво в клетките. И защото си казвала, че вдигаш дози и нищо не се случва, тялото е възможно да блокира усвояването на хормона отвън заради ниското тсх като защитна реакция. Май първо трябва да лекуваш хипофиза и после щитовидна. Аз бих разровила там надълбоко. Това са мои размисли и страсти, но когато нещо не се получава, търсиш причини и обяснение до последно. И честно казано, бих се обърнала към някой много амбициозен студент по ендокринология, а не към професор.

Бонго, още миналата година правих ЯМР на хипофиза.

Преписвам директно заключението: "Нормален МР образ на хипофиза. Леко дилатирани ликворни пространства над селата под диафрагмата, възможно поради арахноидна киста (частична empty sella, височина на хипофизата 4 мм)"

Ендото, което назначи ЯМР, ми каза, че хипофизата ми била разположена не вертикално, а хоризонтално. Поради това била някак притисната и не можела да отделя адекватен ТСХ.

Другото ендо, което посетих скоро, смята, че проблема ми идва още от тимуса. По оста тимус - хипофиза не се подава адекватен сигнал и оттам хипофизата на ЩЖ.

Което и да е, не подлежи на корекция и лечение, тъй че пия хормони и това е.

А за вдигането на дози и нищонеслучването - случва се. Като вдигна доза се повишава т4, но след няколко месеца пада.

Последните ми изследвания от 22.02. са:

фт3 - 3.04  (3.1 - 6.8 )
фт4 - 15.05 (12 - 22)
ТСХ - 0.02 (0.27 - 4.2)
ТАТ - 12.2    <115
МАТ - 17.8    <34

Но важното е, че аз се чувствам добре. И смятам това да е водещото за мен вече. Няма да се мъча да променям дози, само защото изследванията са ми кофти. Те винаги са такива Grinning
А и лекарят ме намери много добре като състояние. И жлезата като ехографски образ е много по-добре от преди. На въпроса ми за храненето ми каза следното - щом се чувстваш добре и жлезата е добре, значи храненето ти е правилно.

И отново - кураж и сила да се справите и живеете с тази диагноза. Но с майка като теб, съм убедена, че дъщера ти е в сигурни ръце Hug

# 564
Точно така. Най-важното е как се чувстваш. Тялото само те води. В другата тема видях, че казваш, че пиеш кортикостероиди. Докато ги пиеш захарта, няма да ти е добре. Те буквално я изстрелват в небесата. По същия начин влияят и лекарства от типа на пулмикорт и вентолин. А кръвната захар няма сваляне и с конски дози инсулин. Да, виждам го при диабетик, но не по-малко важи и за здрав панкреас. Просто тялото там само се справя.

# 565
Точно така. Най-важното е как се чувстваш. Тялото само те води. В другата тема видях, че казваш, че пиеш кортикостероиди. Докато ги пиеш захарта, няма да ти е добре. Те буквално я изстрелват в небесата. По същия начин влияят и лекарства от типа на пулмикорт и вентолин. А кръвната захар няма сваляне и с конски дози инсулин. Да, виждам го при диабетик, но не по-малко важи и за здрав панкреас. Просто тялото там само се справя.

А дали и фостер влияе така?  Аз съм от 10 години на него, заради астма. Отделно съм сигурна, че от него имам хронични гъбички кандида и в червата и " там" също. То лекуваш едно, друго идва.

# 566
Бонго, в някое от предишните ти мнения беше споменала, че стресът ти е разбутал стомах и черва. Какво предприемаш в такъв случай като терапия? И мен стресът много ме удря там.

# 567
Не, при фостера няма реакция върху кръвната захар. Пий отвреме навреме микомакс за гъбичките. След употребата на помпата трябва да жабуриш и гаргариш сода за хляб, разтворена във вода редовно (1лъжичка в 100 мл). Ако спазваш това след всяка употреба, не би трябвало да има проблем.

Стела, опитвам се да наваксам съня, пия магнезий, защото ми действа отпускащо и много пробиотици, за да му възстановя баланса. Правя дълги разходки като успокояваща самотерапия. Кафенце само 1 сутрин. За стомаха обикновено взимам ормус от 40 мг сутрин на гладно за 1 седмица и това ми е достатъчно, за да го успокоя. Много добре ми действат чай от маточина, лайка, лавандула. Всичко е в главата. Там се старая да укротя мислите, страховете, въображението. Успокоя ли се и коремът се кротва.

# 568
Кортикостероидите влияят зле и на инсулина...
Бонго, добре поне че те слуша и изпълнява. Толкова коварно заболяване е диабет тип 1, дори емоции и психическа умора влияят, та добре е, че приема нещата спокойно. Откриха ли причина за антителата (за началото говоря, нещо, което да е отключило нещата)?
Относно сензора при хора с ИР, а и при "здрави", далеч по-интересно ми е какво ще е положението при спазването на стандартна високовъглехидратна диета...🙂 А ако имаше и сензори за инсулин, щеше да е интересно.😃

# 569
Не, не сме търсили първопричина. За мен нещата се отключиха след прекаран леко ковид. Но нали знаеш какво казват. Където има 1 автоимунно заболяване, дреме поне още 1. След тоя ковид обаче твърде много деца има с отключен Базед и диабет. Съсипаха ни децата. Надявам се никой не се заблуждава, че това си е биологична война.

Общи условия

Активация на акаунт