На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 540
  • 772
  •   1
Отговори
# 180
  • Замък сред облаците
В БГ не знам да има курсове за майки и бебета. Ако някой е чувал, моля да сподели Simple Smile

Иначе Йоан със сигурност разбира вече някои думи и по-конкретно мляко. Като нервничи и остават 20-30мин до часа за хранене, питам “Мляко?” и по реакцията преценям дали да избързам или да изчакам. Изкряква едно особено щастливо и вдига ръце и се нахилва, ако иска. Като сме в хола му правя млякото на маса близо до него, той поне от 2 месеца обръща внимание като съм там и почнах да вербализирам всеки път като го смесвам. И първоначално тази негова реакция беше като е гладен и чуеше/видеше че отвивам термоса. Постепенно явно го е свързал и с думичката, защото пробвах и други като видя че май огладнява и на тях не реагира.

# 181
Точно така АА, знаците са за разбиране/ комуникация. Като вербализираме и назоваваме и това, което правим или имаме в предвид им помагаме и с развитието на пасивна реч. А нейното развитие е важно за проговарянето.

# 182
За жалост не съм чувала за курсове тук в България. Гледам видеа как могат да се подават различните знаци с думите, от Reddit споделят опита си някои хора и взимам идеи.

По принцип, като типично кърмаче, когато е гладна Дарина се размрънква, аз я взимам и тя веднага се навира към някоя гърда и почва да търси и хапе. Имам чувството, че ако можеше, щеше да ме съблече. Flushed
И след като я оставя в леглото, тя започва да плаче, защото не се трае тоя глад, аз докато се разголвам, ѝ казвам: "Хайде да пийнеш мляко!" и правя сигнала с ръка, когато казвам мляко. Спира да плаче, усмихва се и само мрънка, тип побързай там малко. Но не съм сигурна, че разбира знака или поредицата от действия, че води до исканото от нея. Ще схване, де.

Между другото, забравих да я похваля, че най-после се научи да се обръща и от корем по гръб. За мой ужас вчера след серия от обръщания щеше да полети от леглото, за да достигне коша за пране, който беше на ръба. За това, ако ме няма, на земята.

# 183
Момичета, просто такъв кошмар изживях, не е истина ... Става Виктор от сън, слагам го да му сменям памперса и като се разрева, задуши се, изпъна се и край, не си поема въздух... Пое си, но продължи да реве с цяло гърло без да спира.. Грабнах го и набегом до педиатърката.. Прегледа го обстойно, каза, че нищо притеснително не вижда, освен зъба.. За всеки случай ни изписа Биозин, също свещички ефералган, взех и дентинокс. Още се прибрахме, намазах го с гела и край, приключи се мрънкането?! Сега е весел, щастлив и ми се хили..

# 184
Мами, влизам да пиша бързо - в ФБ групата "бебе в слинг" една мацка си "разчиства" слинготеката и пуска за продажба раници, слингове, якета за бебеносене, покривала. Ако някой има интерес да хвърли едно око.

Примерно имаше TFG за 120лв

# 185
  • Замък сред облаците
Хоуп, голяма страшка си изживяла. Нещо се е стреснал и захласнал предполагам? Доколкото знам до към 2г възраст може да има такива моменти. Ще поровя после за една статия, имам спомен че го обсъждахме като бяхме бременни.

# 186
Хоуп много неприятно, надявам се сега сте добре и всичко е наред. Честито зъбче 🍿

Малкото и днес си иска само в раницата, дори там едва я приспивам, но поне като се отнесе дрямката е дълга. Много се надявам ММ като се прибере да се метна в банята за бързо.
Да споделя и нещо весело от боледуването (опитвам да съм ведра) - нали пие АБ и педиатърката каза че сигурно ще я разхлаби, с нейното ходене един път в седмицата добре дошло. Ами днес два пъти я свърши този работа и първия път до врата и аз никак не съм подготвена 😅 повивалника ми е затрупан с глупости и прах събира. Та дивана го отнесе днес, сложих кърпички във всяка стая сега да има.
И аз малко цъфнах, боли ме гърло, ама засега чай, много вода и лукчета.

Иначе сутринта също се стреснах като давах АБ, явно го изцърках много бързо, а и тя кихна и го върна цялото. Много се притесних, че ще се задави, но тя за пореден път ме изумява, връща и си гледа като пич после, ни лук яла ни лук мирисала, все едно нищо не е станало. Не се разстройва, не плаче, не кашля, връща го и толкова. Сега гледам много бавно да  църкам в устата, иначе не се противи да го пие. Инхалациите са зор, да не стане накрая както не искам ТВ и да започна от сега да пускам песнички.

# 187
Не знам стресна ли се или какво беше, ама.. Деска, благодаря! Още не е избило 😩

# 188
# 189
Аз май казах вече, че моето бебе е мнооого ревливо. Та и на мен ми ги прави тея номера от време на време - реве, реве, изведнъж се изпъне и звук не издава, нито диша, нито нищо. Устата отворена за писък ама нищо не излиза. Таа освен, че е супер стряскащо, ако му духна в лицето леко се стряска и почва да диша пак (съответно и да реве) но поне успявам след това да го успокоя. Голям проблем ми е тоя рев, понякога ми идва толкова нанагорно, че просто искам да изляза от стаята и да го оставя да реве за 5 минути. Да ама той почва още повече и се стига до това захласване… та така, той реве, аз рева, той реве, аз дундуркам и се опитвам да успокоя.

Направо като ви чета и се депресирам. Чудя се аз ли съм най-смотаната майка или моето бебе е извънземно и не може да даде ясни сигнали какво иска. Никой плач не различавам, току науча някой и разбера какво точно иска, той вземе, че го смени. Туй пък да се разбираме и двамата, мисията невъзможна… той и заради тва може да е от ревливите бебета де. Ама кво да правиш, на такава майка е попаднал, дето действа по списък всеки път и се моли нещо да проработи - памперс, храна, приспиване, топло, студено и тн и тн…

И днеска не ни беше ден, пак рев като вчера ама една идея по малко, по успявах да го забаламосам. Съответно и днес не стигна до тез картофи… нищо, все някой ден ще стане.

# 190
Привет от мен, надявам се подивелите бебетата да са се успокоили, защото дивотията дойде при моето, както си беше добре от следобяда го облада духът на непослушанието и киселее, реве , слагам го да спи, реве , реве... после реве,че е изморен... сега вечерта пак нещо го прихвана и влезе в серия Grinning

Настрана от драмите, какви лъжички ползвате/ ще ползвате, почнах да се оборудвам,че по време на празниците, ако почна със захранването няма откъде да търся? Чудя се дали да са 4+ или 5 +, със сигурност ще има 5 месеца, просто не знам дали тези от 4+ не са по-лесни за хранене за малки бебета.

# 191
  • Замък сред облаците
Подариха ми на Канпол с дълга дръжка. Допада на Йоан. 4+ е, захраних на 4+++. Пак не я налапва цялата, предполагам 5+ ще му е голяма.

Днес въведох тиква, хареса му Simple Smile

След третата дрямка (т.е след 17ч) почва да киселее. Една дружка не спира да повтаря, че това е периодът от деня, в който мозъците им обработват емоциите, преживяванията, новите умения. Мисля че и друг път съм го казвала. Та това си повтарям и аз Simple Smile

# 192
Има ли още невъртящи се бебета? Имам чувството, че моето момиче няма да се завърти никога, тя дори не изпитва потребност от това. Лежи си и си лапа някоя играчка, а ако я взема и сложа на близо разстояние над главата примерно, за да се пресегне, й хвърля един поглед и почва да си яде пръстите и да ме гледа спокойно. Защо й е да си дава зор....Вече седи много на земята, сутринта час, следобед/привечер час, а на обяд сме на разходка навън. Не че се втелясвам, но вече искам да я видя как се завърта Grinning

Moже ли да ми препоръчате био магазини за зеленчуци, които да доставят или да ги има в областните градове, не само в София. Може и някакви семейни ферми, но да има контрол. Ще захранвам втората половина на януари уж, ама да си ги набележа...Утре ще си взема от куриера книжката и дневника на Маги Пашова  и смятам да карам с нейната система. Големите не помня как ги захраних, не мисля че имаше някакъв план или структура, нито съм писала някъде нещо, гледах там зеленчуци да има нов през няколко дни, после плодове, после каши, не помня.....но сега ми се иска да го направя по-грамотно Simple Smile

# 193
  • София
И моята прекрасна Алис не се върти още и изобщо не се интересува от каквито и да е физически активности! Седи по корем и съм доволна и на това Laughing прави опити да става от легнало положение по гръб, отлепя раменете и я връщам обратно. Вчера беше супер на фотосесията, ще прикача тези дни снимки, че не мога да стигна до компютъра. Днес е много кисела и вече съм убедеееена ,че са зъби. Не иска да яде през деня много, яде буквално колкото да не умре от глад, спи по 15-20 минути, към 5-6 пъти за деня. Вечерта бяхме на рожден ден и настроението и се оправи като видя децата как дивеят. Сега цялото семейство спи, а аз се наслаждавам малко на спокойствие. Днес обикаляхме молове с нея, утре пак... купуваме коледни подаръци и се забавляваме. Лъжички имам какви ли не от баткото и най-най удобни ми бяха едни на Хип, които ги даваха към пюретата и към млеката им. Ако щете вярвайте, като я загубих ходих до офиса им за нова, защото с другите не искаше да яде, какъвто си беше и злояд освен всичко останало. Сега ще се ослушвам и аз за някоя подходяща лъжичка. Онази ми беше удобна , защото ми беше малка и плоска. Не съм фен на дебелите силиконови лъжици.
Ето едно селфи от Парадайс и малко снимки от месечинката, днес направи 5 месеца Heart
Скрит текст:

# 194
  • Замък сред облаците
Био ферма Софина доставя в страната с Еконт. Много вкусни картофи и моркови.
За нас взех и салати и репички, доволна съм от качеството.

Общи условия

Активация на акаунт