На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 550
  • 772
  •   1
Отговори
# 210
teddynm, слава Богу, че всичко е приключило добре. Дано се възстанови детето бързо и без усложнения и забравите по-бързо за преживяната уплаха.

Ние бяхме днес при ЛЛ заради хремата на Йо и го попитах още веднъж за захранването, каза щом е само на кърма след шести месец, макар че аз се изкушавах напоследък да му дан вече пюре, че много ни гледа като ядем, посяга и т.н. Подава си неща от едната в другата ръка, вече е като по-голямо човече.

Мисля, че няма драма да се захрани след шестия месец обаче дори да е на АМ, даже това бяха първите препоръки, които бях намерила.

И аз гледах днес приборите в сайта на mymunche, малко скъпичко ми се види 36 лв за купичка и лъжичка, ама пък се изкуших и аз и може и да му взема. Не съм сигурна доколко е изгъзица и дали и други прибори няма да ми вършат добра работа.

АА, твойто момченце явно не търпи на жега, сещам се за поне няколко случая, в които нашия Йоан сме го навличали повечко и е било жега в помещението, никога не се е оплакал.

Ние пък май сме си изгубили картона и синята книжка на бебето последния път като ходихме до ЛЛ, уж не били при него и направо ми иде да си оскубя косите. какъвто е нашият ЛЛ ще ни чете конско със сигурност 🙈 Иначе съм много доволна от него, много сериозно се отнася към всичко и изглежда загрижен, май случихме на лекар. Записах се и аз при него и ме консултира доста адекватно за част от проблемите ми и каза че от януари ще се заемем сериозно, пък да видим

Йоан се пооправя вече четвърти ден на капки Тобрадекс, изписаха му и калциев глюконат, вече само да му доближим лицето и почва да врещи, много ми е мъчно, че го тормозим, ама само още няколко дни и приключваме уж лечението. И ние почнахме да оздравяваме, много гаден вирус обаче с епични сополи.

Гледам го тая вечер обаче трудно заспа и накрая вдигна дупето нагоре и както беше на коленца, заспа. Гугълнах от любопитство за тая поза на спане и намерих тема, в която се описваше че не била полезна за крачетата - изкривявали се, чували ли сте такова нещо?

# 211
Ха, моята дъщеря до 3 годишна все така спеше- с вирнато дупе. Нищо им на крачетата.

Теди, радвам се, че сте извадили късмет и бързо да се оправя героя.

И аз не съм захранила още. Първото дете си е още злоядо. Писала съм вече. И при нас беше като при Деси. Голяма мъка бяха пюретата. Що сълзи съм изревала. И на 5 и на 6 и на 8,9 месеца, до ден днешен (3г, 10 месеца) никакви пюрета и каши не яде. Та възрастта на захранване няма значение. Силно се надявам Мати да хапва и да усетя и аз какво е да сготвиш пюре на бебе и да го яде.

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 23:42 от Mateya Zoe

# 212
Днес минахме на мерки и ваксини. 6.900 и 66см, качил е 300гр и 1-2 см. Според педиатърката наддава добре, на 4м си беше удвоил теглото. Каза, че може да започнем захранването с картоф и кърма за разреждане, за познат вкус. Ако не го иска да добавя малко масло, сол и захар, но дано не се стигнело до там. Захар? Е със сигурност няма да се стигне. Тя съветва като стигнем 130-140гр да добавя към картофа и морков. И така .... Скоро мисля да започнем и ние. Днес поръчах комплекта за хранене на Babyhome от 6 части. Поръчах си го цвят мента, макар да знам, че сигурно ще се оцвети, но ми се искаше нещо свежо, другия вариант беше в сиво. Трябва да си вземем и столчето за хранене от село, макар да ми се вижда малък за него. Абе изобщо като цяло не се чувствам готова за захранване, нито пък той...а мъжът ми сигурно няма търпение.
Сложихме 6-валентната и ротавирусната, като се беше засилила и за трета, но отказах, защото не исках 3 ваксини на веднъж. Дори ротавирусната мислех да откажа направо втората доза, но я беше отворила и започна да ми обяснява как ще си останем само с два приема, защото се дава до 6-тия месец, а той ще го бъде навършил. Плака, но бързо се успокои. Когато се прибрахме вкъщи писка и се разбесня, едва го приспах. На втората дрямка беше кисел и плака, както и сега вечерта се пробужда и плаче.
И Марти не се върти още. Напоследък се извива много на дъга, търси и си хваща, каквото има сложено над него, за да го поощри да се обърне, но като усети, че тежестта му от крачето се прехвърля и ще се обърне все едно се страхува и спира. Брат му пък днес понеже е много жалостив му подава играчките, които съм му сложила за примамка.

Деси, ти си машина. Как се навиваш да ходиш по магазините с бебе? Аз всичко поръчвам по Интернет, даже днес си правих списък кое от къде чакам, защото вече не помня и като звъннат на мъжа ми и после ме попита дали съм поръчвала нещо, няма да знам от къде е.
И нашия батко си остана от вчера в къщи, защото сутринта се оплакал на баща си, че го боли главата. Има лека хрема, но това подсмърчане си е нон стоп. Писали са в градината писмата до дядо Коледа и е изпуснал, но госпожата каза, че и други деца са отсъствали и ще ги изчакат да си напишат и техните писма. А аз като го питам не знае какво да пише и какво иска. Не вярвах, че ще дойде ден да го бутам да си мисли подарък. Дано е здрав и в понеделник е на градина, защото подготвят коледни тържества, а и нещо го тресе ранният пубертет и напоследък ми е на въпреки нещо.

Теди, да се възстанови бързо баткото и всичко лошо да остане зад гърба ви.
Голямото ми момче е захранено на 6м, кърмен до 2г 3м,  хапваше си добре като бебе, после се превърна в каприз и сега в градината нищо не яде. Всеки път като го взимаме само това ни повтарят, а аз цял ден го мисля и ми е мъчно. Не е от децата, които ще гледат от другите и ще се пречупи да опита.

Дремките на Марти варират от 30мин до 3 часа през деня. Ако се събуди към 9.30 сутрин се случва да има и само 2 дремки за целия ден. Общо му се събира около 3.3ч - 4.3ч дневен сън. Интервалите на будуване се удължиха, случва се да издържа и 3ч.

# 213
teddynm, много съжалявам за това, през което сте преминали! Звучи наистина ужасяващо и само вие си знаете какво сте преживяли. Радвам се, че детето вече е добре и че не го е боляло много. От тук нататъка само здраве му пожелавам и да не стъпва вече в болница.

И ние не сме се захранвали още, ще бъде през януари. Не бързам за никъде, сега ми е толкова лесно и удобно, не се чувствам готова.  Кърменето днес се случваше през 4 часа и ядеше по 5-6 минутки. До сега не се е хранила толкова рядко и бързо, очаквам да намали темповете на растеж, тъй като миналия път беше 8300 ако си спомням правилно. Още 2 седмици има до 5-тата месечинка.

Батковците са захранени на 6-тия месец, само на кърма до тогава, изключително ящни и лакоми си бяха, така са си и днес. Добре, че тренират редовно, иначе не знам това ядене как щеше да им се отрази. Понякога се чудя как ще ги изхранваме в пубертета. Големият има алергии и не знам как ще процедирам с тази нова мода да се дават алергени до първата годинка с цял да се избегне алергия. По-скоро знам, ще си карам по старата мода и няма да ги давам възможно най-дълго, говоря за мъхести плодове, ядки и други такива. Все съм си мислила, че неговите алергии са свързани с пропускливост в червата, можете ли да ми препоръчате наистина добър пробиотик за по-големи деца? Отдавна се каня да пробваме.

Иначе бебка значително увеличи времето по коремче, извива се на дъга, завъртам я буквално с едно докосване, но сама не иска. Ами ако иска Grinning Днес докато беше по корем така се мъчеше да пълзи, че доста смаяно я гледахме с баща й. В посока към елхата Grinning  Почти не мръдна, но усилията бяха сериозни.

АА, ние я обличаме доста по-сериозно и няма драма, явно е много зиморничева като мен, а вашето момче е типичен мъж - докато другите зъзнат, той ще е по къс ръкав Grinning Днес вкъщи беше с боди с дълъг ръкав, панталонки и суитчер, но защото си мисля, че леко духа от някъде на пода. Може да си внушавам. На мен винаги ми е студено и винаги се обличам много тънко и неподходящо за сезона, настивам, мръзна и пак не се обличам добре. От старание да не допускам това с нея, май прекалявам. Появиха й се малко пъпки, та явно я претоплям.

И като я облека над всичко това с някое пухено гащеризонче за навън, едва се побира вече в столчето за кола. Как ще изкараме до 13кг? Как изобщо ще изкараме до 10 в него....Като  цяло препоръката е в столчетата да не пътуват с гащеризони/космонафти/якета. Не знам как да я облека от нас до колата, а после като пристигнем където сме тръгнали в колата ли да слагам гащеризона? Малко не ми е ясна тази гимнастика....

# 214
Теди, пожелавам ви бързо оздравяване и скоро да не си спомняте за този ужас!

Аз също не съм захранила, готвя се , ама детето не ми изглежда готово. Даже го гледам, че нещо не държи особено здраво нещата, под дървената активна гимнастика, дори не посяга, не знам страх ли го, какво е? Гледам клипчета на деца на неговата възраст размятат всякакви неща, иначе ако му подам пелена и нещо друго го хваща и бие с ръце животните от въртележката.

За обличането същата работа като при АА, драми и рев докато разбера,че иска все да е гол. Онзи ден като ходихме до ортопеда в колата беше по  боди и тънка памучна жилетка и беше кротък само с покривалото на кошчето навън, а аз навлечена като за Сибир. Вкъщи на 22.5/23 градуса е с чувал 1 тог и винаги е врял като го извадя от него.

Сетих се да ви питам- вашите дечица дърпат ли си ушетата, гледам го от няколко седмици нон-стоп дърпа и трие ушенцата, не е кисел и не плаче, не знам някакъв навик ли му е. Гледах за зъби, нищо няма, сополи няма повече от обикновените секрети. Ама днес явно беше успял и да си разрани ухото с ноктите защото го дърпа като дъвка.

# 215
  • Замък сред облаците
Дааа, определено е на баща си с гореща кръв синчето. С Мекси сме на една вълна 😁 И аз като Рафаела съм с драма как да го обличам до колата и в нея, с чувала за количка се оказа че му е добре и леко облечен (той се води от +10 до -10 градуса) и така я караме. Просто в кошницата явно не трябва да седи дълго, че се затопля. Снощи поръчах летния калъф за нея, някъде по фейсбук четох че държал по-прохладно.(при Деца на борда ли беше, под някоя лекция ли беше не помня). Нашата е до 1,5г. (18м). Регулира се подглавката, с нея определено се изменя колко да потъва бебето навътре също (отделно в края на 3м махнахме вложката за новородено).

Мекси, и моя от над месец трие едното ухо - лявото, освен това се почесва зад него и отзад чак на тила. Последно го хванах да го мачка и навира навътре. Брат ми е съ-щи-я и до ден днешен, а е на 31 🤣 Гъвкави ушаци, аз това не го мога.

И аз като Мис поръчвам основно по интернет, в нашия квартал освен Лидл няма друго, в съседните има туй онуй ама докато оправим драмата с обличането не ми се обикаляше.

Маги, серт е ЛЛ ама е точен откъм адекватно медицинско обслужване (?), това му уважавам и признавам. И отделно че задължително иска да е екип с втори лекар, да няма непрегледан пациент и да се заместват. Аз нямам много опит с лични лекари за последните 13г в София, в см допреди 2020г нямах такъв, ходех на частно, но сега съм впечатлена, че кабинетът работи от 7 до 19ч и винаги може да идеш и при другия лекар ако прецениш, че е необходимо. Като знам как други майки чакат по ден-два-три да се доредят до преглед за болни деца това ми действа успокояващо пък дано не се налага.

В понеделник мисля да вкарам купешко пюре - картоф с тиквичка или чист пащърнак. Дотогава ще сме имали 5 дни картоф и 5 дни картоф+тиква. Мислех морков, ама тая сутрин се изака едва-едва и викам да изчакам, хем нали е на тиква, а тя е разхлабваща.

Понеже Рафаела спомена за пропускливост на червата, да те подсетя че можеш да пуснеш в Геника зонулин и хистамин от фецес.
Аз мисля да дам максимално късно глутен поради тази причина (ранното даване се свързвало с автоимунни реакции, защото червата на бебетата са по правило пропускливи и с узряване на тракта се изграждала бариера), а другите алергени като мъхести, ядки и соя също след годинката. Най-малкото че ще са в сезон тогава плодовете 😁 Личната фамилна история ме бута в тази посока, с брат ми сме с автоимунни, хем сме кърмени, ама са почнали 3-4 месец сокчета и чудеса по руската школа. На 6м май сме яли попара с кисело мляко, аз някъде към годинката имам снимка в количката омазана с шоколад 🤭 Сега, отделно имаме и наследственост за някои неща, ама що да ги провокирам излишно.

Вчера се бях ошашкала от тоя рев в колата, със сълзи пищя детето и забравих да се оплача през деня какви простотии свърши. Навира си ръката или бибата навътре в устата, причинява си позив за повръщане (gag reflex) и се дави буквално. Първия път върна мляко и както лежеше в кошарата по гръб щеше да се задуши, виждам млякото в гърлото му и не може да си поеме въздух, вдигнах го незабавно и го наклоних да изтече, той се изкашля и ми се хили 🙄 Точно смятах да ходя до тоалетната, а ММ беше слязъл до колата, направо не ми се мисли какво можеше да стане. Следобед почти същата история само че не върна мляко, а се задави със слюнка след като си беше наврял и 4те пръста в устата и ъ-ъ-ъ пак не може да си прочисти гърлото да поеме въздух. Опасни гадинки ей, носиш ги 9 месеца, трепериш им, а от любопитство могат да се затрият самички.

# 216
Забравих нещо да ви питам, ще взимаме столче - бюджет около 500. Гледах препоръчаните от деца на борда, но пяк не мога много да се ориентирам. Иска ми се нещо дето да е сигурно, но да е подходящо за полягване и дълъг път и да става от 6 месеца  до 6 годишна възраст (24 кг мисля че беше). Имате ли препоръки?

# 217
Столче ползваме бритакс дуалфикс р2. Взехме го от немския амазон с превозвач и излезе 500 и нещо. Не се вписва в изискването да е до 24кг, но давам идея да прегледате амазон като поръчвате. Този стол при нас е по 800+

Аз започнах със захранването вчера, имаше импровизация в последния момент - вместо картофа, който бях правила, дадох готов пащърнак. Физиномия - безценна! Нещо смесено между повръщане, любопитство и гадост! Днес мисля да дам пак пащърнак, да видя ще се потвърди ли физиономията, а и той вчера изплю повечето, не съм сигурна изяде ли нещо изобщо.

Иначе след две седмици, точно по празниците прави 6 месеца, на последна ваксина сме сега на 13ти. Мисля 2 дни преди и 2 дни след да не давам нищо ново. Педиатърката беше за захранване след 6ти месец, нищо че той е на АМ, така че не мисля има проблем да се захрани тогава без значение от основната храна на бебето.

Иначе и той се опитва да прави някакви по различни пози и се чудя каква ли му е целта и какво ли иска да направи - докато е по корем, зарива главата в земята и се мъчи да вдигне дупето (не му се получава никак 😂) о другата в която е по добър - като го сложа по гръб (най-често на повивалника, ме да ми е трудно, нали) дога дупето нагоре и се мята като риба на сухо.

# 218
  • Замък сред облаците
Абе за ноктите от онзи ден искам да кажа - на краката режа само на палците още, то на останалите пръсти какво да им режеш?! Имам чувството че не растат там, докато ръцете, ох ръцете…. Днес ще пробвам с песнички както казахте вместо да пускам ТВ.

# 219
И аз пробвсх с песнички оня ден, беше една идея по-лесно, нараних му само едно пръстче. Гуд лък!

# 220
  • София
Не мисля, че има столче, което да отговаря на тези стандарти. Обикновено са 0+ до 2 години и от 2 години до 6-7. Но възможно е и да намериш. Просто аз като купувач много избягвам тези мултифункционални уреди, които стават за сто неща и накрая нито една от всичките им функции не изпълняват като хората. Например шампоан и душ гел 2в1. Grinning Това в кръга на шегата разбира се, ние също сме с Britax Romer Dualfix M, който е от 3 месеца до 2 години и съм изключително доволна. Върти се на 180 градуса, не се занимаваш с колани и Калин нямаше проблеми със спането. Няма легнало положение, но като цяло безопасните столчета не наблягат на тази екстра. Полегнало положение имат столчета тип Чиполино, които не са минали краш тестове или са минали, но не са ги издържали. Вече е въпрос на избор кое предпочитате, да сте сигурни в безопасността или да е супер комфортно на бебето да спи в колата. В Бритакса му клюма главата определено, но не му е пречело да спи пък, та не знам. Но определено няма легнало положение. Точно този уикенд мисля с мъжа ми да го монтираме в колата и да се отърва вече от тая кошница. Simple Smile
Аз по магазините нямам проблем да ходя с малката, гледам да направя програмата така, че да се падне спането по пътя, яденето като стигна в мола примерно и т.н. Винаги имам допълнително шише, мляко, дрехи, памперси и като цяло мога да изкарам 24 часа навън с нея. Сега се чудя дали да идем до Лидл с Калин и Алис или да не си го причинявам... още не мога да взема решение.

# 221
При това положение ще предпочетем сигурността. Иначе за възрастовитв групи се ориентирах от тази статия, препоръчаните столчета покриват минимум 6-9 месеца до 4 годинки, но половината са до 6 годинки и реших че едва ли има компромис със сигурността и удобството, щом са препоръчани, и реших защо пък да не направим еднократна инвестиция ама да държи повече... Но ще чета още. Може би и над 500 ще бъде покупката, но толкова ще даде единият дядо, а ние ще доплатим ако трябва. Идеята беше да е хубаво и сигурно столче, но за по-дълга употреба, ако това изобщо е добра идея

https://kidsonboard.bg/8-stolcheta-za-kola-koito-chesto-preporachvame/

# 222
След кошницата при първото ни дете взехме столче на Maxi Cosi. Няма как да има достатъчен комфорт и сигурност с едно столче за 6 месечно бебе и за 6 годишно дете. Това е абсурд и такива столчета в никакъв сличай не купувам. Потребностите на децата са съвсем различни. От друга страна ср научих никъде да не гледам препоръки за възраст. Защо? Ами едно дете ако на 3 години е 98см, второ 105см, а трето 112 (моето), то няма как за всички да важи едно и също. За столчетата възрастта не е важна. Решаващи са килограми и сантиметри.

Препоръка за минаване от кошница към столче е когато главата стърчи вече от кошницата, не краката.

Чак след 86см се препоръчва обръщане в посока на движение. Демек след кошницата трябва Reboarder, с възможност да се върти в двете посоки. Isofix е другото важно нещо.

В кошницата се запарват децата, затова моя не го возя в нея. И винаги когато влезем на затворено откопчавам горната дреха, ако сме за малко. Ако ще стоим повече от 30 Мин събличам връхната дреха задължително. Иначе протива изпотяване има едни подложки за кошниците. Ако някой иска ще му подаря нашата. Само ми пречи.

За да не го слагам с яке или космонавт в столчето съм взела чувалче за кошницата. Както има зимен чувал за количка, има и за кошница. Чувалчето се слага на кошницата, бебето вътре, затягат се коланите и с цип се закопчава.

Последна редакция: пт, 09 дек 2022, 14:56 от Mateya Zoe

# 223
  • София
Абсолютно подкрепям Матеа, аз също не гледам възраст, защото с моя гъливер отдавна сме в размер 6-7 годишни, нищо че е на 4. Това да се върти на всички страни е страаааашно удобство.
Маги, не искам да те подвеждам, Axkid е много добра и сигурна марка и щом пише, че става от 0+ значи става. Гледах им тестовете на тези столчета, които се цитират в статията и са от 2021, определено не са били съществували като купувах за баткото 2019 година. Та, напълно възможно да не ми е актуална информацията. Тази марка съм я виждала също намалена в Амазон мисля, така че следи и там. Нашия Бритакс като го купувахме беше чисто нов модел 2018 и в БГ струваше 900-1000 лв, от Амазон с доставката ми дойде 550 лв. Грешно е да даваш такива пари, при положение че можеш да го вземеш кажи речи на половина. Cybex е другата марка, която много са ме спечелили. В момента баткото се вози в техен стол, до 7 годишни мисля е и съм много много доволна.
В космонавт или с яке НЕ возя децата, защото при рязко набиване на спирачки могат да изхвръкнат от стола, тъй като това са все хлъзгави материи. Обикновено завивам с одеало докато пътуваме и после обличам като стигнем.

# 224
Теди, бързо възстановяване!

Захранването ще го почваме след последната ваксина другата седмица, реших се, че пак драма с това ядене. Ако някой ми беше казал, че най- трудното нещо при бебето ще ми бъде храненето, нямаше да му повярвам. За 24ч има само две яденета, в които яде нормално, всички останали са с дърпане, рев и гледане наоколо, после следва и повръщане. Та надявам се, поне с пюретата да няма драма.

Маги, хубаво столче близо до бюджета е на Britax Dualfix,както каза Мирра. Най- изгодно е или от Амазон или за София, има фб група ‘За мен и мама’, която ги внасят за 600лв, ако не се бъркам. Доста добри отзиви има и е преминал краш тестовете на ADAC, което за ме е доста важно, но е до 4г възраст.

Ноктите й ги режа след сън, когато още не осъзнава какво се случва, но й ги режа на седмицата по два пъти, че все някое ъгълче съм пропуснала и ни дере доста сполучливо. Ноктите на краката, само на големите пръстчета отрязах наскоро. Баща й ми се подиграва, че ще ги режа когато стане първи клас, но не ми се виждат много пораснали за 5 месеца.

С космонавт, макар и по- тънък вече не я слагам в коша или стола за кола, че винаги е мокра. В неделя бяхме в лидъл и беше с коша, беше облечена с тънко боди, гащи и отгоре белия пухкав космонавт на Пепко, еми скъса се от рев, докато не я извадя от него. Вкъщи е 20-22 градуса и е по блуза и гащи, ако й сложа нещо отгоре нервничи. Явно се е метнала на баща си, да й е постоянно топло, а аз съм облечена с три блузи.

Общи условия

Активация на акаунт