На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 574
  • 772
  •   1
Отговори
# 420
  • София
При нас Калин прояви симптоми и температура един петък, Алис чак на следващата събота, а ние останалите след 10 дни… не знам какво е това чудо, но дълго време е заразно очевидно. И при двамата тръгна с конюнктивит.

# 421
Много съжалявам, че празничното настроение е помрачено от притеснения за здравето на вашите бебчета! Бързо оздравяване пожелавам!

Весела Коледа на всички в темата! Бъдете здрави и щастливи както и всички във вашите семейства! Nature Snowflake

# 422
Честита Коледа, много , много здраве!

И при нас Коледният дух е минорен, къщата е без украса, направо е кочина щот няма сън и не знам какво става с тоя Бронхеолит. В четвъртък баща му каза, че го чува как свирини отидохме до детското спешно.  Увеличиха инхалациите с вентолин на 4 от 3 и пулмикорта си остана 2 пъти на ден и фенистил 3×4. ,вит ц, капки за нос правени, защото си влачим силна хрема от Ковида още, а и стафилокока в носа, който 14 дни го мазах..
Не искаха да ни взимат в болницата, защото бил ядял и жизнен. В петък го преслушаха пак в частната клиника,уж малко по-добре. Само, че вчера кашляше повече... и вече не знам.
Някой знае ли колко дни се очаква да има влошаване/подобрение след почване на лечение?
Нешият инхалатор е Омрон с детска маска. Дори не знам колко точно успявам да отмеря със специалната спринцовка вентолина, за да го разредя

Сега ще минен пак 3-4 дни на 3 инхалации с вент. , а пулмокорта до нова година.

Всеки ден карам мъжа да ходим или до подножието на витоша или до гората на панчерево за  да диша чист въздух. Това за тях било като инхалация според единия педиатър

Аз също почнах много да кашлям пак, тъкмо беше спряла ковид кашлицата. Не съм била на лекар, но ако продължава ще трябва да отида. Спешното. Някоя от заразените мами, ще каже ли какво и помогна?

П.с. гръцките лекарства от промахон са в мн голяма концентрация и трябва допълнително да се уточняват как се инхалират.

# 423
Здравейте,

до преди 4 седмици и ние нямахме инхалатор. Сега имаме вече 3. За каката взех един Beurer от Амазон и на нея помогна. Мати се зарази 10 дни след сестра си. RS много време е заразен. От болницата за него ни дадоха бебешки инхалатор, но с него нищо не стана. Педиатърката каза, че си трябва професионален медицински уред, или Peri Boy Junior или Microdrop Calimero 2 https://www.disapo.de/artikel/microdrop-calimero2-inhalationsger … TuFYaAoSuEALw_wcB
 Първия го нямаше в аптеката, затова взехме втория. Ужасно е добър и действа за няколко минути.

Ние инхалираме Sabutamol, не Пулмикорт, защото се развива зависимост от пулмикорта и сабутамола бил по-ефективен при RS. Инхалациите в началото бяха по 4 на ден. Като се влоши ги вдигнаха на всеки 3 часа, нощем също. Отделно капки за нос.

Въздуха в спалнята да е леден казаха и максимално време на вън. Ако не можех да изляза го опаковам и стоим на отворен прозорец.

Деси, ушите да и яде тази педиатърка. На нас ни казаха, че се инхалира минимум 2 седмици или до абсолютно спиране на кашлицата. Ако в началото са 4 пъти дневно с по 3 капки сабутамол, после се намаля на 3 по 2, после 2 пъти по 2 и така докато бебето не кашля. Отделно аз си инхалирам и преди всяко ядене с физ. разтвор и съм му вдигнала матрака да слиза секрета надолу.

Аз настоях за кръвна картина на Мати. ЦРП не беше завишено и затова не е бактерия и няма антибиотик. Деси е права. Само RS без бактерия не се влияе от антибиотик и само ще отслаби организма.

Мати имаше и проблем с дишането и не пиеше почти нищо (60 до 90мл. на денонощие). По-добре щеше да е да е в болница. Вкъщи ако знаете какъв страх е. Та Рафаела, има си и позитивно. Празник, делник няма значение.

Филипа, бих инхалирала с малкото с физ. разтвор още сега като превенция.

# 424
  • София
Матея, нашия Вентолин е точно Салбутамол. Тук за това включват Вентолин към Пулмикорта и мен точно за това най-много ме е яд , защото личната не ни го включи на време. Пак като ви чета се чудя дали не трябваше и ние през 8 часа да инхалираме, а не през 12 ,но за сега така ще го караме.

# 425
Да, голям страх е и при мен вкъщи. То не знаеш правилно ли си нагласил дозата, правилно ли инхалираш. Уж вентолина също усилва кашлицата, но никога не знаеш това сега хубава кашлица ли е или на влошаване...
На нас докторката ни каза, ако чуем пак свирене, да правим извънредна инхалация с вентолин. Така били правили в детското отделение след като мине доктор,  ако установи,
че има влошаване. Като цяло лечението имало възходи и спадове. Днес добре, утре по-зле, затова лечението продължава доста дълго. Вентолина отваря бронхите и е основното част от лечението, пулмикорт без вентолин нямало особен смисъл.
Мн трудно намерихме вентолин за инхалации.  Ако не се намери веднага в аптеките по-добре в болницата..Ако няма вентолин може наистина поне инхалации с  физиологичен да се почнат до намиране. Студеният въздух наистина действа добре, като сме навън, дори не му чувам дишането.
 Дано скоро всички бебенца имат стабилно подобрение. Както каза една приятелка: да оставим болестите в старата година.

Последна редакция: нд, 25 дек 2022, 22:31 от Lavinka

# 426
Не знаех, че в България се казва вентолин. Ей сега говорих със съседка мед. лице. И тя каза, че само субатамол действа на този ужасен вирус. При нас се наложи и свещички кортизон да се добавят за спиране на кашлицата. Надеждата беше да започне да пие нещо като не кашля. Не се получиха нещата обаче. Инхалациите и времето навън помагат най-добре.

За захранването да се включа аз. Кашите са много, много важни. На малките им са нужни въглехидрати. Само зеленцук с яйце/месо/риба и плодове не са достатъчни. След обяда тук се препоръчва въвеждане на каша за слвдобвдна закуска. Плодовете се добавят към кашата. Аз чист плод няма да давам много дълго време. Мисля да чакам до годинката. Първо фруктозата на гладно дразни коремчето, второ плод не засища много и трето липсват важни елементи. С каката правех гризини и бисквити от кашите (нали не адеше). Сега пак така.

# 427
  • София
Аз също никога не съм давала чист плод и не виждам никакъв смисъл от това. Започнах да ги предлагам за директна консумация според сезона им. Плодовете ги вкарах в кашите и закуската. На Вентолин активната съставка е 5 mg/ml салбутамол (salbutamol), предполагам готово за инхалация. Не знам чистия Салбутамол дето е по аптеките как се дозира, но знам, че като нямат наличен Вентолин препоръчват да се купива Салбутамол. От там знам, че е едно и също. Една приятелка сега ме стресира, че Вентолина веднага трябвало да подобри нещата и едва ли не да спре кашлицата, щом не е станало след 3 инхалации да зачестя или увелича дозата. Ма според доктора подобрение трябва да има чак на 2-3 ден. Опитвам се да я игнорирам, тя много е патила, защото детето и има хроничен бронхеолит и редовно минават през курса за лечение и по принцип доста разбира и е патила. Алис също няма обичайния апетит (яде към 90-120 на хранене) след 30-40 минути дояжда още 30-60 мл. Вечер си изяжда едно 180 мл и нощес също по -малко яде. Обаче при нея и зъбите яко я дразнят, та не знам дали да се притеснявам И за това.. Ето малко забавни снимки от нашия празник днес.
Скрит текст:

# 428
Деси, салбутамола е бързодействащ бронходилататор, т.е. трябва да подейства до няколко минути. При нас се вижда подобрение около 5-6 минути след инхалация. Тогава гледаме и да предлагаме течности, че най-добре пие. Лекарството остава активно 3 часа след инхалацията. Затова и при най-тежките дни инхалирахме на всеки 3 часа. Дозата е 3 капки салбутамол на 2,5 мл физ. разтвор. Тя се определя според килограмите на детето. Мати е почти 8 кг. Щом не виждаш подобрение бих предположила и аз, че или дозата е прекалено малка или много рядко се инхалира.

# 429
  • София
И на нас Вентолина ни е на килограми - 0,15 мл за 8 кг. бебе, но е на 12 часа. Решила съм да изчакам и утре и ще ходя вторник да я прегледат пак и да видим дали е изчезнал спазъма или ще увеличаваме нещо. Тя подобрение има, ако до сега е кашляла на всеки 30 минути, сега кашля през час да кажем и няма пристъпи на кашлица каквито имаше, просто се прокашля. Обаче чак да е спряла да кашля не е ..Сега е заспала в 8 и се изкашля веднъж към 10 и спи спокойно.

# 430
Веднъж на 12 часа ми се струва много малко. Но тя нали не е с бронхит или бронхиолит? Ако само прикашля и няма пристъпи на кашлица може да и стига и това.

# 431
  • София
Ами каза, че е с бронхеолит, много лек спазъм има, но го има.. Май утре ще и направя три пъти инхалацията.

# 432
Хмм, пробвай тогава по-често. Или остави пулмикорта и на негово място пак вентолин. Щом само 3 часа е активен, значи би трябвало да имате поне 3 с вентолин.

# 433
  • София
Аз я правя смесена, доктора каза Вентолин + пулмикорт + 2 мл физиологичен и това да инхалира. Чудех се защо така го миксира, но може би да не я тормозя два пъти знам ли..

# 434
Добави още една минимум, но без пулмикорт. Така бих направила аз. Може и да изчакаш вторник и да направиш консултация първо.

Общи условия

Активация на акаунт