На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 555
  • 772
  •   1
Отговори
# 525
Момичета,честита ни нова година и от мен! От месец драпам да ви стигна и днес успях да ви прочета...малеееее, много клюка,много нещо! Болните да оздравяват!!
Гащи-ползвам 4ка на памперс,7 кг ми е момичето,сутрин си има червени следи от ластиците...някой да ползва петицата?😆много ли е по-голяма?тук няма 4+ размер
Приготвяне на зеленчуци-абе аз знам,че с варенето заминават и витамините,със замразяването също се губи от хранителната стойност..аз лично съм за готовите пюрета,безопасно,лесно,сигурно правилно приготвено(лично мнение) иначе сега като започнах захранване,аз също замразявам във формички за лед и размразявам в уреда за топлеме на бутилките. За готвене мисля да взема уред под налягане,за да се запазват полезните неща в храната
Захранване- тиквата не я хареса, давам сега сладък картоф,яде го,но при даването с лъжица прави позиви за повръщане,колкото и да разреждам с мляко за да не е гъсто. Та започнах да слагам от пюрето в един биберон с дупчеци и тя си го облизва до насита.надявам се да свикне с вкуса и консистенцията и постепенно ще пробвам с лъжицата. Започнах следобед да давам и оризова каша,пак с биберона на дупки и с лъжица. Яде си детето,обаче започна да ака по 4 пъти на ден и да се буди към 4 през нощта и да ака пак+будуване...та намалих кашата и спря това чудо.
Нощно хранене-някой беше писал отдавна,че ще пробва да намаля храната нощем,може ли обратна връзка? Йоанна яде по 90мл в 12 и в 3 горе-долу, та пробвах да намаля на 60, но просто се буди по-чедто и си го търси шишето...пробвах и да увелича на 120 та уж да изкара повече,пак не става,просто започна да ака по-често)) и от както започнах захранването горката спи неспокойно през нощта,преди само проплакваше да дам мляко,сега се върти,пъшка,пъхам биби...на 5м и половина е,може би ще карам с малки количества от новата храна до 6 м и тогава ще пробвам пак да увелича. А по повод кашите,аз не виждам нищо лошо,даже напротив, полезна и пълноценна храна-протеин/въглехидрат.
Хайде,че дълго стана,няма да изпускам вече,ще съм редовна😉много ми харесват споделянията,направо групова терапия си правим!! Слагам снимка с биберона,ако някой има същия проблем

# 526
Аз честно казано приготвям зеленчуците на  пара, надявам се поне малко да се запазват витамините. Купешките пюрета ми се струват ужасно безвкусни в сравнение с тези, които правя вкъщи, не знам на какво се дължи, а и също трябва да ги загрявам, защото ми прави впечатление, че Йоан предпочита топло пюре. Обича ги и средно гъсти, полутечните губят сладостта си някакси. Аз дояждам каквото остане, та това ми прави впечатление. Кърма и АМ не съм слагала - само зеленчук, но всеки ден ги правя наново и виждам разликите в реакциите му според консистенцията и температурата.

Иначе за гаденето четох, че при бебетата частта от езика, която предизвиква гадене стига до средата на езика, после постепенно започва да се ограничава като при възрастните само при края на езика. Гаденето позволява на бебчето да върне храната отново напред в устата, където да я обработи наново преди да глътне.
Купувам био-зеленчуци и мисля скоро да почна да предлагам и парчета, защото Йоан не приема току-така лъжицата, дърпа я, иска да се храни сам и накрая става ужасно мазало. Четох че според проучванията задавянето при ЗВБ се случва толкова често колкото и при нормалното захранване с тази разлика, че при ЗВБ бебетата тежат средно 700 гр по-малко в края на първата годинка, нямало разлика и в нивото на желязото в организма. Та това ми дава кураж да опитам пък да видим.

# 527
  • Замък сред облаците
Джина, аз бях писала за намаляне на нощните хранения сигурно преди месец някъде. Почнахме да намаляме колко мл даваме нощем, от 100 на 60 за 2-3 нощи поред, после две нощи по 30 и на третата май не се и събуди да яде в 3-4ч сутринта, а чак в 6. Сам си увеличи дневните ядения постепенно, само като ми изглеждаше неял достатъчно през деня бутах 3,5 лъжици АМ в 90мл вода за последното хранене към 23ч. Той тогава мина стабилно на 135мл на 6-7 хранения, а баш месец по-късно, тоест сега, минава на 170мл паралелно със захранването. За тези два периода вече се убедих че организма му си знае кога има нужда от повече и си се водя по него. Тъй че стига детето да си е удвоило рожденото тегло, не се притеснявай да пробваш малки промени и да видите как ще се отрази на храненията Simple Smile

Ей на, вчера изяде за СЗ 120 грпюре+каша, и допи 60мл мляко, беше видимо гладен и си търсеше. Днес наобяд много се давеше на пюрето пък - варен картоф и купешки карфиол, едва изяде 40гр и му дадох 135мл мляко. Утре ще пробвам същата комбинация, но купешка да видя гъсто ли го направих за сравнение, уж разредих с водичка. Взех комплекта лъжички на Бибс малка и голяма и му давам да се занимава с малката като поиска, днес на СЗ нямаше такова мазане, честно - чорапите бяха подгизнали чак. Но си омаха сливата с каша с голям апетит (пак слива че карфиол дадох за пръв път, иначе круши и ябълка взех за през седмицата). Отложих вечерната каша за след седмица да му навикне стомаха, че вече си ака гъсто като голям човек и не искам да го запека излишно.

По повод витамините в купешките пюрета, те минават много по-силна стерилизация от това, което минава един сварен в тенджера у дома зеленчук или плод.
Иначе водоразтворимите витамини, т.е най-вече Б групата и вит Ц намалят драстично при термична обработка, така че няма значение дали е варене или пара - и при двете стига до 100градуса. Това не значи че всички витамини изчезват, със сигурност остават достатъчно (обичайно около 40-50%). Иначе щяхме и ние да караме цял живот или на суплементация, или на суровоядство Simple Smile

# 528
АА,ти тоя трик с по-гъстичкото мляко преди сън от твойто мъж май го научи,а?спомням си една такава случка дето разказваше) абе като че ли прекалено се втелясваме и ги анализирамв тези зеленчуци..нашия педиатър все така казва-представи си,че си циганка от Столипиново,как ще му сменяш памперса на това дете,как ще го обличаш и храниш? А аз като започна едно маене и баене,май само си усложнявам нещата и за наслада от майчинството много не остава време. Та пожелавам на всички с кеф да им бършете омазаните личица на дечицата и кой колкото ще да яде. Като минат десетина години дали ще има значение колко гр пюре е изяла днес или утре...а каша със слива ще пробвам и аз да дам,толкова сладко го описваш,АА😄🤍

# 529
Йоан си пъха отдавна вече всичко в устата, каквото докопа и честно казано, не му мия играчките при всяко изпускане, така че и стерилизацията малко вече не ми е такъв фактор. Ако му харесваха, сигурно щях да му давам купешки, много по-малко занимавка е, засега не ми се рискува, а и както казах искам да го тествам с фингър фуудс, защото много дърпа лъжицата.
Иначе мазането е умопомрачително, днес ни подариха едно като жилетчица за хранене (тип дъждобранче) или пюребран е по-редно да се нарече, та се надявам, че ще намалим щетите. Слава богу пащърнакът лесно се изпираше поне, но при морков и тиква е друго Simple Smile)

Важното да похапват децата все някак Simple Smile Нямам търпение да почне да може да яде повече неща и да му правим вкусотийки. Днес за едно приятелско детенце правих палачинка с елда и банан и беше доста вкусно като за нещо без мляко Simple Smile

# 530
GinaT, не знаеш колко си права! А може и да знаеш де, но така е израза 🤣
Пиша го по повод на 10 годишните, които вече си спестяват левчета, купуват си боклуци, защото всички в класа това ядяли, отказват супа, ядат пица..и т.н. Честно, понякога се чудя защо ми беше тоя зор със солети от лимец, снакс от нахут, био банани и т.н. Мъжът ми ме окуражава, че все пак има значение с каква храна се храниш в първите години от живота си и нищо не е било напразно, но понякога си мисля да спра да го мисля и каквото такова.

И все пак съм набелязала био ферми и пак така ще процедирам. Току виж баткото се върне на снакс от нахут. 🤣

# 531
Аз много се надявам да му създадем поне някаква идея за здравословно хранене и поне в началото да заобича естествения вкус на храните, а дали ще стане не знам - лошото е че татко му не се кефи много на здравословната храна, та не знам как ще стане точно, но съм решила да пробваме са увеличим порциите зеленчуци поне и за нас няма да е лошо. А че падат стандартите с времето е ясно, ама не вреди да се опита Simple Smile)

# 532
За много години на всички!

Ние пък за пръв път от 4 години имахме гости и празнувахме. Последните 4 си стояхме сами вкъщи. Много добре беше. Мати си спа като къпан, въпреки зарята и шума у нас.

На нас ни казаха, че 1-2 дни след спиране на кашлицата трябва да спрем инхалациите. Така и направихме.

За захранването аз хич не бързам. Ще е ЗБВ, но като започне да седи. Понеже си е готов и иска, но няма как да седне му давам всеки ден 10-20 гр с някакъв зеленчук. Но аз не "управлявам" лъжицата, а той. Аз само я слагам или омазвам с пюре и го оставям да маже, дъвче и каквото поиска. Пащърнак и картоф се харесаха. Морковите нещо не можа да ги определи. А тиква въобще не му хареса.

У нас много често се ядат мюсли за закуска. Каката си прави микс от овес, спелта, просо, царевица, киноа, амарант. И аз много обичам, само добавям плод. Любими са ми овесени ядки с боровинки и малини или с банан. Та няма как да не предложа и на бебето. В началото докато не седи ще са каши, после гризини, палачинки и тн.
Някой беше писал за каша с 3 вида зърна. Тези не са хубави за начало. Зърната е хубаво да се въведат като зеленчуците. Първо безглутеновите и след 6 навършени месеца и другите. Аз ще процедирам с кашите в последователност овесена, оризова, грис, просо,  царевица, спелта, ръж и след това пшеница. Кашите е добре да се редуват, защото имат различен състав. Не всеки ден овесени ядки и плод, ами примерно един ден грис, един овесена, 2 спелта и тн. При 3 заместени хранения бих дала примерно овес за СЗ и ориз за вечеря.

И да не забравя да ви подсетя, ако замразявате. Месо и зеленчук се слагат по отделно. Картоф не се замразява, както и зеленчуците с висок процент на нитрат (например спанак). Спанака така или иначе заедно с бобови е добре да се въведе по-късно, към 8-9 месец.

Последна редакция: пн, 02 яну 2023, 22:47 от Mateya Zoe

# 533
  • Замък сред облаците
Джина, от фб групата за сън англоезичната го научих, на мъжа ми се ядосвах че така ми объркваше храненията на детето, щото нали бяхме в процес на промяна и а си сложил малко повече или по-малко оттам отидоха 30-60мин разлика в режима 😂

За пюрето от слива…… 🤣🤣🤣🤣
Скрит текст:

За нитратите важи за обикновените предполагам, био-то не са торени.

П.п.
Ще купувам и аз пюребран, видяло се е, утре мисля да проверя в ДМ има ли.

Матея понеже на едно място е написала “гриз” и не съм сигурна ориз или грис визира, се подсетих да ви кажа: при кашите търсете маркировка gluten free, че някои са с пшеничен грис или семолина у нас (тоест имат глутен). Много са шарени и подвеждащи опаковките и сума разновидности. Онзи ден с една майка 5мин четохме етикети по рафтоветв в аптеката, а тя май и след мен продължи.

За трите вида аз бях казала, но при условие че има ориз и царевица като нишесте като част от пюретата то само тапиоката в състава беше нов елемент в храненето. Бях го и уточнила в дискусията.

П.п.2 Пак се присетих нещо - овесената каша, ако не пише изрично че е без глутен може да има следи от глутен, защото често ги пакетират на едни поточни линии. Тъй че да имате едно на ум.

Последна редакция: пн, 02 яну 2023, 21:47 от АА

# 534
Матея, пореден полезен пост за захранването, благодаря ти! Аз също писах за каша 3 вида зърна, точно изхождам от това, че в готовите пюрета има царевица и ориз под някаква форма. А даже днес дадох и пюре със сладка царевица. За спанака не знаех, той също ми е планиран скоро.

Същност малко ми е странно как в така наречения педиатричен подход разни неща са разрешени по различно време, а в ЗВБ всичко когато тогава. Или моето разбиране е грешно. Не се втелясвам за зеленчуците, гледам да дам максимално много, по тая причина май сме минали повечето вече. Не съм давала само неща като боб… и май само това се сещам в момента. При алергените е ясно, че една идея повече се внимава, но се чудя от къде идва това разминаване.

Само тиква и картоф съм замразявала досега, тиквата сурова и нарязана и готвя след това на пара. Картофа вече беше направен на пюре, но не ми хареса след като размразих и не го дадох.

Последна редакция: пн, 02 яну 2023, 22:01 от Muppa

# 535
  • Замък сред облаците
ЗБВ е нов подход от 2005г като систематизиран такъв. Предполагам все още се развива.
То е като практиката с тромбофилиите, в някои страни не ги третират, ако не са високорискови, в други дават аспирин само, в трети индивидуален подход и т.н.

За нитратите пак подчертавам - в био зеленчуците няма как да има натрупване на нитратни торове. Поне засега всички писаха за био зеленчуци, че купуват. Но винаги е добра идея да киснете този тип зеленчуци поне 2ч във вода (спанак, тиквички, моркови, цвекло, марули, зелен боб). Принципно над 4-месечна възраст бебешкият организъм има механизми да реверсира ефекта на нитритите, да не реши някой че горните зеленчуци хич не трябва да се дават.
Включително на сайта на МЗ има материал и препоръки: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravos … tabolizm/nitrati/

# 536
Малеее, извинявайте, бързам аз и хиляда грешки съм направила. Ще се връщам да оправям след малко....

Някои зеленчуци според моята акушерка си имат нитрати без значение био или не. Затова от тях няма да давам сега. Четох и разни статии по темата, но са на немски.

# 537
  • София
А защо мислите, че в ЗВБ подхода е когато - тогава. Аз преди много години четох книгата на Мария Нориега, нооо мисля и там си имаше последователност като при пюретата, само консистенцията е различна. Също и се внимава с много дребните плодове как се режат и се дават малко по-натам. Не е вярно, че е толкова ларж подхода.

# 538
  • Замък сред облаците
Не се коси за грешките, Матея, така ме подсети да го упомена, че онзи ден на два пъти грабвах глутенови каши, а етикетите им на български разбира се - дребни, размазани, едва четими Simple Smile

Дай инфо и на немски, моля те, ако ти е удобно, аз си го чета без проблеми Simple Smile

# 539
Абе трябва да внимава човек, ама ей пусти 3 неща заедно да върша... Както и да е...

Старата акушерка ми повтаряше каша не е равно на каша, както морков не е заместител на картоф, така и спелта не е същото като просо. Та така се научих.

Нитрата сам по себе си не е толкова опасен, ако зеленчуци с високо съдържание не се дават сами (пюре само от спанак) и се дават рядко. Опасно е преминаването на нитрат в нитрит, който може да бъде отровен. И понеже има явно много тънкости в приготвянето, за да се избегне тази промяна, е добре да се изчака или да се даде в купено бурканче.

На лаптопа имам запаметени файлове. Ще търся като стигна от къде ги свалих. Ей тук има бързо инфо със съвети какво да и какво да не се прави.

https://www.babycenter.de/x25005313/ist-nitrat-in-gem%C3%BCse-ge … %C3%BCr-mein-baby

https://www.meinegesundheit.at/cdscontent/?contentid=10007.688458

Общи условия

Активация на акаунт