На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 550
  • 772
  •   1
Отговори
# 540
  • Замък сред облаците
Ами, само се препотвърждава инфото. След 5 месец е безопасно от хематологична гледна точка, по-скоро е изключение да има негативен ефект (т.е рискът е мнооого нисък).

Да обобщя за неговорещите немски, като наблягам на това което смятам за акцент:
(Високонитратни - спанак, листна салата (маруля), червено цвекло, обикновено зеле, савойско (къдраво) зеле, манголд; средно нитратни зеленчуци - моркови, карфиол, тиквички; нисконитратни - картофи, грах, зърнени храни, домати)

- биопродуктите са с по-ниска стойност на нитрати
- с варене и бланширане нитратите спадат с около 70%, като водата от процеса се изхвърля! Не се ползва микровълнова за целта!
- голяма част от нитратите се отмиват ако зеленчуците киснат в студена вода и се измивт под течаща вода (а не в гевгир!)
- витамин Ц предотвратява негативните ефекти от свързването на нитритите с хемоглобина, затова се препоръчва спанак да се дава заедно с храни богати на вит Ц, като магданоз, броколи, карфиол, пресни плодове или прясноизцедени сокове разредени с вода (последните две за по-големи деца)
- нитратни зеленчуци да се комбинират с нисконитратни зеленчуци и каши - примерът странно е даден с моркови като морковите са със средно ниво нитрати, можеше да препоръчат с картоф 🙃
- нитратни зеленчуци да се дават по-рядко и да се редуват с нисконитратни храни в менюто
- дълбоко замразеният спанак (тук отварям аз скоба - това е пресен фабрично замразен спанак при шоково замразяване на -45 градуса, у дома не се постига дълбоко замразяване с обикновен фризер) да се обработва директно термично вместо да се чака да се размрази
- веднъж изстинали, не се притоплят нитратни храни
- зеленчуците преди обработка се съхраняват охладени и за кратко; след сготвяне не се оставят да изстиват дълго, максимално скоро се замразяват
- да се избират бейби листа, най-външните и тези с ципа имат повече нитрати
- по възможност да се консумират зеленчуци раснали на повече слънчева светлина (т.е от април до октомври)

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 07:14 от АА

# 541
Благодаря ви за инфото, дами, полезна информация наистина.

Понеже се спомена пак ЗВБ - ето тук е схемата за захранване на Мария Нориега (не е нейна, но блогът е нейн) https://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/27/shema-za-zahranvan … -mesecha-vazrast/
има си последователност, определено, макар че и аз виждам, че някои прилагат ЗВБ без такова съобразяване. При всички положения ще се опитам да спазвам последователност и аз и да взимам предвид и препоръките на педиатъра.

Mateya, полезна идея е това за сядането, ние в момента връзваме бебето с коланите и го подпираме всячески, но не съм убедена, че му е удобно, още по-малко че е здравословно, въпреки че едната ни лекарка каза да го слагаме да сяда подпрян вече...Определено в момента си хапва не повече от 20-30 грама пюре. Чудех се и аз дали да не стартирам с пюрета и след някоя друга седмица да мина на парчета и ти ми отговори на чуденките. Вчера се видях с една позната, която изцяло е захранвала по ЗВБ и каза че не е имала никакви проблеми.

Имам и книжката на Нориега за ЗВБ и доколкото разбирам другото освен подходящата подготовка на храната е да се предлага избор от например поне три храни - идеята е бебето дв избере това, което му е вкусно и нужно на организма. Разбира се, подходът търпи адаптации според схемата - първоначално могат да се предложат няколко вида зеленчук, после и други неща, подходящи за съответния месец. Не съм я изчела цялата още, но долу горе за това иде реч. И да се даде възможност на детето да участва в трапезата на родителите, което пък значи за нас и ние малко да преосмислим храненето си.

АА, и Йоан долу горе до такова положение го докарва Simple Smile) Имаше днес в носа даже пюре Simple Smile Въпросният “пюребран” явно се именува лигавник с ръкави - видях сега че има в хиполенд, сигурно и в други магазини. В ДМ често ходя, но не съм забелязала да има, но може и да съм ги пропуснала.

Във връзка с нитритите - беленето на тиквички и моркови например не намалява ли нитратите, щом кисненето го прави и като цяло зеленчуците с кора? Това за водата не го знаех честно казано ползвах водата от тенждерката за разреждане - пак че казахте. Добре че сме само още в началото.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 03:48 от magi g

# 542
  • Замък сред облаците
Да, и беленето също допринася за намалянето на нитратите (в нитрити се превръщат след попадането им организма). Чакай да добавя и за измиването под течаща вода след киснене, че съм пропуснала снощи.

П.п. Четох сега статията на Мария Нориега и се потрисам от неадекватните наименования на редица храни в схемата (крес, нектарин, тахина, шафранково масло). Ясно ми е че идват от чуждици на определени езици, но е редно да се упоменават с българските имена щом има такива. И да уточня за шафранката - това е маслодайно слънчогледово растение (safflower), чиито тичинки като шафрана оцветяват храната, но са по-високодобивни и евтини. Олиото от шафранка има широко разпространение в храненето и козметиката. Кресон и тахан предполагам познавате достатъчно добре и нямат нужда от разяснения. Мария Нориега и сестра ѝ съм засичала по групите, изключително интелигентни и приятни жени, но когато си автор и претендираш да предоставяш достоверна информация такива дребни неща на мен лично ми бодат много очите.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 08:43 от АА

# 543
Ами защото Мария Нориега публикува схема преведена от холандски автор, демек пречупена през тяхната призма и хранене. Бърза справка в нета - няма ограничение на храните на база месеците. Има 4-5 неща, които не се правят (без сол и захар, без мед, внимава се при алергени…) и като цяло това е. Внимава се в каква форма се дава храна, не толкова каква е самата храна, а да е подходящо оформена за възрастта на бебето.  Ха интересна статистика - бебетата захранени с пюрета се давят с храна също толкова, колкото и тези с парчета Simple Smile

Между другото вчера дадох банан на парче - изправих го малко повече в стола, дадох банан… никак не се хареса 😀 доволно го лапна, после го изплю веднагически и изкара позиви за повръщане. Тъкмо спря от лъжицата ама явно тоя рефлекс не се е изместил достатъчно.

# 544
АА, благодаря ти за превода и за вложеното време. Аз спанака, тиквичките и тн. ще ги давам чак след 8-9 месец. Всичката му по-сигурна подготовка ми е стрес. А и със ЗБВ имаме време да стигнем до там.

Децата се давят без значение от подхода, да. Това е рефлекс.

Няма как някой да ме накара да слагам бебето седнало и да го подпирам. Като навърши 3 месеца му взехме стол за хранене с приставка за бебе. Там е легнало положение. Може да се наклони на 45 градуса. Аз така му давам да си дъвче лъжицата с пюрето. Края на седмицата ще му дам да си топне и каша. За ЗБВ трябва да седят наистина и то на 90 градуса. Няма как да стане сега и на 45 градуса седнал няма да дам парчета. Та така си измислих начин хем да ръфа сам, хем да е безопасно. Радвам се, че съм ви дала идея.

Мати седи с нас откакто имаме стола. На всяко хранене сядаме всички на масата и той "участва". Преди му давах играчки или празна лъжица да тренира уцелване на устата. Така се храним заедно и аз успявам да ям и той ни гледа какво правим с храната.

В ЗБВ ми допада най-много избора на детето. За обяд може да избере между 2-3 зеленчука, следобяд палачинки или гризини с някакви плодчета. Само да ви подсетя за ЗБВ. Мазнината и тук е много важна. В пюретата слагаме малко олио/масло. При ЗБВ може да се намаже или капне малко мазнина преди да се предложат парчетата.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 12:02 от Mateya Zoe

# 545
  • Замък сред облаците
Матея 🤗

# 546
  • София
Аз идвам да се похваля, дадох пащърнак днес и много го хареса. Дадох три лъжички , че ме достраша повече и като затворих пюрето ревна. Grinning Явно беше много гладна, после омете и 160 мляко и така напълни памперса както никога до сега. Не е за разправяне какво мазало беше. Хилеше се, не е тръгвала да плюва, което е много интересно и любопитно за мен, защото очаквах рефлекса да се задейства. Прави малко физиономии, но си го изтика с езика и го глътна. Ще видим утре как ще е, сега такава еуфория ме е обзела, че мисля да изкупя всички пюрета, които намеря в магазина. И за протокола, купих Бебелан пащърнак - никога не бях взимала пюре на бебелан и учудващо в съдържанието има само пащърнак и вода. Ще потърся повече за пюретата на тази марка и мисля да вървим с нея за начало.
Аз също не съм фен на подпирането на бебетата за да ядат, но моята кифла изобщо не може да седи, нищо че ще прави 6 месеца след 4 дни.. Столчето ни за хранене тук няма полуседнало положение, та явно докато сме тук ще седи в някой. Изобщо не я виждам преди 7 месеца да седне на 90 градуса. Ето едно доволно бебе, яло пюре.
Скрит текст:
П.С. Като ви чета и все по-сложно ми изглежда да правя домашни пюрета и се радвам, че не купих Филипса, а реших да давам купешки....

# 547
Аз да питам - има ли други бебчета, които не искат пюретата? Днес ни беше 6ти ден. До тук съм дала картоф, тиква и пащърнак. По стечение на обстоятелствата давам по 2 дни, иначе мислех поне по 3. Първо направих с домашен картоф и не му хареса, но хайде, нормално, за първи път опитва нещо различно от мляко. На втория ден взех готово пюре, за да видя дали ще е същото...ами същата работа. После пробвах с тиква, домашна. Идеално се пасира и беше вкусна, но аз обичам тиква и затова я оцених. Тя беше с една идея по-добре, но пак стиска устата. И втори ден давам пащърнах с картоф, защото не намерих само пащърнак. И него не одобрява. В началото отваря устата, но като опита и чак се разтриса. Избутва си още с езичето. Ще предложа и морков, но не мисля, че и с него ще имаме успех. Не помня с брат му да е било така. Не знам какво ще го правя този малкия. Няма да се отказвам, но и ми е малко притеснено, че вече си е на 6м, но няма как да го накараме насила. Иначе има голям интерес към храната ни и веднага дърпа всичко да си слага в устата.
Давам му лъжичката да я дъвче, но ако съм я топнала в пюрето не я иска.
Мисля да пробвам с такъв биберон, който Джина е показала. Днес ги гледах в ДМ. Не видях да има от тези лигавници, които се обличат, понеже някой питаше.

Да ви кажа бях се засилила да правя всичко домашно, поне това, което имаме от градината, но сега мисля, докато видя ще яде ли изобщо, да взимам готови пюрета. Така или иначе всичко изхвърляме. Изобщо не ми харесват на мен, има деца, които ги предпочитат обаче.

В столчето за хранене го слагам на 45 градуса наклон. Не в готов за повече, пък и ако го сложа се избутва напред. За справка брат му седеше по-изправен, когато започнахме захранването. Но този малкия е голям съсел хаха. Даже таблата от столчето не я слагам, защото е изритва и му пречи. Днес бяхме на разходка и не се предаде да заспи в количката. Унася се и започва да плаче, че не иска в нея. Само, че се качихме в колата и веднага заспа.

Аз съм категорично против подпирането с възглавници. Даже ми беше много съвестно докато го наснимах, когато стана на 6м, но беше за малко. Когато си бяхме на село обаче само ми се повтаряше как трябвало вече да го подпирам, защото видиш ли бил вече на 6м и трябвало да свиква. Даже ми демонстрираха нагледно как точно. Другото, което ме издразни е, че пак ме увещава свекървата като стане на 7-8м да ми кваси домашно мляко и да му давам "за да подхвръкне малко", каквото и да означава това. Някаква жена била давала биволско мляко на детето си и било чудно. Не ми се влизаше в отбранителен режим, защото веднъж вече казах, че няма да му давам и не ми се обясняваше отново. На брат му дадох кисело мляко след 10м.  Първо си помислих, че има предвид да му давам от време на време, но после загрях, че явно има предвид все едно вместо кърма. Ядосах се, че не се сетих навреме и вече беше късно.

# 548
Ох, леле, много смешно ми стана от тази твоя свекърва хаха. Аз и майка ми и свекървата не давам гък да ми кажат, защото само се ядосвам. Майка ми навремето я учили, че трябва на нея да и е вкусно пюрето, за да го ядем и ние, та сме али и солено и сладко от доста рано. Казах и че е вредно за бъбреците и не може сол, но тя не пропуска да си повтори и потрети препоръката. Понякога ми се е случвало да ги питам нещо съвсем конкретно и съжалявам, защото после получавам информация за цялата схема на захранване от едно време, все едно “падна ли ми сега, ще ти кажа къде грешиш” 😂

Мис, щом не иска пюрета, а пък проявява интерес към храната ви може би е добър кандидат за ЗВБ като почне да сяда. Иначе ти топлиш ли пюретата или ги оставяш на стайна температура? Споделих наблюдение, че нашето бебе ги предпочита топли. Монопюре от картоф честно казано не е много вкусно май, аз днес пробвах преди да дам на Йоан и малко нагарча.
Иначе мисля, че е нормално в началото някои бебета само да опитват, според мен не му е дошъл съвсем моментът, аз се радвам и на няколко лъжички, за количества изобщо не може да се говори. Само онзи ден му направих едно пюренце от лидълски био моркови и му го пасирах доста фино и яде от него лакомо поне 10-15 малки лъжички. Картофът само му предизвикваше гадене обаче, за пръв път го видях на живо тоя ефект.

# 549
  • Замък сред облаците
Йоан до момента с апетит най яде картоф с тиквички, картоф с броколи, ябълка (от днес) и слива. Картоф с моркови или пащърнак са му гадни, какво остава пък и монопюре от тия, чистият картоф също не е фен вече. Тиквата се приема що годе в комбо. Тъй че пробвайте с комбинации или да въведен нов зеленчук със стар и да видите как им. харесват. Пащърнака и морковите имат много силен вкус самостоятелно дори за мен.

А, пробвайте и консистенцията да е помти като на боза - плодовите и броколите ми прави впечатление са такива и с тях най-малко се мръщи.

# 550
Аз имам един лаишки въпрос- започвам с картоф 2-3 лъжички, после ми казаха да удвоявам и мисля на 4-ти ден да вкарам втоти зеленчук с него пак да речем добавям 1-2 лъжички за начало, но после в каква пропорция  да продължа? Тази част ми е малко неясна и мога ли да смесвам след време 3 зеленчука ? И горе долу колко грама е една лъжичка, за да мога да си представя ориентировъчно колко дни биха били необходими  за заместване на хранене, ако вземе че прояде, че днес не се радваше особено на картофа.

За киселото мляко аз мисля да го вкарам след 10/12-ти месец, забравих точно кога бяха препоръките, но ще се съобразя. И на мен ми подмятат кога ще гп "подпирам" с възглавници и давам соколо и мляко и дрън и дрън, но аз си ги пускам покрай ушите, за да не насмотам някои роднини Grinning

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 19:16 от mexicana___

# 551
  • Замък сред облаците
Аз давах 5 дена картоф в началото, да свикне стомахчето с новия тип храна, реално само първите 2 дни се мръщи тогава (според мен е нормално, още се шокира от новите усешания). Нова храна смесвах 50:50 с картоф в първия ден на новата храна, следващите два променях в зависимост харесало ли му е или не.
Някоя мама беше писала, че нова храна дава чисто пюре, ама при нас поне с пащърнака и моркова не сработи та така тръгна смесването.

# 552
За много години мами. Бъдете здрави, вие и семействата ви ❤️

Ние изкарахме неприятно празниците, бебка хич не спи нощем, буди се през час-два, през деня през 20-30 минути и всичко е съпроводено с рев. Всички сме шах и мат от това бебе, не съм спала от не знам кога и не мога да разбера какво я тормози - газове ли са, зъби ли са, алергия ли има или просто е характер.

Като гледам колко четете за захранването, аз нямам никакво време да чета пък и да прочета, не мога да го осмисля, карам по инерция. Гледам да давам нещо ново на два-три дена и онзи ден се замислих, че всъщност много сме напреднали, мога да почна жълтък или месо. Зеленчуци е хапвала картоф, тиква, морков, бял морков, пащърнак, тиквичка, броколи, почнах и за следобед да правя царевична каша с пюре от круша. Може спанак и батат да дам и до там, някой зеленчуци ще са по нататък, като грах и други, че с нейния проблемен корем ме е страх. И с плодовете ще е така, ще въведа няколко и другите по-нататък. Кашата сама си я правих, като качамак от брашно, крушата също е домашна. Правя и домашни пюрета и купешки давам, броколите и белия морков примерно. И тя много хареса пащърнак, от тиквата и се образуват газове. Въпреки че давам разхлабващи още се мъчи с изхождането, изхожда го като пластелин и пробиотик давам. Хапва различно от 30 г до 80г, не винаги с голямо желание, но успявам да я лъжа да яде. И аз ѝ давам лъжицата сама да я облизва, после е страшно мазало сменям дрехи и къпя глава, мия уши, но съм готова на всичко само и само да яде. Много ми е голяма надеждата да я захраня хубаво и да започне да спи. Че и кърменето е мъка, много се разсейва, суче, зяпа, пуска, сърди се като прибера, дърпа блузата, айде пак. Реве за щяло и не щяло, в никой друг не иска да стои, само в мен просто не помня откога не съм спала, минус 2 кг съм от стартовите на бременността. Всички ми казват, че съм като някаква сянка.

Иначе във физическото развитие няма грешка, да се обръща по корем и на сън може да го прави, буквално, често се събужда поради тази причина, защото се е обърнала по корем. Лази по корем и успява да се довлачи до някоя играчка, а вече от нова година насам застава и на четири крака и почва да се клатушка напред-назад. Тази вечер след къпането голичка го правеше без проблем. Когато я сложа в мен седнала стои хубаво изправена, не се обляга.

Кисело мляко след 10 месец сигурно ще дам, зеленчуците ги смесвам, като добавям малко от новия.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 20:36 от deska90

# 553
Деси, радвам се, че и ти имаш удоволствието да видиш що е то бебе да яде. На мен чак не ми се вярва Grinning

Mис, писах вече, че имам горчив опит с неядене. Тогава много четох и се съветвах. Изрових си записките и ще ти ги преведа (на немски са заради ММ). Знам колко е изнервящо.

Има бебета, които в началото не искат да ядат, други започват добре и по някое време пак спират да се хранят, трети не познават чувство за ситост и ядат много. При всички положения е много кофти за родителите.

Бебето отказва пюре:

1. Причина: бебето не е готово още
     Решение: спираш за около седмица и после пак започваш. Може да има резултат.

2. Причина: Храната не е в обичаната консистенция на детето
     Решение: пюретата се правят по-гъсти или по-редки, проба-грешка докато не се уцели. Друга възможбост дава ЗБВ

3. Причина: неподходящ момент. Ако са изморени, гладки или превъзбудени често бебетата отказват храната.
Решение: Опит да се даде по-рано, след сън или на спокойно място без разсейване

4. Причина: ЗЪБИ. Ако в момента зъбче е на път е нормално да не яде.
Решение: чакане и търпение докато се появи

5. Причина: За някои хора зеленчуците имат гаден, горчив вкус. Някои деца и до 12-13 години затова не ядат зеленчуци.
Решение: опитай с каша или плод.

6. Причина: Непоносимост към нещо.
Решение: Гледаш състава на храните и птедлагаш нещо със съвсем друг състав.

7. Причина: Неподходяща температура.
Решение: Опит да се даде едно и също по-топло или по-студено.

8. Причина: Избягване на определен цвят. Ако например бебето не понася бетакаротин, може да отказва оранжева храма.
Решение: Предложи нещо със съвсем друг цвят, зелем примерно.

9. Причина: Не разбиране, че и тази храма е като на големите и се яде.
Решение: Слагаш една купичка и на баткото и той яде заедно с бебето. Алтернативно може да направиш пюре за всички. И да седнете заедно да ядете.

10. Причина: скок в разтежа. По това време са супер заети да прилагат новите умения
Решение: Търпение

11. Причина: Мама е несигурна и затова и бебето.
Решение: успокоение на мама

12. Причина: Детето просто не иска. С Деси имаме опит с това.
Решение: Игнор на ситуацията пред детето и много споделяне тук и с близки хора.

Надявам се да съм ти била полезна и твоя мъник скоро да хапва.

Мексикана, бих дала по 2-3 дни един зеленчук. Вкараш ли 3 можеш да комбинираш. Обаче имай в предвид, че не ти, а детето си увеличава или намалява количеството.

Лигавче с ръкави взехме от Икеа. Много са добри. За ДМ не знам, в Росман предлагат.

Деска90: стискам палци да се кротне вече твоето бебе.

# 554
Аз давам чисто/моно за сега. До тук сме минали морков, тиква, пащърнак, карфиол, броколи, тиквички, сладък картоф и няколко лъжички круша. Предстои обикновен картоф, грах, бял морков, сливи, ябълки, зелен боб, чушки, дюли, чесън, лук, праз, целина (алерген)... вероятно съвсем скоро ще включа и пилешко. Реално яде по няколко лъжички. Явно и с нея няма да стигна до заместване по бързата процедура.
От два дни и млякото намали доста.

Първите й срички бяха ба ба. Има и да да и ня ня Grinning , но основното е ААААААААА - АААААААА-ААААЯЯЯЯ

Общи условия

Активация на акаунт