На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 546
  • 772
  •   1
Отговори
# 555
Мекси, не го мисли толкова. Давай в началото по-малко (няколко лъжички), на следващия ден повече. Дали ще ги дадеш чисти или миксирани май няма голямо значение, освен евентуалното общо  количество пюре, което ще изяде бебето. То ще си покаже колко точно иска. Сипвам пюре в купичка, меря купичката преди да дам каквото и да е било, меря после след ядене, за да видя какво количество е изял.

Аз давах основните чисти, защото ми се искаше да опознае чистия вкус на зеленчука. Някои ги намерих само миксирани, така давах също. Можеш да смесваш колкото зеленчука си поискаш, стига само 1 да е новия. Като за голям човек общо взето. Вкъщи много се ядат крем супи - понякога правя само картоф и морков, щото друго няма. Друг път слагам 10 зеленчука, щото толкоз има и чистя хладилник 😀 както дойде. Мисля схвана идеята.

Заместване може да направиш само след като вкараш месо/жълтък. Преди това е хубаво АМ/кърма да преобладава в храненето. По-малко пюре, повече АМ/кърма. Може да добавяш АМ/кърма в пюрето (ама тогава не заместваш нищо, щото все пак “заместено” означава да няма млечно хранене), може да го даваш и отделно.

Иначе аз съм дала картоф, сладък картоф, бял морков, обикновен морков, пащърнак, спанак, грах, царевица, карфиол, корен от магданоз, тиква, тиквичка, броколи… май туй то. Бе бая не съм дала ама купувам пюрета от магазините на поразия 😀 утре съм планирала пуешко за първи път, да видим с какви зеленчуци ще го измисля. Вкъщи магазин мога да отворя, толкова много пюрета има…

Деска, измъчихте се вие! Гооолямо гуш!

При нас новото е, че се опитва да пълзи, но успява само назад 😂 и още повече се ядосва, и още повече почва да мрънка. Колкото повече се напъва да се премести напред, толкоз по назад се мести. Защо, защо всяко ново умение трябва да бъде съпроводено с толкова много мрънкане и рев докато го научи, бе, защо?! Иначе пак днес, чудо на чудесата! Завъртя се по корем докато спи, за първи път от както се върти насън не я дигна таз глава нагоре, ами я пусна долу и продължи да спи! За първи път! Най-накрая разбра, че щом е по корем не е нужно главата винаги да е вирната горе. Не знам как ще се научи да се обръща на обратно като той няма грам желание да прекарва каквото и да е време по гръб…

# 556
Малко успокояващо ми действа като виждам, че има и други бебета, които хапват по-малко. Хем знам че е нормално и че детето си има свое темпо и пак малко се притеснявам. Фактора увереност на майката също го отчитам и забелязвам, че бебето хапва с повече апетит като сме в настроение, спокойни - и той и аз. Ако се забавя с пюрето до момент, в който му се спи вече или си иска кърмата не ни спори много.

Като махнем леката неувереност дотук ми е много забавно и мило захранването, направо се разтапям като му видя любопитния поглед 😁 Ужасно са сладки тия дечица.

Тези от вас, които дават купешки пюрета, как ги затопляте до приятна температура, или ги давате на стайна? Кои пюрета са най-хубави според вас? Утре ще ходим напред назад и няма да имам време вкъщи, та се чудя какво да взема.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 21:54 от magi g

# 557
  • Замък сред облаците
На водна баня топля зеленчуковите. На стайна само плодовите с малко каша.

Поръчах си и малките буркани на Гуш (имам голям за себе си и съм доволна) за детето като излизаме, но утре тепърва ще пристигнат.

# 558
Никога не съм виждала бял морков по магазините и пазарите, а го изреждате отделно от пащърнака, тоест е нещо различно? От къде го купувате?
Как съхранявате играчките? Иска ми се да й взема някакъв кош или панер, но да има капак и да бъде от плат, за да го пера. Разгледах в юск, пепко и синсей, но не откривам нищо такова.

# 559
  • Замък сред облаците
Има готов бял морков на Хип.

Кош за играчки взех плетен ракитен от Юск без подплата. Дезинфекцирах със спрея ка Детол.

# 560
Пюрета давам или на стайна температура, или топля на топлилото на филипс. https://www.philips.bg/c-p/SCF358_00/fast-bottle-warmer ама това е щото бебето не е претенциозно и яде/ не яде всякак пюрето. За навън и аз не съм го измислила как ще става, засега отбягвам. Термоса ни за навън е такъв, който топли на водна баня, предполагам така ще действаме като дойде момента.

Белия морков е готово пюре на хип, ако бях намерила обикновен морков тогава, определено нямаше да го давам този. Различно е от пащърнак, на вкус е като обикновен морков, но не толкова сладък. И аз съм на принципа, че на бебето трябва да се дава каквото ядем и ние, а аз бял морков не съм виждала досега. Виж лилав морков ядох наскоро, ама пък не съм виждала такова пюре готово 😂 не беше лош белия морков, одобри се.

Играчките седят в една дървена щайга от икея и в един кашон… определено ще следя за идеи, щото това е само временно решение при нас… а те се трупат ли трупат.

# 561
В едно кашонче ги мятам и мия на чешмата с гореща вода, това ми е дезинфекцията. Признавам, вдигам от пода и давам, но така или иначе скоро ще лази.. Ако не се кротне толкова ще мога да го чиста и този под 😂

Благодаря ви за милите думи момичета, знам че много мрънкам тук, но като споделя ми олеква, много сте мили. Вече се опитвам да гледам реално на нещата, като пропълзи или проходи ще се кротне и дотогава сигурно ще ми секне кърмата и драмата с постоянното сукане ще спре.

Бял морков има на Hipp. Да споделя че купих телешко и пилешко на DM bio марката.
Пюрето или пресипвам в малка купичка или бурканчета го слагам в по-голяма купа с гореща вода и така храня, там го държа през цялото време, защото май топло по ѝ харесва, като е студено отказва.

Да отбележа, че банана едва го яде, нито намачкан, нито цял. Всъщност цял и хареса дотолкова като нещо, което да гризе.

# 562
  • София
И аз минах през ДМ, взех 5-6-7 пюрета, някои еднокомпонентни, други двукомпонентни. Честно казано с Калин карах само на първите, чак после с повече вкарани неща и месо давах микс зеленчуци и т.н, но с нея смело взех пащърнак с картоф и мисля да дам чист пащърнак 2 дни, на третия да е микса с картоф. Не мога да следвам схемата с 4-5 дни ядене на едно и също абсурд просто.
По повод разнообразието, аз съм на другата крайност - искам да запозная детето с възможно най-много вкусове и то да си реши какво обича и какво не. Защото вкусовете се учат и ако не му предлагаш киноа, ми много ясно, че няма да яде киноа. Мъжа ми е типичен пример за това колко малко неща яде, защото само тези неща е готвила свекърва ми. Чак не можех да повярвам как не яде риба (защото не обичал), агнешко,  ярешко (по същите причини), патладжан и разни други неща, които пък в нас се готвят и обичаме. След 12 години съвместен живот ги обича. Като захранвах Калин пък аз се научих да ям авокадо, което пък иначе не ядяхме. Също се научихме да ядем фурми, овесени ядки, качамак. Започнах да ползвам и други видове брашно като правя разни бисквити и мъфини.. и всичко това заради Калин. Мисля, че няма лошо да предлагам просо ,амарант и какво беше още там. Grinning Може с нея и други нови неща да се научим да ядем... Към момента Калин яде всякакви меса, морски дарове, риби и какво ли още не. Може да ми е злояд, но държа да опитва всякакви нови неща.
Ох, Матея какви спомени ми навява твоя списък... всичко по него е изпробвано многократно ахахахах.
Имам много яка купичка за навън тип термосче, утре може да я снимам и мисля с нея да излизаме. Иначе притоплям лееееко пюрето на водна баня преди хранене. Ако е от хладилника същото нещо. Кисело бебе или на което му се спи изобщо не бих подхванала да храня Grinning Аз не искам да замествам ядене поне до края на 7 месец. Ще се водя по нея де, ако много и харесва пюрето ще давам повече, но определено съм фен на млякото като основно хранене до 10 месец. Моята е такава мързелана, още не иска да се върти. Завърта се само ако батко и е от другата страна и иска да го види, иначе си седи в каквато поза я оставя. Постоянно се изправя на преса обаче и дори легнала да е става на 45 градуса сама и си седи така. Днес се завъртя по корем и аз възкликнах "евала мамо време беше" и тя се попиля да се смее. Все едно знае колко е мързелива и как и се подиграваме.
Адаш, стискай зъби още малко остава! Аз съм на мнение ,че най-любимия ми бебешки период е от пропълзяването натам... пуснеш го в хола, обезопасено разбира се и откарва 2 часа изследвайки.... любимо. Дремките също са вече само две, по-малко нерви хабиш в приспиване и изобщо само положителни неща, Оммммммммммм!

# 563
Аз се зачудих изобщо що за зеленчук е, не съм го срещала, после реших, че са едно и също с пащърнака, но явно не са Simple Smile

Моята бузанка не се върти все още ама въобще. Лежи си по гръбче и си разглежда наоколо. Еми....каквото такова, явно няма да се завърти. Или поне не сега. Коремни преси прави иначе, по-вероятно е да седне директно от легнало положение. В болницата беше много близо до завъртане, но не й позволих, че не исках клипчетата да са от там и да се сещам всеки път като ги гледам. Сега сме си в къщи, но пък преустанови опитите 😂 Еми здраве да е Simple Smile

# 564
Благодаря ви, ще тествам утре някое пюре. Аз минвам да кажа преди сън по повод играчките - чета сега една книжка, в която препоръчват детето да няма много играчки - не повече от 4-5 неща, за да може да се фокусира за по-продължително време върху едно нещо и да развива концентрация и въображение. Освен това според авторката така по-лесно ще научим детето да си прибира играчките като порасне малко. Има логика, та аз лично мисля да приберем една част някъде и да ги извадим след време. И на мен ми се струва, че малко прекалено много неща слагаме пред него, а той милият най-много се вълнува от някой чехъл или капак на картонена кутия, та ми се стори интересно като идея.

# 565
  • Замък сред облаците
Морковите и царевицата както и много други зеленчуци са ГМО чрез естествено или специално селектиране, така че да се превърнат в устойчиви високодобивни сортове.
Истинската някогашна царевица в Америките е била разноцветна и с 20 зърна на целия кочан. Картофите и днес са стотици видове и цветове. Морковите също, даже тази пролет си засях и лятото брах оранжеви, червени и бели морковчета от саксия. Белите бяха малко разочароващи, тънки като пълнител на химикал 😂

# 566
Благодаря адаш. Ооооооооммммммм 🧘‍♀️

Raffaella_ сега ме подсети, че в групата на голямата имаше дискусия - едно и също ли са бял морков и пащърнак или не 😁

Magi играчки колкото искаш, но слагам в по една две и на гимнастиката беше така, виждам я, че иначе не се заиграва. Като е една прави всичко възможно да я докопа.

# 567
  • София
Да ви кажа и пащърнак и бял морков научих от бебешките пюрета, преди изобщо не знаех какво е това Grinning

# 568
АА, има разлика между селекция, хибридизация и ГМО. Царевица, Соя и Рапица са на 80% ГМО в световен мащаб макар това да не е официално. В България уж са забранени, но масово се сее такава царевица. За щастие морковите не са от такова стопанско значение и там все още има много от старите сортове, които сме яли като деца.

# 569
  • Замък сред облаците
Филме, права си, разбира се, но в общи линии резултатът и целта са сходни, просто едното е в лабораторни и ускорени условия и разбира се чрез научен механизъм. 🤗

Идеята ми беше да подчертая колко сме свикнали с определени предлагани варианти, просто защото са икономически най-изгодни за отглеждане Simple Smile Но разбрах критиката ти към етикета ГМО, и да - не ядем ГМО продукти в същинския смисъл (за щастие и уж).

Общи условия

Активация на акаунт