На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 542
  • 772
  •   1
Отговори
# 570
Селекция и хибридизация се случват на полето, чрез кръстосване на растения от един вид. При ГМО имаме трансфер на отделни гени от друг вид. Например от риба в соя.

В днешно време няма как да се избяга от консумирането на ГМО. Почти няма храна в магазина, която да не съдържа соев лецитин, соев протеин, соев сос, тофу, соево мляко, соево брашно, соево масло, рапично олио или царевичните - царевично нишесте, царевичен сироп, царевично брашно, царевично олио, високофруктозен царевичен сироп, декстроза, корнфлейкс.

П.с. сега погледнах списъка на разрешени ГМО култури в ЕС и сред тях има и захарно цвекло. Значи и ГМО захар си хапваме.
И ГМО месо, от животни хранени с ГМО фураж от вече посочените култури.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 00:25 от fillme

# 571
Маги, майка ми не ми се меси и не се налага. Вчера ме пита след като съм почнала захранването дали му давам сок, казах не и до там. Свекървата е друга бира. И тук съм писала как ми пишеше по нощите как да кърмя, как да се цедя, при условие, че не си е кърмила и двете деца, а на мен ми е второ. Включва се от време на време-  това прави, онова прави...Даже и за баткото още ми дава наставления какво да му давам и т.н. Аз си пускам покрай ушите, но понякога се изнервям.

Пюретата винаги ги топля на водня баня. Аз самата не обичам студена храна. (Имам един приятел, който яде супа направо от хладилника бляк). Топля в бурканче, после сипвам в купичка, макар да знам, че няма да изяде нищо или минимално количество, но ми е хубаво всичко да си е както трябва, а и искам той да свикне. Изчаквам малко да изстине и предлагам. Засега даже не меря нищо, просто не виждам да има смисъл. А с брат му мерих, лъжици броях. Само да прояде всичко ще броя.

ЗВБ не съм го обмисляла, но не мисля, че е моето нещо. Аз съм голяма паника и самата мисъл да си сложи нещо по-голямо в устата ме ужасява. Ако кажа на баща му сигурно ще ме помисли за луда.

На картофа и пащърнака сложих кърма и не мисля, че е било чак толкова безвкусно. Тиквата сама по себе си беше сладка, така че кърма там не добавих.

Мексикана, според мен не го приемай толкова буквално. Първия ден 2 лъжички, вторият и 5-6 да дадеш нищо няма да стане. Може да смесваш и 10 зеленика стига само един от тях да е нов, другите да са въведени, за да не се чудиш, ако има реакция от кой точно е.

Деска, гуш! Дано се кротне девойката. Да ти кажа и аз вече съм по-малко килограми от тези, които бях преди да забременея и не ми е окей. Видимо отслабнах и в лицето ми личи, като се гледам на снимки не се харесвам. Мъжът ми преди празниците ме пита колко кг съм, че ми избира дънки хаха и като му казах се изненада, защото месец преди това беше запомнил друго число. След раждането на баткото беше същата работа. Винаги съм си била слаба, но се стопих още повече. Кърменето много влияе. Направо ми изпива силиците моят господин.

Матеа, много благодаря за труда да ги преведеш. Беше ми полезно! Явно ще трябва да изпробвам различни варианти или просто не е готов. Някои директно ги изключвам, върху други може да се помисли. Ние утре сме на ваксина и може да се възползвам от това, че не трябва са въвеждам нищо ново, направо няколко дни да не давам нищо. Ще говоря и с педиатърката.

Бял морков днес гледах пак в ДМ. На баткото съм давала, защото майка ми беше купила. Чудих му се, но разнообразние да има. Иначе ние бял морков не сме яли.

Пюрета на ДМ Baby love, Bio, Гербер. Харесвам ДМските, защото са изчистени и са на доста прилични цени. Каши на баткото съм купувала на Тьопфер.

За играчките и аз търся нещо за съхранение, защото сега са навсякъде. За бройката също е така. Малко играчки, който се прибират и на тяхно място се вадят нови. Гледам Марти като се завърти покрай играчките на брат си не знае на къде да гледа по напред.

# 572
  • Замък сред облаците
Благодаря отново за подробното и полезно инфо, Филме! 🤗 Ти май със земеделие се занимаваше?

# 573
При нас първите опити с храна се случиха тези дни. На нова година правих картофено пюре, но тъй като беше вечер, реших да намачкам картофа и да го дам на следващия ден с малко кърма. Тъй като искам да е ЗВБ за момента сложих в купичка и с една лъжичка, поне да си поиграе с консистенцията, да вкуси, дори и да не се стигне до ядене. Е, какво мазане беше...Grinning Не мисля, че стигна нещо до устата ѝ, още по-малко до стомаха.

Днес седнахме да хапнем, бях нарязала едно прекрасно зряло манго, за да не се развали. Сложих детето в люлката, докато закусваме, после реших малко да постои в столчето за тренировка и да ни погледа, ако не иска, да я взема в мен. Погледнах мъжо, мангото беше тъкмо резени за нея и му викам: " Да ѝ дам ли, не е сезонен плод, нито местен?" Той поиска да действаме. За разлика от пюрето парчето плод веднага предизвика интерес. Посмука го, лошото е, че много се пързаля, ако е без кората. Успя да си отхапе парче в крайна сметка. Gag-ването/загаждането е по-страшно на живо, отколкото си го представях, но реално тя се справи за по-малко от 10 секунди и преглътна. 

Все пак и купихме Икейското столче, в това на  Чиполино липсва преграда между краката, което има огромна значение май и таблата си е по-малка с 3-4 пръста.

# 574
  • Замък сред облаците
На мангото не се ли дава mango pit частта да се смуче, така съм гледала на клипчета? С нещо меко дето може от раз да й попадне парче в устата/гърлото ми изглежда нелогично да е първи опит. В см, че й е ново, ако отчупи парче може да се паникьоса и от този род презумпции за първа храна. Аз мислех в 7 месец или при поява на първо зъбче да дам морков примерно да гризе. Да е твърдо, да опознае текстурата и да си играе с езика. Засега тренира с лъжицата.

Едит: Мацки, малко съобщително комуникирам, от дете ми е кофти черта. В случая разпитвам, ако не стана ясно 😅 и споделям какви съм мяркала по въпроса, което ме кара да питам.

Още преди да почнем пюретата бях споменала, че мисля да миксирам със ЗВБ защото и без това неминуемо се стига до самостоятелно хранене в един момент. С оглед, че ЗВБ е сравнително ново течение и информация всякаква има се радвам на всичко споделено от вас, дори да не резонира на 100% с разбиранията ми. Та, прощавайте, че на моменти съм на всяка манджа мерудия 🙃. Интересно ми е и обичам да се информирам от първа ръка един вид Simple Smile

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 18:10 от АА

# 575
Сурови твърди зеленчуци са едни от по-опасните неща за задавяне според книгата на Нориега, даже морковът е изрично посочен, точно меките неща като банан, авокадо се препоръчват в началото като първи сурови храни, с които бебето да се справи, мангото има подобна консистенция, така че предполагам и то е допустимо.

Bubblez, твоето бебе сяда ли вече или го подпирате някъде?

Иначе днес взех пюре на Хип пащърнак с картоф (и двете ги е ял поотделно) преди да го дам видях, че има и малко рапично масло, малко ме смути това, ама айде, хареса му, изяде почти половината (цялото беше 190гр). Може би заради консистенцията, може заради това че е комбинирано, не знам. Може и да размисля за купешките пюрета.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 18:25 от magi g

# 576
Маги, не сяда сама, но сложена в тази позиция е стабилна за няколко минутки без да се клати и поляга.

АА, правя си справки в Solid starts и няколкото фб групи, които следя. Костилката на мангото е много подходяща, но вече я бях хвърлила, тъй като предложената храна не беше планирана, не бяхме решили, че днес ще захранваме. Мангото беше наистина зряло и много меко, може да се даде и като големина на пръст.

Във всички случаи утре сигурно няма да дам храна, днес беше просто уж да си поиграе и посмуче. Мисля да изчакам още малко + да видя кръвните изследвания, за да направя преценка.

BTW, различните деца различно реагират на текстури. Отново според форумите/ фб страниците някои деца gag-ват повече на лепки и меки неща като банан и се справят по-добре с мека, но не лепкава храна като броколи на пара.

# 577
Нали знаете, че това всъщност е рефлекс, който им позволява да върнат храната, за да я “дообработят” обратно - няма нищо страшно в него, макар да изглежда, че на детето не му харесва.

Иначе да, дават се меки храни първоначално, твърдите са опасни, защото може да се задавят.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 23:11 от Muppa

# 578
ще изчакам тогава Йоан още преди да давам парченца, кято го сложа седнал се килва надолу, ако не е подпрян Simple Smile

# 579
Привет и от мен, с пожелание за една много щастлива година, без сополи и със здрави бебенца!
При нас каката беше хремава и разбира се бебето го отнесе, ужасна кашлица имаше, вече е по-добре, дишането е чисто. Днес я водих при личната. Не знам какъв вирус беше това, но и нашите се заразиха и ММ също, а сега и аз усещам, че натам вървят нещата.
Иначе аз май съм единствената, която не е започнала със захранването. Ще изчакам все пак да си стане на пълни 6 месеца и ще действам. Аз бях споделила, че каката я захранвах със смесен подход- пюренца в началото и към 8ми месец започнах и със ЗВБ. Зеленчуците ги вкарвах само в началото с еднокомпонентно пюре и след втория зеленчук вече бяха многокомпонентни. Гледах си записките скоро, един месец след като съм започнала със захранването, съм започнала да слагам ГХИ, да давам жълтък и месо. По ЗВБ в началото и давах авокадо или зеленчуци на пара, които може лесно да хваща, например морков, брокол, карфиол. За банана имаше някакъв начин да се оставя малка част от обелката, за да може да го хване детето и така да яде. Аз го режех на дебели колелца и така давах, беше и по-лесно да го хваща. Правих много бисквтки, мъфини, палачинки, разни пръчици и кюфтенца от зеленчуци с яйце, сирене- това в по-късен етап, разбира се.
Иначе Магдалена не седи изобщо стабилно, в стола за хранен е полегнала и то по някое време се килва на една страна. Слагам я за малко колкото и тя да гледа от “високо”.
Пускам ви няколко снимки с рецепти за разни палачинки, може да са ви от полза след месец-два. Въпреки че то им супер много, но все пак.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 580
  • Замък сред облаците
Чекнах препоръките, явно са ме заблудили, една позната ми препоръчваше за избиването на зъбките суров охладен морков (голям, не бейби) да давам вместо гризалка. Иначе за ядене ясно, че сварен и нарязан по начин, с който да не носи риск да запуши трахеята.

🤗

# 581
Сега на тази възраст помня, че правилото беше дебело като дланта и поне два пръста да е голямо парчето, което им се дава. На каката давах да гризе краставица и много хубаво си обираше сърцевината, но такъв беше сезона с нея (и това много съобразявам в захранването), също така и диня, нея я ближеше милата 😁 Мисля бях споменавара, с голямата бях направила ЗВБ без да съм чела и чувала дори тогава за това. Зеленчуците в един момент ги пекох на хартия със зехтин или масълце и зелени подправки и така ѝ давах да яде, вместо да пасирам и така започна да яде повече като количество, че голяма лигня стана с тези пюрета. Гледам си записките блъскала съм ябълка, круша, само и само да ги яде. Месото хич не го яде в пюре, само дето се препотих с един заек да го наглася. Като направих едни кюфтета от тележка кайма, да видиш как ѝ плющат ушите. И не е имала един зъб тогава, май на 8 месеца. Яйчени мъфини съм правила със зеленчуци, пък колко домашни гризини, палачинки, бисквити и т.н. Бисквитки се скъсах да правя, не ми харесваха тогава други като състав.

Беба днес яде с повече желание, споделям какво промених - купешкото пюре (втората половина от вчера) го затоплих много хубаво на водна баня, като кърма температурата, и сложих капка зехтин, въпреки че има рапично олио. В плодовите ще слагам пък кокосово, че с нейния запек и как ги ака като пластелен много ме притеснява да не се измъчи. Следобед пък стана едно редичко, но тя отново го хареса. Давам идеи, за някое друго бебе ако проявява капризи.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 13:25 от deska90

# 582
Аз сега прегледах едното кратко клипче, нямам и нормална снимка от днешния момент, за да ви покажа, телефонът ми припадаше и просто го захвърлих. Не очаквах, че ще отхапе и не записвах до края.
Скрит текст:
Ето скрийншот от клипа, вижда се колко голямо е парчето манго.

Ако на някого му е интересно, книгата на Рапли, остават ми още 100 стр.да изчета:
Скрит текст:

П.С. Сигурно звуча тъпо като казвам, че не очаквах да отхапе. Grinning В смисъл дала съм ѝ парче плод какво да стане...но с картофите само си играеше, вярно, че бяха на пюре, все пак искаше само да си играе. Очаквах пак това да стане, но явно е усетила, че е сладичко и може да се опита да го стисне с венци.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 21:01 от Bubblezz

# 583
Ей мислех да я търся по рано тази книга, но все не ми остана време. Никак не е тъпо Simple Smile и аз бях така изненадана като дадох парче банан. Веднага го налапа и си отхапа. Е после го изплю, ама тва е друга тема. Моята логика е, че е донякъде познато - каквото и да хванат го пъхат в устата, не е като с пюретата и лъжичката, там повече ние контролираме нещата и е твърдо като повечето неща, които ядат сега (играчки, чехли, ръце и тн Simple Smile )

Между другото по малкото, което бях чела - ЗВБ се води горе долу от 6ти до към 8ми месец.Така или иначе е хубаво след 8ми да започнат да се дават парчета, та там двата подхода се обединяват (или по скоро различните подходи са подходи до 8ми месец, след това всичко се обединява в едно).

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 22:21 от Muppa

# 584
Здравейте,
Минавам да кажа, че и аз миналата седмица успях да започна захранването и е голям купон!:)
Засега подбирам само купешки на различни марки, за да сменям " готвачите " и рецептите:)
Минахме: морков и картов (дадох заедно по съвет на педиятър), морков и сладък картов, карфиол (хареса му),  пробвах смесен карфиол с морков на хип и горкото едвам облиза 2 лъжички. Пробвах го и аз - ми то не се яде... Simple Smile))

След първото клепане си взех лигавник -тип усмирителна риза и еднократни лигавници от Висвиталис. Ее много р добре, едното го хвърлям, другото само леко изпирам и за 20 мин е сухо.
Яде между 30-90 гр пюре. Мисля да мина още няколко зеленчука и, като най-тъмните ще са накрая (зелените). После ще вкарам 1/4 яйце. Плодови, зеленчукови.
Стана ми интересно, кога започвате 2-ро заместващо хранене? На какъв принцип действате?
Също да питам Фермите, от които поръчвате имат ли сертификати?
И аз ще почна да правя пюренца, но искам да мина основните с проверени марки първо.

Общи условия

Активация на акаунт