На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 533
  • 772
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте момичета ,Честита нова година пожелавам на всички една здрава,мирна и успешна година.
Ние от 5 месец се захранихме минахме почти всички зеленчуци.Фавам ги на обяд ,а следобяд приготвям каша (елда или овес)добавям едно малко пюренце към нея от круши или сливи за да стане по-вкусно.Сега на седми започваме и месото по препоръка на педиатъра.След него каза да вкарам и жълтъка.Знам ,че е малкл рано ,но ще ми е полезно яко ми споделите ако някоя от вас се е спряла на кухная.Аз се колебая между Фуристо,Юначе и Вълшебник?!

# 586
Фуристо ползват сол, не са подходящи сега. Аз съм набелязала TastyLab, имат и ЗВБ менюта.

# 587
Аз се включвам с молба за съвет, забравих в предния пост да попитам. Бебка много си смуче палеца, бибероната се плюе и се лапа палеца. В повечето случаи успявам да го измъкна и да вкарам бибероната, но много често се случва през нощта да не я усетя и пак да го засмуче тоя палец. И сега покрай боледуването въобще не искаше биберон, защото много се давеше от секрети, кашляше и явно с биберона ооще повече се задавяше. И през деня така заспиваше. Обаче много си притеснявам, че няма да мога да отуча. Кожата на палеца вече и зачервена перманентно, изсъхва. Някакви идеи или някой с опит с първо детенце?

# 588
  • Замък сред облаците
Био ферма Софина имат сертификат.

За храненията, като ние почнахме на 4м и 3с:
- първия месец зеленчукови пюрета на обяд
- втория въвеждане на плодови пюрета за СЗ и каша за вечеря по указания от ЛЛ - реално 10 дни вкарвам плодове с четвърт доза безглутенова и безмлечна каша за СЗ (50гр каша и 160гр пюре смесвам, изяжда общо 160-180гр, че те са по-воднисти); сега предстои да вкарам и кашата за вечеря, от нея мисля с оризова с банан да почна; отделно след вечерята все още има едно късно млечно хранене
- на третия месец се вкарват жълтък и белите меса; после глутен и се разширява обхвата на възможните комбинации храни

# 589
Йоан е с обрив май от картофа, съвпада времево и е по коремчето - почна вчера след първото даване и се усили след като дадох картоф втори път, но обривът се появява на следващата сутрин. Прилича на този, който май Мис показа след като беше яла портокал, но само на коремче.

Освен това Йоан много е засилил скоростта с лазенето и днес ме застигнал като отидох до хладилника и без да искам го бутнах с крак в челцето, поплака малко, но силно и много се разтревожих, следя го сега. Утре сме на лл, а днес следобед на уролог, та мисля да го питаме дали може да  му провери рефлекси и каквото там проверяват след удар. Поръчах кошара доста голяма от ОлХ, защото както щъка нвма да се изкефи на малка кошара, а и тествано вече. Да може поне докато свърша това онова да съм спокойна, че не е в краката ми. А и аз днес съм малко като застреляна. Утре ще ходя да пускам хормони, че в понеделник съм на ендокринолог. Та малко един такъв гаден ден днес...

# 590
Коварен е тоя картоф... Чак не вдявам как повечето започват с него. Днес за втори ден го давам. Взех готово пюре картоф с тиквички. Такова мернах като купувах мляко и реших да не се занимавам да правя аз. Горката Лъчи много се измъчи. Хем е гладна и иска да яде хем това й се лепи из устата и небцето и не може да се справи и се мъчи да го плюе и да повръща. Накрая каката се намеси и изяде това бурканче пък аз отворих една тиква от моите пюрета бурканче 106 мл и си го нагъна като пич. Малко по късно си взех за десерт банан. Така ме гледаше в устата това дете, че не се сдържах и й дадох да близне. Малеее как се настърви като куче на кокал. Ми дадох й да си смуче. Ама и това не й стигна и почна да гризе и да къса парченца. Към края си клъцна едно по-голямо и си го сдъвка. Вчера така й дадох и парче сладък картоф и успя да си отхапе. Не й ги давам в ръка, аз ги държа и поснасям към устата й.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 17:05 от fillme

# 591
Явно е коварен, да.. Не ми се вярваше, но обривът е много характерен и е странно, за да е случайност. Междувременно доста избледня, та не знам утре какво ще гледа ЛЛ, но по принцип е по-добре че минава. Иначе и на мен ми се искаше тези дни да му дам бананче, ама ще изчакам с тия си изкушения.

Водихме го при Пеев на преглед. Уж бил против забелването. Е забели го (още преди 2 седмици) и ни даде кремче за отпускане на кожата, вече почти се движи свободно. В началото много се ядосах, уж ни беше препоръка от Ася Демирева тоя лекар, но после реших, че е за добро, просто трябва вече много стриктно да се грижим за хигиената..

# 592
Ох наплашихте ме с този  картоф, аз тамън се глася  утре да стартирам с него.

Сега на 6-тия месец ще питам педиатърката трябва ли нещо да се прави по пишлето, аз по принцип съм против, ако няма проблеми, но ще я питам де.

# 593
  • Замък сред облаците
За картофа с тиквички на Хип е с оризово нишесте и е като желе, ако не се затопли, на Гербер е с по-течна консистенция и без нишесте. Тия двете съм пробвала в тази комбинация.

На Холе днес дадох 3-компонентно, с картоф, тиква и тиквички. Като супа беше, честно, детето докато налапва лъжицата половината тече върху него, дорева ми се от толкова разхищение ама не е в детето вината. Утре ще го сгъстя с малко каша, че имам още едно бурканче.

# 594
Минахме вчера на мерки и ваксина.+300 гр (7.200) и 66см, за втори месец го изкарва тези см. Забравих да го измеря днес в нас да видя.
Сложи му ваксината и остава още една. Ядосах се обаче, защото сестрата кашляше, пред кабинета имаше също кашлящи деца, а уж е детска консултация само за здрави.
 Нашата лична я нямаше, но докторката, която я заместваше каза, че някои деца по-трудно свикват с новата храна при захранването. Да му предлагам различни зеленчуци и да не се отказвам. Каза, че по принцип трябва да заместя първо обяда, но може да пробвам да му давам каша следобяд.
Даде ни талон за изследвания и ехография.

Така ми се искаше да пропуснем това, за което някои от вас писаха. През нощта го приспивах незнамколкопъти, защото започна да се върти по корем, докато спи и после не може да се обърне пак, съответно започва да плаче и трябва да го обръщам. Но не се успокоява, а трябва да го вдигна и пак да го приспя. Нищо не спах и цял ден ме боля ужасно главата.

Вчера не му дадох нищо на обяд, а днес му предложих пак тиква, за да не е нещо ново, заради ваксината.. и имахме по-голям успех. Изяде няколко лъжички. Аз да питам решихте ли вече как ще предлагате вода? Днес му дадох с чашка, защото започна да дърпа моята, докато пия и се справи добре.

Вчера го оставих в шезлонга да гледа пералнята и го видях, че вече си лапа крачетата. Та официално ги откри. Даже докато го кърмя ги вдига и си дърпа чорапите.
Вчера докато го кърмих се смя много. Цокне 2-3 пъти, погледне ме, цъкне с езиче и започва да се смее, защото и аз го имитирам.

Днес си пуснах видео от захранване на баткото. И него с картоф го захраних първо, но на него му харесало. Видях и че в началото съм му давала в шезлонга, а Марти директно в столчето го сложих. Не знам защо съм се заблудила, че и брат му още в началото е бил в столчето.

Че от картофа може да има реакция от тук го научих за първи път. Нашата педиатърка ми препоръча с него да започна.

Каша за вечеря не съм давала.

Маги, и при Марти обривът избледняваше, но после пак ставаше червено. И така докато не се скри след няколко дни. Аз бях правила снимки в различните фази, които показах на лекарката. Леле, твоето момче наистина задобрява с лазенето. Дано всичко е наред!

Пс и отново от сутринта съм започнала да пиша.

# 595
Ох, пък някои ОЩЕ не се въртим, други пролазили 🤣 Големия ми батко беше такъв бързак, на 4м зъби, на 6м пролази, на 9м проходи. на 1г3м кара тротинетка....а малката шефка само си лежи по гръб и ни следи с поглед. Ама на опашка се редим вече за целувки и гушкане с нея. Ще е голяма глезла 😍

# 596
Ох Мис, не искам да те отчайвам, ама при нас това въртене през нощта вече е от около месец… надявам се при вас по-бързо да мине. Между другото вдъхновена от една приятелка, тези дни почнах да го въртя много. Ама мнооого. Тя обяснява за нейната дъщеря, имали същия проблем като почнала да се изправя и през нощта по 1000 пъти са ставали. Каза че трябвало през деня да репетират новото умение, за да не го правят и през нощта. Та от няколко дни завърти се той по корем, аз го въртя по гръб (е сърди се понякога ама..) и вечер преди лягане 5-10 мин се търкаляме на спалнята, гръб-корем-гърб, голям му е кеф, много се смее. От както го правя една идея намаля въртенето през нощта, почва чак към 5 сутринта да го прави… ама е твърде скоро, че да знам дали е период или наистина е помогнало.

Иначе за вода - аз от новороден давам вода в шише с биберон и сега продължавам. Ползвам и неразливна чаша, но от нея се олива целия - отпива ама не преглъща явно и после е за преобличане.

# 597
Така е, всяко дете си има и темперамент и различно темпо. Аз вчера видях една приятелка, бебенцето и е по-голямо от Йоан  , обаче вика не мърда мойто дете и това е, лежеше си той в количката и по едно време толкова не му се мърдаше от топличкото, че се опита да си стигне гризалката, която лежеше на гърдите му с език 😂 но не си извади ръцете. Много сладко и забавно едновременнно. Но детето от малко е иконимично в усилията. А Джовани е малко като хиперактивен на моменти, надига врата през цялото време, все иска да гледа какво става. Аз принципно съм също по минимум физическите усилия, така да се каже - щадя се, но явно се е метнал на татко си. А и от новородено е доста подвижен, споменавала съм че на 15 дни се обръщаше по корем. Ако погледнем фактологически от 32ра до 37ма гестационна седмица се обърна 5 пъти в корема ми и всяка седмица беше ту с главата, ту с дупето надолу 😬 Някои от вас може и да си спомнят за моите неволи по въпроса. Но само да са здрави, другото ще си дойде. Днес така ми се взе акъла и така си поплаках като го ударих. Дано да не мрънка много на кошарата и да я приеме като нещо интересно. Не мога постоянно да съм нащрек, дори до тоалетна не мога да ида като съм сама, веднага тръгва по коридора, а коридорът не е много подходящ за движение на бебета, най-малкото е студено. В шезлонга пък почва веднага ъ-ъ-ъ... не обича да го връзват, не обича да го обличат, върти се като шило, реве като му обличаш ръкави, всичко става с песнички и разсейване...

Благодаря ти, Мис, и при нас точно така - изчезна вечерта и на следващия ден сутринта пак се появи по-силен, а храненето с картоф беше на обяд. Ще видим какво ще ни кажатутре, може би и той ще пие нещо.

Вода давах от малка чашка, но сега ни подариха неразливаща се чаша и за мое учудване като започна да я дъвче, схвана че пуска вода и му хареса и сега си пие от два-три дни от нея. Чашата е на Нук.

Дано минат по-бързо безсънните нощи, и още една приятелка така ми се оплакваше че нейното бебе много се буди от въртенето, но мисля за няколко седмици премина.

Ето го калпазанинът:

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 23:35 от magi g

# 598
Аз преди бях писала, че се оглеждам за чаша, защото от биберон се дави с вода.  Гледах три модела една на Томи Типи, на Нук и Жирафчето  Софи/  самият жираф, въобще не го харесвам/. Всички се водят 4+ и се надявам да имам успех. Трябва ли да гледам нещо специфично при избора?

# 599
mexicana__, и аз чакам да ми дойдат няколко различни чаши и ще пиша, ако има успех с някоя. От шише не иска да пие вода, според мен и според нефроложката е така, защото го свързва с мляко, пък дано имаме успех поне с една чаша. 😀 Вчера я водих на ехограф, много съм доволна от д-р Татяна Цанова. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт