На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 536
  • 772
  •   1
Отговори
# 630
  • гр.Пловдив
Идвам да се оплача - при нас нещата със съня, особено нощния, се влошават все повече и повече. Теоретично знам какво трябва да се случва, ама нещо практиката ми куца. От както си махна храненето в 5 и го премести в 8, се буди постоянно през нощта. Понякога или се буди и си играе по час и нещо (знам - недостатъчно будуване през деня), понякога се буди през 30-40 мин за биберон, погалване или друго нещо, и заспива пак сравнително бързо. Ама вече ми идва много това будуване/събуждане и не знам какво да правя! Опитвам се да увеличавам дневните интервали - малко трудно ги издържа, в преход сме от 4 към 3 дремки вече сигурно месец, не става и не става. Май ще се търси консултант щото не ми харесват така нещата. В тази връзка вие ползвали ли сте някой? Имате ли препоръки?

Иначе днес ще давам жълтък за първи път и ми е малко притеснено. Досега бях ларж с другите неща, щото уж не са алергени, ама реално това е първия истински алерген и… ще видим как ще се понесе.

Мирра,аз да ти кажа свикнах вече Smiling Imp

Гери се буди по 2 пъти на нощ през 4ч реално,суче по 90-100мл и я връщам обратно в кошарата,на тъмно се случва всичко ,заучено ,без много излишни движения Smiling Imp
Заспива да кажем към 21.30 най-късно непосредствено след като суче ,после е онлайн в полунощ или 01.30 и 04-05 ч ,.....та до сега цяла нощ не съм изкарала цяла без да се буди ..

Този жълтък как ще го даваш и по колко пъти в седмицата трябва да се яде?

# 631
Той да се буди за ядене ще го преживея, ама той се буди или с рев и като дадеш биба се успокоява, или просто си будува. Като почне в 2 през час да се буди, стигаме до 5 когато се буди на всеки 20-30-40мин до окончателното ставане към 7. Днес например се събуди в 3.30 и беше буден до 5…

За жълтък ще следвам тази схема

Понеже Тони позволява да му се замести ядене мисля да действам един ден зеленчук с жълтък, един ден зеленчук с месо, един ден зеленчук с лъжица АМ. Не съм сигурна колко е правилно, но засега мисля така да действаме.

# 632
Здравейте, мами!
Поздравления за Филме, че продължава да развива темата.
Виждам, че някои от Вас вече са захранили дечицата си.
Аз захраних моето на 6+ с тиквичка. Чета Маги Пашова и слушам уебинари с д-р Владимирова. Приготвям пюретата си сама, с уред. Кърмя с дохранване. Ще е интересно да споделите - по коя схема се ръководите, домашни пюрета ли приготвяте, кога започнахте да смесвате зеленчуците, кърмите ли и имате ли вече заместено хранене?

# 633
И аз  се включвам с въпрос за захранването- как редувате зеленчуците в комбинация след като сте ги въвели  вече? Давах картоф и пащърнак, но виждам, че се запича, сега се чудя само чист пащърнак ли да дам или да смеся с друго след 2-3 дни, защото се притеснявам ако продължа с картофа да не се дозапече съвсем? Междудргото аз не бях яла паюърнак, доста странен стипчив вкус, аз не усетих сладост по никакъв начин, а той го излапа и не реагира въобще. И т.к. има някои специфични зеленчуци,които няма да тръгна да правя, но искам да опита/ тип бял морков/, как предлагате готови пюрета, на стайна температура или ги загрявате на водна баня/ пара?

# 634
Здравейте, мамита! Пак много сте изписали. Малкият беше понастинал. От 29-ти започна с хрема. Бяхме при нашите в провицията.  На 30-ти го заведох на лекар. Изписаму само черни капки, Коларгол. На другия ден започна кашлица, сополи, кихане. Взех му Биозин бейби, 1 по 1 ампула витамин С. На 3-ти го заведох пак на лекар. Изписа му Калциев глюконат сутрин и вечер по 2.5мл с по 1 ампула витамн С, сироп Атосин 3х5мл. Нещата се подобриха значително. Прибрахме се на София и на 5-ти бяхме на консултация. Нашата ЛЛ го прегледа, гърдичките бяха добре. Изписа инхалации със солен разтвор 2мл, капки Инфлуцид, Фенистил и ако има течни сополки Тобрекс. Купих инхалатор, но това дете не стои с тази маска и нищо все едно не правя, като я държа отдалечено от лицето му. Не знам как се справяте с това чудо.

ЛЛ ми каза набързо за захранването, че закъсняваше са консултацията с друго бебе. Нахвърля ми какво и как да правя, от което нищо не разбрах. Каза да започна с тиква, така 2-3 дни., картоф, после картоф с пащърнак. Да ги варя в малко подсолена вода, да побавям маслко на върха на ножа и да разреждам с кърма или АМ. Не бъло нужно да въвеждам всеки зеленчук отделно, мога да ги смесвам, защото не били арегени. Плодове, само круша и ябълка варени на пара. Това е.

Малкият вече е на 6 м. и 13 дни. Днес го захраних с картоф разреден със размразена кърма. Хапна, но не му се понрави кой знае колко. Остана от пюрето. Мога ли да го ползвам пак? На стахна температура ли да стои 2-3 часа или да го прибера в хпадилник? Мога ли да ги затоплям на водна баня, щом е приготвено с размразена кърма?

П.С. Не знам какъв е този вирус, но и ММ го тръшна. Аз държах положението, но от нялко дни съм с болки в гърлото и воднисти сополи. Правя парна баня, смуча Фитолор, Кармолис, Пръскам Орофар. Няма кой знае какъв ефект.

# 635
  • Замък сред облаците
Александра, честно казано половината тема това дъвчем - върни се да прочетеш поне предните страници, да не спамим с едно и също.

Мекси, аз давах картоф 28 поредни дни, все смесен със нещо, само един ден пропусна акане, но не се запече така както тоя уикенд с банана. Мисълта ми е, че реагират различно и най-добре да се водиш по детето.
Винаги може да смениш пропорциите, иначе, примерно ако въвеждаш тиква, слагаш 2/3 тиква и 1/3 картоф. Ако се притесняваш че е запечен пропусни един ден пюрето и си давай мляко да му се раздвижат червата.

За затоплянето четете етикетите на готовите пюрета. Тези с добавено нишесте се затоплят, защото иначе са гъсти като желирани. На тях си пише да се затоплят.
На други, които са зеленчук и вода, пише “‘ако е затопляно..”, тоест може и на стайна температура да се дава. На плодовите пише на стайна най-често да се дават.

Купешко пюре се съхранява до 24 или 48 часа в хладилник (на етикета пише според съдържанието), ако не е затопляно. Тоест за затопляне отсипвайте предварително количество, а остатъка - в хладилника.
Пюре, от което е ядено - тоест е бъркано в него с лъжицата, с която се яде - не се съхранява - ензимите от слюнката попаднали там стартират процеси по разваляне.
Пюре смесено с кърма или АМ не се съхранява за следващия ден.

# 636
Muppa разбирам те - нощния сън при нас продължава да си е кошмар. Буди се през 2 часа винаги с писъци и рев - вече не знам какво я притеснява, само гадая. Недоспиването ми разказва играта, постоянно забравям. Ето днес тръгнах към лаб за изследвания, забравих си раницата, айде връщай се. Отивам , ЛЛ не е пуснала за урина направление... Прибирам се, щях и аз днес да почвам жълтък, уви, забравих... Вчера счупих на йенската капака, 5тото нещо което чупя в кухнята.
От кръвните изследвания доколкото разчитам излиза , че бебка има вирусна инфекция. В сряда сме при педиатър, дано го разгадаем това нещо.
Захранването върви добре, хванах ѝ цаката, всичко трябва да е много добре затоплено, без значение пюре, вода, чай. И вода почна много да пие, след ядене изпи единия път 60мл, вчера дори повече чай. Пюре хапва между 80-100г и като ѝ харесва доволно отваря уста.
Дано да се стегна утре и да направя малко домашни, че от няколко дни карам на купени все.

Може би имаше и друго, но ще влизам да допълвам като се сетя.

Не знам дали споделих може и да се повторя, но бебка стабилно застава на четири крака и се клатушка напред-назад успява и да се помръдне, ама повечето случаи назад, което води до допълнителни сръдни. Истинско раче. Ако седна до нея на килимчето много обича да се дотачътри до мен да ме смуче, сега примерно се преобърна дотъркаля са до мене и просто седи и ме гледа, игнорира всички играчки.

Подариха ѝ този комплект с играчки и е много интересен, в момента съм я извадила топката идеално е като стимул за пролазване.

https://www.baby.bg/product/komplekt-za-igra-fisher-price-hello-moves/

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 15:35 от deska90

# 637
Има ли симптоми на вирус или това е профилактичната пкк? Защото при бебетата гранулоцитите са по-ниски, а следователно лимфоцитити - по-видоки. Разбира се, не знам точните стойности, до които това е така. Иначе горното ми е казано от детски хематолог.
Muppa разбирам те - нощния сън при нас продължава да си е кошмар. Буди се през 2 часа винаги с писъци и рев - вече не знам какво я притеснява, само гадая. Недоспиването ми разказва играта, постоянно забравям. Ето днес тръгнах към лаб за изследвания, забравих си раницата, айде връщай се. Отивам , ЛЛ не е пуснала за урина направление... Прибирам се, щях и аз днес да почвам жълтък, уви, забравих... Вчера счупих на йенската капака, 5тото нещо което чупя в кухнята.
От кръвните изследвания доколкото разчитам излиза , че бебка има вирусна инфекция. В сряда сме при педиатър, дано го разгадаем това нещо.
Захранването върви добре, хванах ѝ цаката, всичко трябва да е много добре затоплено, без значение пюре, вода, чай. И вода почна много да пие, след ядене изпи единия път 60мл, вчера дори повече чай. Пюре хапва между 80-100г и като ѝ харесва доволно отваря уста.
Дано да се стегна утре и да направя малко домашни, че от няколко дни карам на купени все.

Може би имаше и друго, но ще влизам да допълвам като се сетя.

Не знам дали споделих може и да се повторя, но бебка стабилно застава на четири крака и се клатушка напред-назад успява и да се помръдне, ама повечето случаи назад, което води до допълнителни сръдни. Истинско раче. Ако седна до нея на килимчето много обича да се дотачътри до мен да ме смуче, сега примерно се преобърна дотъркаля са до мене и просто седи и ме гледа, игнорира всички играчки.

Подариха ѝ този комплект с играчки и е много интересен, в момента съм я извадила топката идеално е като стимул за пролазване.

https://www.baby.bg/product/komplekt-za-igra-fisher-price-hello-moves/

# 638
Здравейте,
Моят Тони вече яде стабилно зеленчукови пюрета, почти минах всичките. Изяжда по около 100 мл. Само че ме притеснява, че почна по 2-3 пъти на ден да ака.
Той беше с гадния вирус декември и след пулмокорта и вдигане на Ам на 2-ка (от лактана био) почна по 2. А сега дори по 3...
Морковите и картофите хич не му действат запичащо...
Някой знае ли по колко пъти е нормално? Simple Smile има ли таблици, правила.
 Вече не смея да му дам нещо ново, чудя се ако почнем оризови каши дали ще се стабилизира.
Иначе има час при Педиатъра другата седмица...

# 639
Ем...аз писах, писах, скролнах и затрих всичко. Много ме нерви така като стане. Grinning

Бях забравила за потенциален регрес на съня в 6 месец + скок в растежа....Очаквах зъбите да развалят непрекъснатия 7-8 часов сън, но от тях следа няма. Залепена е за гърдите ми от няколко дни, зърната ми се запалиха. Вечер непрекъснатият сън стана 3-4 часа. За сметка на това минахме на 2 дремки, 2:30-3 часа будуване и времето на дремките се увеличи от 30 минути на 1-1:30.Sweat Smile

Изобщо не дочаках кръвните както ви казах, още на следващия ден дадох авокадо, вкъщи се яде много. Круша последва, днес банан. Вкарах банан, защото малко ѝ разстроих коремчето с тия прокарващи храни и кърменето. Продължавам смело със захранването, въпреки че всеки ден съм на отказване заради страха от задавяне. Има само едно проучване, което твърди, че рискът е равен на този с пюрета, ако се предлагат храни в правилна консистенция.

Сега за водата, реших да пробвам чашата със сламка и чудо, схвана как и пие. Чашата я водят 12+, не знам дали само от страна на възможности или от безопасност. Доста се дави, защото всмуква силно.

Цял ден ръмжи и се сърди. Мисля, че иска да стигне някъде, но още не може. Пробва се да лази, но се движи назад. Прави и планкове, вдига горната част на тялото до колената и задържа на ръце. Не знам с какво мога да ѝ помогна.

# 640
  • Замък сред облаците
Акането бях чела че от 4 пъти на ден до 2 пъти седмично е ок като почнат пюретата.
Както го запече банана с кашата, вчера за обяд дадох мляко и само пюре (ябълка и банан на ДМ) без каша за СЗ + 30мл сок от слива, и днес се отприщи - 3 пъти с нормална консистенция, не на бонбонки 😅.

Последните 3 нощи много се мята на сън и мрънка, не се буди. Отдавам го на гостите вкъщи и вълнението. Ще видя как ще е тия дни. Следа от зъби не видях.

# 641
Ох моята мънина ще ни побърка.не иска да седи в други хора, дори в баща си, едвам вечеряхме, не мога да се окъпя. Не рев, а писъци и чудо. Какво е това поведение не разбирам. И като я взема млъква и ни се хили на 24, а нашата психика разбита.
Отклоненията били нормални за бебе, хемоглобина е много нисък и там ще видим. Благодаря на мамите които писаха.

Мисля, че по толкова акане е добре, не като моята запечена госпожица. Нито един разхлабващ плод/зеленчук не и подейства. Започнах да давам baby boo balance сашета и от тях се изхождаше всеки ден, даже по няколко пъти. Реших да пробвам с био Гая, да ми е по-лесно - грешка, два дни отново се запече. Хем си знам че не е за нас, нз защо всички я хвалят.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 20:28 от deska90

# 642
Био Гаята запича, в началото и ние бяхме с нея и правеше барабонки в памперса. Прехвалената Панда ни спаси нас, няма пропуск, даже и сега при захранването всичко е наред. Мисля да я спрем скоро обаче, да видим какво ще е положението без нея.

И моето зверче е в скок, тея дни е много непоносим, само реве и мрънка, нищо не го занимава, интереса му трае макс 5 минути и положението е… майко мила. Това в комбинация с лош сън, още по.

Четох за този 6месечен скок,стори ми се интересно и споделям - сега ще започнат да разбират взаимоотношенията между предметите - в,извън,под,над,до и тн. Ще започнат да разбират кратки изречения и команди -  ние се учим на “дай боц” в момента 😂 ще бъдат по привързани към нас, няма да им харесва когато се отдалечаваме от тях. Ще забелязват малки детайли повече - етикети, картинки и тн. И последно - трябва да почнат да натискат копчета (пробвам го с ключовете на лампите, ама не загрява все още 😀)

Също по Нетфликс са пуснали документален филм за бебета, беше ми доста интересен. Babies се казва, две серийки са с по 3ма учени в епизод. Препоръчвам

# 643
  • София
Muppa, моята се мята и спи неспокойно нощем като не и стига храната и е гладна. Кое хранене сте махнали в 5 нощес ли? Аз бих върнала едно хранене ако така ще спи по-добре. Тези будувания на пълен мрак ли се случват? Най-добрия съвет, който знам е да е пълен мрак в стаята, никакви разсейващи светлинки и т.н. Алис тук последните три нощи ми се будеше в 4-5 и заспиваше чак 6-6:30, на тъмно бърбореше нещо и се въртеше, аз до нея седях колкото мога будна, но накрая заспивах преди нея. Не съм святкала лампи, нищо. Беше си махнала хранененто в 5 и бяхме изместили нощното ядене до 1 на брой към 3-4 часа. Еми оказа се това проблема, върнах храненето в 2 и 5 нощес и не се мята като риба на сухо и не се и буди. Очевидно пробвахме да го махнем, но не е готова. Другото което е, пробвай да намалиш дневните дремки. Да не е оплетен деня и нощта, чувала съм за такива случаи. Аз днес съм добре, не знам дали съм -, но вече децата са си при мен и се надявам да им се е разминало. Свекърва ми твърди , че трите дни при нея е хапвала и била доволна, при мен си е все същото - не отваря баш умишлено уста, не се мръщи и не плюе, но и няма интерес да яде. Дори мисля, че нарочно го казва да ме дразни вече Grinning
Ние пандата спряхме преди 2-3 седмици вече, дори си ака по два пъти на ден.

# 644
И моята бебка има проблем с акането, но не е на бонбонки, а има вид на изходено от голям човек?! Някак си е офоремено, но не е твърдо и не прилича на запек, но ака на 3-4 дни, а си хапва доооста. И се притеснявам, че храната в коремчето се застоява толкова дни.

Честно казано не следвам кой знае каква схема на захранване, нито притеглям колко е изяла, давам различни зеленчуци, спрях с това първо един, а после да смесвам с друг и тн. Жълтък въведох не помня даже кога.. може и това разпиляно захранване да влияе на изхождането.

АА, какъв е този сок от сливи???

Акането бях чела че от 4 пъти на ден до 2 пъти седмично е ок като почнат пюретата.
Както го запече банана с кашата, вчера за обяд дадох мляко и само пюре (ябълка и банан на ДМ) без каша за СЗ + 30мл сок от слива, и днес се отприщи - 3 пъти с нормална консистенция, не на бонбонки 😅.

Последните 3 нощи много се мята на сън и мрънка, не се буди. Отдавам го на гостите вкъщи и вълнението. Ще видя как ще е тия дни. Следа от зъби не видях.

Общи условия

Активация на акаунт