На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 525
  • 772
  •   1
Отговори
# 645
deska90, по английските форуми на този период му викат 3 C's (crying, clinginess, crankiness) и започва около 27-28-29 седмица. В приложеното на Wonder weeks е в червено, че е доста критичен период, а именно когато детето осъзнае, че майката след като изчезне, може да не се върне (или поне това е обяснението на някои места). На мен едно от българските приложения ми го дава тази седмица за информация. Освен напускането на мама от стаята, детето се разстройва и когато бъде взето от друг (дори и бащата), когато бъде оставено на леглото и т.н.

# 646
Мерси Деси. Не премахнато, ами преместено по скоро. Той си е на 5 яденета от 3месечен. Преди ядеше в 5 сутринта и после към 9-10, а през деня на 4 часа. Сега яде в 8 и през деня на 3 часа. Само увеличава количествата, не маха яденета. Много категорично си показва като е гладен, не е това със сигурност. Иначе е пълен мрак, да. Даже лампичките на рутера скрихме, че много светят през нощта. Според мен е лош режим, преумора през деня или не достатъчно умора. Ама просто се провалям в създаването на режим, а и той не ми помага особено със сигнали за сън. Както си играе най-спокойно, изведнъж следва рев за сън, пък нали уж казват, че щом се стигне до рева вече си закъснял..

Тойшоп, колкото повече твърда храна даваме, толкова повече почва да прилича като на голям човек (и да мирише, пфу!) Стига да не създава дискомфорт и да не се мъчи, не би трябвало да е проблем.

# 647
  • Замък сред облаците
Тойшоп, най-обикновени сокове/нектари без захар от бебешките 4+ се водят.
Аз взех този, че алтернативите бяха плодове смес: https://remedium.bg/slancho-nektar-slivi-za-detsa-nad-4-mesetsa- … 0-ml-5119-69193/p

Принципно при лека форма на запек по себе си съдя, че увеличеният прием на течности охлабва положението, а сокът от сливи стимулира перисталтиката. За щастие и при детето подейства добре. По-добър вариант го смятам от клизмите.

Аз давам на Йоан Прокомбо бейби по укаание от ЛЛ от новмври заради сухите петна по кожата, евтин е, 4 щама съдържа за разлика от някои други марки и при положение че повечето АМ вкл Нан съдържат щама на Биогая реших, че няма смисъл същото допълнително да се дава само. Ако някой му се чуди го препоръчвам, определено мисля че все пак подобри перисталтиката, колкото и скептична да бях.

# 648
На беба са като на пластелин, точно на това ги оприличавам. С каката не помня толкова рано да са били така, но май не я мъчи, като цяло е по-добре така отколкото нищо.

Бъбълз , благодаря за споделеното, съгласна съм с всичко написано. Виждам че ме търси и се разстройва, н честно казано тя е така откакто се е родила. Мога да ти назова конкретните дати/периоди, в които е била ок, толкова са малко Grinning Мисля че и това , че не могат да лазят, нито да седят стабилно ги изнервя много. Надявам се скоро да седне и мисля, че ще една идея по-добре откъм занимания и хранене.

Прословутата панда на нас не ни помогна, толкова е зле положението с изхождането.

# 649
Аз пандата си я давам от началото и спаси положението с коликите, преди няколко седмици я спрях и разреди или станаха 2 пъти на ден по малко, колкото да изцапа памперса. Сега със захранването давам, не знам от нея ли или от пащърнака днес следобед се отприщи и толкова пълен памперс май не съм виждала при него.

# 650
Леле не знаех че има такъв период, нашето човече може би от около 10тина дни, не съм сигурна, може и повече се буди нощем с рев, но не при всяко събуждане, а по-скоро на тези след 4-5 и после ми е трудно да го успокоя. Даже започнах да го взимам при мен в леглото, той се завърта, долепя се до мен и заспива и после пак с плач се буди. Малко взех да изкрейзвам, даже мислех да заговоря ЛЛ по въпроса.

# 651
  • София
Muppa, ще ти копирам какво писах на една от юлските мами във фейса, защото от цялата информация в нета имаше няколко дребни тънкости, които пропусках и заради тях загубих един месец в нерви, че не можем да оправим дневния режим на бебето. Дори по едно време обвинявах него, че е ревливо и т.н, но проблема беше, че не ми даваше абсолютно никакви сигнали, или като почнеше да си търка очите или да се прозява беше чак след като е минал интервала за сън и е изтърван и от там ставаше тотален хаос. Ако намериш нещо полезно, което пропускаш ще се радвам да помогна. Много на сърце ми е тая тема вече с режима и спането през деня. А при вас щом нощния сън не е добре, значи 100% вие объркан дневния режим много.
Скрит текст:
На колко месеца е? Имахме голяма драма с тая пуста регресия в 5 месец. Абсолютно същото нещо беше при нас, нямаме проблем с нощния сън и също сме с две будения само за хранене. Обаче тези 30 минутни дрямки ми излизаха през носа защото се приспивахме по час и половина всеки път. Само на нощното спане нямахме драми. На края на деня беше толкова уморена, че ме беше яд на себе си, как го допускам… Изчетох всичко възможно в интернет и приложих всичко научено - оправи се, но не знам дали от моите методи или просто беше период и мина. Това, което научих е, че 1. Ако бебето спи 25-35 минути е много превъзбудено и е трябвало по-рано да го сложите да спи Ако спи 35-40 минути - не е достатъчно уморено. Пробвайте да го държите повече по корем и да му измислите други активности. 2. Дневните дремки за тези месеци са къса, дълга , къса, сиреч първа може да е 30-40 минути, но обедната трябва да е към час и нещо, следобедната пак късичка. Хубаво е да следите интервалите на будуване, ама наистина да ги следите и да ги записвате. Аз си мислех, че ги следях и доста време се лутах в омагьосан кръг и нерви, докато не започнах да си водя една седмица бележки, в колко започвам да я приспивам, колко време ми е отнело, в колко часа е заспала, кога се е събудила, пробвах да сменям интервалите - един ден я пробвах да я приспивам на 2 часа, другия на 2,15 минути и така пробвах различни периоди, като тук пак има уловка (периодите на будуване трябва да нарастват за деня , например ако първия период е бил 1:50 минути, втория ще е 2 часа, третия може 2,15 минути). При нас се оказа, че като стане в 8 периода и на будуване е 1:50 минути и като я сложех в 9:50 заспиваше от раз. А преди това я приспивах по час - два за да спи 25-30 минути. Ако стане в 9 пък тогава е повече наспана и първия период на будуване може да е 2,15 минути и сещате се целия дневен “режим “ отива по дяволите. При нас беше много драматично и ходех като буреносен облак, ставаше ми зле само като се сетя, че предстои приспиване. Слава Богу сега заспива от раз и се надявам така да продължи поне до следващата регресия.

# 652
Като започна да ви чета и искам на всяка да отговоря,после обаче се оказват толкова непрочетени коментари,че си забравям на кой кво искам да кажа и става плесканица...та ще пиша квото де сетя..тук само със записване трябва -да чета и да си водя записки😄
За водата бяхте писали-ами повече от 400 мл пие Йоанна,от край време си е така,много даже се очудих на вашите няколко глътки))
Спането и при нас е трудно,каскадьорски изпълнения цяла нощ,върти се като оня крокодил (някой беше пуснал тук)и се мятка във всички посоки,проплаква; установих,че като застане по корем, спи по-добре. Давам ту мляко,ту вода,един термос 500 мл нощем едвам стига до сутринта
Отделянето е болезнено за бебетата,направо си преживяват всяка раздяла като изоставяне,даже така се казва-травмата на изоставянето,формира оралния характер (за който се интересува от динамична психология) като за изоставяне се брои и излизане от стаята. Бебето не разбира,че съществува пространство отвъд обсега на зрението му,т.е. реалността е само това,което вижда. Аз лично като отивам в другата стая,започвам да пея,за да чува поне гласа ми,поне при моето дете работи😊
Мuрра,за нощното будуване при нас играе роля храненето и въвеждането на новите храни,пробвай да намалиш количествата на въведените храни или да забавиш малко темпото,аз така направих и спря да се буди (даже нощем и акаше като будува
Мис, мен също ме разплака,аз имам и голяма дъщеря,та тишината ми се стори и близка и толкова далечна едновременно)
Нашето бебе е Пантелей пътник,вече втори път пътешестваме с нея,сега сме в Копенхаген и тук НЯМА еднокомпонентни зеленчукови пюрета!обиколихме три супермаркета в центъра и не намерихме,накрая си купих пасатор,картофи и ще си правя сама! Имат иначе бял морков🤣нали коментирахте,че няма при вас..даже преди да се приберем ще си взема килце в куфара и ще стерилизирам бурканчета да си имам. Взех и някаква каша -мисля,че е овесена,успях само да разбера,че е от 4ти месец,още не съм дала,но като свърши моята оризовата,ще давам от тази.
За харесването и нехаресването на пюретата-забелязах,че ако е много гладна си лапа каквото дам,ако обаче не е озветяла от глад, само примлясква и се офлянква да яде.
Поздрави от Копенхаген!

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 23:50 от GinaT

# 653
Деси, много сложно ми звучи цялото нещо, поздравявам те за отделеното време и силна воля да намериш решение на проблема. Цяла наука ми изглежда...и си взимам някои съвети, дано помогнат. При нас сънят също не е цветя и рози напоследък. През нощта спи до мен на спалнята, защото започна да заспива само на гърда. Таткото е малко хремав и се изнесе в хола. Съответно като съм до нея и ме усеща, ме търси повече за ядене, сигурно са 2 пъти пак, а бяхме махнали едното. Сутринта днес имаше 5 часа будуване, след което спа 30мин само. Ясно. че съм изпуснала момента, но не мога да я оставя да суче над половин час, за да заспи, че вече тежи колкото едногодишно. За капак беше мъгла цял ден и не сме излизали, а обедното приспиване само в количката става. С носталгия се сещам как заспиваше самичка където я оставя.
Изхождането е 3-4 пъти дневно все още с консистенция на кърмаче. Беше станало зелено и по 6-7 пъти от лекарствата, но постепенно се подобрява и връща както преди.
АА, сигурно си видяла, че в този нектар има захар, но аз да си кажа. То и затова пише нектар вместо сок, нямат право да пишат плодов сок ако има захар. Просто ме подразни как в описанието пише "без добавена захар"; а в съставките има сини сливи, захар и т н.. Да не се тълкува като критика някаква, само обръщам внимание. Онзи ден се оплаквам на мама, че малката не иска да пие вода и тя "Ами като не слагаш захар във водата как да я пие, тя е безвкусна" 🤣
Бебка започна доста да мрънка като не й обръщам внимание или я оставя на леглото. Само да я погледна започва да се смее. И аз си мисля, че като започнат да стоят седнали ще се заиграват повече, ще виждат света от друг ъгъл и ще са малко по-доволни от сега.

Едит: GinaT, и аз съм така. Чета и си мисля какво ще отговоря на този коментар, а после и на другия, и на третия и накрая забравям. Лидл няма ли в Копенхаген, поне в нашите има пюрета. Не знам дали са хубави, но това се сетих Simple Smile

# 654
Ах тия долняци, как със захар, а без добавена захар.

В Копенхаген Лидл няма, доколкото си спомням, но има трева 😁 Върнаха ми се някои спомени от младостта 😂 Шегата настрана, много хубав и любим град, с удоволствие бих отишла пак, толкова е вълшебен. Хубаво да си изкарате! Simple Smile

# 655
Момичета, завърнах се 😅 Имах нужда малко да свикна и осъзная, че съм майка. Доста ми беше трудно да се организирам (все още не съм овладяла това) РЕСПЕКТ НА МАЙКИТЕ С ПОВЕЧЕ  ОТ ЕДНО ДЕТЕ ! 💐

Завръщам се с гръм и трясък и веднага споделям с вас една Коледна история. Вечерта на Коледа ми се наложи да ставам да приспивам Кристиян 200 пъти и към сутринта не издържах физически, взех го при нас, но баща му има страх да не го смачка и като го усети спи като препариран. Затова мъдрата ми глава реши да сложи един стол и детето да спи от външната страна на спалнята 🤦🏻‍♀️ Еми той се търкаля от гръб по корем и обратно, а любимата страна за тези въртележки е наляво, а точно на там е земята. От акъла ми детето се завъртя, отмести стола и тупна долу, баща му уж спеше като пор, ама скочи като планинска коза и вика "Малкия падна, въх ужас" 😑 Бях потресена едно за това, че дедето падна, ама и баща му го чу, че чак и скочи от спалнята. Той е плакал в истерия по час и половина без да го чуе, а едно тихо "туп" успя да чуе. Кристиян не се усети какво е станало, измрънка само, аз го проверих как е, взех го, след това цял ден и следващите дни проверявах как е. Та ето така моето дете изкара Коледа и имен ден. После ходи и на детски рожден ден, където имаше дядо Коледа и успя да се снима с него 😁
А нашия Дадо Коледа, който дойде вкъщи изкара шарка с жена си и двете им деца 🥴
На 27ми закарах малкия на банкет за 2 часа от работата ми. Имаше жива музика и 8 каки (на по 30години) нямаше по-щастлив от него, после си заспа слядко 😅
А пък синковеца преди около месец ми пръсна устата... Дори имам снимка за доказателство 😅 Баща му се изказа мъдро и ми каза "Ако те е срам кажи, че аз съм те ударил, ама пък поне знаем, че вече ти се съсирва кръвта, което си е голям напредък" 🤣 Два дни не го изкарах навън, че кой ще повярва, че едно 5месечно бебе може да ти пръсне устната 🤣

Миналата седмица плачеше със сълзи като видеше баща му, че ще го взима, или ако го е взел без да се усети. Голям рев докато не го взема. Попринцип нямаше по-щастлив от него когато баща му се прибере от работа, дори протягаше ръце напред 🤣 Явно наистина като са болни и търсят мама. Вече не е чак така, като го види се усмихва и седи в него, само като подам ръце да го взема хем подава и той, хем и се хварля напред 😅

Давала съм купени пюрета на различни фирми: Картоф, тиква, морков, сладък картоф, пащърнак, тиквичка, бял морков, банан, ябълка, синя слива, круша. Изобщо не му хареса пащърнака, всякакви комбинации и голямо въсене и нежелание.
Реших тези дни да започна да му правя аз пюре, т.к тиквички и картоф на Хип си хапва и му харесва, но пък чист картоф на Слънчо(само на тях намерих) не му хареса, та реших да дам картоф. Направих го по-плътно като консистенция и си го хапна с мляскане. Останах много приятно изненадана, хареса му адски много. Два дни яде прясно направен картоф, също втория ден добавих и морков, но направих едно бурканче картоф за следващия ден и още едно стерилизирах за по- следващия, следващите 2 дни бяха ми сменили детето, не иска да яде, догажда му се, а уж го направих със същата консистенция, т.к малко се беше сгъстило, днес към домашния картоф му добавих купен бял морков на хип, изяде го, ама до средата големи мъки. Та май моето дете обича ако е домашно да е приготвено непосредствено преди хранене. Седмица трябва да давам само запичащи пюрета, че беше с разстройство, да не се чудите защо смесвам картоф с моркови Може ли да дадете мнение за уреди за приготвяне на бебешки пюрета

magi g Какво е това кремче за отпускане на кожата?

и ни даде кремче за отпускане на кожата, вече почти се движи свободно. В началото много се ядосах, уж ни беше препоръка от Ася Демирева тоя лекар, но после реших, че е за добро, просто трябва вече много стриктно да се грижим за хигиената..

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 00:47 от Лотос

# 656
Леле, Лотосче, имаше и други хора, които изчезнаха и така като сме анонимни и все си мислех - абе не бяхме ли повече и къде отидоха Simple Smile) Но като писа веднага си спомних всичко! Радвам се че сте добре и че детето е преживяло добре падането.

Кремчето се казва Флуцинар и е с кортикостероид (понеже и малко беше възпалено след уж дърпането без натиск при лекаря). Има добър ефект в интерес на истината. Кожата се отпусна и сега има малко слепване от долната страна, и днес видяхме че от едната страна също се е отлепило, остава още малко, че и кремчето не може да се ползва повече от месец ( странични ефекти ). Но така или иначе трябва уролог да го изпише ако има нужда, защото е кортикостероид, не знам каква е ситуацията при вас.

Между другото от време на време се сещам и за Риане, с която раждах в Шейново, нещо заряза форума, надявам се че е добре там в реалния свят. И аз трябва да намаля малко телефона, ама трудно ми е

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 01:07 от magi g

# 657
Маги, и аз доста се радвам за това.
При нас работата е, че и мен и баща му ни е страх при миенето, малко по- малко без много натиск да избутваме кожичката надолу. И сега кожичката продължава да си стои слепната, а знам юлчета, които вече са забелени и почвам да си мисля, че ще му навредя.

Не знам защо, но си мисля, че преди беше с друго название 🤔 или вече тотално съм изветряла.
То с моето търсене на кръводарители за определен ден, че и за едните имаше и определен час, доста ме запомниха 🤣 бях като световноизвестна личност.

Последно време пак взех да се обвинявам, че заради мен и моите кортикостероиди по време на бременността малкия има хемангиом на главата, който расте нагоре и е грапав като ягодка. Знам, че все още не е открита причината, но нещо емоционално пак се разбутах и смятам да започвам да пия като за начало чай от мента за успокоение. Писнаха ми тия хормони, вече Крис е на 6++, а те все още не спират.

# 658
Аз нямам идея честно казано, тук в бг мама има километрични теми на тема забелване и аз като цяло съжалявам, че заведохме детето на този уролог и че той го забели - отново смятам насилствено. Не може хем да е без натиск, хем да се сцепи и нерани кожата. Желанието ми беше да оставим нещата на естествения процес и този лекар да благослови това ни намерение. Не знам как трябва да изглежда, ако не е забелвано изобщо. Ние не го бяхме пипали изобщо. Този крем четох сега не се препоръчва много за употтеба от деца, а камо ли под 2 годинки. Чета, че често като забелиш пак се слепва, ако пропуснеш или не забелваш добре. Не разбирам кому бе нужно цялото това нещо, но може би трябваше да прочета повече предварително и да си съставя мнение сама. Притеснихме се обаче, защото ММ е бил с къса юздичка. Но както и да е , станалото - станало. Според мен не се косете че не е забелен, ако държите на това, при много деца става мак на годинка. Няма полза от насилствено забелване според мен.

Не се обвинявай за нищо, не съм запозната с хемангиомите, но се надявам, че ще се намери решение и не е нещо страшно. Ако имаш чуденки, може да попиташ в темата на д-р Бранков, ако не си я видяла вече (детски хирург)

Ако не кърмиш може да опиташ и с жълт кантарион (също и.на хапчета), сгъстява кръвта ама това следва да не е проблем.
Не се обвинявай, сега каквото и да се случи може да го приписваш на кортикостероидите, но няма смисъл в това, без тях може би нямаше да си имаш прекрасно бебче

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 02:02 от magi g

# 659
Крем пробвахме без ефект, сега в сряда ще му прегледат сърцето и да видим как е, и да започва прием на сироп Хемангиол. Следващото е операция, но предпочитат пълна упойка, но щом се надува не се знаело колко е дълбоко, а е на главата и не  съм съгласна да го приспиват.
В България е от скромната сума 400 лв за 120 мл, а в Турция от 90-100лв. до 120-130 лв. На него ще му трябват по 2 на месец. Вече над месец чакам здравната каса да видим ще имаме ли одобрение или да ходим да купуваме от Турция.
Има една група "всичко за Хемангиомите", дори една майка ми изпрати сироп защото все още нямаме отговор от здравната каса и губим време за лечение.
Относно забелването, спомням си преди когато племенника ми ( вече е на 14 год) беше  малък как беше станал проблем и малкия беше станала инфекция. Наложи се да го цепят, сестра ми каза, че още помпи как е пищял и е плакал и е казвал, че боли. Големи гадории са се били събрали и излязли с цепването. Баща му също е цепен и има бая белег, не съм го питала дали е бил голям и има спомен. Племенника ми също не съм питала дали помни, но май утре ще го направя. Сестра ми все ми повтаря да не спирам, малко по - малко, т.к ме познава, а аз ревах заедно с него миналия месец като му взимаха кръв от пръста, а от вената като му взеха ми се наду възела на щитовидната и не можех да дишам, също и адска пот и ми стана много лошо. Цепене не знам дали ще успея да издържа. Дано не се налага да разбирам.

Не кърмя, заради лечението с кортикостероидите още в болницата ми изписаха хапчета за спиране. Как не се намери един лекар в цяла болница да ми каже да не я спирам, а да се цедя и хвърлям. Трябвало е да изчакам около 2 седмици да се изчистя от лекарствата, т.к не можех вече да търпя игли, всеки ден по два пъти ми биеха кортикостероида и го спрях на своя отговорност. Беше много болезнен (щипеше все едно е спирт върху рана), та сега ходя само на кръвни, но от 3 месеца не съм пускала, а трябваше всеки месец. Не ми се иска да го влача пак по лаборатории, че тъкмо оздравя, но пък няма и на кого да го оставя през деня да го гледа.
Виждах и четях майки как се мъчат и искат съвети как да им слезе кърмата, а моята дори тръгна след хапчето и без стимулация от страна на малкия. Текна като чешма и от двете гърди след като се разплака в болницата  30 мин по-рано за мляко. Имах и доста коластра и после хубава кърма, но ако има следващ път просто ще знам как да процедирам поне да мога да си кърмя детето, а не на изкуствени боклуци да е. Трябваха ми 4 хапчета за да спре.

Общи условия

Активация на акаунт