На юлчето захранване му предстои, а на мама да чисти следи - Родени Юли 2022 - тема 4

• 18 521
  • 772
  •   1
Отговори
# 660
Ако има мами от Варна, моля дойде мнение за гастроентеролог и по-точно проф Миглена Георгиева.

Поредната безсънна нощ, бебка се скъса да пищи и пръцка. Какво е това коремче не знам. Утре, среда сме на педиатър, но обмислям до я питам вече да спирам захранване, кърмене и да минаваме на някакво специално АМ. Много безсилна съм вече, детето видимо се мъчи, всички все ми казват че ще отмине, нормално е, не знам си какво, ревлива била. Не мога да го приема това "ревлива била", спи и се, две не вижда, нито ѝ се играе нито нищо, но пищи по цяла нощ. И всички са ок с това, защото не им е в къщата...
Да бяхме в София, ама тука никой нищо, трета глуха сме провинцията.

# 661
Доста гадно звучи, съжалявам, че трябва да минете през това. Нормално е да се чувстваш напрегната при тези обстоятелства. Дано по-бързо дойде одобрението, ненавиждам българската тромавост при подобни проблеми, и сиропът да повлияе.
А за кърменето не се тревожи - АМ не е зле, даже след шести месец по-често кърмените бебета са с дефицит на желязо, а и представяш ли си в тази ситуация да трябваше да се будиш и по-често нощем. Стискам палци детенцето бързо да се оправи!

# 662
Deska90, моето дете беше така от кърмата,започнах да давам Новалак AC (anti colic) и всичко приключи. Не знам дали го има в бг,аз живея в Кипър...но по принцип всяко антиколик мляко сигурно би вършило същата работа...преди това пробвахме едно друго антиколик,пак работеше,но не му харесваше вкуса.
В Копенхаген има Лидъл😆 но с 3 вида пюрета за големи деца или плодови. Чудя се с кво си хранят децата тука...Аз много се впечатлих от превоза,масово ей така ги возят. Мислех си колко невъзможно би било в София това)))

# 663
хах, когато аз бях преди 7 години не съм го забелязала. В Копенхаген  градът с най-развитият вело-транспорт в Европа, конкурират се малко с Амстердам, но все пак Кпх бие. Освен това Дания била най-щастливата страна, поне така разправяха, може сегя някоя друга да я е изместила. Всичко е уредено, чисто. Малко мрачно за моя вкус, ама няма как. Имаше преди евтини билети до Малмьо и от там пътувахме до Кпх, сега сигурно има и евтини директни полети. Чак се размечтах.

Но да, в България дори да се зароди такава идея трябва инфраструктура и инстински вело алеи, не като измислените сега и малко повече подкрепа от обществото, докато това се случи, понеже в момента шофьорите само се дразнят на колоездачите. Аз карах колело в София известно време преди да заживея в Драгалевци, тук няма смисъл от такива неща, и си мисля че просто съм обичала да живея по ръба 😁 Що се отнася до превоз сигурно всички сте чули за картите за 10 лева за майки, аз тези дни ще ходя да изкарвам първата. Смешното е че и в градския майка с количка или с бебе е по-скоро екзотика, и според мен това пак до известна степен е нагласа отколкото проблем на самия транспорт, не мога да се отърва от нвкакво чувство на неудобство когато пътувам с бебето, защото винаги съм само аз. Явно в София всички са с коли, ама аз пък нямам книжка, а като бях без гадже и по-малка книжката ми се струваше безсмислена, а и неимоверно много се дразня на идеята всеки по един в кола, независимо какво 😁 и задръствания до безкрай. Дано качат метрото и до Драгалевци. Дори и с книжка не желая да пътувам с кола непрекъснато при наличен удобен градски, не разбирам смисъла, освен ако не се страхуваш от респираторни заболявания, но и те не ся целогодишни. Как да е, отплеснах се доста, но исках да кажа, че е гядно да се придвижваш с дете в София, и хората изобщо не са супер отзивчиви винаги да ти помогнат. Затова като тръгна нанякъде обикновено комбинирам количка и слинг, но Йоан е вече близо 8,5 кг и не стават лесно нещата.

# 664
  • Замък сред облаците
Рафаела, мерси, че ми обърна внимание. Аз като вляза в аптеката тя нашата е като хипермаркет и губя по 15-20мин само при бебешките неща. Търсих, четох етикети и накрая грабнах еднокомпонентния сок, явно от нечий друг етикет съм се заблудила, че е без захар 🤷🏻♀ Търсих на Хип иначе, ама техните бяха мултиплодови сокове или разтвори за рехидратация.
Много съжалявам, ако съм подвела някоя мама.
Мислех днес да додавам сокчето, че до 48ч се дава отворено, ама ще ги хвърлям - свърши си работата, няма смисъл да го тъпча със захар детето.

За съня явно и Йоан е в регресия, тази нощ пак се буди 2 пъти, първия път заспа след 5мин, втория събуди и баща си с бърборене, който пък реши да стане да го люлее 20мин и днес се подготвям за психологически спор и лекция на тема “не свиквай детето така” 😝

За забелването съм писала преди време - по съвет на уролог-хирург (Деска може да го знае, Томитов) няма да забелваме преди 2-3г, тогава ставало естествено като почвали да си играят момченцата. С ранно забелване и брат ми и ММ са имали фимоза после, а че има риск от слепване и инфекция покрай носенето на памперси - има, затова и добрата хигиена си е важна.

Такава карго количка имат едно семейство с по-големи дечица в Младост 2, редовно ги засичам в Лидл и аптеката, много са сладки, ама за нашите ужасни тротоари не знам….

Маги, сподели процедурата за картата за градския от челен опит моля. Четох че се вади документ от НОИ всеки месец, за да я подновяваш, което значи да ходя до центъра (нали закриха разделението в Младост покрай ковид). Не знам има ли смисъл, сега си седим повече в квартала, до свекърите в Драгалевци ходим с колата уикенда (ММ е шофьора), но напролет мисля да се поразчупим малко като минат грипните вълни и се затопли.

# 665
АА, една приятелка ми каза, че се вади с документ от работодател (може и в свободна форма), но на тях работодателят им е издал един документ, в който пише от кога до кога са в майчинство като тип уверение точно с тази цел, на мен от хр ми пратиха заповедта за излизане в майчинство и мисля с нея да пробвам като копие.

Иначе за забелването, най-много ме е яд точно защото исках абсолютно същото. Подведох се по съвета на Ася Демирева, която препоръча да го заведем точно при този уролог, и той щял да се изкаже да погледне ако трябва и да си послужим с неговото становище (да не забелваме) пред нашия педиатър. Отидохме така дс се каже уж от родителска отговорност, не от авантюризъм. Убеждавам се че при тази дама, както и при други хора работещи с много хора и бидейки емоционални, има една приповдигнатост, която понякога я кара да прави леко необмислени изказвания. Можеше просто да ни каже “не забелвайте, защото..” вместо да ни праща през девет планини в десетата, за да го чуем. Както имаше вдна поговорка - човек и добре да говори, ако говори много все ще каже някоя глупост. По ирония на съдбата тая слабост ми е позната, защото и аз я имам и не веднъж съм си скубала косите дори и в работата, но да не задълбавам. Станалото - станало. Успокоявам се че брат ми е бил забелван също и си е добре. И децата на близките ми роднини също. А за хигиената - не че не сме упражнявали такава и досега - мием дупето след акане винаги - отпред/отзад, просто сега рисковете са по-големи и трябва всеки ден да се забелва - ама май вече няма начин. Чск сега осмислих, че може би прегледът при уролог предполага че ще дръпне кожата но не съм сигурна. Само че се чудя какво им дава право да правят манипулации на детето ти, без да те питат. Но да имат предвид тези, които се чудят още.

# 666
  • Замък сред облаците
Маги, не се коси. То е като захранването - школи различни. Всяко нещо има предимства и недостатъци, няма какво да се осъждаме. Ей на, с тая захар Рафаела като я прочетох сутринта - както бях сънена скочих да отворя хладилника и бам, вярно пише захар. Да съм мислила по-рано, да съм чела повече - ми притесних се да не се напъва дечко, да му охлабя стомахчето исках, дала съм. Няма какво да си посипвам сега главата с пепел. И ти недей, в крайна сметка така си преценила към обя момент, пък и сте го решили двамата с мъжа ти. Не е авантюризъм както казваш.

За питането, точно веднъж съм попадала на хирург, който трябваше да ми погледне нещо на слабините и ме предупреди, че трябва да ме опипа там, викна медицинска сестра да присъства и обясни какво точно прави, но пита като по филмите буквално за разрешение. Факт, че масово не го правят, просто тази медицинска култура я няма у нас, но и аз за подобни прегледи вече имам едно на ум и питам предварително.

Кючукова примерно на първия преглед спомена нещо за забелване 4-5 месец, но нито Спасов, нито Джамбазова досега са казвали нещо, камо ли да събуват памперса на детето. Та всеки път съм нащрек ако тръгнат натам нещата да си кажа, ама досега не са.

# 667
Да, благодяря ти, така е. Нищо трагично не е станало наистина.

На нас Джамбазова ни каза, като стана на 5 месеца че е голям и да почнем да забелваме, като обясни как. Но не го е пипала, нито са ни питали после.

# 668
АА, не се коси, нали го разхлаби и това беше целта Simple Smile Споменах го само защото на описанието пише без добавена захар" и явно има подвеждаща информация, вероятно и затова си се заблудила в аптеката. И моята бебка вече е опитвала захар предполагам в калциевия глюконат или в пробиотика (тя пие на Флора и е доста сладникав на вкус).

Ние сме от хората, които са все в автомобилите. Не е еко и правилно, знам. Укорявам се. Честно казано с времето съм развила някаква гнус от автобусите и наблъсканите хора вътре, малко съм интроверт и мразя да ми се навлиза в пространството метър на метър около мен 😆 Та си водя децата на училище и тренировки с колата, но скоро ще започнат да ползват автобус, аз за себе си не знам. Свикнала съм на тази мобилност, да стигам за 10-15мин (не сме в София), да мина през 5 поредни места преди да се прибера, винаги багажника ми е пълен с торби и никак не се виждам с автобус. Sad

# 669
Маги, и аз доста се радвам за това.
При нас работата е, че и мен и баща му ни е страх при миенето, малко по- малко без много натиск да избутваме кожичката надолу. И сега кожичката продължава да си стои слепната, а знам юлчета, които вече са забелени и почвам да си мисля, че ще му навредя.

Не знам защо, но си мисля, че преди беше с друго название 🤔 или вече тотално съм изветряла.
То с моето търсене на кръводарители за определен ден, че и за едните имаше и определен час, доста ме запомниха 🤣 бях като световноизвестна личност.

Последно време пак взех да се обвинявам, че заради мен и моите кортикостероиди по време на бременността малкия има хемангиом на главата, който расте нагоре и е грапав като ягодка. Знам, че все още не е открита причината, но нещо емоционално пак се разбутах и смятам да започвам да пия като за начало чай от мента за успокоение. Писнаха ми тия хормони, вече Крис е на 6++, а те все още не спират.
И моята бебка има хемангиом на главичката ,високо на челото,точно преди фонтанелата,а аз не съм приемала кортикостероиди,само кръворазреждащи. За сега ще почваме да мажем с гелтим гел и ще се следи резултат. Проф. Бранков ,тук във форума,отговаря бързо ,точно и много адекватно,само прикачете снимка. Успех ви пожелавам,дано изчезнат,че ако още някой ме пита какво е това и вече ще изтерясвам😁

# 670
Момичета, успокоихте ме за забелването, ще си продължаваме да си го мием без допълнителен натиск. Той като е без памперс се хваща и си го опъва 😅

Жужуто, неговия като беше равен с кожата ме питаха какъв е този белег или пък какво съм откраднала по време на бременност 🤦🏻‍♀️
Преди да се надуе педиатърката предписва Пропранолол 3%, каза че ще мажем и ако не расте не е притеснително.  Взе да расте и ни изпрати в София, а аз избрах доц. Казанджиева, която предписа сироп Хемангиол, а докато чакаме документите за него мажем с Тимолол 1%. Има на места вече цвят на кожа, но все още е надут. Вече ме питат къде се е ударил, а той понякога с ръчички скубва косата точно дам или пък предрасква с пръсти точно там и ме е страх да не го разкърви. От друга майка знам, че трудно се спира кръвта, а в спешното в Бургас не знаят как да го направят.

# 671
Ние сега ще почваме гела,уж коментара е ,че хемангиома е малък и за сега няма нужда от сироп,но ще видим по нататък. Струва ми се,че е малко по добре и малко по малко изпъква от преди. Смесен тип е и при промяна на температурата или ако се напъва,се променя и хемангиома. Много е тегаво пазенето, наистина е много страшно ,ако се разрани (дано никога не го разбираме), когато давам гризалки или твърди играчки ,винаги съм до нея. Ако я оставя сама за малко,винаги е само с плюшени. Ще минат, важното е, че не са опасни😃

# 672
Здравейте! Така като не се включа един ден и се събира много за писане.

За мой ужас Марти започна да спи И по корем през нощта. Притеснено ми е, че няма да го усетя, когато се завърти. Иначе на него явно му е добре, щом си спи, освен, когато не успее да се обърне по гръб.
Тези дни говорехме пак за дремките през деня. При нас често се случва да спи по два пъти. Спи ли по 3 пъти, както вчера, после заспива късно вечерта. На мен хем ми се иска да си има трите дремки, хем и да заспива в по-нормално време, нито прекалено късно, нито прекалено рано. Но явно така ще се лутаме, докато не удължи още интервалите на будуване и мине изцяло на две дремки.

Днес дадох тиквичка с картоф и гледам на етикета пише и оризово нишесте. Чудя се тоя картоф не е ли бил достатъчен за сгъстяване та са блъснали вътре и нишестето. Не беше много очарован, но близна няколко лъжички. Grinning

Да кажа, че бях взела памперс гащите на бейбилов, но не ми харесаха, защото ми идват прекалено дълбоки и много изрязани на баджачките. Точно там ми пропускаха, докато го носех и се върнахме пак на памперсите, само че взех 4ка и са му супер.

Вчера имахме работа с мъжа ми и Марти трябваше да бъде с нас. Трябваше да попълвам документи ...ей 100 неща обърках, толкова съм отнесена. Накрая стана манджа с грозде.
Трябва да ходим на ехография, но и днес забравих за звънна за час. До лабораторията също, но така не ми се иска да се бутаме там точно сега.

Аз изобщо не се сещам да следя кога има скок в растежа и т.н.

Марти много се радва на баща си. Направо целия подскача, като го види. Ще е лепка номер 2 като брат си. Няма търпение да го вземе и разнася, да се занимава с него. А според мен брат му тайничко ревнува и иска цялото внимание за себе си, макар че баща му му обръща много внимание и се занимава с него.
Марти все още не плаче от други хора, но и да стане това е нормален период, през който ще минат.
Ако е в шезлонг/гимнастика и вече му омръзне започва да се сърди и издава нови звуци. Когато го направи за първи път с брат му подскочихме, защото ни стресна. Така се надува, че става червен. Иска си внимание човекът и това си е. Опитвам се да приготвя нещо набързо за вечеря и го оставям в столчето за хранене до мен да ме гледа и като бонус пускам пералнята да се върти. Blush

Пускам му днес на телефона детски песнички за фон и скривам някъде телефона, ей, ще си счупи врата да види от къде идват звуците.

Загледах го сега този сок. Ама наистина много подвеждащо. На едно място пише без добавена захар, а в състави пише + захар. Явно трябва да четем много внимателно.Imp

За забелването аз затова не искам да го водим никъде, защото това е процедурата явно. Директно забелване, а ако стане без да попитат и да дадем съгласие със сигурност освен да се ядосам много и много ще плача. Аз по принцип съм против дори и постепенното забелване, но съм оставила мъжът ми да има мнение по въпроса. Нашата педиатърка само ни каза леко и постепенно да започнем и толкова, но помня, че с баткото като тръгна да му сваля памперса директно си й казах да не прави нищо. Има деца, които правят инфекции и тогава няма как вече. Имам няколко дечица в обкръжението и си е тегаво. Само че и забелени трябва да се внимава, защото после отново бързо залепва. Отнася се и за момиченцата.

Маги, понеже Риане ми е позната, изглеждат добре. Расте и нейното момче.
Аз да ти кажа понякога се опитвам да си измисля коя мама от всички си била ти там, но бяха много и е трудно. Понеже бях в самостоятелна стая почти с никой не комуникирах. Само с жената, с която бяхме заедно първата вечер и с няколко момичета, докато чаках да ми кажат какво ще се случва и преди да ме вкарат в родилна зала, но не им знам имената.

Много ми се иска да мога да шофирам. Толкова нерви бих си спестила с това. Нямаше да разчитам все на мъжа ми, а и щях да се чувствам по-независима. Голяма необходимост ми е. Щях да си взимам баткото от градина, да пазарувам, да се придвижваме на по-далечни разстояния с малкия, да ходим на преглед без да ангажирам мъжа ми...ама няма. Няма и да мога. Не е моето нещо. Баткото много обича да се возим в автобуса и ни беше много удобно цяло лято. Точно пред парка беше спирката. Сега с Марти не знам как ще е. Мен с количка не ми изглежда ок, а и не знам дали ще ми е удобно. Ще го мислим ...

Дълго стана, както обикновено.
Да са здрави всички дечица! И ние покрай тях, че няма как иначе! Heart

# 673
Това пюре на Хип с тиквичка и картоф е доста гадно, и аз му го дадох въпрекк оризовото нишесте. Първия ден го яде, но втория вече реакцията му беше - Айде стига вече сте се гаврили😁 В него плуваше и нещо зелено - може би зелена тиквичка с кората или неупомената подправка. Днес дадох чиста тиква и се одобри. Мисля пак да почна да си ги правя сама пюретата или поне да редувам.

Мис, много бяха, аз за теб все си мисля, че си била една чернокоса жена с дълга коса на опашка хаха, но само така си го представям. Ти май си родила предния ден? Иначе аз съм с отличителни черти, висока съм с едро телосложение, кестенява коса до раменете - в повечето време съм доста ведра и приятелски настроена. Хаха, голямо и скромно описание, ама мисля че отговаря на истината. Имаше и други големи жени тогава, ама те май бяха руси Simple Smile Ама както и да е.

Ето тука един спойлер, ако случайно си физиономист хихи. малко съм рошава тука, и оше по-дебела от тогава, ама няма зн - все някога ще отслабнем.

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 17:19 от magi g

# 674
Днес явно е било деня на тиквичката с картоф. 🤣 И аз дадох за пръв път, обаче на гербер и няма нишесте. Обаче няма такава гадост. За пръв път отказва нещо. В крайна сметка му добавих супер много пащърнак и се нахрани.

Общи условия

Активация на акаунт