Избор/Мнение за комбинирана пералня със сушилня?! №4

• 45 524
  • 776
  •   1
Отговори
# 285
Vilemina,  благодаря за коментара. За съжаление, той пак ме върна към дилемата какво да купим. Ако се върнем все пак на избор на комбиниран вариант -  Може ли да помоля за компетентно мнение за комбинираните на Miele - чисто от техническа гледна точка. Те не са с термопомпа, нали? Това означава ли, че ще има проблеми със сушилнята или аз нищо не съм разбрала от това, което четох вчера. Може би нещо като сравнение с AEG 9та серия. Видях, че има два модела комбинирани на Miele, в случая по-скъпото по-хубаво ли е? От двадесет години ползвам една и съща пералня, въобще не съм в час какво се предлага и какво да гледам. Имам нужда от компетентно мнение, сравнение само на характеристиките от сайт за пазаруване няма да ми помогне много, ако не знам какво търся. Благодаря много на всички за отговорите.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 10:09 от lalence11

# 286
Не са с термопомпа, нямат филтър за мъх, а той е главният виновник за вероятността комбитата да крият риск от повреда, който е по-голям в сравнение с отделни уреди. Натоварването на комбито също е поне двойно по- голямо, съответно и амортизацията е по-голяма.
За протокола: имам отделни уреди, имам и комби. Комбито от известно време е на вилата ( за там беше купено) и ми върши чудесна работа.

# 287
Аз за 20+ години не се убедих защо да си взема отделни уред, с комби Бош съм и съм доволна.
Но сушилнята не ми е приоритет. Ползвам я спорадично, защото не гладя и хармоники не ме кефят...
За хавлии, олекотени, якета, чаршафи, бельо и чорапи най-вече.
Обаче за тениски, блузи, панталони... Такива неща не суша, че после са ужас...

# 288
  • Велики Преслав
Ето къде е приоритет. От отделната сушилня, никога не съм вадил хармоника

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 14:53 от Васил Василев

# 289
  • София
Vilemina,  благодаря за коментара. За съжаление, той пак ме върна към дилемата какво да купим.

Понеже съм имала и комби, и отделни сушилни, мога да кажа следното:
Ако човек иска да изхвърли простора и да суши всичкото си пране, след всяка пералня, а после направо да го прибира в гардероба, тогава му трябва отделна сушилна машина. Ако иска да суши само някои неща като чаршафи например, а дрехите да си простира по обичайния начин, комбито ще му върши работа.

Ако се върнем все пак на избор на комбиниран вариант -  Може ли да помоля за компетентно мнение за комбинираните на Miele - чисто от техническа гледна точка. Те не са с термопомпа, нали? Това означава ли, че ще има проблеми със сушилнята или аз нищо не съм разбрала от това, което четох вчера. Може би нещо като сравнение с AEG 9та серия. Видях, че има два модела комбинирани на Miele, в случая по-скъпото по-хубаво ли е?

Да, комбитата на Миле не са с термопомпа, но това всъщност не е лошо. Мъховете, които се отделят при сушенето, са досаден проблем, но нагревателните сушилни не са уязвими от тях така, както термопомпените. Никак не е случаен фактът, че повечето производители не предлагат комби с термопомпа.

Аз нямам съмнения в това, че Миле са направили комбитата си така, че да изкарат 20 години като останалите им уреди. Дори бих се чувствала по-спокойна с такава машина, отколкото с термопомпено комби.

Също така нямам съмнения, че резултатът от сушенето на комби Миле е видимо по-добър, отколко при някоя от евтините марки, и че Миле повече щади дрехите.

Видях, че има два модела комбинирани на Miele, в случая по-скъпото по-хубаво ли е?

Разбира се, че по-скъпото е по-хубаво, но двете са технически сходни и ще вършат работа еднакво добре. По-скъпото има повече удобства като: автоматично дозиране на препарата TwinDos, повече програми както за пране, така и за сушене, програма за пране+сушене за <1 час и др.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 13:38 от Vilemina

# 290
В комбито (термопомпа и филтър за мъхове) суша всичко. Хармоники никога не е имало, но пък и уредът си е висок клас.

# 291
Благодаря още веднъж на всички.
Аз междувременно изчетох последните теми за избор на перални и на сушилни и съвсем се заплетох. И най-вече, че трябва спешно да вземем решение - едно, че пералнята не работи и второ - утре е 31.03 и Бош и Миле имат някакви промоции на удължена гаранция дотогава. Тъкмо мислех пак да ви задавам въпроси в съответните теми и думите на Vilemina ме върнаха в реалността.
Ако човек иска да изхвърли простора и да суши всичкото си пране, след всяка пералня, а после направо да го прибира в гардероба, тогава му трябва отделна сушилна машина. Ако иска да суши само някои неща като чаршафи например, а дрехите да си простира по обичайния начин, комбито ще му върши работа.
Досега не съм имала сушилня, просто защото пералнята работеше добре и не ни се занимаваше с промени. Едва ли сега ще започна да суша всичко, предполагам, че най-вече чаршафи, бельо и чорапи. Ризи и блузи така или иначе простирам на закачалки, не ми тежи. Та пак се връщам на комбито и ще видя от 1.04 какви промоции ще има за гаранцията на Miele и AEG, така или иначе бяхме решили в събота да се занимаваме с това.
Благодаря много на всички за мненията и коментарите в темите, както винаги във форума много е полезно да чуеш компетентни мнения по въпроси, по които не си се замислял досега.

# 292
Така казват всички, които не са имали сушилня 😊 , но после и домакинските кърпи сушат вътре. Голямо улеснение си е. Ако имате възможност и място, не се колебайте за отделни уреди.

# 293
Всичко суша, без някои ризи на мъжа, които трудно се гладят и без коприна. И аз си мислех, че ще суша главно чаршафи и големи хавлиени кърпи, халати Simple Smile

# 294
Купихме комбито вчера, AEG 9та серия, днес очакваме да го доставят. От вчера до края на годината уредите на AEG са с 5годишна гаранция. Дано всичко с инсталацията и пускането мине добре, че за човек, който досега е въртял копчета, дисплеят вчера ми изглеждаше...
Трябва ли да внимаваме за нещо преди първото пускане?

# 295
Преди първото пускане си следвате инструкцията, нищо по-особено няма. Но после, когато решите да пуснете програма "CLE", да знаете, че има чалъм. И без чалъма става трудно, освен ако в новите модификации не е оправено. Но като се наложи тогава питайте.

# 296
Абе това с 2+3 гаранцията задължителното профилактиране отпадна ли при АЕГ 9-ката? Някой запознат ли е?

# 297
Купихме комбито вчера, AEG 9та серия, днес очакваме да го доставят. От вчера до края на годината уредите на AEG са с 5годишна гаранция. Дано всичко с инсталацията и пускането мине добре, че за човек, който досега е въртял копчета, дисплеят вчера ми изглеждаше...
Трябва ли да внимаваме за нещо преди първото пускане?
Да- 100 кг е и трябва да извадите книжката и да видите как точно да я разопаковате, махнете транспортните болтове
Преди първо пускане през чекмеджето за препарат се наливат 2 литра вода, след което се пуска празна с една ЧАЕНА лъжичка прах за пране на програма 60 градуса. След това си я използвате по предназначение.

# 298
Вече минахме първото пускане празна. Само че препаратът явно дойде малко повечко и имаше доста пяна.
Сега вече перем Simple Smile Избрах NonStop 3kg/3h като за първо пускане.
Имам само един въпрос. Играейки си с програматора, исках да настроя допълнително изплакване. Както и да се мъчих, не успях по никакъв начин да натисна двете посочени копчета, така че да се появи знака на допълнителното изплакване.

# 299
Пробвай двата пръста да допрат бутоните съвсем едновременно и пръстите да сочат перпендикулярно на пода, а не успоредно. И като натиснеш леко ги завърти насам-натам около оста им. Ако единият пръст допре преди другия не става. Същото е и за CLE.

Общи условия

Активация на акаунт