Избор/Мнение за комбинирана пералня със сушилня?! №4

• 45 205
  • 776
  •   1
Отговори
# 585
  • Paris, France
5 чифта дънки са около 5 кила. Смятам ги като 800г на чифт. Ако не са 54 размер са под 7 кила при всички случаи.

Случвало ми се е да извадя намачкани дрехи от комби, обикновено с малък барабан.

Продават едни топки за сушилня, с които прането не излиза толкова намачкано.

А омекотител сложихте ли? Много помага да няма мачкане. 

Извадихте ли ги веднага след края на цикъла сушене?

Причини като прекалено малко дрехи, прекалено много дрехи, смесване на тежки с леки дрехи ги изключвам в случая с дънките.

# 586
Винаги излизат намачкани. Затова ползвам сушилнята макс 5 пъти годишно, само за спешни случаи.
Малко, много, каквото и да слагам - всичко е намачкано - имам опит с 3 комби уреда за 20тина години. Имам приятелки с отделни сушилни, всички гладят след сушилня. Това ненамачкано след сушилня само съм го чувала във форума, но не съм го виждала на живо Simple Smile Не е моето, определено.

# 587
  • Велики Преслав
Чак пък изгладено от сушилнята не е,
Може би поизпънато. Но ако се пренапълни е ужас

# 588
  • На брега на реката
Понякога ми се иска да видя с очите си дрехите, за които се твърди, че излизат като изгладени!

Явно критериите на различните хора за смачкано/изгладено са различни!

Имам опит с 5 машини, от които една комби и от всички дрехите са за гладене, особено от комбито/АЕГ с ТП/. Един спален комплект само и излиза като сдъфкан, та не е до препълване.
У дома съм с Миле отделни уреди и са значително по-добре, но пак си искат ютия.
Та за мен, всичко е субективно!

# 589
  • Велики Преслав
Комбинираните перални в режим сушене имат термоцентрофуга поне повечето. То мачка. От там е разликата с отделната

# 590
Ще се включа по-подробно по-късно, сега набързо само. Претеглих едните дънки, 420 грама, на мъжа ми се два пъти по-големи, но тези 5 чифта дънки бяха мои. Въпросът е, аз ли не ползвам правилно уреда или просто този конкретен модел не става. Или че е комби. То с това намачкване не смея да се реша да вземем отделна сушилня, не е да нямаме място. И аз искам да видя с очите си дрехи, които са като изгладени, след сушилня.  Преди две седмици взехме на майка ми един Шарп, та като идем някой ден на гости, ще го тествам. Тя е доволна на първо четене.

Иначе и аз като духи-пухи, нашата я ползвам инцидентно, ако ми трябва нещо спешно. Правила съм опити за нормално ползване от време на време, но резултатът ме е отказвал. Имаше период, в който я пусках да суши около час, после просторах топлото пране веднага и съхнеше за нула време. Обаче пък тениските на мъжа ми взеха да му малеят малко Smirk

Сега чакам да се изперат и изсушат два малки плика, 150х210 и две калъфки. Слухтя да не изпусна края и да ги извадя веднага...

# 591
Понякога ми се иска да видя с очите си дрехите, за които се твърди, че излизат като изгладени!

Полари и трикотажни блузи наистина излизат като изгладени. Но то е въпрос на материя.
Други дрехи излизат прилично, макар и не като след ютия. Обаче какво значение има, като 10 минути след обличане пак не изглеждат като току що изгладени? Докато се оправиш и излезеш от вкъщи и гладените, и негладените са все еднакви.
Но някои неща си се мачкат - ризи например. И дънките често излизат с една или две гадни гънки.
За чаршафите обаче изобщо не ми пука - били намачкани??? И какво от това? на сутринта след първото спане се отпускат и вече не се различават от гладените.

# 592
  • Бургас
Като се извадят горещи или горещи леко влажни като за гладене се минимизира появата на гънки.
Дънките не трябва да се пресушават. Трябва да излязат влажни за гладене. И преди сушилнята да се извадят, изпънат и пъхнат сгънати.
Ползвам от 1990 г. комбинирани пералня със сушилня. И тогава и сега дрехите излизат намачкани, особено като се пресушат. Топки ползвах да оправя пухено яке - два пъти го суших. Оправи се, а го бях отписала. Много са шумни топките.
Суша бельо, ЧОРАПИ, спално бельо, хавлии, покривки. Не ми пречи, че излизат намачкани. Блузи и изобщо връхни дрехи (освен ако не са нещо за вкъщи и да не ми пука че ще се скапе или по погрешка) не суша. Имам 6 пръчки простор по един метър - точно за една пералня връхни дрехи. По грешка съм изсушавала плетиво, еми развлича се. Вълната винаги ми се свива.

Но не мога да си представя да живея без сушилня и да простирам 60+ чорапа. Нямам толкова нерви, а и щипки. Wink

# 593
Аз не гладя спално бельо, което е съхнало на простира, но тези чаршафи на хармоника след сушилня са ми пълен кошмар.

Не ми е проблем простирането, а че бавно съхне зимата. Аз даже обичам да простирам Grinning Изтупвам дрехите, поизпъвам ги и може да минат и без ютия (макар, че изгладената дреха е разкош Heart Eyes ) Вкъщи вече имам две хоризонтални сушки, а от вчера и една вертикална Grinning Тези простири с пръчка не ги харесвам. А за другире съм леееко ниска, а и не ми е приятно като изляза на единствената ни тераса, да се оплитам в пране Smile

# 594
Какви са моите наблюдения от комби Neff - с малък капацитет е, че е и напълно вградена /max 7 кг пране памук и 4 кг сушене памук, на деликатните програми - по 3 кг за сушене/:
Някои блузи от памучно трико /100 % памук/ излизат без нито една гънка - гладя ги по навик, но нужда откъм вид нямат, а други излизат леко намачкани. Спортни екипи памучни - изобщо не се мачкат и нямат нужда от гладене. 
Спално бельо и пижами - също има разлика според материята /макар всички да са памучни/, но определено някои са по-намачкани от сушени извън сушилня.
Аз така или иначе гладя спално бельо и сушенето в сушилня по-скоро го приемам за плюс, че ми спестява време и туткане за простиране и прибиране. Когато ще гладя веднага, го слагам на степен "за гладене", но ако няма да гладя, го суша напълно, че да не ме чака влажно.
Покривките от смесена материя почти нямат нужда от ютия, но по навик и тях гладя.
Повече се мачкат салфетки от лен и памук, от смесена материя са си ок. Ленени покривки в комбито досега не съм сушила, но смятам да пробвам в отделната сушилня в селската къща, още не съм я ползвала и нямам лични впечатления, очаквам да се държат като ленените салфетки, вероятно ще ги пробвам на деликатна и на степен "за гладене".
Хавлии и халати суша на интензивна програма и не се мачкат изобщо, излизат пухкави и меки. 
Дънките на ММ се мачкат повече от моите, но не критично, вадя ги леко влажни и ги сгъвам така - отпускат се. 
И преди съм писала, че суша почти всичко, включително вълнени пуловери и палта /на деликатно/, без естествена коприна. Палтата дори нямаха нужда от гладене, но забелязах, че роля има и препаратът, с който ги пера - разбира се, специализиран е, но намерих разлика между два, сега ще пробвам на DM, който ми препоръчаха в другата тема, че този, от който бях по-доволна, не се внася или поне не го намирам вече.   
При така описаното ползване на сушилнята си смалих само една кашмирена барета /забравих да я извадя след пране, а я прах с шалове - също си излизат без нужда от гладене/, която после /секунди преди да хвърля/ по хрумване свише Simple Smile поправих с накисване в студена вода с маска за коса и сега я нося. 
Дрехите, които забелязвам да се мачкат повече, макар и да носят на по-висока температура, суша на деликатен режим.
Според общите ми впечатления смятам, че повече се мачкат дрехите от центрофугата при пране /на сегашното поколение перални са доста по-високи оборотите/, отколкото при сушенето, защото памучни ризи съм третирала и по двата начина - разликата не е чак драстична, особено при ръкавите - мразя да ги гладя, ама няма начин:smile:.

# 595
  • Велики Преслав
Дами, решението е изключително просто. Хващате се и отивате до магазина за битова техника, купувате си една хубава ПАРОГЕНЕРАТОРНА ютия и филма приключва. Нещо общо няма като удари парата 6 бара.

# 596
Дами, решението е изключително просто. Хващате се и отивате до магазина за битова техника, купувате си една хубава ПАРОГЕНЕРАТОРНА ютия и филма приключва. Нещо общо няма като удари парата 6 бара.
Аз съм го вече решила, не заради резултатите от гладенето, ами имам сериозен проблем с дясната ръка и търся начин да го заобиколя поне при гладенето. Помощница не се очертава да имам скоро Simple Smile
Щом и в резултатите казваш, че ще има полза, още по-добре. Благодаря!

# 597
  • Велики Преслав
Аз поне по наблюдения виждам огромна разлика.
С тефал съм имам и Дау. Деуто струваше май 300 лв може и по евтино да е било, Тефала за 25 лв от братята роми. Е такава ютия няма. С нея е кеф да гладиш.

# 598
Ето го резултатът... Не ме устойва. Това няма как да мине без ютия, за разлика от пране съхнало на простир Sad С две малки деца съм. Няма как да гладя докато са будни, а като заспят...само до гладене ми е. Понякога зарязвам дори основни домакински задължения и си ровя в телефона или редя пъзели. Толкова изцедена се чувствам. Явно ще си карам с трите сушки и повечко дрехи и спално бельо. Остъклихме и терасата скоро, ще видим как ще се отрази на скоростта на съхнене.

Иначе за протокола, два плика, две калъфки, пуснати на еко програма за памук, 60 градуса, 1600 оборота на центрофугата. Програмата за сушене е тази за гладене. Излязоха почти сухи, с изключение на един участък на единия плик.

# 599
Абсурд да си купувам нещо допълнително, че да гладя. От какъв зор ще си спестявам простирането на прането и ще ползвам сушилня, че после да го прекарвам туй време в гладене... Само че по-луксозно ще се чувствам, че е минало и през сушилня всичко Simple Smile Simple Smile ...
Пускам си перапнята, излиза всичко изпрано - проскам сутринта, на вечерта всичко е сухо и прибирам. Нито гладене му трябва, нито нищо.
Тия удобства явно са измислени за хора с повечко свободно време Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт