Избор/Мнение за комбинирана пералня със сушилня?! №4

• 45 209
  • 776
  •   1
Отговори
# 600
Отделните уреди са съвсем различно нещо там наистина може да ти излезнат неща като гладени, но за комбинираните няма как да се случи.

# 601
Лятото слагам пране навън, но зимата-не. То са страшни миризми на пушеци....
На 40 градуса жега, предпочитам да метна  спалното бельо навън, отколкото да пускам сушилня, че да става още по-жега вътре...

# 602
Отделните уреди са съвсем различно нещо там наистина може да ти излезнат неща като гладени, но за комбинираните няма как да се случи.
Приятелки имат отделни, писах горе - ми нищо не им излиза като гладено.. И си гладят, щото иначе не стават за носене. И още по-кофтито е, че дебнат да ги извадят винаги почти веднага, иначе нямат и гладене.
Едната няма как да суши на простор, така че си е приела тая система и глади и мърмори Simple Smile Другата ползва сушилнята само за кърпи и чаршафи.
Моите сушки са вътре, на парно сме и всичко изсъхва супер бързо. На 1 етаж няма как навънка да ги изтипосам, така или иначе.
Искам да видя снимки от излязло от сушилня как изглежда като изгладено Simple Smile Щото на Барбалена резултатите и аз ги имам и затова не съм фенка на тоз процес.

# 603
Не е вярно, че излизат намачкани при всички комбита- при моето  само тесните крачоли на дънки, ръкави на ризи и големите двойни чаршафи се мачкат.
Аз гледам да ги извадя веднага след приключване, докато са топли.
Същите работи си се мачкат и в сушилня Миле.

# 604
Всички тениски се мачкат. Прости памучни тениски - това носи синът ми (по 5-6 на ден, щото сменя и няколко на репетиции). Всичко излиза на компот. Вадя още топли и са на пълна хармоника. Не са много, не са на гъсто, на деликатно даже съм пробвала да пускам.. ми не излизат изобщо дори близко до прилично.
Туй става буквално само за спално бельо и кърпи/халати и тогава се наблъска пък с мъхчета и пак драма Simple Smile Мразя уреди, на които трябва да слугувам допълнително...
Ама това са си моите виждания. Явно има сушилни, които и гладят Simple Smile Аз затуй питах за снимка...

# 605
Барбалена, не се отказвай от удобството на комбито! Щом си с малки дечица, везползвай се от улеснението. Просто ползвай програмите отделно. Изключваш "сушене" и изпираш прането. После отваряш, вадиш и разделяш прането на две според размера и състава на дрехите. Сушиш отделно на два пъти, като настройваш уреда само за време. Просто ползваш уреда като два отделни. Ще се изненадаш приятно. Успех!

# 606
Сушенето на простор не замества гладенето, така че за мен се явява улеснение сушилнята. Не бих казала, че ми е свободно около врата откъм време, но си е част от организацията ми и не ми е проблем. Не мога да си представя да сложа на масата неизгладени покривки или салфетки. Така или иначе гладя и ризи, панталони, рокли, блузи, с тях минава и всичко друго. Даже чаршафи и покривки се гладят по-бързо и по-лесно от пипкавите дрехи.  Децата нямат сушилня и не възнамеряват засега да вземат, но и снахата глади почти всичко, така че въпросът не е дали ще се глади или не без сушилня и за мен поне не е бил решаващ дали да ползвам или не. 

# 607
  • Paris, France
Правила съм опити за нормално ползване от време на време, но резултатът ме е отказвал. Имаше период, в който я пусках да суши около час, после просторах топлото пране веднага и съхнеше за нула време. Обаче пък тениските на мъжа ми взеха да му малеят малко Smirk

Аз съм вадила дрехи без нито една гънка, но:

1. Слагам доста омекотител и центрофугирам на възможно най-ниската скорост.

2. Веднага вадя и простирам на закачалки.

3. Връщам в сушилнята чак когато прането е почти сухо, няма мокро никъде, а само влажно тук там. Вадя идеално сухо и сгъвам като е охладено. 

Суха дреха може да издържи доста висока температура без да се свие, но мокра не.

Гладене на нещо, различно от ризи или костюми не си причинявам от поне 30г. Излишна загуба на време, енергия - моя, електрическа, скапване на дрехите.

Покривки и кърпи за маса гладя само ако съм ги колосвала. Като окача огромната покривка от памук, сгъната на две, на закачалки на релсата за пердето на ваната, си изсъхва като изгладена. Ако имаме парно я сгъвам на 4 или на 8 и я слагам за малко на парното да я досуши и става идеална.

Но пак, препоръчвам да слагате повече омекотител на всичко извън хавлии, кухненски парцали, пелени. Омекотителят помага да няма гънки при финалното центрофугиране.

Като добавя и омекотител за сушилня, гънки не ми се получават. Слагам винаги повечко, поне 2 листа.  При следващото сушене връщам двата листа и добавям още един и така пестя.     

Та, може да пробваш да извадиш дънките след края на прането, да увесиш на закачалки няколко часа и после само да ги върнеш за досушаване.

# 608
Ох, всичко различно от "пере се, суши се в сушилня, сгъвам и прибирам" и "пере се, съхне на простора, сгъвам и прибирам", не е моето. Голяма разправия ми е да вадя, изтръсквам, сортирам, разделям, простирам, пък връщам за малко, да дебна да приключи програмата, че да го извадя на секундата... Напрягам се само като си го помисля Grin Простирам за 5-10 минути и знам, че съм приключила с това. Омекотител не ползвам от няколко години вече. В темата за перилните препарати май не се тачеше много Smiley

Проблемът ми е с по-дългото съхнене зимата, и мине се, не мине време, решавам пак да дам шанс на сушилнята, но дотук нямам успех. Напоследък си говорим да си вземем отделна сушилня, има къде да я сложим, ще трябва само да се лишим от "килера" над пералнята, но вече се разколебавам.

# 609
Ох, всичко различно от "пере се, суши се в сушилня, сгъвам и прибирам" и "пере се, съхне на простора, сгъвам и прибирам", не е моето. Голяма разправия ми е да вадя, изтръсквам, сортирам, разделям, простирам, пък връщам за малко, да дебна да приключи програмата, че да го извадя на секундата... Напрягам се само като си го помисля Grin Простирам за 5-10 минути и знам, че съм приключила с това. Омекотител не ползвам от няколко години вече. В темата за перилните препарати май не се тачеше много Smiley

Проблемът ми е с по-дългото съхнене зимата, и мине се, не мине време, решавам пак да дам шанс на сушилнята, но дотук нямам успех. Напоследък си говорим да си вземем отделна сушилня, има къде да я сложим, ще трябва само да се лишим от "килера" над пералнята, но вече се разколебавам.
Точно Simple Smile Simple Smile ++++ за всичко горе Simple Smile
Докато ги вадя и разделям, вече ще съм ги простнала и като се върна от работа ще са вече за прибиране. Изобщо не ми трябва да ги гладя. Центрофугирам винаги на макс, 1600 ми е - и излизат чудесно подсушени.
Гладя само риза и рокля за сватба Simple Smile

# 610
  • Paris, France
Аз затова от над 20г сушилня не купувам и не ползвам. Рядко сгъвам, защото суша на закачалки и направо прибирам в гардероба окачено. Толкова ме мързи, че чаршафите ги пера сутринта и връщам по леглата вечерта, та да не сгъвам 🌞. Над 1000rpm центрофугирам само хавлиите, понякога чаршафи и дънки като е влажно и студено. Последната ми пералня е на 1200rpm макс. Ризи, сутиени, фино бельо, клинове не центрофугирам на повече от 800. И прането, и целият апартамент миришат на парфюм. Като извадя от сушилня миришат на гума ако имат ластици или на нищо, особено от газова сушилня.

# 611
Да, но за 20 години нещата са се променили.
- Аз центрофугирам на 1600 всичко. Е, без скиорските екипи и едно или две неща още. И нищо не им става на гащите и сутиените.
- Ако целият апартамент мирише на парфюм, това значи само едно, дрехите не са изплакнати добре и по тях има остатъци от препарата, които се изпаряват и усещаш аромат.
- Като извадя дрехите от сушилнята не миришат на нищо, освен на чисто. Но определено не и на гума.

Иначе чаршафи и аз имам един комплект - сутрин пера, суша и вечер застилам отново. И аз като теб не виждам смисъл да сгъвам и разгъвам и редувам комплекти.

# 612
Всички тениски се мачкат. Прости памучни тениски - това носи синът ми (по 5-6 на ден, щото сменя и няколко на репетиции). Всичко излиза на компот. Вадя още топли и са на пълна хармоника. Не са много, не са на гъсто, на деликатно даже съм пробвала да пускам.. ми не излизат изобщо дори близко до прилично.
Туй става буквално само за спално бельо и кърпи/халати и тогава се наблъска пък с мъхчета и пак драма Simple Smile Мразя уреди, на които трябва да слугувам допълнително...
Ама това са си моите виждания. Явно има сушилни, които и гладят Simple Smile Аз затуй питах за снимка...
Машините с нагревател греят до около 82 градуса.
Моята е с термопомпа- грее до около 55. Разликата е голяма. Не всички материи носят на високи температури.

# 613
  • На брега на реката
За това написах, че е субективно!

За мен има разлика между тениска, която е изсушена само, и такава която е изгладена. Може да са си мои странности, но си личи, ако ще и по ръба на ръкава!.
Купих си парогенератор и гладенето вече е удоволствие!

Кой както си прецени и както му е удобно или му харесва, но имам опит и вярвам на очите си!

Хавлии не гладя, но кухненските кърпи да и така ми харесва!

Нямам полари, но имам няколко екипа и суитшърти, които не гладя, защото нямат нужда,  но което ми дразни окото, минава под ютията!

Лятото суша на слънце с изключение на хавлиите, защото стават като шкурка!

# 614
  • Paris, France
Да, но за 20 години нещата са се променили.
- Аз центрофугирам на 1600 всичко.

И аз центрофугирах на 1400 и 1600 в миналото, но установих, че не е нужно и разваля качеството на сушене на ризите, примерно. Е, на път и в обособена центрофуга центрофугирам и на 2800 и 3200, но там барабанът е малък и не ги развлича, а и ускорява за около 30 сек и мога да я спра, та и коприна може да центрофугира. От такава центрофуга не излизат намачкани, май заради това, че са въртяни максимум 5 минути. Имах една хазяйка, която след пералня центрофугираше в обособена центрофуга и тогава ги слагаше в сушилнята.

Нищо не се е променило за 20г. Отвреме навреме суша плажни хавлии, дънки, якета като сме отседнали някъде и има сушилня, но разлика не виждам.

Машините с нагревател греят до около 82 градуса.
Моята е с термопомпа- грее до около 55. Разликата е голяма. Не всички материи носят на високи температури.

Точно 👍. Газовите и по-висока температура вдигат. И аз забелязах, че тези с термопомпа не превишават и нищо не мирише на изгоряло. Само дето машината е PITA да се чисти.

Общи условия

Активация на акаунт