СЕДМИ КЛАС, купонЪТпродължава, първи пробни изпити се появяват!

• 54 679
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, къде да намеря списък с училищата в Сф с макс и мин бал от миналата година? На сайта на МОН намерих само списък на училищата, но някъде бях видяла и списък по райони т.е. името на училище, как се образува бал, паралелки и район в София, в който се намира.
В сайта на Дидева Simple Smile

# 316
  • София
Здравейте, къде да намеря списък с училищата в Сф с макс и мин бал от миналата година? На сайта на МОН намерих само списък на училищата, но някъде бях видяла и списък по райони т.е. името на училище, как се образува бал, паралелки и район в София, в който се намира.
В сайта на Дидева Simple Smile
Мерси много! Изтеглих го.

# 317
  • Варна
Здравейте! Не ми стана много ясно как протича изпита. Тези 150 минути са без прекъсване между двете части, нали? Пишат 60 минути първа част, затварят я в пликовете и веднага почват 90 минути втора част - задачи математика или да им четат текста за преразказ. И могат евентуално да излязат за тоалетна вторите 90 минути. Или нещо не съм доразбрала? Предварително благодаря.

# 318
Giova, изрових си едни инструкции от минали години. Почивка между модулите няма -  След изтичане на времето, определено за работа по модула НВО, учениците поставят листа за отговори в средния по големина хартиен плик и го запечатват, след което го поставят в големия хартиен плик, без да го запечатват. Изслушват един път текста за преразказ от диска или прочетен от консултанта по БЕЛ. Получават един екземпляр от текста за преразказ и го четат самостоятелно в рамките на 15минути, след което го връщат на квесторите. По време на изслушването и на самостоятелното четене на текста за преразказ нямат право да си водят бележки.

# 319
Вашите деца карат ли ги да учат стихотворенията на изуст?
При нас в момента взимат "Опълченците на Шипка" и трябва да го научат, голяма мъка...Много трудно се учи това стихотворение. Принципно не съм против да си тренират паметта, но сега с този 7-мокласен зор и в края на срока, когато по всички предмети луднаха да ги изпитват им идва малко в повече...

# 320
При нас в момента взимат "Опълченците на Шипка" и трябва да го научат, голяма мъка...Много трудно се учи това стихотворение. Принципно не съм против да си тренират паметта, но сега с този 7-мокласен зор и в края на срока, когато по всички предмети луднаха да ги изпитват им идва малко в повече...
При нас учат всички стихотворения на изуст. И няма пропуск. И не толкова да тренират паметта, колкото има задачи на НВО на които ако не знаеш текста няма как да отговориш.

# 321
  • София
И при дъщеря ми се учиха на изуст мин година, и аз го смятах за ненужно, но пък на матурата има цитати и такива подробности,че добре идва ученето на изуст.

# 322

Да, от 5 клас учат стиховете наизуст. За да й спестя зора в 7 клас я накарах да ги научи лятото и сега й е лесно. Мисля, че само едно стихотворение й остана, не помня кое или Заточеници” или “ Неразделни”

# 323
  • Sofia
Никога нищо не са ги карали на учат наизуст в училище. На курса не ми е казвал да са искали. Лятото го накарах да научи части от по-дългите произведения, които примерно са по-популярни, както и цялото "Българският език". От "Зеаточеници" например бори първия и последния куплет и нищо не успя да запомни. Няма как да седне доброволно да научи дългите. Сега от курса има две тези  да пише от "На прощаване" и не може да определи точно от коя част са.... Смятам, че е добре да се научат, макар и не на 100%, но да могат да се ориентират заради тезата.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 14:51 от desive78

# 324
Имам познати с деца в 7ми клас, които никога не са учили стихотворения наизуст. Затова реших, че грешката е в нашия телевизор. Иначе да от 5ти клас се учат стихотворенията, а тази година дори и речта на Македонски беше наизуст.

# 325
Синът ми не учи нищо наизуст, обаче в христоматията боядисва с едни маркери, разделя на части произведенията, като го питам за някой цитат - винаги знае откъде е - има си някаква система за запомняне.

# 326
Днес ми подадна новината, че МОН предлага изменение на  Наредба №10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, касаещи НВО след седми клас. Накратко: учениците, които не могат да се явят на националното външно оценяване, защото са в болница или поради карантина, ще могат да използват резултатите си от областен или национален кръг на олимпиадите по български език и литература и/или математика. Освен това се въвежда четвърти етап на класиране, като учениците вече ще подреждат желанията си в първи, трети и в четвърти етап.Промените са качени на сайта за обществено обсъждане.

# 327
Днес ми подадна новината, че МОН предлага изменение на  Наредба №10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, касаещи НВО след седми клас. Накратко: учениците, които не могат да се явят на националното външно оценяване, защото са в болница или поради карантина, ще могат да използват резултатите си от областен или национален кръг на олимпиадите по български език и литература и/или математика. Освен това се въвежда четвърти етап на класиране, като учениците вече ще подреждат желанията си в първи, трети и в четвърти етап.Промените са качени на сайта за обществено обсъждане.

Това хубаво са го измисли, обаче за целта децата трябва да се явят на въпросните олимпиади. А те, доколкото ми е известно, вече започнаха. И май вече е късно тепърва всички да се юрнат на олимпиада като резервен вариант при евентуално заболяване по време на НВО. Щом е на етап обществено обсъждане, може пък и на някой да му просветне за тази подробност.

# 328
Математиката даже мина вече.
Това е само отбиване на номер, за да имат какво да кажат, когато ги питат какво са направили за решаване на този проблем. Както винаги, вместо да решат по същество един проблем, намират начин да хем да не го решат, хем да кажат "ама ето, дадохме втора опция. Какво повече искате?".

Колко точно деца хем ще са стигнали до областен кръг, хем ще им се наложи да не могат да се явят на редовната дата на НВО?!?!?!?

В МОН работят пълни импотенти и окастрени умствено индивиди, но пък със самочувствие да решават съдби на децата.

# 329
Fancy, да напълно съм съгласна. Половинчато решение, за отбиване на номера, е това с резултатите от областния кръг на олимпиадите. По отношение на четвъртото класиране също не съм наясно с какво цел се прави.

Общи условия

Активация на акаунт