Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 818
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Човек има право да ползва 3 дни по семейни причини с бележка до класната и 7 дни с молба до директора. На година. За какво ще ги ползва си е лично негова работа. За екскурзия, лежане вкъщи, копане на лозето, други.
Ясно е, че няма да е по болест, защото за това си има медицински бележки. От там нататък всеки си преценява дали ще ги ползва тези дни или няма. И не е нужно да се задълбава другите дали и за какво ще си ползват тези дни.

# 361
Уау, 10 дни в учебна година са доста дни. Оставам с впечатлението обаче, че училището не е длъжно да ги позволи, което има смисъл, разбира се. Не бих злоупотребявала с медицински бележки. При нас няма фиксиран брой дни за семейни причини, а семейните причини са ограничени до съвсем изключителни, семейни почивки и визити изобщо не са сред тях. И ако падне присъствеността под 90% (вкл. и заради болест), обстоятелствата около отсъствията се разглеждат обстойно. За мен е прекалено. Но пък няма учебници, по които да се следи какъв материал е взет и е пропуснат от детето.

# 362
На мен най- малкото би ми било неудобно като родител детето ми да се върне на училище след отсъствие по семейни причини с видимо морски/ ски тен. Отделно какъв пример давам така, на какво го уча? Да скатава при възможност, за да не изпусне далавераТА?
Да, плащала съм тройно по- скъпи самолетни билети, защото ни бе отказано от директор децата да отсъстват ден преди начало на ваканцията. А можеше да се обадя по телефона и да кажа- "болни са". Но не това е начинът- за мен и моето семейство.

# 363
Аз никога не съм имала проблем с отсъствията по домашни причини, просто защото никога не съм злоупотребявала с тях. Да се ходи на планирана почивка в учебно време ми се струва несериозно. Какъв е проблема да се съобразите с ваканциите? Ако бях директор категорично бих отказала да извиня отсъствията на ученик, защото щял да ходи на ски. Освен ако не тренира ски- спортове професионално. После се чудим защо образованието няма стойност в очите на нашите деца!

Моля те да дадеш предложение коя ваканция е подходяща за една седмица ски-почивка, по дати според учебния календар тази година. Благодаря. Едно време беше лесно като имахме зимна ваканция до 10 януари. А сега?

# 364
  • Mars Hotel
Сигурно и отпуски не си взимате по време на текущи проекти и чакате дни, в които нямате работа, за да го направите.
Детето ми не "скатава" нищо, защото след като се върне от тридневно пътуване, сама трябва да си навакса и да си напише домашните, които е изпуснала. Ако трябва да сме точни, за нея е по-кофти да изпуска часовете, никакво скатаване не е. След като правилникът позволява отсъствие по семейни причини, нямам никакви скрупули да си ги ползвам. Както отбелязаха по-горе, ако искам ще си ги взема да копаем лозето и детето пак ще се върне с тен.

# 365
При нас ски почивките не са задължителни. А България предлага доста прилични условия за ски, така че не е нужно да се пътува до далечни дестинации. Направих си труда да погледна ваканциите в България за 22/23 учебна. Децата имат междусрочна ваканция от 5 дни, които + 3 по семейни причини, стават 8. Ами, не са пък малко. Отделно, имате евентуално още 7 дни, което прави 10 учебни дни в годината.  И пак има родители, които подкрепят и съдействат ползването на фалшиви бележки от лекар. Както искате ме разбирайте, но ако искаме да има някакви правила, трябва да сме готови и ние да ги спазваме, а не да се смятаме за по-специални и да искаме специално отношение.

# 366
Нашата дъщеря ( ще навърши след 3 месеца 15) за 11те си години официално у-ще да е отсъствала извън училищните ваканции по 2-3 дни годишно.

В Англия нямаше как да почиваме извън училищните ваканции и те глобяват за всеки ден, в който не е на у-ще, а падне ли под 90% посещаемостта, директно те уведомяват и социалните ще те проверят.

Свикнахме да е така и след това сме ходили на почивки пак само през ваканциите, въпреки, че в Канада ( и в двете провинции, в които сме живели) няма проблеми и много деца ходят по месец на семейни пътувания.

Тази година лятото пътувахме до Европа и се върнахме 3 седмици след започването на учебната година, но понеже местехме провинциите не я бяхме записали в у-ще на новото място ( обвързано е с квартала и като взехме къща го направихме с необходимите документи) и я записхаме директно като се върнахме.

Но покрай зимната ваканция и сегашната седмична ваканция масово учениците са поне по 2-3-4 седмици някъде на почивка с родителите си и после си наваксват пропуснатото.

Едната приятелка на щерката е от над месец в Мексико, друга съученичка 6 седмици в Колумбия, друга е на Доминикана от 2 седмици и ще се връщат след още една; хората използват евтините билети и почивките на топло, защото цените на всичко са тройни  по време на училищните ваканции.

# 367
Чак сега смогнах да ви дочета. И сте задълбали и моята тема на дневен ред Grinning
Досега не съм давала никакви бележки и не са отстъствали от училище, единствено в дните, когато наистина им е било зле и няма как да отидат. И пак е било супер рядкост (дай, Боже, и занапред така да не боледуват често Hands Pray).
Но скоро ни се отвори възможност за една миналогодишно-планувана почивка, която така и не успя да се състои тогава по ред причини. (Беше планувана в началото на септември, преди започването на училище). Ще се наложи да отсъстват 3 или 4 дена от училище. Няма да взимам медицинска бележка, това е сигурно. Но не мисля, че злоупотребявам, защото буквално за пръв път ще се случи да ги освободя от час по приятни причини Grinning.
Все е било я за лекар, я за зъболекар, и то от 1-2 уч. часа, не за цял ден.
Казвате, че имат право само на 3 дни по домашни причини, така ли? Даже не го бях и проучвала как стои въпросът... Flushed

# 368
  • София
Едната приятелка на щерката е от над месец в Мексико, друга съученичка 6 седмици в Колумбия, друга е на Доминикана от 2 седмици и ще се връщат след още една; хората използват евтините билети и почивките на топло, защото цените на всичко са тройни  по време на училищните ваканции.
Аууу, потресена съм. Grin
Мис, в началото и аз исках да пътуваме в чужбина по време на ваканциите, но самолетните билети ни излизаха по-скъпи от почивката или екскурзията. Всеки си прави сметката, защото парите не растат по дърветата.
Кати по време на морето ни няма да има класни и контролни, така че съм спокойна. Ако има да оправя оценки, след като се върне ще го направи.

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 16:29 от Тонка*

# 369
Знам Тонка, и аз се чудех, но само донякъде. Всеки си знае възможностите и ако страната го позволява- не виждам защо да не го ползват.

Ние сме живели досега така, но знаем, че след три години няма да сме обвързани с никакви училищни ваканции вече и ще пътуваме когато искаме и можем.

# 370
Честно казано, и аз съм потресена, но без иронията на Тонка. Тези всичките седмици учебно време ли са, или по-голямата част е ваканция?

За съжаление масовото училище в България е много деградирало във всички аспекти. Аз не харесвам системата с викане на социалните и строгостта в Англия, но в България всичко е толкова зле откъм дисциплина и неспазване на правилата, че може би не е толкова лоша идея.

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 21:09 от Дъждец

# 371
Ваканциите са 3-4 пъти през годината ( две седмици за Коледа, седмица през март, пет дни за Великден и няколко дни междусрочна ) - няма как да са по време на ваканциите само.
Лятната е дълга - от 25ти юни някъде до 9ти септември.

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 16:49 от Анонимен

# 372
  • София
Дъждец, като оставим настрана иронията, след като отсъстват толкова време, значи не е забранено.
Аз се възползвам от нашата реалност и това, което се полага по правилник. Имаме право на общо 10 дни - ползваме ги.
Дали дъщеря ми се връща с морски тен на училище или изгоряла на очила от ски, не влиза в работата на никой, а и не ми пука честно казано. Sunglasses
Само евентуален лош успех би ме спрял да я водя нанякъде през учебно време.

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 16:45 от Тонка*

# 373
Склонна съм да мисля, че в Англия са толкови строги правилата за присъствие в масовите (тук включвам всички безплатни) училища, именно защото е имало години, в които хората са прекалявали с ходенето на почивки през учебно време и това сериозно се е отразявало върху образованието на децата. А независимо, че на пръв поглед има много ваканции, лятната е едва 6-7 седмици. Частните училища са с по-големи ваканции, факт.

# 374
Тонка,
Може би някои деца имат проблем с успеха и затова от училището на дъщеря ти искат разяснение за "семейните причини".

Блу,
това е и моето мнение за Германия.

Общи условия

Активация на акаунт