Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 443
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Фаза е, бунтува се нещо. Бих опитала смяна на тактиката. Спри да дуднеш за седмица-две.  Бих вкарала и малко сценка с някой познат младеж, предупреден предварително, който да разкаже туй-онуй весело и между другото да спомене за някоя мърла, която мирише зле и никой не я харесва. Трябва да е добре изиграно и съвсем мимоходом споменато, за да не се усети малката Панда.
Сценки сме играли с подковани предварително другари заради едното дете по друг повод, имаше страхотен ефект. И мен са ме включвали в родителска завера, също помогна.

# 541
Блу, къде беше твоето "тук"?

За зъбите, малко гадно, но показах да дъщеря ми изключителни тежки случаи на развалени зъби.. и тя се изплаши наистина. И е много примерна.
У нас функционира добре "не" за "не". Тя не иска да си пише домашните, аз не я пускам на РД на близка приятелка.. реве, но следващия път се сеща. И така и с немиенето на зъби.

Но ще кажа че пак тази ми дъщеря ( имам 2), спря да яде почти всички видове плодове изведнъж на 5г и нямаше причина...нито заплаха, нито убеждение работят.
Заведох я на психолог. Психоложката каза да изчакаме. Яде само ябълки и банани. И всеки ден е на 2 ябълки и през ден банан.. 
Като поотрасне пак ще отидем на психолог.. в у-ще я убеждават да си сложи парче киви или ананас в устата, което е напредък.. искам да кажа, че въпреки че няма причина която да знаем и тя да може да ни обясни, със заплахи не става този път.

# 542
  • София
И аз го прилагам това "не" за "не", но по повод зъбите не става. За други неща върши работа и при нас.

За плодовете съчувствам. Моето диване поне плодове обича. Но пък иначе готвено почти не хапва и проверено не се глези - буквално и се догажда видимо когато опита повечето готвени храни.

Мьос, това със сценката ще го помисля. Дано подейства! Като спра да дудна обаче, тя пък съвсем спира да мие зъбите - проверено. Laughing

# 543
Панда, бих говорила и пак говорила.

Манипулации, сценки и подобни не са ми подход, който бих пробвала, защото съм либерален родител, който уважава личното и искам да я науча, че независимо какво мисля, то изборът и тялото й са нейни.

Откакто е станала 12 Мога само да насочвам, използвам момента когато й се говори и споделям личен опит.

Последна редакция: сб, 04 мар 2023, 17:39 от Анонимен

# 544
  • Пловдив
Гаджетата и желанието да се харесаш на противоположния пол ще решат проблема, според мен.

# 545
Eli.... дъщеря ми на 4г разви желязодефицитна анемия, която излекувахме навреме, но спря да яде зеленчуци. Психологически някак си прие, че не може и това е! Извиняваше се, че й се повръща от тях. Така изкара поне 6-7 години и до сега не хапва краставица, салата, зелен фасул, зеле. Постепенно с възрастта осъзна колко е важно да включва зеленчуци в храненето си и за мое учудване онзи ден сама си поръча и излапа някаква испанска супа, която беше пълна с тях. Започнахме да ходим във вегански ресторанти за да опитва храните там и лека полека се надявам нещата да се променят.
Училището много влияе да приемат, че балансираното хранене е важно. Колко съм говорила, обяснявала, не се получи докато не порастна и не започна да осъзнава ситуацията.
Ако твоето момиче не яде плодове, то сокове също ли отказва?

# 546
Соковете са само захар. Ако яде зеленчуци, няма никакъв проблем да не яде плодове, а детето всъщност яде достатъчно плодове, просто са само ябълки и банани.

# 547
Нямам притеснения че не яде здравословно.
Яде зеленчуци, ябълки и банани.. сок обича и от праскова( забрави да си сложи плод праскова в устата), но и аз мисля като Дъждец и сокове не купувам. Само на някой РД или когато ядем на ресторант, рядко и взимам сок.

Dress as Princess, дава ми належда, че вашето дете го е надраснало. И психоложката каза така.
Аз не я натискам много.
В у-ще имат някаква схема,  която работи добре като цяло. Карат ги да ядат от някой по-трудни неща по една лъжица, парче, и пр и после им дават нещо за награда. ( пробвала е киви, дават и йогурт)
Така са успяли да и дадат едно парче киви и едно парче ананас, което е доста напредък според мен след 4г тотален отказ.

# 548
  • Mediterraneo
Моите са на периоди с плодовете и зеленчуците, ту не смогвам да доставям, ту сус седмици не поглеждат. В купата винаги има ябълки и банани, бих била доволна на 2 ябълки дневно, какво повече искате? Мандарини и портокали ядат, грозде понякога искат, ама с това се изчерпваме. Пресни салати ядат, моркови хрупат, толкова. Големи са вече, не мога да им следя хапките.
С миенето на зъбите не сме имали проблеми никога.

# 549
Блу, къде беше твоето "тук"?
Великобритания, в частност Англия.

# 550
  • София
Никой да не се оплаква от неядене на плодове, защото всички сте далееееч зад моята почти 16 годишна тийнка.
Откакто е навършила 3, не вкусва плод. Сокове също.
Зеленчуци също. С изключение на пържени картофи и доколкото има домати в доматения сос върху пица. Толкова.
Никакви разговори, заплахи, увещания или приятели не променят това. 😕

# 551
Аз сокове плодови не купувам. Много рядко ако сме навън и то от веригите, които продават прясно изцедени. У дома правим смутита или минава през сокоизтисквачката. Ако ми остане плод и не можем да го изядем, пъхам във фризера и го ползвам по-нататък.
Същото правя с доматения сос понеже ако отворя едно бурканче за спагети или пица обикновено ми остава.
Като усетя че сме пред разболяване и правя плодов сок(цитрус, но може и какъвто друг плод има) със смян джинджифил. Става като бустер и дава много енергия.

# 552
Ох браво. У нас джинджифил никой не обича освен на бисквити.. и аз съм лош пример и на чай не го понасям.

# 553
Моята дъщеря от 4-5 годишна спря да харесва готвено. Вече пет години удържам фронта някак си и с уговорки поне едното хранене на ден й е готвено. Плодове и зеленчуци никога не е харесвала. Единствено я лъжа с ябълка и банан. Мандарини - само на фреш. Може да яде постоянно пилешки хапки, паста и пържени картофи.
Постът на Илит ме успокои, че не сме единствените.

# 554
Нашата дъщеря яде много плодове и зеленчуци.

До към 3-4 годишнината й бях дракон по отношение на здравословното хранене, не хапвахме нищо нездравословно пред нея поне до 7 годишна. С години учавствах в темите за здравословно хранене с изброяване на менюто за деня и след това в темите за кутии за у-ще/ работа.

При захранването й готвех 99% от всички пюрета и наблягах на всичко да е без захари, пълнозърнести и био продукти. След това малко отпуснах каиша и опитваше и другите продукти, особено в училищната столова и на лагери/ гостувания.

От 5 до 12 й приготвях кутия за обяд в у-ще всеки ден със здравословна храна, която си изяждаше и вкъщи спазваме правилото 80% добра храна и 20% глезения с любими и не чак толкова здравословни храни.

На 13 я оставих да си приготвя сама храната изцяло, а от 14 когато тръгна в гимназия има джобни и тя си решава какво ще си носи и какво ще яде през деня. Или дали ще яде нещо въобще.

Все още прави разумни избори, но и мина на режим, който е различен от досегашния й и все по-често си купува Макдонълдс, смутита, картофки, а преди година и Старбъкс кафета, с които спря.

Насити се на кафетата, на Бъбли водата и на лимонадата с газирана вода, насити се на пица, мъфин, кроасани и сега очаквам да спре и Мкдонълдса и картофките, защото в последните 3 седмици не е искала/ купувала, както преди.

Стратегията ми, че ние даваме личен пример, говорим и готвим всъщи, гледаме много предавания за храната и  се надяваме да сме си свършили работата и да сме поставили основите. Сега ще минава през периоди на опитвания на различни неща, на джънк в колежа, но това са нормални етапи от тийн годините.

Все още яде салата всеки ден, смутита си прави всеки ден с ядкови млека и разнообразни полодове, от сладкото избира само сладолед и мочи мини десертчета.

Преди хапваше повече кроасани, мъфини, палачинки/ гофрети ( а сега са 2 пъти годишно), банички, обичаше торта и кремове с черен шоколад, барове с черен шоколад, семена, чия, ядки и сушени плодове, но им се насити и си стоят в кутията й за снаксове от месеци.

Хубав подход е да имат любими храни и здравословни алернативи в изобилие у дома. И да виждат как и ние се храним/ пием така, но нашето влияние и контрол да са все по-минимални. Процесът е към създаване на независима личност виждаща, че всяко решение води до определен резултат.

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 15:55 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт