Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 16

• 43 420
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
  • София
sylviana, вие трябва непременно да обсъдите с лекаря си и да минавате по-чест скрийнинг. Там ще кажат и за децата, понякога препоръчват генетични изследвания.

# 631
Честит празник! Да сте здрави, обичани, щастливи и с железни нерви Simple Smile Flowers Hibiscus

Благодаря ви за съветите, темата е наистина важна. Ще обсъдя при прегледа ми с моя мамолог след няколко седмици и ще пиша тук, ще е полезно да се знае повече за профилактиката при младите дами.

# 632
  • Mediterraneo
Какво да прави едно 13- 15 годишно дете при гинеколог, ако няма оплаквания?

# 633
  • София
И аз се поопулих от този гинеколог на 13-15. Нямам никакво намерение да й го причинявам, ако няма здравословен проблем (като нередовен цикъл в първите години не броя за проблем изобщо).

# 634
Аз отидох на гинеколог за пръв път на 15 години заради аменорея. Помня, че много държах да е жена  и страшно се смущавах Simple Smile Прегледът на девствено момиче е много гадна работа, няма какво да се лъжем. Въпреки че лекарката беше много опитна, спокойна и предразполагаща, отдели ми много време, обясни ми всичко, и пак още помня ужаса, че са ме "ровичкали".

# 635
Аз отидох на гинеколог за пръв път на 15 години заради аменорея. Помня, че много държах да е жена  и страшно се смущавах Simple Smile Прегледът на девствено момиче е много гадна работа, няма какво да се лъжем. Въпреки че лекарката беше много опитна, спокойна и предразполагаща, отдели ми много време, обясни ми всичко, и пак още помня ужаса, че са ме "ровичкали".
" Ровичкали"? При девойките прегледът не е ли само с ултразвук?( на мен не ми се е налагало на подобна възраст да ходя, но все си го представям като преглед само с ехограф..Или бъркам?)

# 636
Ако има основателна причина,не е само ултразвук.
Аз заведох дъщеря ми при моят генеколог,няколко месеца преди първия цикъл.Дори тя предвиди кога ще бъде.Прегледа беше ехографски.
За мен е важно тя да свикне и да разбвре,че генвколога няма да я ухапе и е лекар,както всички други.
За мен също не е мн добре вторачването на 13-15-18 год.комичета в хипотетичен проблем.Нека се грижат за себе си с ум,но да не стават хипоходрици.

# 637
Не на 15, но на 16 ни водеха на общи профилактични прегледи от училище, вкл. гинеколог.Но нямаше никакво ровочкане, само външен оглед и отгоре ни пипаха корема внимателно. Беше жена и по-голямата част от прегледа беше беседа-от кога имаш МЦ, редовен ли е, как да се спазва хигиена и тн. Никоя от нас(поне за приятелките ми съм сигурна) не водеше полов живот. Да сме били 9 или 10 клас.

# 638
Ако няма проблеми и оплаквания, бих завела дъщеря си на първи гинеколог преди започване на полов живот. Това при идеално стечение на обстоятелствата, разбира се. Защото плановете са едно, реалността често - друго.

# 639
  • София
Привет! Записвам се в темата с девойка на 13години.

Исках да ви попитам доколко е нормален косопад в тази възраст?

Иначе на гинеколог ходи преди около месец, заради едни болки ниско в корема. Прегледа беше с ехограф и опипване на яйчници и матка през дуп*то. Много некомфортно, но беше наложително. Оказа се че има киста.

# 640
За първи път чувам за такъв преглед при жена. Ехограф не е ли достатъчен, за да бъде установена кистата?

# 641
  • София
Как ли пък не бих водила дъщеря си на гинеколог на 14 години, без наличен проблем, просто ей така - да свиквала. Ми да я заведа тогава и на други места и лекари, че да свиква. Айде няма нужда. Всичко с времето си.

И да допълня, че съм я водила при гинеколог (жена), защото се беше обзавела с гъбички на 9 годинки, заради ходене на басейн. Ревеше ми се! Нито едно дете на такава възраст не заслужава да се качва на гинекологичен стол и да му се ровичка - сещате се къде, за да се вземе материал за изследване. Има редовен цикъл, не води полов живот, само на 14 години е - никакъв гинеколог няма да види в близките години, ако няма проблеми.

# 642
А ваксина бихте ли сложили срещу HPV например?
То май имаше определена възраст за нея,но не помня с точност.

# 643
От приятелки, водили дъщерите си на гинеколог за първи път тук (без оплаквания, профилактично, преди започване на полов живот), знам че прегледът протича по следния начин:
-разговор с майката и дъщерята за целта на посещението
-тегло, кръвно, урина
-коремен ехограф и ехограф на млечни жлези в присъствието на майката, ако девойката изрично разреши тя да присъства
-сериозен информативен разговор за методи на контрацепция.
Лично за мен такова протичане на първи профиталктичен гинекологичен преглед е съвсем приемливо.

Лисичка, сложили сме такава ваксина и на трите ни деца ( да, поставя се и на момчета). Постваксинационната статистика е повече от добра, нямам съмнение в решението ни.
При ваксиниране във възраст 9 до 14 са два приема, над 14 навършени са 3 приема.
Допълвам, след като видях мнението по-долу. Дъщеря ни има и ваксина против варицела, леко я понесе.

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 12:10 от Mößbauer-Effekt

# 644
Не, няма и да слагаме такава ваксина. Мисля, че в последствие излезе, че не е ефективна в дългосрочен план и дава странични ефекти, но не твърдя за 100% информираност. В България я поставят от около 10 години, мисля.
Искаше ми се да поставят на дъщеря ми ваксина против варицела, но ЛЛ ме отказа, също давала много странични ефекти и май не била ефикасна.

Последна редакция: ср, 08 мар 2023, 12:04 от Marie 🎬📚🗺️

Общи условия

Активация на акаунт